Q & A με τον Κώστα: Υπάρχουν απογορευμένες Ασκήσεις; (vid)



Από τις συχνότερες συζητήσεις στον χώρο της προπονητικής, αφορά τις «απαγορευμένες» ασκήσεις . Όλοι μας φαντάζομαι έχουμε τουλάχιστον μια εμπειρία από κάποιον συνασκούμενο.

-
συναθλητή- θαμώνα γυμναστηρίου – προπονητή – φίλο -που -γυμνάζεται/ειδικό.
όπου μας έχει δώσει την πολύτιμη συμβουλή του: «Μην κάνεις αυτήν την άσκηση, είναι επικίνδυνη» ή «Η άσκηση που κάνεις έχει απαγορευτεί».






Η αλήθεια είναι ότι κάποιες ασκήσεις εμπεριέχουν υψηλό κίνδυνο τραυματισμού. Είναι επίσης αλήθεια ότι οι ασκήσεις και οι διάφορες προπονητικές μέθοδοι δεν είναι τίποτα άλλο από «εργαλεία» στα χέρια του γυμναστή-προπονητή. Το αν είναι επικίνδυνες ή όχι εξαρτάται από τη ορθή ή όχι χρήση τους, από πως δηλαδή τις χρησιμοποιεί για να πετύχει τις επιθυμητές προσαρμογές. Ισχύει δηλαδή για τις ασκήσεις, ότι και για κάθε εργαλείο. Η αποτελεσματικότητα ή επικινδυνότητά του εξαρτάται από τον χρήστη και/ή τον τρόπο χρήσης.

Έτσι για παράδειγμα, οι Άρσεις Ολυμπιακού Τύπου μπορεί να αποτελέσουν μια εξαιρετική προπονητική μέθοδο για την ανάπτυξη της ταχυδύναμης και της ισχύος όταν χρησιμοποιούνται από έναν υγιή αθλητή με πολλά χρόνια «προϋπηρεσία» στον χώρο της προπόνησης με αντιστάσεις ή αντίθετα να είναι καταστροφικές για μια αθλήτρια με ελάχιστη εμπειρία στα βάρη και με ταυτόχρονους μυοσκελετικούς περιορισμούς.


Σε όλες τις ασκήσεις υπάρχει μια σχέση ρίσκου – οφέλους. Αν το ρίσκο είναι μεγαλύτερο από το όφελος είναι λογικό να μην προτιμηθεί η συγκεκριμένη άσκηση ή μέθοδος. Αν πάλι μια άσκηση κρίνεται κατάλληλη για τον συγκεκριμένο αθλητή, αλλά ο προπονητής γυμναστής δεν είναι σίγουρος για το πώς θα την διδάξει, σοφότερο θα είναι να προτιμηθεί μια εναλλακτική άσκηση.


Η επιλογή της άσκησης ή της μεθόδους εξαρτάται από:


1) Τους στόχους του κάθε αθλητή
2) Τις ιδιαίτερες ανάγκες του (προκύπτει μετά από λεπτομερή αξιολόγηση)
3) Το σημείο εκκίνησης του (προκύπτει μετά από λεπτομερή αξιολόγηση)
4) Το ιστορικό τραυματισμών

…και δεν εξαρτάται από:


1) Το πόσο εντυπωσιακή είναι η άσκηση
2) Το ποιος την κάνει
3) Από το ποιες ασκήσεις είναι της μόδας


Η μείωση του κινδύνου τραυματισμού μπορεί να εξασφαλισθεί αν:

1) Η άσκηση είναι κατάλληλη για το επίπεδο του αθλητή/ασκούμενου
2) Ο προπονητής μπορεί να την διδάξει επαρκώς
3) Ο προπονητής μπορεί να διορθώνει τον ασκούμενο
4) Είναι τοποθετημένη στο κατάλληλο σημείο του προγράμματος
5) Υπάρχει σωστή προοδευτικότητα

Δείτε το βίντεο για το τι δεν πρέπει να κάνετε! http://www.youtube.com/watch?v=aSIiQ38pl80









Αν το επιθυμείτε πατήστε LIKE στην επίσημη σελίδα του Coachbasketball.gr στο facebook και στο google+ και στηρίξτε την προσπάθεια μας
H ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ...!!!











Post Top Ad

ad728

Post Bottom Ad

ad728