Η διαχείριση του νεαρού ''σταρ'' παίκτη
Tου Τάκη Πανούλια
Η διαχείριση  του νεαρού ''σταρ'' από τον προπονητή σε αυτές τις ηλικίες αποτελεί σημαντική υπόθεση για τον ίδιο τον παίκτη και την ομάδα του.

Σε κάθε ομάδα αναπτυξιακού επιπέδου είναι σημαντικό όλοι οι παίκτες να αισθάνονται χρήσιμοι. Αυτό τους κάνει να δουλεύουν πιο σκληρά στην προπόνηση γιατί αισθάνονται ότι συνεισφέρουν στην επιτυχία της ομάδας.

Όταν υποβαθμίζεται ο ρόλος των υπόλοιπων νεαρών παικτών σε μια ομάδα, για να κερδίσει για παράδειγμα, τον αγώνα ο νεαρός ''σταρ'', το ηθικό της ομάδας δέχεται μεγάλο πλήγμα. Οι επιτυχίες δεν είναι το ίδιο σημαντικές όταν οι υπόλοιποι παίκτες δεν συμμετέχουν αρκετά στο να κατακτηθούν. Αν λοιπόν τονιστεί ο ρόλος του νεαρού ταλαντούχου παίκτη υπερβολικά, σε μια παιδική ομάδα ας πούμε, τότε αυτό μπορεί να επιδράσει πολύ άσχημα στην  ψυχολογία των υπολοίπων παιδιών και να τον φέρει σε σύγκρουση μαζί τους. Οι τριβές μεταξύ των υπολοίπων και του νεαρού σούπερσταρ εκφράζονται ως παράπονα, αναφορές για ευνοϊκή μεταχείριση, και συγκρούσεις για ασήμαντα θέματα.  

Σε αυτές τις ηλικίες είναι συχνό το φαινόμενο πολλοί προπονητές να παρασύρονται από τις ικανότητες και το ταλέντο ενός τέτοιου παίκτη ώστε να παραβλέπουν τόσο για τον ίδιο αλλά και την υπόλοιπη ομάδα την σωστή διδασκαλία πολλών βασικών αντικειμένων του μπάσκετ. Πράγματα σημαντικά που και ο ταλαντούχος αθλητής αλλά και οι συμπαίκτες του δεν τα μαθαίνουν ποτέ. το ταλέντο από μόνο του δεν είναι ικανό να κάνει έναν παίκτη μεγάλο, αλλά απαιτείται σκληρή δουλειά και εκμάθηση των βασικών.

Αν μια ομάδα νεαρών παικτών δεν μάθει να επιτίθεται σωστά στην επίθεση στο μισό γήπεδο επειδή συνεχώς παίζει isolation για παράδειγμα με τον νεαρό σταρ της τότε ο ίδιος στο μέλλον θα είναι μονοδιάστατος ως παίκτης. Τα υπόλοιπα παιδιά αν δεν συμμετέχουν θα μείνουν αφενός πίσω στα βασικά της επίθεσης αλλά και σύντομα θα χάσουν το κίνητρο για να προπονηθούν.  

Αν εναντίον press για παράδειγμα ο προπονητής δίνει απλά την μπάλα στον εξαιρετικό χειριστή που διαθέτει, τότε οι υπόλοιποι δεν θα μάθουν ποτέ πώς πρέπει να διασπαστεί ομαδικά μια τέτοια άμυνα ούτε ο ταλαντούχος παίκτης, αλλά ούτε και οι συμπαίκτες του. Αυτά στην μετέπειτα πορεία τους θα μείνει σαν ένα σημαντικό κενό και θα φανεί στο επόμενο επίπεδο που θα κληθούν να συναγωνιστούν. Επίσης τυχόν απουσία του σούπερσταρ της ομάδας για οποιοδήποτε λόγο θα μειώσει την λειτουργία της ομάδας σε μεγάλο βαθμό.

Πρόβλημα από την παρουσία ενός τέτοιου παίκτη μπορεί να δημιουργηθεί και στον προπονητή, ειδικά όταν είναι νεαρός σε ηλικία, όπως συχνά είναι λογικό να είναι ο προπονητής τέτοιων ομάδων. Η πίεση που δέχεται πολλές φορές για επιτυχία – λανθασμένα βέβαια – είναι πολύ μεγάλη. Από τους παράγοντες, αντίπαλους προπονητές και γονείς. Για τους γονείς των υπολοίπων παικτών πάντοτε ο νεαρός σταρ...παίζει πολύ, ενώ για τους γονείς του λίγο!

Όταν ο νεαρός δεν αποδίδει είναι συνήθως ευθύνη του προπονητή ή του συστήματος του ή της προπόνησης που κάνει. Αν και υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν την απόδοση ενός αθλητή σε αυτή την ηλικία, πάντα την κριτική την δέχεται ο προπονητής. Ειδικά σε περιπτώσεις αλλαγής προπονητή λόγω ηλικίας ή ομάδας, μπορεί η ομάδα να έχει καλύτερους παίκτες, το επίπεδο να είναι πιο υψηλό ή ο τρόπος λειτουργίας διαφορετικός. Όμως πάντα φταίει ο προπονητής που δεν αξιοποιεί τον ταλαντούχο νεαρό.

Ο προπονητής αν και μπορεί να δέχεται κριτική πρέπει να κάνει αυτό που πιστεύει ο ίδιος και αυτό είναι να δημιουργεί παίκτες μέσα από την ομάδα και όχι ομάδα για έναν παίκτη. Ο ταλαντούχος παίκτης που στην συνέχεια θα γίνει πραγματικός σούπερσταρ, μπορεί να λειτουργήσει μέσα από την ομάδα παρά το γεγονός ότι είναι ικανός να βάζει την δική του σφραγίδα στην απόδοση της.

Ακόμα και όταν το στυλ του παιχνιδιού του είναι τέτοιο που κυριαρχεί επάνω στο αγωνιστικό στυλ της ομάδας, δουλειά του προπονητή είναι να αξιοποιεί και τους υπόλοιπους παίκτες με διάφορους τρόπους. Σημασία στις ηλικίες αυτές έχει η μάθηση και η ανάπτυξη των αθλητών και όχι η νίκη. Η νίκη άλλωστε έρχεται από μόνη της σε ομάδες νεαρών αθλητών που γνωρίζουν τα βασικά, συνεργάζονται και έχουν σωστή αθλητική νοοτροπία.


Άλλωστε μην ξεχνάτε ότι οι καλές συνήθειες στο μπάσκετ είναι δύσκολο να αναπτυχθούν αλλά χρήσιμες για να παίξουμε μπάσκετ, ενώ οι κακές συνήθειες μπορεί να αναπτύσσονται πολύ εύκολα αλλά είναι καταστροφικές για την ομάδα και τους παίκτες.


Αν το επιθυμείτε πατήστε LIKE στην επίσημη σελίδα του Coachbasketball.gr στα  social media και στηρίξτε την προσπάθεια μας H ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ...!!!

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΟΡΑ :  Το καλύτερο και ποιο ενημερωμένο Λογισμικό στατιστικής ανάλυσης και διαχείρισης σωματείου καλαθοσφαίρισης που κυκλοφορεί ΜΟΝΟ 59.99..!!!  http://statistikabasket.blogspot.gr
                                  Εξειδικευμένο e-shop μόνο με προϊόντα καλαθοσφαίρισης

Post Top Ad

ad728

Post Bottom Ad

ad728