Η Μηχανική του Σουτ (Checklist)..

Το σουτ θεωρείται και είναι ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία στο μπάσκετ. Άρθρα έχουν γραφτεί πολλά και από τη δική μας ιστοσελίδα (5 σημεία κλειδιά για την ανάπτυξη ενός γρήγορου σουτ.., Γίνε Καλύτερος Σουτέρ ΤΩΡΑ..!, Ατομική Βελτίωση στο ΣΟΥΤ..).
Στην περίοδο μετά τη λήξη των αγωνιστικών υποχρεώσεων, τη μεταβατική περίοδο και στην καλοκαιρινή περίοδο που ακολουθεί, δίνεται η καλύτερη ευκαιρία για βελτίωση των ατομικών ικανοτήτων γενικότερα. Ειδικότερα, αποτελεί την ιδανική περίοδο για να δουλέψετε τη μηχανική του σουτ.
Παρακάτω θα βρείτε ένα checklist (λίστα ελέγχου) που θα βοηθήσει στη βελτίωση και αν χρειάζεται, διόρθωση της μηχανικής του σουτ. Προσπαθήστε να αυτοματοποιήσετε τις επιμέρους ενέργειες μέσω πολλαπλών επαναλήψεων.




1. ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΤΟ ΣΤΟΧΟ – Εντόπισε το στόχο (καλάθι) όσο το δυνατόν πιο έγκαιρα και διατήρησε το βλέμμα πάνω του. Μην παρακολουθείς την πορεία της μπάλας.


2. ΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ – Κράτα τα πόδια σου ανοιχτά περίπου στο άνοιγμα των ώμων σου και ευθυγραμμισμένα παράλληλα. Τα γόνατα λυγισμένα.


3. ΘΕΣΗ ΑΠΕΙΛΗΣ – Η μπάλα πρέπει να τοποθετηθεί γρήγορα στη θέση απειλής. Η μπάλα και το μάτι που σημαδεύεις να σχηματίζουν ευθεία γραμμή με το καλάθι. Η μπάλα στη θέση απειλής πρέπει να βρίσκεται αρκετά πάνω από τη μέση.


4. ΛΑΒΗ – Άνοιξε τα δάχτυλά σου όσο χρειάζεται για να ισορροπείς άνετα τη μπάλα στο ένα χέρι. Η μπάλα να αναπαύεται στα ακροδάχτυλα. Άφησε κενό ανάμεσα στη μπάλα και το μέσο της παλάμης σου.


5. ΧΕΡΙ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑΣ – Το βοηθητικό χέρι βρίσκεται πλάγια της μπάλας. Δεν πρέπει να μετακινείται κατά την απελευθέρωση και πάντα φεύγει από τη μπάλα πρώτο.


6. ΘΕΣΗ ΓΙΑ ΣΟΥΤ (ΟΠΛΙΣΗ) – Η μπάλα κινείται κατευθείαν προς τα πάνω, χωρίς βύθιση. Ο αγκώνας τοποθετείται άνετα κάτω από τη μπάλα. Το χέρι με το οποίο σουτάρεις εκτείνεται σε ευθεία γραμμή με το στεφάνι. Η μπάλα να παραμένει μπροστά σου και να μην πηγαίνει πίσω από το κεφάλι.


7. ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΓΕΙΩΣΗ – Απελευθέρωσε τη μπάλα πριν την κορύφωση του άλματός σου. Χρησιμοποίησε τα πόδια σου για να δημιουργήσεις δύναμη «εκτόξευσης». Πρέπει να προσγειώνεσαι στο ίδιο σημείο απ’το οποίο σηκώθηκες για σουτ.


8. FOLLOW THROUGH – Ο καρπός πρέπει να είναι χαλαρός. Τα δάχτυλα να δείχνουν το στόχο. Διατήρησε το follow through ώσπου η μπάλα να χτυπήσει στο στεφάνι.


9. ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΤΟΥ ΣΟΥΤ – Μόνο αν χρειάζεται, διόρθωσε άμεσα τη μηχανική του σουτ σου.


Ποια είναι η άποψή σας για τη σημασία ενός σωστού μηχανισμού στο σουτ; Αφήστε το σχόλιό σας.

Post Top Ad

ad728

Post Bottom Ad

ad728