Γάγγραινα της καλαθοσφαίρισης οι ανεπαρκείς διαιτητές.



Η καλαθοσφαίριση είναι από τα δυσκολότερα αθλήματα όσο αφορά την διαιτησία. Πολλοί οι κανονισμοί και πολύπλοκοι. Το μπάσκετ από την φύση του έχει ρυθμούς που αν δεν προέρθεις από αυτό σαν αθλητής,.


ποτέ δεν μπορείς να τους κατανοήσεις σαν παρατηρητής έξω από το παιγνίδι. Ποια είναι αυτά τα σημαντικά στοιχεία διαιτητικής διαχείρισης σε έναν αγώνα που παρουσιάζουν τις μεγαλύτερες αστοχίες τους οι διαιτητές; Είναι οι επαφές των σωμάτων των αθλητών. Το κοινώς δηλαδή «φάουλ». Η καλαθοσφαίριση διεξάγεται σε μικρό χώρο. Το δικαίωμα της κατοχής και χειρισμού της μπάλας με τα χέρια την κάνει πολύ δυναμική. Εδώ η σωστή κρίση του διαιτητή επιβάλει πραγματική εμπειρία σε κάθε φάση επαφής. Αυτό δεν μπορεί να προέρθει από την απλή γνώση του κανονισμού ή την παρακολούθηση ενός σεμιναρίου. Απαιτείται προσωπικό βίωμα από τον διαιτητή σε όλους τις πιθανούς τρόπους επαφών των αθλητών κατά την διάρκεια του αγώνα. Αυτό γίνεται να το έχει κάποιος αν δεν έχει αγωνιστεί σαν αθλητής σε ομάδα καλαθοσφαίρισης. Η σωστή κρίση των επαφών επιτρέπει την φυσιολογική ροή του αγώνα και αναδεικνύει τον πραγματικό νικητή. Οι αστοχίες στην κρίση των επαφών του διαιτητή γελοιοποιεί το άθλημα, αποπροσανατολίζει παράγοντες και αθλητές και το καθιστά επικίνδυνο για την σωματική ακεραιότητα των καλαθοσφαιριστών. Αν θέλουμε να πάμε ένα βήμα πιο μπροστά την καλαθοσφαίριση θα πρέπει να βρεθεί τρόπος οι διαιτητές να προέρχονται από πρώην καλαθοσφαιριστές δηλαδή από ανθρώπους που αγαπούν και πονούν το άθλημα.
 Καθηγητής Φυσικής Αγωγής – προπονητής καλαθοσφαίρισης Βρεττάκος Αλέξανδρος

Αν το επιθυμείτε πατήστε LIKE στην επίσημη σελίδα του Coachbasketball.gr στο  facebook και στηρίξτε την προσπάθεια μας H ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ...!!!

Post Top Ad

ad728

Post Bottom Ad

ad728