Συμφωνητικό ευτυχίας και επιτυχίας μεταξύ κηδεμόνα και νεαρού αθλητή/αθλήτριας




Μετάφραση/επιμέλεια Μίλτος Χειμωνίδης 28/08/2017
Προπονητής Ακαδημίας Καλαθοσφαίρισης Ρεθύμνου
Πρωτότυπο: https://www.competitivedge.com

Αγαπητό μου παιδί!
Ως κηδεμόνας σου που σε αγαπώ πολύ και επιθυμώ να έχεις μια ευτυχισμένη και επιτυχημένη πορεία στο ανταγωνιστικό άθλημα που συμμετέχεις, δεσμεύομαι στα παρακάτω:

1.     Όταν αποτυγχάνεις σε κάτι ή κάνεις κάποιο λάθος, όταν είσαι λυπημένος/-η και απογοητευμένος/-η, θα είμαι δίπλα σου και δεν θα εκνευρίζομαι, δεν θα ανησυχώ και δεν θα απογοητεύομαι από εσένα.
2.     Θα σε βοηθήσω να κατανοήσεις πως ο μόνος τρόπος να διδαχτείς, να καταφέρεις να μάθεις και να αναπτυχθείς ως αθλητής/αθλήτρια και ως προσωπικότητα είναι να κάνεις αρκετά λάθη, καθώς και να δεχτείς αρκετές «αποτυχίες» και ήττες.
3.     Ποτέ μου δεν πρόκειται να σε τιμωρήσω για κακή απόδοση ή ήττα!
4.     Κατανοώ πως, εάν θέλω πραγματικά να σε βοηθήσω και να εξασφαλίσω πως θα διασκεδάζεις στο παιχνίδι σου, δεν θα πρέπει να σε κοουτσάρω από την κερκίδα, εκτός και εάν τελικά αναλάβω τον προπονητικό ρόλο στην ομάδα.
5.     Ως εκ τούτου, δεσμεύομαι ακόμη να μην σε καθοδηγώ για την τεχνική σου ή για την τακτική στους αγώνες σου, ούτε να σου καθορίζω εγώ το πόσο σημαντικοί είναι.
6.     Θα είμαι πάντοτε ο καλύτερος φίλαθλός σου, υποστηρίζοντάς σε «ψυχή τε και σώματι», χειροκροτώντας εσένα και τους συμπαίκτες σου, απολαμβάνοντας απλώς να σε βλέπω να παίζεις το παιχνίδι που αγαπάς!
7.     Δεν θα ασκώ κριτική στον προπονητή μπροστά σου και δεν θα σου αναφέρω κάτι που θεωρώ, με τα δικά μου κριτήρια, πως αυτός μπορεί και να μην το κάνει απολύτως σωστά. Εάν στα αλήθεια έχω κάποιο θέμα θα το λύνω με τον σωστό τρόπο άμεσα μαζί του, ώστε να καταφέρουμε να τα βρούμε αναμεταξύ μας.
8.     Δεν θα σου θέσω ποτέ εγώ τους στόχους σου, ούτε θα προσπαθήσω να σου δώσω εγώ κίνητρα για την συμμετοχή σου, αφού όλα αυτά είναι δουλειά του προπονητή σου. Αντιλαμβάνομαι πως το άθλημα που επέλεξες «ανήκει» σε εσένα, οπότε εσύ θα πρέπει να θέσεις τους δικούς σου στόχους και να παίζεις επειδή εσύ το αγαπάς, για εσένα και όχι για εμένα.
9.     διο.ον εσνα πασυμμετοχω να σου δΙΩΝ ΚΑΙ ΝΕΑΡΟΥ ΑΘΛΗΤΗΔεν θα σε πιέζω να εστιάζεις στο να κερδίζεις όλους τους αντιπάλους σου, επειδή γνωρίζω πως αυτό θα σου επιφέρει επιπλέον πίεση και έτσι μπορεί να απογοητευτείς και να παραιτηθείς από το παιχνίδι σου.
10. Θα αντιμετωπίζω το άθλημα που επέλεξες ρεαλιστικά και ψύχραιμα, επειδή είμαι ενήλικας και κατανοώ πως είναι απλώς ένα παιχνίδι που ποτέ δεν πρόκειται να γίνει πιο σημαντικό από τα συναισθήματά μου προς εσένα και την μεταξύ μας ανιδιοτελή σχέση.
11. Θα σου εξασφαλίσω όμως πως θα είσαι ασφαλής συναισθηματικά και σωματικά, και δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να σε πληγώσει.
12. Ποτέ δεν θα «γιουχάρω» κανέναν, ούτε εσένα, ούτε τους συμπαίκτες σου, ούτε τους προπονητές, ούτε τους διαιτητές ή τους άλλους γονείς και ποτέ δεν θα κάνω κάτι που θα μπορούσε να σε ντροπιάσει ή να σε φέρει σε δύσκολη θέση. Πάντοτε θα προσπαθώ να συμπεριφέρομαι με τρόπο που θα σε κάνει να είσαι περήφανος όταν θα με φωνάζεις μαμά/μπαμπά σου.
13. Θα προσπαθώ πάντοτε να είμαι και εγώ σωστό πρότυπο και να προωθώ το «ευ αγωνίζεσθε». Θα επιδοκιμάζω όλες τις καλές φάσεις των αγώνων, ανεξάρτητα από το εάν αυτές προέρχονται από εσένα, τους συμπαίκτες σου ή ακόμα και από τους αντιπάλους σου.
14. Εάν επιθυμείς να προπονείσαι και εκτός ομάδας από μόνος σου θα χαρώ πολύ. Ποτέ όμως δεν πρόκειται να σε αναγκάσω να κάνεις έξτρα προπονήσεις μαζί μου εάν εσύ δεν μου το ζητήσεις.
15.  Ποτέ δεν πρόκειται να σε συγκρίνω με τα άλλα παιδιά ή να σου υπενθυμίζω τα κατορθώματα των συμπαικτών σου, των αντιπάλων σου ή ακόμη και τα δικά μου!
16. Δεν πρόκειται ποτέ να σε κάνω να νιώσεις ενοχές αναφέροντας τον χρόνο, το χρήμα και τον κόπο που ξοδέψαμε για το άθλημα με το οποίο ασχολείσαι. Όλα αυτά τα κάνουμε οι γονείς από αγάπη προς τα παιδιά μας, χωρίς να περιμένουμε κανένα αντάλλαγμα! Δεν μας χρωστάς απολύτως τίποτα για αυτή μας την «επένδυση» πάνω σου.
17. Θα είμαι πάντοτε διαθέσιμος/-η για οτιδήποτε μου ζητήσεις να κάνω για εσένα (ή και να μην κάνω!), ώστε να βοηθήσω αυτή η εμπειρία να γίνει όσο το δυνατόν πιο διασκεδαστική και ευχάριστη για εσένα. Θα σου επιτρέψω να με «κοουτσάρεις» εσύ προς αυτή την κατεύθυνση, διότι πάνω από όλα θέλω να κάνω πράγματα που θα είναι τα σωστά για εσένα.
18. Τέλος, σε αγαπώ χωρίς προϋποθέσεις και με τρόπο που δεν έχει να κάνει σε καμιά περίπτωση με το πόσο καλά αποδίδεις στον αθλητισμό! 



ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ _________________________________________________


ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ_____________________________



Αν το επιθυμείτε πατήστε LIKE στην επίσημη σελίδα του Coachbasketball.gr στο  facebook και στηρίξτε την προσπάθεια μας H ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ...!!!

Post Top Ad

ad728

Post Bottom Ad

ad728