Ο μικρόκοσμος που ζούμε , τα απωθημένα της παιδικής ηλικίας ή μήπως ο γνωστός ξερόλας Ελληνάρας..

~ Για ΠΑΙΔΙΚΟ γεννηθέντες 1998 ή Κορασίδες γεννηθείσες 1998

ΗΛΙΚΙΑ 15 ετών ... η τελευταία παιδική χρονιά στη ζωή ενός ανθρώπου.. Το εμείς , το παιχνίδι , η προσπάθεια , η αγάπη , η εμπιστοσύνη ,.

ο σεβασμός , τα λάθη , η θεοποίηση κάποιων ανθρώπων - στο ανώτερο σημείο ! Η επιλογή του θέλω και του πρέπει στοιχειώνει τη καθημερινότητα κι ένα παιδί που ακροβατεί μεταξύ δύο κόσμων .. του αληθινού που θα γνωρίσει ένα χρόνο μετά και του πλασματικού που έχει φτιάξει στα όνειρα του και ζει στο τώρα . Τρεις είναι οι χώροι μάθησης - κοινωνικοποίησης του παιδιού στην ηλικία αυτή . Το σχολείο , το σπίτι και ο χώρος άθλησης , με κοινωνούς ( το άτομο που συμμετέχει σε κάποιο γεγονός) τους καθηγητές , τους γονείς και τον προπονητή .

~ Γιατί όμως παίζει τόσο σημαντικό ρόλο <<ο χώρος άθλησης και ο προπονητής >> στη λήψη αποφάσεων του παιδιού και όλης της οικογένειας στην ηλικία αυτή ; Πόσες φορές δεν έχει απειληθεί ένα παιδί με αναγκαστική απουσία από προπόνηση ή αγώνα αν δεν ακούσει κάπου έναν γονέα του , Πόσες φορές δεν έχει ακούσει τη φράση '' θα σου κόψω το μπάσκετ '' , Πόσες φορές δεν έχουμε ακούσει τη φράση '' μπορείτε να του πείτε τι να τρώει '' ή ''να του πείτε να κοιμάται νωρίς γιατί εμένα δε με ακούει '' και πόσα άλλα ακόμα .

~ Κάποτε υπήρχαν οι αλάνες .. οι γειτονιές και τα παιδιά μεγάλωναν στους δρόμους , όλη μέρα παιχνίδι, διασκέδαση , χαμόγελα , φωνές ... και οι γονείς ήταν στα σπίτια τους , γιατί δεν υπήρχε ο φόβος και κοίταγαν τις δουλειές και τα προβλήματα τους. Τώρα τι άλλαξε .. που πήγαν όλα αυτά .. έφυγαν .. άλλαξαν οι καιροί και το χώμα με το πλαστικό μπουκαλάκι για μπάλα και παιχνίδι , έγιναν χώροι άθλησης με δερμάτινη μπάλα κι ένας δάσκαλος -προπονητής που μας λέει τι και πως να παίξουμε ... Για να παίξεις - να διασκεδάσεις - να γελάσεις ή να κλάψεις πρέπει να μάθεις πρέπει να έχεις γνώστη προπονητή.. όσο καλύτερος προπονητής τόσο μεγαλύτερη συμμετοχή στο παιχνίδι και στη χαρά του !!!! και οι γονείς.. ποιος ο ρόλος των γονέων στο παιχνίδι , στη χαρά και στη διασκέδαση ενός παιδιού στην εποχή μας ; γιατί πρέπει να είναι πάντοτε παρόντες στις προπονήσεις και τους αγώνες ; γιατί πρέπει να κριτικάρουν τους πάντες και τα πάντα ; γιατί πρέπει να συμμετέχουν στη λήψη αποφάσεων ενός συλλόγου ; γιατί τόση κριτική και καταπίεση προς τα παιδιά τους ; άραγε που έμαθαν το άθλημα ; μήπως είναι προπονητές / γνώστες - παιδαγωγοί ; μήπως γνωρίζουν την ηλικία των 15 ετών και τον τρόπο προσέγγισης - μάθησης των παιδιών σ' αυτή την ηλικία ; γιατί τόση ανασφάλεια με την αγάπη του παιδιού τους στον προπονητή -δάσκαλο.. ΕΤΣΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΣΑΝ - ΣΚΕΦΤΟΝΤΑΝ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΚΟΥΣ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ !!!!!!

~ Η εμπειρία και η όποια γνώση μου λέει τα εξής : ακόμα και ο πιο καλλιεργημένος - μορφωμένος - δημοκρατικός γονέας θα έρθει η στιγμή που θα αδικήσει το παιδί του , τα άλλα παιδιά ή τον προπονητή , ΕΙΝΑΙ ΝΟΜΟΣ !!!!!

~ Γελάω μέσα μου όταν ακούω γονέα (ηλεκτρολόγο ας πούμε στο επάγγελμα ή πρώην μπασκετμπολίστα ... ) ότι ξέρει μπάσκετ - γνωρίζει το άθλημα και τις ιδιαιτερότητες του στην ηλικία αυτή .... '' Θέλω να του πω , εδώ εγώ από το 1990 προπονητής και ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΜΕ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ και πάλι δε ξέρω λέω ... ΔΕΝ ΞΕΡΩ !!!!!!! κάθε μέρα μαθαίνω απ' το κάθε παιδί και συμπληρώνω εμπειρίες και γνώσεις .. ΕΣΥ ΠΟΥ ΕΜΑΘΕΣ ΚΑΙ ΚΡΙΝΕΙΣ – ΚΑΤΑΚΡΙΝΕΙΣ ΣΥΝΕΧΩΣ !!!!!!!!!

Λοιπόν τρεις είναι οι απαντήσεις για τους καλούς φίλους – γονείς Μικρόκοσμος , απωθημένα ή μήπως ξερόλας Ελληνάρας ... Προσπάθησε να σκεφτείς τι δεν πήγε καλά και κοίταξε να το βελτιώσεις για σένα και τα παιδιά σου γιατί η σωστή ή λανθασμένη κρίση σου θα φτιάξει το μέλλον τους. Εμείς οι προπονητές αργά ή γρήγορα , καλοί ή κακοί θα φύγουμε απ' τη ζωή τους, είμαστε περαστικοί... εσύ θα μείνεις !!!

Κλείνοντας .. μια συμβουλή.. αν μπορώ να δώσω ... Ο ΚΑΛΟΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΟΣ - ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΔΙΝΕΙ ΑΓΑΠΗ ΚΑΙ ΣΕΒΑΣΜΟ !!! όλα τ' άλλα είναι ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ .. OI ΝΙΚΕΣ ΕΙΝΑΙ ΤΗΣ ΣΤΙΓΜΗΣ ... ΤΙΠΟΤΑ ΔΗΛΑΔΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΣΑΣ !!!!!!!!! Άρα μάθε να σέβεσαι αυτούς που βάζουν έστω κι ένα λιθαράκι για το μέλλον του παιδιού σου , ΔΕΙΞΕ ΛΙΓΗ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ !!!!!! Οι <<καλοί>> προπονητές είναι συνεργοί – συμπαραστάτες των παιδιών στη προσπάθεια κατανόησης της κοινωνίας μαζί με τους γονείς και τους δασκάλους !!!!

ΓΟΝΕΙΣ ΨΑΞΤΕ ΓΝΩΣΤΗ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗ – ΑΦΗΣΤΕ ΤΑ ΠΑΤΡΑΜΥΘΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ << ΜΕΓΑΛΟΥΣ>> ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ - ΚΑΛΟ ΠΑΙΔΑΓΩΓΟ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗ ΤΩΡΑ !!!!!!!

Διονύσης Γκιουλέας
'' Basketball is life ''

Αν το επιθυμείτε πατήστε LIKE στην επίσημη σελίδα του Coachbasketball.gr στα  social media και στηρίξτε την προσπάθεια μας H ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ...!!!

Post Top Ad

ad728

Post Bottom Ad

ad728