Τέσσερις παράγοντες που απέτυχε ο Παναθηναϊκός




















Του Τάκη Πανούλια
Ο γκουρού των στατιστικών στο μπάσκετ Dean Oliver θεωρεί ότι Τέσσερις Παράγοντες της Επιτυχίας (The Four Factors of Basketball Success), δίνουν μία πειστική απάντηση στο ερώτημα.
"Πώς μπορείς να κερδίσεις έναν αγώνα  μπάσκετ". Μια ομάδα πρέπει πρώτιστα να επικρατήσει της αντιπάλου της στους εξής 4 στατιστικούς τομείς:

1. Στο ποσοστό εντός παιδιάς (Shooting) και ειδικότερα αυτό που στα στατιστικά του μπάσκετ ορίζεται σαν effective field goal percentage (eFG%) ή Adj FG% που διαφέρει από το απλό FG% στο ότι συνυπολογίζει το γεγονός ότι το τρίποντο έχει μεγαλύτερη αξία από το δίποντο.

2. Στα λάθη (Turnovers) και ειδικά το ποσοστό των λαθών σε σχέση με τις συνολικές κατοχές της ομάδας (TO %).

3. Στα επιθετικά ριμπάουντ (Offensive Rebounding) ποσοστιαία σε σχέση με τα διεκδικούμενα. Αν μία ομάδα μπορεί να ανακτήσει την μπάλα από άστοχο σουτ, τότε κερδίζει επιπλέον ευκαιρίες στην ίδια επίθεση και περιορίζει τη "ζημία" στον παράγοντα "ποσοστό εντός παιδιάς".

4. Στην συχνότητα που κερδίζει μια ομάδα ελεύθερες βολές (%). Αυτός ο παράγοντας εκφράζει και το πόσο συχνά πάει μια ομάδα στη γραμμή των βολών (πόσο αποτελεσματική είναι στο να κερδίζει φάουλ). Στο Top 16 οι δύο ομάδες είχαν αυτή την στατιστική εικόνα σε αυτά τα τέσσερα σημαντικά στατιστικά στοιχεία.

Μάλιστα ο Dean Oliver προτείνει την παρακάτω αντιστοιχία σε ποσοστό που κάθε παράγοντας επηρεάζει την επιτυχία της ομάδας.

Shooting (40%)
Turnovers (25%)
Rebounding (20%)
Free Throws (15%)

Στο To 16 οι δύο ομάδες παρουσίασαν αυτή την στατιστική εικόνα.

The Four Factors of Basketball Success
Create bar charts





Στον πρώτο αγώνα των play offs οι δύο ομάδες παρουσίασαν μια τελείως διαφορετική εικόνα σε αυτά τα τέσσερα σημαντικά στατιστικά στοιχεία.  

















Στο δεύτερο παιχνίδι περιμένουμε μια τελείως διαφορετική στατιστική εικόνα αλλά κυρίως μεγαλύτερη αγωνιστικότητα, πνευματική ετοιμότητα και αγωνιστική απόδοση ανάλογη με την ποιότητα του υλικού του Παναθηναϊκού.



Τάκης Πανούλιας












Αν το επιθυμείτε πατήστε LIKE στην επίσημη σελίδα του Coachbasketball.gr στα  social media και στηρίξτε την προσπάθεια μας H ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ...!!!

Post Top Ad

ad728

Post Bottom Ad

ad728