Η απόκρυψη της επίθεσης ισορροπίας στο μπάσκετ (Μέρος Α και Β )

Του Μιχάλη Λάγκη
Κατά την γνώμη μου οποιοδήποτε play στην επίθεση πρέπει να αποκρύπτεται.Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι στο γεγονός ότι οι παίκτες θέλουν ελευθερία κινήσεων σε οποιοδήποτε επιθετικό μοτίβο.

Αν ο προπονητής διδάσκει μηχανικά plays χωρίς ρευστότητα και ομαλότητα αυτά θα αποτυγχάνουν.Η απόκρυψη του play δίνει την ευκαιρία στους παίκτες να καταλάβουν καλύτερα την επίθεση ισορροπίας.Οι διάφοροι τρόποι με τους οποίους μπορεί να αποκρύψει κανείς τα play οδηγεί στην αποφυγή της μηχανικότητας που χρησιμοποιείται από πολλές ομάδες σήμερα.


Αν η ομάδα έχει διαβαστεί σωστά από τον αντίπαλο στο scouting θα αντιμετωπίσει μεγάλο πρόβλημα στην επίθεση της καθώς ο αντίπαλος θα μπορεί να διαβάσει τις πιθανές πάσες.


Γι αυτό το λόγο ο κάθε προπονητής πρέπει να βάζει την προσωπική του σφραγίδα στο επιθετικό κομμάτι.Εφαρμόζει ελιγμούς στις διάφορες καταστάσεις που θα αντιμετωπίσει και δουλεύει πάντα για τη τελειοποίηση των play.


Κάθε ομάδα μπορεί να παίξει οποιοδήποτε play θέλει.Όμως πολλοί από τους αντιπάλους θα γνωρίζουν στο περίπου το που κινείται επιθετικά η κάθε ομάδα.Αυτό γίνεται γιατί αρκετές ομάδες χρησιμοποιούν τα ίδια play με παραλλαγές.Η επίθεση ισορροπίας όταν διδαχθεί σωστά μπορεί να γεννήσει πάρα πολλά play.



Με αυτό τον τρόπο ο αντίπαλος που θα προσπαθεί να διαβάσει το παιχνίδι της ομάδας θα πρέπει να έρθει πάρα πολλές φορές στο γήπεδο για να το δει.Είναι γενικά αποδεκτό πως κάθε play που κάποιος βλέπει στο scouting μπορεί εύκολα να το αντιμετωπίσει στη συνέχεια.Υπάρχουν δυο τρόποι για να αποκρύψει κανείς τις επιθέσεις ισορροπίας.Ο ένας τρόπος είναι η ομάδα να πραγματοποιήσει το play κάνοντας πρώτα κίνηση.Η ομάδα πραγματοποιεί κίνηση μέχρι να βρεθεί σε σχηματισμό 1-3-1.Ο σχηματισμός επίθεσης 2-1-2 και το κόψιμο του guard στην αδύνατη πλευρά δεν είναι μέρος της επίθεσης ισορροπίας αλλά μπορεί να αποτελέσει ένα θαυμάσιο καμουφλάζ.











Υπάρχουν πολλοί τρόποι ακόμα για να γίνει απόκρυψη της επίθεσης ισορροπίας.Κάθε ελιγμός που έχει την πιθανότητα να ενεργεί ως απειλή για σκορ η έχει φυσικές κινήσεις παράταξης 1-3-1 μπορεί να χρησιμοποιηθεί.




Η ξεχωριστή κίνηση του κάθε παίκτη τον μεταφέρει σε σχηματισμό 1-3-1 δηλαδή σε σχηματισμό επίθεσης ισορροπίας.Οποιαδήποτε κίνηση παίκτη δεν θα πρέπει να εμπνέει ανησυχία.

Τα σχήματα δείχνουν το σχηματισμό επίθεσης αν η αντίπαλη ομάδα έχει ένα πολύ ψηλό αμυντικό παίκτη σε αντίθεση με τον δικό μας που θα είναι κοντύτερος.Ο πολύ ψηλός αμυντικός πιθανόν να είναι απρόθυμος να κινηθεί στο head και έτσι ο δικός μας ψηλός να έχει την δυνατότητα να σουτάρει ελεύθερος.




Το παιχνίδι του απέναντι guard είναι σχεδόν παρόμοιο αλλά μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στον αμυντικό που τον φυλάει.Έχει πολλές παραλλαγές.Οι εικόνες δείχνουν το πώς η ομάδα μπαίνει στην επίθεση ισορροπίας.Ο 4 μπορεί να πασάρει στον 5 και να πάρει screen από τον 1 ώστε να πραγματοποιηθεί το πρώτο κόψιμο.










Η απόκρυψη των επιθέσεων ισορροπίας στο μπάσκετ (Μέρος Β)


Ένας guard κόβει εσωτερικά αντί για εξωτερικά.Το play δίνει μια απειλή κίνησης και είναι αρκετά αποτελεσματικό.









Μια άλλη παραλλαγή του εσωτερικού κοψίματος του guard δίνω παρακάτω.Ο 3 είναι σημαντική απειλή για το καλάθι.Ο 2 του δίνει screen δημιουργώντας πολλές πιθανότητες στον 3 να σκοράρει.









Το scissors play που χρησιμοποιούσαν οι Celtics πριν δεκαετίες είναι ακόμα ένα play που περιέχει απειλή.







Παρακάτω δίνω μια άλλη παραλλαγή του scissors play που δίνει στον απέναντι guard την ευκαιρία να παίξει ένα peek a boo για σουτ τριών πόντων.









Πηγή: http://fonhnews.blogspot.com/


Αν το επιθυμείτε πατήστε LIKE στην επίσημη σελίδα του Coachbasketball.gr στα  social media και στηρίξτε την προσπάθεια μας H ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ...!!!

Post Top Ad

ad728

Post Bottom Ad

ad728