TBD: - Μαθαίνουμε δεξιότητες για να παίξουμε το παιχνίδι-.

Το TBD στο 3o Ilion Basketball Camp















Τ. Πανούλιας - TBD
Το 3o Ilion Basketball Camp τελείωσε την προηγούμενη Παρασκευή (3/5) μετά από 10 ημέρες συνεχούς δουλειάς με ασκήσεις και μεθόδους του Total Basketball Development. 


Το βασικό ''μπασκετικό'' μήνυμα του Total Basketball Development είναι ''μαθαίνουμε δεξιότητες για να παίξουμε το παιχνίδι''.  

Οι πέντε σταθμοί του camp είχαν ως στόχο να διδάξουν στα παιδιά που συμμετείχαν τις δεξιότητες του μπάσκετ με τέτοιο τρόπο, ώστε αυτές να μπορούν να ''μεταφερθούν'' στο παιχνίδι. Σε αυτή την κατεύθυνση βοήθησαν οι ασκήσεις καθώς και τα παιχνίδια του TBD που χρησιμοποιήθηκαν.

Σταθμός 1 - Ανάπτυξη του χειρισμού της μπάλας (Ball Handling), της ντρίπλας και παιχνίδι 1 εναντίον 1 επιθετικά και αμυντικά (coach Γ. Καναρέλης).

Σταθμός 2 - Το Σουτ (Shooting), τεχνική βελτίωση του σουτ, επιλογές για σουτ σε διάφορες καταστάσεις μέσα στο παιχνίδι (coach Τ. Πανούλιας).

Σταθμός 3 - Ασκήσεις για την βελτίωση της φυσικής κατάστασης για το μπάσκετ (coach Σ. Μέσας).

Σταθμός 4 - Πάσα (Passing) Προπόνηση πάσας και υποδοχής σε επιθετικές συνεργασίες από διείσδυση και παιχνίδι χωρίς την μπάλα (coach Χ. Σκαλωμένος).

Σταθμός 5 - Επιθετικό και αμυντικό παιχνίδι στο πόστ, πιβοτολογία και διεκδίκηση του αμυντικού και επιθετικού ριμπάουντ (coach Γ. Τσολάκης). 

Στο παρακάτω βίντεο έχουμε μια απλή άσκηση προετοιμασίας του σουτ με αναπήδηση ή πηδηματάκι (hop) μετά από ντρίπλα. Γενικά δόθηκε μεγάλη έμφαση στην μηχανική του σουτ στις ασκήσεις πράγμα που πιστεύουμε ότι έχει μεγαλύτερη σημασία από την ίδια την άσκηση.



Ένα από τα πράγματα που επιμείναμε όσον αναφορά τα πόδια στο σουτ μετά από αναπήδηση ή hop (πηδηματάκι όπως το άκουγαν τα παιδιά στο camp), ήταν το σουτ να γίνεται με μικρό και γρήγορο άλμα. Επίσης ζητούσαμε από τους μικρούς αθλητές να τοποθετούν τα πόδια τους πριν την υποδοχή της μπάλας σε περίπτωση πάσας ή στο πιάσιμο μετά από ντρίπλα. Τα παιδιά εκτέλεσαν σουτ και με τους δύο τρόπους, και με αναπήδηση και με βηματισμό 1-2 φυσικά γιατί θεωρούμε ότι η διδασκαλία πρέπει να περιλαμβάνει και τους δύο τρόπους ανάλογα με την περίπτωση ή όπως βολεύει τον ίδιο τον αθλητή. 

Η πυραμίδα της διδασκαλίας του μπάσκετ στο camp

Οι αθλητές του camp διδάσκονταν το αντικείμενο του κάθε σταθμού με την παρακάτω σειρά:


  • Τα βασικά ("πως κάνω κάτι″ και "γιατί το κάνω″)
  • Την τεχνική ("πότε το κάνω″)
  • Την στρατηγική ("τι πρέπει να κάνω σε συγκεκριμένες καταστάσεις″)
Το ασκησιολόγιο σε όλους τους σταθμούς είχε προσαρμοστεί στα ηλικιακά γκρουπ αλλά και στο επίπεδο του κάθε γκρουπ όσο αυτό ήταν δυνατό.




Σύντομα θα έχουμε στιγμιότυπα και φωτογραφίες απ' όλους τους σταθμούς του camp !!!!

Τάκης Πανούλιας
Προπονητής Καλαθοσφαίρισης &
Δημιουργός του Total Basketball Development  

Ανακοίνωση του coachbasketball.gr

Το Total Basketball Development είναι ένα ολοκληρωμένο αναπτυξιακό πρόγραμμα μπάσκετ κυρίως για ηλικίες 6 έως 18 ετών. Είναι πνευματική ιδιοκτησία του προπονητή καλαθοσφαίρισης Τάκη Πανούλια που συνέγραψε ολόκληρο το πρόγραμμα. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για οποιοδήποτε λόγο μόνο μετά από την άδεια του δημιουργού του.

Στο TBD γίνονται αλλαγές στο περιεχόμενο και την μορφή του ώστε να παρουσιαστεί στην τελική του φόρμα. Υπάρχουν θέματα που πρέπει να διευθετηθούν ώστε να ετοιμαστεί στην εμπορική του μορφή και επομένως δεν πωλείται ούτε παραχωρείται στην παρούσα φάση. Όταν ολοκληρωθούν όλες οι ενέργειες και οι διαδικασίες που χρειάζεται για την διανομή του θα ενημερώσουμε μέσω του site coachbasketball.gr και της σελίδας Total Basketball Development. 

Οι παρουσιάσεις των κομματιών του TBD που πραγματοποιούνται από τους συνεργάτες του κ. Πανούλια στο coachbasketball.gr (Σάκη Δέλιο και Σάκη Σταρέντζη) γίνονται στα πλαίσια της ενημέρωσης των περιεχομένων του προγράμματος και κατόπιν συνεννόησης με τον Τ. Πανούλια.  

Το TBD είναι ένα πρόγραμμα το οποίο μπορεί να αποτελέσει χρήσιμο εργαλείο για προπονητές,υπεύθυνους ακαδημιών και ομάδες μπάσκετ παρέχοντας τις κατευθυντήριες γραμμές για την διδασκαλία του αθλήματος σε όλες τις αναπτυξιακές ηλικίες.  

Το αναπτυξιακό πρόγραμμα Total Basketball Development δημιουργήθηκε μέσα από την πολυετή μελέτη της έντυπης και της ηλεκτρονικής βιβλιογραφίας για την ανάπτυξη του μπάσκετ στις αντίστοιχες ηλικίες, καθώς και από την πολυετή πείρα του δημιουργού του ως προπονητή και τεχνικό διευθυντή σε Ακαδημίες μπάσκετ (ΟΣΦΠ Ολυμπιακός, Triple Crown Basketball Academy, ΑΟΝΣ Μίλων, Α.Ο ΑΡΗΣ ΣΥΡΟΥ).


Αν το επιθυμείτε πατήστε LIKE στην επίσημη σελίδα του Coachbasketball.gr στα  social media και στηρίξτε την προσπάθεια μας H ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ...!!!

Post Top Ad

ad728

Post Bottom Ad

ad728