Ο Αστεράτος - Για να φθάσει στο στόχο

Όποιος παρακολούθησε τις δηλώσεις του Πεδουλάκη στην πρώτη του εξάστερου, λίγο πριν αναχωρήσει η ομάδα για το Καρπενήσι για το αρχικό στάδιο της προετοιμασίας της, διαπίστωσε ότι η βασική του προτεραιότητα είναι το χτίσιμο της ομάδας.


"Να γίνουμε σύνολο…να γίνουμε ομάδα…να γίνουμε οικογένεια″.

Το λεγόμενο ''team building'' (χτίσιμο της ομάδας) είναι ευκολότερο να ειπωθεί παρά να πραγματοποιηθεί. Στο μπάσκετ, όπως σε όλα τα ομαδικά αθλήματα, είναι η βασικότερη προϋπόθεση για να πετύχει μια ομάδα τους στόχους της.



Πολλοί προπονητές αργούν να καταλάβουν ότι η ομαδικότητα, η υπευθυνότητα απέναντι στα υπόλοιπα μέλη της ομάδας και η προσήλωση σε ένα κοινό στόχο, πάνω από το εγώ του καθενός, είναι εξίσου σημαντικά όπως η τεχνική και τα συστήματα. Η μεταμόρφωση των αθλητών σε ομάδα με κοινή αποστολή, με δυνατή ηγεσία και ανεπτυγμένο ομαδικό πνεύμα δεν είναι εύκολη υπόθεση.

Για να επέλθει αυτό που λέμε ''χημεία'' σε μια ομάδα ώστε να ενεργεί σαν ένα σύνολο με ενότητα, σταθερότητα και αρμονία χρειάζεται μια συγκεκριμένη διαδικασία. Αυτό συμβαίνει στο ξεκίνημα κάθε χρονιάς όσο και αν η ομάδα διατηρήσει τον βασικό της κορμό. Στην ζωή και στον αθλητισμό ένα πράγμα είναι βέβαιο και αυτό είναι η αλλαγή.

Ο Πεδουλάκης το γνωρίζει πολύ καλά αυτό και θέλησε να περάσει το συγκεκριμένο μήνυμα με τις δηλώσεις του. Να (ξανα)γίνουμε ομάδα. Θεωρεί φυσιολογικό το μυαλό των οπαδών της ομάδας να είναι ακόμα συγχρονισμένο στην πανηγυρική ατμόσφαιρα με την οποία τελείωσε η περασμένη αγωνιστική περίοδος με την κατάκτηση του κυπέλλου και του πρωταθλήματος.

Η λογική του φιλάθλου είναι ότι αφού πέρυσι μετά από ένα καλοκαίρι τρόμου και σαρωτικές αλλαγές σε παίκτες και τεχνική ηγεσία φτάσαμε στο νταμπλ φέτος θα είναι περίπατος και η Euroleague.

Όπως το είπε και ο ίδιος σίγουρα η ομάδα δεν ξεκινά από την περυσινή αφετηρία αλλά η διαδικασία παραμένει η ίδια. Πρώτα σχηματίζεται το ρόστερ (πράγμα που έγινε), στην συνέχεια θα υπάρξει ανταγωνισμός για την κατανομή των ρόλων, θα διαμορφωθεί το αγωνιστικό πρόσωπο της ομάδας και η γενικότερη λειτουργία της για να καταλήξει σταδιακά στην μεγιστοποίηση της απόδοσης όταν θα κρίνονται οι τίτλοι.

Τα δεδομένα μπορεί να φαντάζουν πιο ευοίωνα αλλά είναι και διαφορετικά. Αυτά που πέτυχε η περυσινή ομάδα είναι βάση να πατήσεις, αλλά δεν είναι εγγύηση για την μελλοντική επιτυχία. Είναι πολλά τα προβλήματα που μπορεί να χαλάσουν ή να καθυστερήσουν το ''χτίσιμο'' μιας ομάδας. Συμπεριφορές παικτών που αλλάζουν όταν πρόκειται για παλιούς παίκτες, νέων που δεν προσαρμόζονται στους κανόνες της ομάδας, συγκρούσεις για περισσότερο χρόνο ή ηγετικό ρόλο, τραυματισμοί, εφησυχασμός από την επιτυχία και τόσα άλλα.

Με το ξεκίνημα για παράδειγμα είχαμε τον τραυματισμό του Λάσμε. Θα χάσει επομένως το μεγαλύτερο κομμάτι της προετοιμασίας. Μαζί με την έλλειψη των διεθνών αμέσως το τεχνικό επιτελείο πρέπει να επιλύσει αυτό το πρόβλημα. Για να σχηματιστεί ομάδα ικανή για προπόνηση εκτός από δύο παιδιά από το εφηβικό χρειάστηκε να επιστρατευτούν και οι Αποστολίδης και Κομποδιέτας.

Επομένως η ομάδα θέλει εκ νέου χρόνο για να αποδώσει και περιβάλλον εμπιστοσύνης έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία δημιουργίας της νέας ομάδας. Η ομάδα αυτή έχει αποδείξει ότι λειτουργεί με σωστούς κανόνες και αυτό το βασικό συστατικό της επιτυχίας της όλα αυτά τα χρόνια. Ομάδες που δεν βασίζονται σε σωστούς κανόνες λειτουργίας είναι αδύνατο να προοδεύσουν.

Στον μπασκετικό Παναθηναϊκό έχουν κατανοήσει ότι η ομαδικότητα είναι η βάση των επιτυχιών της ομάδας μπάσκετ. Η ομαδικότητα έχει να κάνει με ανθρώπινες σχέσεις, με δεσμεύσεις, με υπευθυνότητα απέναντι στην ομάδα και αυτές οι αξίες σφυρηλατούν ομάδες ικανές να φθάσουν στο στόχο. Αν νομίζετε ότι είναι εύκολο να πεισθούν παίκτες με προσωπικότητα να παραμερίσουν το ''εγώ'' τους για να συνεισφέρουν στην επιτυχία της ομάδας κάνετε μεγάλο λάθος. Η μεγαλύτερη πρόκληση του προπονητή σε αυτό το επίπεδο είναι να πείσει τους παίκτες του να αποτελέσουν μέρος ενός μεγαλύτερου πράγματος από τους εαυτούς τους.

Οι αμερικάνοι χρησιμοποιούν για τις ομάδες το πασίγνωστο motto… δεν υπάρχει ''εγώ'' στην ομάδα (there is no ''I'' in TEAM), παίζοντας με το γράμμα – λέξη Ι.

Η αλήθεια φίλοι μου είναι ότι μια ομάδα είναι γεμάτη από εγώ. Μια ομάδα αποτελείται από ζωντανά μέρη που ονομάζονται "άτομα" (άρα βλέπουμε ότι υπάρχουν "εγώ" σε κάθε ομάδα). Κατανοώντας το επίπεδο των "εγώ" σε κάθε ομάδα, αντιλαμβανόμαστε πολύ καλύτερα αυτό καθαυτό το επίπεδο της συγκεκριμένης ομάδας.

Η αλήθεια είναι ότι το "εγώ" είναι πράγματι η αιτία που πολλές ομάδες αποτυγχάνουν να φθάσουν στις τους πραγματικές δυνατότητες. Η διαδικασία για την δημιουργία μιας ομάδας αποδίδει καλύτερα στις ομάδες εκείνες που έχουν οριοθετήσει με σαφήνεια τον στόχο και την επίγνωση.

Ο μπασκετικός Παναθηναϊκός όλα αυτά τα χρόνια μας έχει πείσει ότι έχει γνώση του ποιος είναι και που πάει. Το ίδιο θα κάνει και εφέτος.

* Στις επόμενες επικοινωνίες μας θα περάσουμε στην ανάλυση των ''εγώ'' του Παναθηναϊκού και περισσότερο των μεταγραφικών του αποκτημάτων για να τους γνωρίσετε καλύτερα.

** Η λειτουργία της ομάδας μπάσκετ θα έπρεπε να είναι οδηγός για την αντίστοιχη ποδοσφαιρική.

Τάκης Πανούλιας



Αν το επιθυμείτε πατήστε LIKE στην επίσημη σελίδα του Coachbasketball.gr στο facebook και στο google+ και στηρίξτε την προσπάθεια μας
H ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ...!!!













Post Top Ad

ad728

Post Bottom Ad

ad728