H διαχείριση της ήττας


Η  εμπειρία  μιας ήττας  και το αποτέλεσμα της  πάντα μας αφήνει μια πικρή γεύση στην ζωή Εγώ θα αναλύσω πόσο  η ήττα μπορεί  να επηρεάσει θετικά η  αρνητικά  μια αθλητική προσπάθεια.

Πολλές αξιόλογες ενέργειες γίνονται στις μέρες μας από ανθρώπους του αθλητισμού και όχι  μόνο για την δημιουργία ενός νέου σωματείου μπάσκετ η για την συντήρηση ενός μικρού ,προσπάθειες που η σημερινή κοινωνία τις  έχει πολύ  ανάγκη
Και ο αγώνας ξεκινά .....
Φτιάχνεται ένα τμήμα Υποδομών  ένα τμήμα  Προ μίνι , ένα Μίνι  και  αρχίζει το χτίσιμο , η προσπάθεια του προπονητή  να οργανώσει  τα παιδιά να τα διδάξει, να τους δείξει τα μυστικά του μπάσκετ , και γενικά να τα κάνει να αγαπήσουν το άθλημά και τον αθλητισμό
Ο προπονητής  δουλεύει σκληρά με τους  σωστούς δικούς του κανόνες , οι γονείς και η διοίκηση ευχαριστημένοι , ο σύλλογος βήμα με βήμα  αναπτύσσεται.
Και η ώρα όμως έφτασε
Πρέπει να ξεκινήσουμε  κάποιο τουρνουά , τα παιδιά πρέπει να ψηθούν  τονίζει η διοίκηση ,να τα έχουμε και σε εγρήγορση .Οι γονείς συμφωνούν ,  άλλο που δεν θέλουν να δούνε τα παιδιά τους να παίζουν  ντυμένα με τις εμφανίσεις τους ,τις φόρμες  τους ,σε γήπεδα με φιλάθλους  ....και να κερδίζουν.
 Ο προπονητής ενημερώνει ότι  είναι νωρίς ακόμη η ομάδα δεν έχει κλείσει χρόνο …
Κάπως έτσι ξεκινάει
Και  δυστυχώς  η ήττα έρχεται  η μια μετά από την άλλη , κάτι χαλάει  την ωραία ατμόσφαιρα μια θαμπάδα κυριαρχεί  ,οι μουρμούρες και τα σχόλια πλανούνται   << θα πάρω το παιδί μου και θα φύγω>> <<  θα πάω σε μεγαλύτερο σύλλογο>> , << ο γιός  βαριέται να έρθει στην  προπόνηση γιατί όλο χάνουμε>> <<οι συμμαθητές μας στο σχολείο μας  λένε looser>> <<μήπως να αλλάξουμε προπονητή>> , πηγαδάκια ,εκνευρισμός ο έλεγχος κινδυνεύει να χαθεί.
Σας μετέφερα  στιγμές που έχουμε βιώσει η βιώνουμε όλοι μας ως προπονητές και συγκεκριμένα για τους συναδέλφους που έχουν δουλέψει η πρόκειται να δουλέψουν σε νέα η μικρά σωματεία.
Το θέμα είναι πως το αντιμετωπίζουμε ?
-Καταρχήν ζητάμε την στήριξη της διοίκησής σε όλους τους τομείς
-Η επόμενη κίνηση πριν αρχίσει το τουρνουά κάνουμε μια συγκέντρωση με τους γονείς , τους μιλάμε τελείως  ωμά και σταράτα τους εξηγούμε ότι θα φάμε πολύ ξύλο ,πάμε για την εμπειρία, και να είναι σίγουροι ότι από τουρνουά σε τουρνουά θα βρούμε τον δρόμο μας
Επίσης χωρίς να κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλο μας όσο και αν πονάει τους λέμε το γνωστό άγνωστο, ότι ο νέος η μικρός σύλλογος δεν έχει τους παιχταράδες << ότι εδώ τα παιδιά τους  ήταν τριτοκλασάτα η στην καλύτερη περίπτωση δευτεροκλασάτα στις παλιές τους ομάδες, η πολλά από τα παιδιά  είναι τελείως αρχάρια>>.
Τέλος του εξηγούμε ότι είναι πολύ σημαντική η ψυχολογική στήριξη των παιδιών τους και να είναι σίγουροι ότι μέσα από αυτήν την διαδικασία θα  αγαπήσουν ακόμη περισσότερο το μπάσκετ
Τους τονίζουμε ότι οι αντίπαλοι μας  παίζουν μαζί δύο  και τρία χρόνια έχοντας χημεία και ομοιογένεια , και μεγαλύτερη εμπειρία στα τουρνουά  
Μιλάμε σε όλα τα παιδιά που θα συμμετέχουν στο τουρνουά , τους εξηγούμε ότι είτε χάσουμε με 70 – 10 είτε με 34-33 είτε  κερδίσουμε δεν έχει καμία σημασία αυτήν την στιγμή, το τουρνουά είναι ένα σχολείο ,μια εμπειρία .
Τους εξηγούμε ότι εμείς είμαστε στο νηπιαγωγείο και σιγά σιγά θα μεγαλώσουμε, δεν βιαζόμαστε, δεν πανικοβαλλόμαστε, πάμε να παίξουμε να ευχαριστηθούμε να μάθουμε να διορθώσουμε τα λάθη μας και τα φτιάξουμε τις βάσεις μας ώστε σύντομα να γίνομαι και εμείς ανταγωνιστικοί .
Εμείς πρέπει να έχουμε δυνατό στομάχι , να βάλουμε παρωπίδες και ωτοασπίδες να μην ακούμε και να μην βλέπουμε γύρω μας. Να δουλεύομαι με πλάνο. Στο τέλος κάθε αγώνα ανεξάρτητα από το σκορ να φεύγουμε  χαμογελαστοί και γεμάτοι αυτοπεποίθηση και να την μεταφέρουμε και στα παιδιά.
Αγαπητέ coach o στόχος  είναι ένας!!!! Και είναι μονόδρομος!!!!
Όταν το τουρνουά τελειώσει  όλα  τα παιδιά να είναι μια γροθιά , αγαπημένα , ενωμένα και πορωμένα με το  Μπάσκετ και την «σπυριάρα» πορτοκάλι μπάλα…
<<Και πάντα να θυμόμαστε ότι εκείνος που θέλει να τελειοποιείται, πρέπει να βλέπει τις ήττες του σαν μαθήματα.>>
Τσάδαρης Κων/νος

Coach 


Αν το επιθυμείτε πατήστε LIKE στην επίσημη σελίδα του Coachbasketball.gr στα  social media και στηρίξτε την προσπάθεια μας H ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ...!!!
Post Top Ad

ad728

Post Bottom Ad

ad728