Το - Villanova Pitch- και η λάθος άμυνα που έκρινε τον τελικό
















Του Τάκη Πανούλια
Ο τίτλος του NCAA κρίθηκε στην τελευταία επίθεση. Για την ακρίβεια στο τελευταίο δευτερόλεπτο από μια οργανωμένη επίθεση (Last shot of half/game) μετά από time out του Jay Wright.

Οι συντομογραφίες που βλέπουμε στα playbook των προπονητών στα αγγλικά συνήθως, SOB, BOB, End of Game ATO, SLOB - EOG Situation, 3/4 Court SLOB κτλ αφορούν late game situation ή special game situations. Καταστάσεις που κυρίως αφορούν την επίθεση αλλά και την άμυνα. Άμυνα που εδώ ξεκάθαρα δεν είχε την δυνατότητα του φάουλ αλλά έκανε και ένα βασικό λάθος.



Σχήμα 1
Η επίθεση που έπρεπε να εκτελεστεί από το Villanova σε κατάσταση ολόκληρου γηπέδου (Σχήμα 1), μετά την εισαγωγική πάσα του 4 (Kris Jenkins #2) στο 1 (Ryan Arcidiacono #15) ξεκινά με ένα high ball screen του 5 (Daniel Ochefu #23) για να απελευθερώσει τον guard. Οι 2 και 3 (Josh Hart #3 και Phil Booth #5) τρέχουν αντίθετα από τον 1 και αλλάζουν θέσεις. Ο 4  (Kris Jenkins #2) ακολουθεί σαν trailer μετά την εισαγωγική πάσα για να είναι και αυτός μια επιπλέον απειλή.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση ο 1 (Ryan Arcidiacono #15) στην ουσία απέρριψε το screen και πήγε άμεσα με αλλαγή κατεύθυνσης προς το κέντρο. Ξεκίνησε διείσδυση πράγμα που παρέσυρε τους παίκτες του North Carolina (συγκεκριμένα τον Isaiah Hicks που είχε τον Ochefu), να κλείσουν και με μια κοντινή πάσα στον Jenkins που ακολουθούσε του έδωσε την δυνατότητα να πετύχει το μεγαλύτερο τρίποντο της καριέρας του.

Να σημειωθεί ότι οι τέσσερις παίκτες του Villanova μέσα στο παρκέ παρότι δεν χρειαζόταν τρίποντο είχαν όλοι τους με εξαίρεση τον screener Ochefu υψηλά ποσοστά ευστοχίας στα τρίποντα. Ο Arcidiacono 39.4, ο Josh Hart 35.7, ο Phil Booth 31.7 αλλά και 2/2 στο παιχνίδι και ο Kris Jenkins (38.6).

Το screen ψηλά φυσικά έδινε την δυνατότητα στο Arcidiacono να εκτελέσει ο ίδιος με σουτ απευθείας μετά από ντρίπλα ή ακόμα να διεισδύσει από πλάγια ή στο κέντρο για να δημιουργήσει dribble drive καταστάσεις για μια πιθανή kick out πάσα.

Για να είμαστε ειλικρινείς η άμυνα του North Carolina και ειδικά ο Brice Johnson παίζει αδικαιολόγητα μέσα στην ρακέτα. Αν ήταν ψηλά και με τον Ochefu εκτός παιχνιδιού για την επίθεση οι Hicks και Johnson με το ύψος τους και τα αθλητικά προσόντα τους θα μπορούσαν να αποτρέψουν το σουτ. Στην ουσία ο Hicks μετά το screen είναι ένας επιπλέον παίκτης που θα ήταν ο δεύτερος στον Arcidiacono παρέχοντας την δυνατότητα στους άλλους να παίξουν 3 εναντίον 3 χωρίς βοήθειες. 

Το καλό βέβαια είναι ότι στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού ξέρουν να αξιολογούν συνολικά το έργο του προπονητή και δέχονται ότι το λάθος είναι μέρος του παιχνιδιού. Μπορούν να συζητούν για αυτό χωρίς αφορισμούς.

















Δείτε και από άλλη γωνία το #11 που δεν μαρκάρει κανέναν μέσα στην ρακέτα  και απλά βλέπει την φάση να εξελίσσεται.




Παρακάτω η φάση στο βίντεο από το ξεκίνημα για να δείτε και την εκτέλεση από την επίθεση αλλά και το λάθος της άμυνας.

Και στο τελείωμα της όπου φαίνεται καθαρά ότι η επίθεση θα πάει με τον trailer.



Αλλά και σε αργή κίνηση στο τελείωμα και από διαφορετική γωνία λήψης.




Εδώ και πάλι μπορείτε να δείτε τον Brice Johnson μέσα στην ρακέτα όπου δεν μαρκάρει κανέναν !!!





Η επιλογή να κάνει μια πάσα σχεδόν hand off μπορεί να φαντάζει τυχαία αλλά είναι μια επιλογή που δουλεύεται από τις ομάδες για να εκτελέσει ο trailer όταν μπορεί να σουτάρει από μακριά. Θα έχουμε σύντομα ένα άρθρο για αυτές τις επιλογές ώστε να δώσουμε την δυνατότητα στο δεύτερο trailer να εκτελέσει...

Τάκης Πανούλιας





Αν το επιθυμείτε πατήστε LIKE στην επίσημη σελίδα του Coachbasketball.gr στα  social media και στηρίξτε την προσπάθεια μας H ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ...!!!



Post Top Ad

ad728

Post Bottom Ad

ad728