Η μεγάλη των Ελλήνων (προπονητών) σχολή στο μπάσκετ

Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος και ο Δημήτρης Ιτούδης, αφού οδήγησαν Ολυμπιακό και ΤΣΣΚΑ Μόσχας στο φάιναλ φορ της Ισπανίας, συγκρούονται στον ημιτελικό και βλέπουν στο βάθος το τρόπαιο.
Η πιο ακριβή ομάδα στην Ευρώπη, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας, εμπιστεύθηκε τον Δημήτρη Ιτούδη και εκείνος φρόντισε να αποδείξει στους Ρώσους ότι το άξιζε. Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος (αριστερά) οδήγησε τον Ολυμπιακό στο φάιναλ φορ αποδεικνύοντας για μία ακόμη φορά ότι οι... επενδύσεις σε έλληνες προπονητές αποδίδουν

Το βράδυ της 15ης Μαΐου, στο «Παλάθιο ντε Ντεπόρτες» της Μαδρίτης, στις 19.00, θα βρεθούν αντιμέτωποι ο Ολυμπιακός με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας και στην άκρη των δύο πάγκων θα βρίσκονται δύο από τους καλύτερους έλληνες προπονητές, ο Γιάννης Σφαιρόπουλοςκαι ο Δημήτρης Ιτούδης.

Ρούκι και οι δύο εφέτος στην Ευρωλίγκα, κατάφεραν να οδηγήσουν τις ομάδες τους με εντυπωσιακό τρόπο στο φάιναλ φορ της Ισπανίας αποδεικνύοντας και στους πιο δύσπιστους ότι ο έλληνας προπονητής είναι πολύ ψηλά - κόντρα στην ξενομανία που διακατέχει πολλές φορές τους παράγοντες αλλά και τους φιλάθλους στη χώρα μας.

Από τη Ρωσία με αγάπη
Δεν είναι τυχαίο ότι η πιο ακριβή ομάδα στην Ευρώπη, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας, είδε και απόειδε με μεγάλα ευρωπαϊκά ονόματα και αποφάσισε να εμπιστευθεί τελικά το τιμόνι της ομάδας στον Δημήτρη Ιτούδη, την ίδια ώρα που οι αδελφοί Αγγελόπουλοι συνέχισαν στο άκρως επιτυχημένο πλάνο της ελληνοποίησης και του πάγκου.

Ενα πλάνο που  είχε αρχίσει με τον Παναγιώτη Γιαννάκη το 2008, διεκόπη το 2011 με την έλευση του μεγάλου Ντούσαν Ιβκοβιτς για μια διετία, αλλά συνεχίστηκε με τον Γιώργο Μπαρτζώκα, τον οποίο διαδέχθηκε στην αρχή της αγωνιστικής σεζόν ο Γιάννης Σφαιρόπουλος.

Ο Μπαρτζώκας μάλιστα έγινε ο πρώτος έλληνας προπονητής που κατέκτησε (το 2013) την Ευρωλίγκα. Εφέτος ίσως δούμε τον δεύτερο, αν ο νικητής της 15ης Μαΐου φτάσει ως το τέλος της διαδρομής. Μπορεί να άργησαν λίγο οι ξένοι αλλά, αν μη τι άλλο, πλέον αναγνωρίζουν τη μεγάλη ελληνική σχολή προπονητών, κάτι που αποτελεί και το παράσημο για τους τεχνικούς της πατρίδας μας.

«Στους έλληνες προπονητές δεν υπάρχει ο εφησυχασμός και αυτό θεωρώ ότι είναι το μυστικό της επιτυχίας τους. Δεν επαναπαύονται ποτέ, δεν χαλαρώνουν και γενικά είναι ανήσυχοι, σκέφτονται την επόμενη στιγμή και όχι απλά την επόμενη μέρα» 
λέει στο «Βήμα» ο ομοσπονδιακός τεχνικός Φώτης Κατσικάρης, του οποίου η ευγένεια και η σεμνότητα είναι αυτές που τον κάνουν να μας μιλάει σε τρίτο πρόσωπο.

Διότι μην ξεχνάμε ότι και ο ίδιος είναι εξαιρετικός τεχνικός και τυγχάνει τεράστιας εκτίμησης στον ευρωπαϊκό χώρο έχοντας ήδη πραγματοποιήσει εδώ και χρόνια αξιοπρόσεκτη πορεία στην Ισπανία με τη Βαλένθια αλλά και την Μπιλμπάο. Με την τελευταία μάλιστα έφτασε ως τον τελικό του Eurocup και αναδείχθηκε και προπονητής της χρονιάς στη συγκεκριμένη διοργάνωση το 2013.

Η αλήθεια είναι ότι οι έλληνες τεχνικοί, ιδιαίτερα αυτοί της πιο νέας γενιάς, θήτευσαν δίπλα σε μεγάλους ευρωπαίους τεχνικούς, από τους οποίους έμαθαν, επηρεάστηκαν αλλά, το κυριότερο, μπόρεσαν να περάσουν και τη δική τους φιλοσοφία, κάτι που επισημαίνει με σημασία και ο ομοσπονδιακός τεχνικός:

«Μα αυτό είναι και το πιο σημαντικό που έχουν καταφέρει οι έλληνες προπονητές, οι οποίοι είναι ανοιχτά μυαλά, σαφώς ακούνε και μαθαίνουν, είναι ανοιχτοί σε ιδέες. Μεγάλη υπόθεση να μπορείς να το κάνεις αυτό. Κάθε μέρα ψάχνουν για κάτι καινούργιο και δεν ηρεμούν ποτέ. Επίσης η πίεση στο ελληνικό πρωτάθλημα είναι τεράστια, αλλά πολλούς τους βοηθάει αυτό για να γίνονται καλύτεροι. Προσωπικά εγώ λειτουργώ πάντα καλύτερα όταν βρίσκομαι υπό πίεση. Ολα αυτά σε ωριμάζουν και κυρίως σε κάνουν να βρίσκεσαι πάντα σε ετοιμότητα» 
συνεχίζει ο Φώτης Κατσικάρης, που κάνει λόγο και για σχολή:

«Πέρα από τη σχολή των Σέρβων, παλαιότερα έβλεπες τους ιταλούς ή τους ισραηλινούς προπονητές για παράδειγμα να ξεχωρίζουν. Οι Ελληνες πλέον έχουν κάνει τη δική τους σχολή και είναι άξιοι συγχαρητηρίων»
.

Η πίεση... βοηθάει
«Ο Γιώργος Μπαρτζώκας έγραψε ιστορία κατακτώντας την Ευρωλίγκα και έπεται και συνέχεια. Και μην πει κανείς ότι δεν βρίσκεις  πίεση στο εξωτερικό.


Φανταστείτε την πίεση που υπάρχει σε μια ομάδα σαν την ΤΣΣΚΑ και ο Δημήτρης Ιτούδης έχει καταφέρει να τη διαχειρίζεται και μάλιστα να παίζει και καλύτερο μπάσκετ αφήνοντας στους παίκτες να βγάλουν ο καθένας τις ικανότητές του στο παρκέ. Ο Ιτουδης θήτευσε για πολλά χρόνια δίπλα σε έναν κορυφαίο κόουτς όπως ο Ομπράντοβιτς, αλλά κατάφερε να ξεχωρίσει. Το ίδιο και ο Γιάννης Σφαιρόπουλος που είναι χρόνια στο κουρμπέτι και έχει εξαιρετική αντίληψη. Γνώριζε την πίεση που έχει μια ομάδα όπως ο Ολυμπιακός, ενώ ως μέλος του προπονητικού τιμ παλαιότερα είχε την ευκαιρία να παρατηρήσει και άλλα λειτουργικά θέματα, με αποτέλεσμα να προσαρμοστεί άμεσα και, το κυριότερο, χωρίς να αλλάξει ούτε έναν παίκτη του κόουτς Μπαρτζώκα, καταφέρνοντας παράλληλα να τους κερδίσει όλους. Πλέον οι έλληνες προπονητές έχουν δημιουργήσει trademark, δηλαδή τη δική τους ταυτότητα»
 καταλήγει ο Φώτης Κατσικάρης.


Αυτοί που ξεχώρισαν...
Ο Θανάσης Σκουρτόπουλος εφέτος (μέλος και του εθνικού τεχνικού τιμ) οδηγεί στα ψηλά σκαλοπάτια της Α1 το Ρέθυμνο, ο Αρης Λυκογιάννης μεταμόρφωσε τον Κολοσσό Ρόδου, ενώ ο Δημήτρης Πρίφτης - πολύτιμη η συμβολή του πέρυσι στο πρωτάθλημα του Παναθηναϊκού - έχει φέρει τον Αρη κοντά στην τετράδα. Ο δε Κώστας Φλεβαράκης έσωσε για δεύτερη χρονιά τα Τρίκαλα με υπέρβαση και πάλι τον κάλεσαν άμεσα στο εξωτερικό.

Μην ξεχνάμε τον Ηλία Ζούρο (τρομερό μπασκετικό μυαλό), τον Νίκο Λινάρδο, τον Βασίλη Φραγκιά και τον άνθρωπο των ειδικών αποστολών, Γιώργο Καλαφατάκη, ενώ οι μπαρουτοκαπνισμένοι Σούλης Μαρκόπουλος και Αργύρης Πεδουλάκης, όπως και ο Βαγγέλης Αλεξανδρής, μπορεί να μην είναι μέλη της νουβέλ βάγκ των ελλήνων προπονητών αλλά συνεχίζουν να παραδίδουν μαθήματα προσαρμόζοντας τα πλάνα τους και στις σύγχρονες απαιτήσεις των καιρών.



Αν το επιθυμείτε πατήστε LIKE στην επίσημη σελίδα του Coachbasketball.gr στα  social media και στηρίξτε την προσπάθεια μας H ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ...!!!

Post Top Ad

ad728

Post Bottom Ad

ad728