Η εξέλιξη ενός μπασκετμπολίστα


Σε κανέναν παίκτη δεν αρέσει να του λένε πως δεν είναι καλός σε αυτό που κάνει.Στο χώρο του μπάσκετ υπήρξαν πολλοί αθλητές-προσωπικότητες που κατά την διάρκεια του παιχνιδιού απέτυχαν να κάνουν αυτά που έπρεπε.


Οι περισσότεροι από αυτούς δεν γνωρίζουν καν τι είναι αυτό που κάνουν καλά και τι όχι.Πιστεύουν πως αν σκοράρουν 30 πόντους έχουν κάνει ένα εξαιρετικό παιχνίδι.Πολλοί όμως προπονητές δεν εντυπωσιάζονται από αυτό το στυλ παιχνιδιού.Το να σκοράρεις 30 πόντους η να πάρεις 10 ριμπάουντ η να κλέψεις την μπάλα 3 φορές δεν σε κάνει απαραίτητα καλό παίκτη.Για μερικούς αυτά αρκούν.Για άλλους όμως όχι.

Σαν παίκτης κάποτε αλλά και σαν προπονητής τώρα γνωρίζω πόση σημασία έχει η λεπτομέρεια.Εκεί είναι το μυστικό της εξέλιξης ενός παίκτη-αθλητή.

Είναι πάρα πολλοί οι παράγοντες που καθορίζουν την εξέλιξη στο μπάσκετ.Ανεξάρτητα αν σε κάποιο παιχνίδι δεν μπορείτε να σκοράρετε,υπάρχουν τρόποι να αφήσετε το στίγμα σας δίνοντας βάση σε κάποιες λεπτομέρειες.

Ένας καλός παίκτης δυσκολεύει πάντα τον αντίπαλο του σε κάθε τομέα.Παίζει καλή άμυνα,δυσκολεύει τις προσπάθειες για σουτ,βοηθά στην άμυνα τους συμπαίκτες του,βοηθά στην επιθετική δημιουργία.Ένας καλός παίκτης βοηθά με κάθε πιθανό και απίθανο τρόπο την ομάδα του να πετύχει τον στόχο της. Δίνει τον καλύτερο του εαυτό στην προπόνηση και στα παιχνίδια και ποτέ δεν δικαιολογείται όταν συμβαίνει το αντίθετο.Ο προπονητής γνωρίζει και παρατηρεί κάθε στιγμή τον τρόπο παιχνιδιού.Στο παιχνίδι που θα σημειώσει 30 πόντους θα βρεί 30 πράγματα που δεν έχει κάνει και δεν μπήκε καν στον κόπο να τα κάνει.

Ο κάθε προπονητής γνωρίζει και τι θα πρέπει να κάνει για να κερδίσει και τι κόστος θα έχει αυτό για την ομάδα και τον καθένα ξεχωριστά.Μια σωστή ομάδα θα πρέπει να είναι πολύ καλά προπονημένη(ποιοτικά και όχι ποσοτικά),εξοικειωμένη με αυτά που θα πρέπει να κάνει μέσα στο γήπεδο και το πιο βασικό είναι να παίζει σαν ομάδα.

Μια αθλητική χρονιά ενίοτε είναι εξαντλητική.Πολλές φορές δεν υπάρχει καν ο χρόνος να διδαχθούν οι παίκτες αυτά που πρέπει να κάνουν.Δεν υπάρχει ο χρόνος να τα μάθουν και να τα επαναλαμβάνουν ώστε να βοηθηθούν στην καλύτερη κατανόηση τους και στην πρακτική εφαρμογή τους.

Πολλές φορές στην προπόνηση χρειάζεται να τονιστεί κάποιο πράγμα στο οποίο πρέπει να δώσουμε μεγάλη έμφαση.Δεν γίνεται όμως σε κάθε προπόνηση να τονίζουμε όλα αυτά τα μικρά πράγματα.Υπάρχει και η κόπωση των παικτών που το κάνει ακόμα πιο δύσκολο στην διδασκαλία του.Γι’ αυτό το λόγο η διδαχή αυτών των σημείων θα πρέπει να γίνεται το καλοκαίρι και όχι κατά την διάρκεια της αγωνιστικής περιόδου.

Ο προπονητής είναι πάντα αυτός που έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο σε κάθε τομέα εργασίας μέσα στο γήπεδο.Πρέπει αφενός να μάθει στους παίκτες το σωστό τρόπο παιχνιδιού και αφετέρου θα πρέπει οι ίδιοι οι παίκτες να έχουν τον απαιτούμενο σεβασμό απέναντι του.Η σωστή εξέλιξη ενός παίκτη είναι η αδιάκοπη εργασία για την συνεχή βελτίωση του.Δεν είναι σημαντικό να πει κάποιος ότι είστε μεγάλοι παίκτες.Το σημαντικό είναι να το πει ο προπονητής.

Γι’αυτό λοιπόν χρειάζεται σκληρή δουλειά από όλους.Προπόνηση με κατευθύνσεις και συνεχείς επαναλήψεις των σημείων που θέλουμε να δώσουμε έμφαση.Ο παίκτης πρέπει να αποκτήσει και ένστικτο.Αυτά δεν θα γίνουν από τη μια μέρα στην άλλη.Χρειάζεται-όπως όλα τα πράγματα-χρόνος.

Μιχάλης Λάγκης 
Πηγή: http://mihalislagis.blogspot.gr/

Αν το επιθυμείτε πατήστε LIKE στην επίσημη σελίδα του Coachbasketball.gr στα  social media και στηρίξτε την προσπάθεια μας
H ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ...!!!

Post Top Ad

ad728

Post Bottom Ad

ad728