Η επιλογή της σωστής άμυνας επάνω σε συγκεκριμένο αντίπαλο

Του Μιχάλη Λάγκη

Η επιλογή της βασικής άμυνας για την ομάδα είναι ένα σύνθετο πρόβλημα στο οποίο μόνο ο προπονητής μπορεί να αποφασίσει το τι θα επιλέξει.Το ταλέντο της ομάδας,η φιλοσοφία και η προπονητική ικανότητα είναι οι καθοριστικοί παράγοντες.
Ωστόσο το αμυντικό στυλ που θα χρησιμοποιήσει ένας προπονητής εναντίον μια ομάδας είναι πολύ πιο εύκολο.Παρακάτω θα αναλύσω πως ένας προπονητής μπορεί να αλλάξει άμυνες για ένα συγκεκριμένο αντίπαλο η να αλλάξει το ρυθμό του παιχνιδιού.

Πρώτα από όλα το να κάνει ένας προπονητής τις απαραίτητες αμυντικές προσαρμογές σε ένα συγκεκριμένο αντίπαλο είναι ζωτικής σημασίας να έχει ένα scouting report.Για όσους προπονητές δεν αλλάζουν ποτέ την άμυνα τους αυτό περνάει απαρατήρητο η αποτελεί κάτι ανάξιο λόγου.

Ένα καλό scouting report παρουσιάζει λεπτομερώς το μοντέλο ανάπτυξης του αντιπάλου σχετικά με το inside και outside game καθώς επίσης είναι ικανό να φανερώσει τις αδυναμίες και τα δυνατά του σημεία.Φυσικά σε πολλά παιχνίδια ένας προπονητής μπορεί να προσαρμόσει την ομάδα του στις αδυναμίες και στις δυνατότητες του αντιπάλου εκείνη τη στιγμή αλλά σε ακόμα πιο πολλά παιχνίδια θα διαπιστώσει ότι αυτό δεν θα λειτουργήσει σωστά.

Αν σε ένα παιχνίδι ο αντίπαλος καταφέρει να εξουδετερώσει την αμυντική λειτουργία της ομάδας τότε στο αμέσως επόμενο παιχνίδι η αμυντική τακτική πρέπει να αλλάξει.Θα πρέπει να χρησιμοποιεί ακόμα και τη δύναμη του ο καθένας προκειμένου να αλλάξει αυτό.

Δεν είναι σωστή η εντύπωση που δημιουργείται ότι ένας προπονητής θα πρέπει να θυσιάζει την βασική αμυντική τακτική του στο βωμό της καινούργιας αμυντικής ιδεολογίας.Ένας καλός προπονητής θα προβεί πρώτα σε προσαρμογές του βασικού αμυντικού σχήματος προτού το εγκαταλείψει για κάτι καινούργιο.Μια ομάδα μπορεί να αλλάζει σχηματισμούς άμυνας πάρα πολύ συχνά αλλά είναι τρομακτικά δύσκολο να αλλάζει συνεχώς τις βασικές της αρχές.Η βασική αρχή της άμυνας αλλάζει μόνο όταν η κατάσταση δεν είναι ανατρέψιμη.

Η κατάλληλη στιγμή(Momentum of a game)

Η πιο σημαντική στιγμή για έναν προπονητή στο μπάσκετ είναι να αντιληφθεί πότε είναι το κατάλληλο momentum για την ομάδα του.Όταν όλα πάνε κατ΄ευχήν δεν υπάρχει και τόσο πολύ μεγάλη ανάγκη για αμυντικές αλλαγές.Αν η κατάσταση αντιστραφεί ο προπονητής θα πρέπει να αναρωτηθεί αν ήρθε η ώρα για αυτή την αλλαγή.

Οι ‘’πόντοι ανά κατοχή’’ δίνουν στον προπονητή μια ιδέα για το πόσο αποτελεσματική είναι η άμυνα.Ως γενικός κανόνας ισχύει ότι είναι καλό ο αντίπαλος να πετυχαίνει σχεδόν 1 πόντο ανά κατοχή.Εκτός αν ο αντίπαλος είναι πολύ καλύτερος οπότε επιβάλλεται μια προσαρμογή στην άμυνα.

Υπάρχει ένα διάγραμμα το οποίο βοηθάει τον προπονητή να πάρει γρήγορες αποφάσεις κατά την διάρκεια ενός παιχνιδιού τόσο στον αμυντικό όσο και στον επιθετικό τομέα.

Για παράδειγμα στην αρχή του παιχνιδιού ο αντίπαλος τα πηγαίνει καλά εναντίον της άμυνας man to man που χρησιμοποιούμε.Έχει σκοράρει 19 πόντους σε 16 κατοχές.Εμείς έχουμε σκοράρει 14.Με την αλλαγή της άμυνας σε άμυνα βοήθειας για 10 λεπτά το ημίχρονο μας βρίσκει μπροστά με 37-34.





Προτάσεις για προσαρμογές στην άμυνα

Με την αύξηση της εμπειρίας ένας προπονητής θα φτάσει στο επίπεδο να εκμεταλλεύεται τις αδυναμίες του αντιπάλου προς όφελος του.Όσο περισσότερες αμυντικές επιλογές έχει ένας προπονητής τόσο περισσότερες προσαρμογές μπορεί να κάνει σε ένα παιχνίδι.Έχοντας εμπιστοσύνη στις προσαρμογές και στους παίκτες όσο και να δυσκολέψουν τα πράγματα θα είναι σε θέση να καλυφθεί οποιαδήποτε απειλή.

Μια ομάδα που έχει πολλαπλά αμυντικά εργαλεία είναι δύσκολο να ηττηθεί.

1.Εναντίον μιας ομάδας που έχει πολύ καλό Inside game xχρησιμοποιήστε ένα χαλαρό man to man η μια ζώνη 2-3.Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και μια ζώνη προσαρμογής με τα δυο guard να είναι σε ζώνη.

2.Αποφύγετε να παίζεται zone press εναντίον ομάδων που έχουν guards με καλή διύσδειση.Αντί αυτού χρησιμοποιήστε μια άμυνα προσαρμογής στην δυνατή πλευρά.Overplay στο Inside game κι ένα Layback man to man.

3.Πίεση σε όλο το γήπεδο εναντίον ομάδων που έχουν καλούς σουτέρ ώστε να τους αναγκάσετε να βιαστούν η σε κάθε περίπτωση να σουτάρουν παίκτες οι οποίοι δεν είναι τόσο καλοί στο σουτ.Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και πιεστικό man to man,μια ζώνη 1-3-1 με παγίδες στις γωνίες η ένα man to man με βοήθειες.Εαν επιλέξετε μια άμυνα ζώνης θα πρέπει να δώσετε εντολή στους παίκτες σας για γρήγορα closeout στους σουτέρ.

4.Πίεση σε ολόκληρο το γήπεδο εναντίον ομάδων που τρέχουν.Μην προσπαθείτε να κλέψετε την μπάλα απλά καθυστερήστε την επίθεση τους.

5.Συνεχείς αλλαγές άμυνας εναντίον ομάδων που είναι άπειρες.Μπορείτε να αλλάζετε μετά από καλάθι η ανάλογα με την θέση που θα παίρνει ο πρώτος αμυντικός.Για παράδειγμά όταν η μπάλα είναι στο Post η άμυνα να είναι ζώνη και όταν είναι στην περιφέρεια να είναι man to man.

6.Αν η ομάδα έχει πρόβλημα με τα φάουλ γυρίστε σε ζώνη.

7.Πίεση σε όλο το γήπεδο εναντίον ομάδων που παίζουν συγκεκριμένα plays η άμυνα με βοήθειες στο μισό γήπεδο.

8.Χρησιμοποιείσται ζώνη 1-3-1 απέναντι σε ομάδες που δεν μπορούν να κινηθούν απέναντι σε ζώνες και αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τα match up.

9.Όταν η άμυνα του αντιπάλου πιέζει την επίθεση σας πιέστε για να ξανακερδίσετε την μπάλα.

10.Όταν μια ομάδα σκοράρει εναντίον σας σχετικά εύκολα μετακινείστε το αρχικό σημείο της πίεσης λίγο πιο μακριά και μετατρέψτε την άμυνα σε box and one η diamond and one για να σταματήσετε αυτόν που σουτάρει.Αν είναι περιφερειακός παίξτε box and one ενώ αν είναι ψηλός diamond and one.



11.Στις τελευταίες επιθέσεις κάντε αλλαγές στην άμυνα μετά από time out του αντιπάλου.Η αλλαγή ισχύει για μια μόνο άμυνα και όχι για περισσότερες.

ΠΗΓΗ https://mihalislagis.blogspot.gr/




Αν το επιθυμείτε πατήστε LIKE στην επίσημη σελίδα του Coachbasketball.gr στο  facebook και στηρίξτε την προσπάθεια μας H ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ...!!!

Post Top Ad

ad728

Post Bottom Ad

ad728