Νομοθεσία : Τι ισχυει για την πρόσληψη προπονητή από Αθλητικό Σωματείο

Αθλητικό Σωματείο που δραστηριοποιείται στο χώρο του ερασιτεχνικού αθλητισμού επιθυμεί να συνεργασθεί με προπονητή για την εκγύμναση των μικρών (ηλικίας 6–14 χρονών) αθλητών–μελών.
του. Με δεδομένο ότι δεν θα υπάρχει εξαρτημένη σχέση εργασίας μεταξύ προπονητή και Σωματείου αφού μόνο ο χώρος προπόνησης θα είναι σταθερός, το Σωματείο δεν επιθυμεί να γίνει σύμβαση εξαρτημένης εργασίας με επακόλουθο την ασφάλιση του προπονητή στο ΙΚΑ. Επίσης ο προπονητής δεν έχει τη δυνατότητα να εκδίδει ΑΠΥ για να μπορεί να ασφαλίζεται στον ΟΑΕΕ ως ελεύθερος επαγγελματίας. Πώς μπορεί να προσληφθεί ο προπονητής;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Σύμφωνα με την ισχύουσα ασφαλιστική νομοθεσία, κάθε εργαζόμενος θα πρέπει να ασφαλίζεται στο ΙΚΑ – ΕΤΑΜ, εφόσον απασχολείται με σχέση εξαρτημένης εργασίας και για την εργασία του αυτή, δεν υπάγεται στην ασφάλιση άλλου φορέα κύριας ασφάλισης (άρθρο 2, Α.Ν 1846/1951). Εξαρτημένη εργασία, κατά κανόνα, θεωρείται ότι παρέχεται στις περιπτώσεις που ο εργαζόμενος λειτουργεί υπό τις υποδείξεις του εντολέα - εργοδότη και προσφέρει τις υπηρεσίες του ανά τακτά χρονικά διαστήματα, σε συγκεκριμένο τόπο και με προσυμφωνημένο ωράριο.

Επίσης, θα θέλαμε να επιστήσουμε την προσοχή σας στις διατάξεις της παρ. 1, του άρθρου 1, του Ν. 2639/1998, όπως αυτή αντικαταστάθηκε με το άρθρο 1 του Ν. 3846/2010: Η συμφωνία μεταξύ εργοδότη και απασχολούμενου για παροχή υπηρεσιών ή έργου, για ορισμένο ή αόριστο χρόνο, ιδίως στις περιπτώσεις αμοιβής κατά μονάδα εργασίας (φασόν), τηλεργασίας, κατ΄ οίκον απασχόλησης, τεκμαίρεται ότι υποκρύπτει σύμβαση εξαρτημένης εργασίας, εφόσον η εργασία παρέχεται αυτοπροσώπως, αποκλειστικά ή κατά κύριο λόγο στον ίδιο εργοδότη για εννέα (9) συνεχείς μήνες.
Με βάση τα ανωτέρω, λοιπόν, υποχρέωση της επιχείρησης για ασφάλιση του ιδιώτη στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ υπάρχει μόνο εφόσον αποδεικνύεται ότι η συγκεκριμένη παροχή υπηρεσιών από τον προπονητή, υποκρύπτει σχέση εξαρτημένης εργασίας.

Σε αντίθετη περίπτωση (όταν δηλαδή, η παροχή εργασίας γίνεται με τρόπο ανεξάρτητο), υφίσταται η υποχρέωση έναρξης επαγγέλματος από τον παρέχοντα της υπηρεσίες αθλητισμού (βλ. Πολ. 1102/2005 σχετικά με διαδικασία έναρξης), με την συνακόλουθη υποχρεωτική ασφάλιση του εν λόγω προσώπου στον ΟΑΕΕ. Εξαίρεση, υφίσταται μόνο στην περίπτωση που ο προπονητής παρέχει τις υπηρεσίες του περιστασιακά με την προϋπόθεση ότι το σύνολο των ετήσιων ακαθάριστων αποδοχών του δεν υπερβαίνει το όριο των 5.000 € και δεν είναι επιτηδευματίας από άλλη αιτία (περ. β, της παρ. 1, του άρθρου 2 του ΚΒΣ). Στην προκειμένη περίπτωση το αθλητικό σωματείο κατά την καταβολή της αμοιβής προς τον προπονητή θα εκδώσει απόδειξη δαπάνης (άρθρο 15 του ΚΒΣ), επί της οποίας θα παρακρατεί φόρο 20% και χαρτόσημο 3,6% (άρθρο 58 του ΚΦΕ). Είναι δε σκόπιμο να υφίσταται έγγραφη συμφωνία μεταξύ των δύο μερών, με στοιχεία τέτοια, έτσι ώστε να θεμελιώνεται ο χαρακτήρας της σύμβασης παροχής ανεξάρτητων υπηρεσιών.

ΠΗΓΗ http://epixeirisi.gr/

Αν το επιθυμείτε πατήστε LIKE στην επίσημη σελίδα του Coachbasketball.gr στα  social media και στηρίξτε την προσπάθεια μας H ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ...!!!

Post Top Ad

ad728

Post Bottom Ad

ad728