Μπάσκετ δίχως θέσεις ....... Υπάρχουν θέσεις στο σύγχρονο μπάσκετ?


Υπάρχουν θέσεις στο σύγχρονο μπάσκετ -και δη στο ΝΒΑ; Κι αν ναι... πόσες; Αυτό αναρωτιέται ο Λεωνίδας Πιστιόλης στο blog του.

Πόιντ γκαρντ, σούτινγκ γκαρντ, σμολ φόργουορντ, πάουερ φόργουορντ, σέντερ.
Πέντε θέσεις υπήρχαν ανέκαθεν στο μπάσκετ. Όσες και οι παίκτες στο γήπεδο. Έτσι αναφέρονται τουλάχιστον. Έτσι τις μάθαμε, έτσι τις λέμε. Οι θέσεις στο μπάσκετ είναι σαν επίκτητο χαρακτηριστικό. Αν και δεν συμπεριλαμβάνονται στους 13 βασικούς κανονισμούς του dr. James Naismith, αποτελούν θέσφατο, είναι ένα από τα λίγα πράγματα που έχουν μείνει σταθερά. Το ερώτημα είναι για πόσο ακόμα...

Ο όρος "positionless basketball" (μπάσκετ χωρίς θέσεις) ακούγεται εδώ και καιρό στις ΗΠΑ και λογικά θα γίνει κανόνας τα αμέσως επόμενα χρόνια. Πολύ απλά διότι στο σύγχρονο μπάσκετ δεν υπάρχουν θέσεις. Όπως τις ξέραμε τουλάχιστον. Οι πόιντ γκαρντ σκοράρουν πλέον σαν σούτινγκ γκαρντ. Οι σούτινγκ γκαρντ και οι σμολ φόργουορντ είναι ένα και το αυτό. Οι σύγχρονοι πάουερ φόργουορντ επιβάλλεται να (ξέρουν να) σουτάρουν. Οι σέντερ, δε, αν δεν μπορούν να πασάρουν, πολλές φορές αποτελούν πρόβλημα στην επιθετική λειτουργία. Καλύτερο παράδειγμα από αυτό που κάνει ο Mike Budenholzer στους Hawks δεν υπάρχει.

Το παράδειγμα της Atlanta

Η Atlanta έχει έναν "πόιντ γκαρντ" (Jeff Teague) που είναι κατ' αρχήν σκόρερ. Έχει έναν "πάουερ φόργουορντ" (Paul Millsap) που μέσα στον τελευταίο ενάμισι χρόνο έχει σουτάρει περισσότερα τρίποντα απ' όσα είχε τα προηγούμενα χρόνια του στο πρωτάθλημα. Έχει έναν "σέντερ" (Al Horford) που ως επί τω πλείστον σουτάρει από τα 4-5 μέτρα. Έχει έναν "σμολ φόργουορντ" (DeMarre Carroll) που μπορεί να μαρκάρει σε τέσσερις θέσεις -Και φυσικά σουτάρει. Έχει φυσικά και έναν σούτινγκ γκαρντ (Kyle Korver), που αποτελεί τον ορισμό του σούτινγκ γκαρντ.

Άλλωστε στο σύγχρονο μπάσκετ όλοι σουτάρουν. Όλοι πασάρουν. Όλοι παίζουν άμυνα. Έτσι πρέπει να γίνεται τουλάχιστον. "Το άθλημα μας δεν έχει θέσεις. Έχει πέντε παίκτες που προσπαθούν όλοι μαζί να σταματήσουν τους αντίπαλους πέντε να βάλουν ένα σουτ" λέει ο Mike Krzyzewski. Οι θέσεις έχουν πάει περίπατο και οι ρόλοι είναι πια σχετικοί, πολυσύνθετοι. Γιατί λοιπόν να αποκαλούμε έναν παίκτη "πάουερ φόργουορντ" όταν στην επίθεση κινείται μόνιμα πίσω από τη γραμμή του τρίποντου και δεν παίζει με πλάτη στο καλάθι; Γιατί να λέμε κάποιον "πόιντ γκαρντ", όταν έχει 20 πόντους και 5 ασίστ μ.ό.;

Η μελέτη του Muthu Alagappan

Κάτι τέτοια ερωτήματα είχε και ένας νεαρός φοιτητής -και άρρωστος μπασκετικός fan- του πανεπιστημίου Stanford πριν από κάμποσα χρόνια. Το όνομα "Muthu Alagappan" μπορεί να μην σας λέει απολύτως τίποτα, στο ΝΒΑ πάντως τον ξέρουν καλά. Τον γνώρισαν το Μάρτιο του 2012, όταν παρουσίασε μία μελέτη πάνω στις θέσεις του μπάσκετ, στο πλαίσιο του Sloan Sports Analytics Conference του ΜΙΤ. Ο Άγγλος -με ινδική καταγωγή- φοιτητής της φαρμακευτικής εφάρμοσε τοπολογικές αναλύσεις πάνω στο μπάσκετ, χρησιμοποιώντας επτά κύρια στατιστικά στοιχεία: πόντους, ριμπάουντ, ασίστ, κλεψίματα, κοψίματα, λάθη και φάουλ.

Στο τέλος της ενδελεχούς έρευνάς του ο Alagappan κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν 13 διαφορετικές θέσεις στο σύγχρονο μπάσκετ. Τελείως διαφορετικές από τις πατροπαράδοτες πέντε θέσεις που ξέρουμε όλοι. Επινόησε θέσεις όπως ο offensive ball-handler, ο defensive ball-handler, ο 3-point rebounder, ο scoring rebounder, ο paint protector. Όλα αυτά ίσως είναι κάπως δύσκολο να εφαρμοστούν στην πράξη, ακόμα και σε ένα άθλημα με πολυδαίδαλη ορολογία. Δείχνουν όμως προς τα που κατευθύνεται το μπάσκετ.

Όταν ο Alagappan παρουσίασε την έρευνα του, δεν κέρδισε απλά το πρώτο βραβείο. Η έρευνα του διαδόθηκε αμέσως στις ΗΠΑ. Σε τέτοιο βαθμό που το Forbes τον συμπεριέλαβε στη λίστα του 2012 και του 2013 με τους 30 ανθρώπους κάτω των 30 ετών που έχουν επηρεάσει περισσότερο το χώρο του αθλητισμού. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι παράλληλα κέντρισε και το ενδιαφέρον του ΝΒΑ. Τέσσερις ομάδες του ζήτησαν να συνεργαστούν μαζί του και να εφαρμόσουν τη μελέτη του.

Μπάσκετ χωρίς θέσεις λοιπόν. Ή με 13. Ή με ακόμα περισσότερες. Όπως και να 'χει, θα έρθει κάποια εποχή που οι θέσεις όπως τις γνωρίζουμε σήμερα, δεν θα υπάρχουν.


Αν το επιθυμείτε πατήστε LIKE στην επίσημη σελίδα του Coachbasketball.gr στα  social media και στηρίξτε την προσπάθεια μας H ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ...!!!

Post Top Ad

ad728

Post Bottom Ad

ad728