Ρήξη χιαστού. Πότε θα επιστρέψω στους αγώνες γιατρέ?










Η ρήξη του προσθίου χιαστού (και όχι χιαστών όπως συχνα γράφεται, γιατί τότε εννοούμε ρήξη προσθίου και οπισθίου χιαστού ταυτόχρονα) είναι από τους πλέον σοβαρούς.
τραυματισμούς για έναν αθλητή. Εύλογα λοιπόν τα ερωτήματα που βασανίζουν τον αθλητή:

Πότε θα μπορέσω να επιστρέψω σε αγωνιστική δράση?

Θα μπορέσω να αγωνιστώ στο ίδιο επίπεδο, όπως και πριν τον τραυματισμό μου?

Τα πράγματα μπερδεύονται ακόμα περισσότερο από τους γιατρούς και τον ανταγωνισμό μεταξύ τους. Θεωρείται (λανθασμένα) ότι η πιο γρήγορη επιστροφή αποτελεί και ένδειξη καλύτερης αντιμετώπισης.

- Θα παίξεις σε 6 (έξι) μήνες, λέει ο ένας.

- Ο «τάδε αθλητής» επέστρεψε στους 4 μήνες λέει ο άλλος.

Τι ισχύει όμως τελικά?

Πρόσφατα λοιπόν, ανακοινώθηκε μελέτη που επιχειρεί να απαντήσει τα ερωτήματα αυτά. Η μελέτη αυτή μάλιστα δίνει δεδομένα από τον χώρο του ΝΒΑ κάνοντας τα αποτελέσματα ακόμα πιο ενδιαφέροντα και αξιόπιστα.


Μελετήθηκαν λοιπόν 58 καλαθοσφαιριστές του ΝΒΑ, ηλικίας 25.7 ± 3.5 χρονών, με ρήξη του προσθίου χιαστού συνδέσμου, το χρονικό διάστημα 1975-2011. Οι αθλητές υποβλήθηκαν σε συνδεσμοπλαστική του προσθίου χιαστού συνδέσμου. Το γκρουπ των αθλητών αυτών συγκρίθηκε με ένα άλλο γκρουπ αθλητών του ΝΒΑ με παρόμοια χαρακτηριστικά (ηλικία, δείκτη μάζας σώματος κα), που δεν είχε υποστεί ρήξη του προσθίου χιαστού.

Βρέθηκε λοιπόν ότι:
50 αθλητές από τους 58 (ποσοστό 86%) επέστρεψε στο πρωτάθλημα του ΝΒ, ενώ 7 από τους 58 (ποσοστό 12%) επέστρεψε σε αγωνιστικό επίπεδο, αλλά σε χαμηλότερης δυναμικότητας πρωτάθλημα..
Από τους αθλητές που επέστρεψαν στο ΝΒΑ, ο χρόνος που χρειάστηκε για να επιστρέψουν σε αγωνιστική δράση ήταν περίπου 11.6 ± 4.1 μήνες.
Η καριέρα των αθλητών αυτών μετά το χειρουργείο κράτησε για 4.3 ± 3.4 χρόνια.
Η απόδοση των αθλητών αυτών ήταν μειωμένη σε ότι αφορά τα λεπτά συμμετοχής, πόντους, ευστοχία και ριμπάουντ. Λιγότεροι, επίσης, αθλητές επιλέχθηκαν για το All-Star Game, σε σχέση με πριν τον τραυματισμό.

Τα αποτελέσματα αυτά, εκ πρώτης όψεως, μάλλον φαίνονται ανησυχητικά. Εάν όμως συγκρίνει κανείς το γκρουπ των χειρουργημένων αθλητών, με αυτό των αθλητών χωρίς ρήξη του προσθίου χιαστού, θα δει ότι οι διαφορές στην μείωση της απόδοσης δεν είναι μεγάλες. Με άλλα λόγια, η πάροδος του χρόνου, φέρει μια αναπόφευκτη μείωση στην απόδοση του αθλητή, που δεν φαίνεται να επηρεάζεται από το χειρουργείο για τη ρήξη του προσθίου χιαστού.

Εάν μάλιστα σκεφθεί κανείς, ότι η παραπάνω μελέτη αφορά χειρουργεία που πραγματοποιήθηκαν έως και 38 χρόνια πριν (1975), τα μηνύματα είναι μάλλον αισιόδοξα. Σήμερα, οι τεχνικές ανατομικής ανακατασκευής του προσθίου χιαστού που χρησιμοποιούνται (δυστυχώς όχι από όλους τους χειρουργούς), είναι σαφώς πιο κοντά στο φυσιολογικό και πιθανότατα θα έχουν ακόμα καλύτερα αποτελέσματα.

Ενα ακόμα ενδιαφέρον στοιχείο της παραπάνω μελέτης είναι ότι η πλειονότητα των τραυματισμών έγινε κατά τη διάρκεια του τετάρτου δεκαλέπτου. Αυτό σημαίνει ότι η κούραση είναι ένας από τους προδιαθεσικούς παράγοντες για τη ρήξη του προσθίου χιαστού. Το κεφάλαιο των προδιαθεσικών παραγόντων είναι πολύ μεγάλο και θα αναληθεί σε μελλοντικό άρθρο.

Κλείνοντας, θα αναφερθώ σε κάποιες πρόσφατες περιπτώσεις ρήξης προσθίου χιαστού σε αθλητές του ΝΒΑ και την εξέλιξή τους.

Derrick Rose, Chicago Bulls: Τραυματίστηκε τον Απρίλιο του 2012 και επιστρέφει φέτος (18 μήνες μετά το χειρουργείο).

Rajon Rondo, Boston Celtics: Τραυματίστηκε τον Ιανουάριο του 2013, χειρουργήθηκε τον Φεβρουάριο και ακόμα (8 μήνες μετά) δεν έχει επιστρέψει και συνεχίζει την αποκατάσταση. Ο χρόνος επιστροφής του δεν έχει καθοριστεί ακόμα.

Nerlens Noel, Philadelphia 76ers: Τραυματίστηκε τον Φεβρουάριο του 2013, και ακόμα (8 μήνες μετά) δεν έχει επιστρέψει και συνεχίζει την αποκατάσταση. Ο χρόνος επιστροφής του δεν έχει καθοριστεί ακόμα.


Αυτές οι περιπτώσεις αθλητών δείχνουν ξεκάθαρα ότι ο χρόνος επιστροφής σε αγωνιστικό επίπεδο σε καμία περίπτωση δεν είναι 4-6 μήνες. Αυτό που κυρίως όμως πρέπει να τονιστεί είναι ότι η επιστροφή σε ανταγωνιστική άθληση δεν είναι θέμα χρόνου, αλλά κριτηρίων. Ο αθλητής πρέπει να επιστρέφει στις δραστηριότητές του όταν είναι έτοιμος!!! Το θέμα αυτό, θα αναληθεί σε κάποιο από τα μελλοντικά άρθρα.

Περισσότερα για τη ρήξη του προσθίου χιαστού συνδέσμου και την αντιμετώπισή της μπορείτε να βρείτε εδώ.

Βιβλιογραφία

JD Harris, BJ Erickson, et al. Return-to-Sport and performance after Anterior Cruciate Ligament Reconstruction in National Basketball Association players. Sports Health: A Multidisciplinary Approach, November 2013;5:562-568.



Πηγή: www.sportsortho.gr





Αν το επιθυμείτε πατήστε LIKE στην επίσημη σελίδα του Coachbasketball.gr στο facebook και στο google+ και στηρίξτε την προσπάθεια μας
H ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ...!!!











Post Top Ad

ad728

Post Bottom Ad

ad728