Τι Άμυνα να Επιλέξω; Τι Ταιριάζει στην Ομάδα μου;

Κατά τη διάρκεια του Καλοκαιριού ή των διάφορων διακοπών του πρωταθλήματος, πολλοί προπονητές μπαίνουν στη διαδικασία επαναπροσδιορισμού του αγωνιστικού τους πλάνου και κατά .
συνέπεια των διάφορων αμυντικών σχημάτων που ενδεχομένως ταιριάζουν στην ομάδα τους. Έτσι διάφοροι αριθμοί πέφτουν στο τραπέζι: 1-2-1-1, 2-3, 2-2-1, 1-3-1 κτλ.


Μερικές φορές, επιλέγουμε και εφαρμόζουμε με πάθος ένα συγκεκριμένο αμυντικό σχηματισμό θεωρώντας ότι αποτελεί πανάκεια για την ομάδα μας. Πολλοί, επίσης, πιστεύουν ότι συγκεκριμένοι παίκτες υπαγορεύουν και συγκεκριμένο στυλ παιχνιδιού. Συνηθισμένη άποψη είναι ότι η ομάδα με το ποιοτικότερο και πιο αθλητικό ρόστερ πρέπει να ασκεί πολύ επιθετική πίεση ώστε να μην επιτρέψει στον αδύναμο να είναι ανταγωνιστικός.


Οι ομάδες με ψηλούς αυτόματα θεωρούν ότι μια ζώνη 2-3 τους ταιριάζει περισσότερο. Προσωπικά, επέλεγα μια ζώνη 1-3-1 κυρίως γιατί πίστευα ότι είχα δυο γρήγορους παίκτες μπροστά και πίσω και θα έκρυβα πιθανές αδυναμίες των υπόλοιπων.


Ειλικρινά, υπάρχουν πολλά περισσότερα πράγματα που παίζουν ρόλο στην επιλογή του αμυντικού συστήματος εκτός από τους παίκτες. Οι αριθμοί δεν πρέπει επιλέγονται τυχαία, όπως στη ρουλέτα. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ξεκινάμε με το αποτέλεσμα στο μυαλό. Η επιλογή της άμυνας θα πρέπει να διασφαλίζει ότι θα πετύχουμε γρηγορότερα το επιθυμητό αποτέλεσμα στις διάφορες φάσεις του παιχνιδιού. Οι άμυνες που επιλέγουμε ορίζουν το ρυθμό, το στυλ παιχνιδιού και δίνουν στην ομάδα ταυτότητα.


Παρακάτω αναφέρονται κάποιες σκέψεις που ίσως βοηθήσουν στην επιλογή συγκεκριμένου αμυντικού πλάνου.


1. Ταιριάζει ο αμυντικός σχηματισμός με τη φιλοσοφία της ομάδας;


2. Τι βαθμό έντασης ενθαρρύνετε στους παίκτες με την επιλογή αυτή;


3. Ταιριάζει ο αμυντικός σχηματισμός στους παίκτες που έχετε;


4. Επιτρέπει κάποιος συγκεκριμένος αμυντικός σχηματισμός σε περισσότερους παίκτες να συμμετέχουν;


5. Ταιριάζει ο αμυντικός σχηματισμός με την κατάσταση σκορ και χρόνου που βρίσκεται η ομάδα;


6. Πώς θα μεταλλαχτεί μια άμυνα πίεσης σε άμυνα μισού γηπέδου; Θα είναι ομαλή η μετάβαση;


7. Θέλετε να παρουσιάσετε τη συγκεκριμένη άμυνα σε αυτό το χρονικό σημείο του πρωταθλήματος ή να τη «φυλάξετε» για τα πιο κρίσιμα παιχνίδια;


8. Δημιουργεί αυτή η επιλογή συνθήκες για περισσότερα φάουλ;


9. Ο αργός ή ο γρήγορος ρυθμός ευνοεί την ομάδα;


10. Πόσο δύσκολο είναι για τον αντίπαλο να προσαρμοστεί εναντίον του συγκεκριμένου αμυντικού σχηματισμού;


11. Μπορεί αυτή η επιλογή να κρύψει πιθανές αδυναμίες της ομάδας;


12. Ταιριάζει και με την επιθετική φιλοσοφία της ομάδας;



Ποια είναι η απάντηση, λοιπόν, στο «Τι άμυνα να χρησιμοποιήσω;». Αν κάτι προσπαθεί να πει το συγκεκριμένο άρθρο είναι ότι η απάντηση βρίσκεται στην προσωπική αναζήτηση. Μην επιτρέπετε στη συμβατική γνώση να σας υπαγορεύσει τι να κάνετε. Γνωρίζετε την ομάδα σας καλύτερα από τον καθένα. Και με την ομάδα στο μυαλό σας κάντε την καλύτερη επιλογή.


Το θέμα φυσικά είναι τεράστιο. Μοιραστείτε τις απόψεις σας αφήνοντας κάποιο σχόλιο.



Αν το επιθυμείτε πατήστε LIKE στην επίσημη σελίδα του Coachbasketball.gr στα  social media και στηρίξτε την προσπάθεια μας H ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ...!!!












Post Top Ad

ad728

Post Bottom Ad

ad728