Ο δεκάλογος ενός προπονητή ακαδημιών


Ο προπονητής ακαδημιών είναι ο καθρέπτης και το πρότυπο για κάθε μικρό καλαθοσφαιριστή. Μέσα από αυτόν το παιδί θα πάρει τις πρώτες γνώσεις αλλά και το πρότυπο ενός σωστού δάσκαλου.


Ο παρακάτω δεκάλογος είναι ύψιστης σημασίας για την σχέση προπονητή και νέου αθλητή.

1. Ο προπονητής πρέπει πάντα είναι καλοντυμένος και προσεγμένος και με τον σωστό αθλητικό εξοπλισμό .Πολλές φορές βλέπω προπονητές που πάνε στην προπόνηση με τζιν παντελόνι χωρίς σφυρίχτρα και χρονόμετρο σαν απλοί επισκέπτες σε έναν αθλητικό χώρο.
Πως  ο προπονητής αυτός θα έχει απαίτηση από τους αθλητές του να έχουν την σωστή αθλητική περιτομή;;

2.  Σωστή Φυσική κατάσταση. Είναι υποχρέωση μας ως άνθρωποι που υπηρετούμε τον αθλητισμό να έχουμε στα πλαίσια του δυνατού μια αξιοπρεπείς εξωτερική εμφάνιση

3.  Ποτέ κάπνισμα πριν η μετά  από την προπόνηση .Ότι χειρότερο ένας μικρός αθλητής να δει τον προπονητή του να καπνίζει. Ότι καλύτερο φυσικά είναι ο προπονητής να είναι εχθρός του τσιγάρου.

4.   Καφές και κινητό στην διάρκεια της προπόνησης μακριά ..

5.   Δούλεψε σκληρότερα από τους παίκτες σου στην προπόνηση δώσε πάθος και πείσμα  συμμετείχε στην προπόνηση μην μένεις ένας απλός παρατηρητής

6.  Καλή διάθεση. Άφησε τα προβλήματα σου έξω από το γήπεδο και δώσε θετική ενέργεια .Ο δάσκαλος Coach Brian Goorjian  μου είχε τονίσει …όταν η ψυχολογία σου δεν είναι καλή και δεν μπορείς να το ξεπεράσεις το καλύτερο είναι να είσαι απών από την  προπόνηση διότι η αρνητική ενέργεια μπορεί να καταστρέψει ότι με τόσο κόπο έχεις δημιουργήσει

7.  Κόσμια και πολιτισμένη συμπεριφορά ‘’Απαγορεύεται ρητά να βρίζεις η να χειροδικείς στην διάρκεια της προπόνησης’’

8.  Συνέπεια .Ο προπονητής θα πρέπει να είναι παρών τουλάχιστον 15 λεπτά πριν την έναρξη της προπόνησης για τον έλεγχο του χώρου και για την σωστή οργάνωση του τεχνικού του εξοπλισμού και φυσικά για το καλωσόρισμα των αθλητών του

9.  Κοινωνικότητα (συνεργασία, επικοινωνία με παιδιά-προπονητές-γονείς-παράγοντες)

10. Να είσαι ευγενής και καλοσυνάτος Γιατί τα παιδιά μπορεί να μη θυμούνται τι έκανες ή τι τους είπες, αλλά πάντα θα θυμούνται πώς τους έκανες να αισθανθούν.
           
Εύχομαι οι προπονητές των νεαρών ηλικιών να συνεχίσουν με  υπευθυνότητα και  αφοσίωση το δύσκολο έργο τους και μέσα από σωστές προπονητικές διαδικασίες να μετατρέψουν τα μικρά παιδιά , σε σπουδαίους και άρτια καταρτισμένους ανθρώπους και αθλητές.

Τσάδαρης Κων/νος

Αν το επιθυμείτε πατήστε LIKE στην επίσημη σελίδα του Coachbasketball.gr στα  social media και στηρίξτε την προσπάθεια μας H ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ...!!!

Post Top Ad

ad728

Post Bottom Ad

ad728