Καλύτερα «ταβερνιάρης» και προπονηταράς, παρά μοντέλο και… ύπνος!



ΤΟΛΗΣ ΛΕΟΥΣΗΣ
Το φωτεινό παράδειγμα του Μάκη Γιατρά, ο οποίος έδειξε περίτρανα πως τα «ράσα δεν κάνουν τον παπά», διαλύοντας κάθε στερεότυπο με την δουλειά του και μόνο, όπως έκαναν στο παρελθόν περιπτώσεις όπως ο Λάσο ή ο Αταμάν.

Ο Προμηθέας βρίσκεται στον έβδομο ουρανό από το βράδυ της Παρασκευής. Οι Πατρινοί έριξαν στο καναβάτσο την υπερφίαλη ΑΕΚ, παίζοντας την στα ίσα μέσα στην έδρας της και κερδίζοντας την σειρά με 3-2! Η πρόκριση στον τελικό είναι από μόνη της τεράστιο κατόρθωμα για το συγκρότημα του Βαγγέλη Λιόλιου, το οποίο είναι η μοναδική ελπίδα αισιοδοξίας το καταρρακωμένο ελληνικό μπάσκετ. Με μεθοδικές κινήσεις, θεωρείται επάξια μία εκ των κορυφαίων ομάδων της χώρας μας, με τις καλύτερες εγκαταστάσεις, που ζηλεύουν σωματεία Ευρωλίγκας. Μην συζητήσουμε για τους μεγάλους της Ελλάδας γιατί θα μας πιάσει… κατάθλιψη σε αυτό το κομμάτι.

Η επιτυχία όμως του Προμηθέα ανήκει σε τεράστιο βαθμό σε έναν άνθρωπο. Τον Μάκη Γιατρά.

Έναν προπονητή που άκουσε τόσα απαξιωτικά σχόλια από τον φίλαθλο κόσμο αλλά και από ειδήμονες του χώρου. Για την εμφάνισή του, τον τρόπο που αντιδρά στο παρκέ, τις εκφράσεις του, τα κακά αγγλικά του. Αψηφώντας το έργο του, τον ιδρώτα που έχει ρίξει στο παρκέ, τις αμέτρητες εργατοώρες του για να φτάσει η ομάδα της Πάτρας από τις χαμηλότερες κατηγορίες στην Α1 Ανδρών.

Σε κάθε έκφραση του τύπου «Έλα μωρέ, σιγά τον ταβερνιάρη», ο Μάκης Γιατράς όχι απλά δεν κούνησε το δάχτυλο, αλλά πρόσφερε ως απάντηση μία ακόμα «νίκη». Ένα ακόμα θετικό αποτέλεσμα, την πρώτη φορά που ο Προμηθέας έπαιξε ευρωπαϊκό παιχνίδι, την πρόκριση στους τελικούς. Ο προπονητής των Πατρινών, με την δουλειά του και μόνο, αντίκρουσε τα όσα εξευτελιστικά κατά καιρούς ακούστηκαν για τον ίδιο, με το στόχο να πλήξουν την ύπαρξή του. Ενοχλεί τον κόσμο να είσαι διαφορετικός από τον όχλο. Να μην έχεις το… σουλούπι του παλιού αθλητή, να μην… βρωμάς παρκέ, αλλά να ξέρεις καντάρια μπάσκετ και να εξελίσσεσαι.

Το ίδιο δεν άκουσαν εξάλλου άλλη τόσοι που δεν γέμιζε το μάτι η εμφάνισή τους; Πόσα τέτοια εξευτελιστικά σχόλια ακούστηκαν στην Ελλάδα για τον Πάμπλο Λάσο όταν η Ρεάλ πάλευε προς την διάκριση; Πόσο υποτιμητικά ας πούμε χλευάστηκαν τόσο ο Μπαρτζώκας (αυτός και αν έχει ακούσει για την εμφάνισή του), όσο και ο Σφαιρόπουλος όταν ο Ολυμπιακός αποκλείστηκε με τον πρώτο από το Final 4 και με τον δεύτερο έχασε την Ευρωλίγκα; «Μα από τον ταβερνιάρη τον Λάσο;», ακούστηκε για τους προπονητές των Ερυθρόλευκων. Ε ήρθε και η δεύτερη Ευρωλίγκα στην πορεία για να αποδείξει ότι όχι απλά δεν είναι ταβερνιάρης ο Λάσο αλλά εκ των κορυφαίων στην Ευρώπη και με μία ομάδα που παίζει μπασκετάρα.

Μην πάμε όμως και τόσο μακριά. Θυμηθείτε όσα είχε ακούσει ο Εργκίν Αταμάν στην Εφές. Θυμηθείτε το πόσο τον χλεύαζαν οι ανόητοι για το σουλούπι του; Δείτε τώρα το έργο του και ΣΚΑΣΤΕ εσείς που έχετε μάθει να κρίνετε βάσει της εμφάνισης του άλλου και του ηλίθιου στερεότυπου που σας έχουν ταΐσει εδώ και χρόνια. Δουλειά κύριοι. Ιδρώτας, μελέτη και έργα. Αυτά μιλούν. Όχι η βιτρίνα. Από μοντέλα γέμισε ο τόπος, όμως στο τέλος της μέρας, τους… σκουντούν για να δουν εάν κοιμούνται ακόμα στην άκρη του πάγκου τους.

Για να μην θυμηθώ και τον Τρινκιερι που έπαιξε τόσο όμορφο μπάσκετ η Μπάμπεργκ στην Ευρωλίγκα και έβγαλε τόσους παίκτες. Να χαρώ εγώ τα.. μοντέλα που τον συνέκριναν με μία παλιά καρικατούρα της πιο trash εποχής της ελληνικής τηλεόρασης, ξεχνώντας το μπάσκετ που έπαιζαν οι ομάδες του και τα λόγια των αθλητών του για την μπασκετική ευφυΐα του.


Μακριά λοιπόν από τα ηλίθια και επικίνδυνα στερεότυπα. Ας κριθούν όλη από το έργο τους και μόνο. Νισάφι πια…

ΥΓ. Δεν ανησυχώ και δεν μου κάνει εντύπωση. Στην ζωή μου έχω ακούσει πολλά και για μένα από μικρό παιδί. Για την εμφάνισή μου, τον τρόπο που ντυνόμουν, το πώς ζουσα, το πως εκφραζόμουν, την διασκέδασή μου και τις συνήθειές μου. Στον καθένα από αυτούς, απλά χαμογέλαγα και δεν έδινα σημασία. Δεν υπήρχε λόγος, δεν με έπιαναν τα λόγια τους και στο τέλος η ζήλεια τους.

Για κάθε Μάκη Γιατρά, θα νιώθω διπλά δικαιωμένος που δεν ασχολήθηκα και θα είμαι μία τεράστια ασπίδα για αυτόν. Η δουλειά μου και ο χαρακτήρας μου, είναι οι πιο εκκωφαντικές απαντήσεις μου. Το ίδιο για το κόουτς του Προμηθέα. Προτιμώ έναν προπονητή που να γίνεται λούτσα στον ιδρώτα, να τρέχει πάνω κάτω, να ρίχνει… γαλλικά στους παίκτες του αψηφώντας την κάμερα που είναι δίπλα του, παρά αυτούς που είναι διπρόσωποι και το ξέρουν αυτό οι αθλητές τους. Χίλια μπράβο του για την ομαδάρα του. Να την χαίρεται…

ΥΓ2. Θα ήθελα πολύ να δω την αντίδραση τώρα της ΕΟΚ στο πρόσωπο του Προμηθέα. Που έχει το ΘΡΑΣΟΣ να θέλει να πάει στο Eurocup και έχει βλέψεις Ευρωλίγκας. Με την ευχή μου, να μην κάνει πίσω και να μην μασήσει με οποιοδήποτε κόστος. Τι θα κάνουν; Θα αποβάλλουν την ομάδα πρότυπο του πρωταθλήματος;

ΥΓ3 Δεν είναι υψηλής επικινδυνότητας από ότι φαίνεται οι τελικοί. Οι… κορυφαίοι μοιράστηκαν, ο ένας δεν μπορούσε εξάλλου λόγω εντοπιότητας να σφυρίξει και ο άνθρωπος μίστερ ντέρμπι, παραμερίστηκε στους τελικούς των ξεχασμένων. Παιδιά δεν βρέχει…

ΥΓ4 Και ο Προμηθέας είχε 10ετές συμβόλαιο Ευρωλίγκας; Απορία το έχω…

ΥΓ5 Αυτός εμφανίστηκε αυτήν την φορά στη συνέντευξη Τύπου… Άλλοι δεν πάτησαν καν το πόδι τους…

ΠΗΓΗ www.to10.gr

Αν το επιθυμείτε πατήστε LIKE στην επίσημη σελίδα   του Coachbasketball.gr στο  facebook και στηρίξτε την προσπάθεια μας H ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ...!!!

Post Top Ad

ad728

Post Bottom Ad

ad728