Ασκησιολόγιο: Με πιο τρόπο χτίζεται ένα επιθετικό σύστημα στις μικρές ηλικίες (Εφηβικό - Παιδικο)

Ο coach Andrea Capobianco εργάζεται ως βοηθός στην εθνική Ιταλίας. Είναι επίσης τεχνικός διευθυντής στις εθνικές ομάδες της Ιταλίας στις μικρότερες ηλικίες. ‘Εχει εργαστεί στις ομάδες Battipaglia, Salerno, Avellino και το 2008 κέρδισε το τίτλο στο κύππελο Ιταλίας με την Jesi. Το 2009 στη πρώτη κατηγορία με την Terano κατέκτησε τηη ιστορική για αυτή την ομάδα 3η.
θέση και έγινε προπονητής της χρονιάς στην Ιταλία.

Ο coach Capobianco στην ομιλία του ανέλυσε το τρόπο με τον οποίο χτίζεται ένα επιθετικό σύστημα στις μικρές ηλικίες. Θεωρεί ότι στις μικρές ηλικίες το 80% των καταστάσεων σκοραρίσματος βγαίνει από φάσεις 1 με 1 το υπόλοιπο 20% αφορά επιλογές από κινήσεις των παικτών χωρίς τη μπάλα που οδηγούν σε ελεύθερα σουτ.
 

Για τις επιλογές στην εκτέλεση του σουτ, οι νεαροί παίκτες μαθαίνουν ότι τα πάντα εξαρτώνται από το χρόνο του παιχνιδιού. Μαθαίνουν να παίζουν με τα δευτερόλεπτα κάθε επίθεσης, αλλά και σε συνδυασμό του χρόνου που απομένει για να τελειώσει το παιχνίδι με το σκορ που υπάρχει στο ταμπλό. 
Ειδικά στην εφηβική ηλικία η ανάπτυξη της τεχνικής και η γνώση της τακτικής πρέπει να συνεργάζονται αρμονικά. Ο νεαρός παίκτης οφείλει να καταλαβαίνει γιατί κάνει μία προκαθορισμένη κίνηση στο σύστημα της ομάδας. Οι επιλογές που του δίνονται για να σκοράρει εξαρτώνται από τη τεχνικη του κατάρτιση. 
Στην εφηβική ηλικία επιμένουμε πολύ στο transition game αφού τα παιδιά μπορούν πλέον να τρέξουν πιο γρήγορα από τη παιδική ηλικία. Το trasnition σαν πρώτη μορφή επίθεσης δουλεύεται σε κάθε προπόνηση. Οι παίκτες σίγουρα δυσκολεύονται να βρουν εύκολα τις επιλογές τους στο transition, ενώ εμείς οι προπονητές που τα έχουμε ήδη στο μυαλό μας, οφείλουμε να τους τα κάνουμε πιο κατανοητά. 



ΑΣΚΗΣΗ 1
Κατάσταση 1 με 1 στα ¾ του γηπέδου μετά από κλέψιμο. Τρεις παίκτες (ο ένας βοηθητικός). Το σενάριο ζητά από το βοηθητικό παίκτη να χάσει τη μπάλα. Με την αλλαγή της κατοχής ξεκινά φάση παιχνιδιού transition 1 με 1. 

ΑΣΚΗΣΗ 2
Κατάσταση σετ επίθεσης 1 με 1 στο μισό γήπεδο. Ο παίκτης της επίθεσης εκτελεί μία προκαθορισμένη κίνηση του επιθετικού συστήματος για να δεχθεί πάσα. Ο βοηθός παίκτης του κάνει πάσα και ο προπονητής ελέγχει την αποτελεσματικότητα της κίνησης στην επιλογή του σουτ. 


ΑΣΚΗΣΗ 3 
Επιλογή ελεύθερου σουτ και έλεγχος του παιχνιδιού μετά το σουτ σε transition κατάσταση. Ο ελεύθερος παίκτης δέχεται πάσα και εκτελεί σουτ πριν την αμυντική αντίδραση. Στη συνέχεια οι αμυνόμενοι παίζουν transition σύμφωνα με τη τακτική της ομάδας. 

ΑΣΚΗΣΗ 4 
Οι παίκτες παίζουν παιχνίδι σετ 3 με 3 και μετά το σουτ, ο σουτέρ τρέχει να δώσει το χέρι στον προπονητή. Οι αμυνόμενοι παίζουν με τη κατοχή της μπάλας προσπαθώντας να δημιουργήσουν transition παιχνίδι στο απέναντι καλάθι. 

ΑΣΚΗΣΗ 5 
Εξάσκηση στη μεγάλη πάσα του transition παιχνιδιού. Τέσσερεις παίκτες εκτελούν μεγάλες πάσες και αλλαγές στη θέση τους. Η άσκηση γίνεται ταυτόγχρονα από μία τετράδα δεξιόστροφα και από μία άλλη τετράδα αριστερόστροφα. Τονίζεται η σημασία στο συγχρονισμό των κινήσεων στο timing της πάσας. Στη συνέχεια η δομή της άσκησης γίνεται με περισσότερους παίκτες και με τελειώματα στο καλάθι. 

Στο τέλος της ομιίας του ο coach Capobianco δείχνει ατομική προπόνηση των παιδιών με υποδοχή μπάλας μέσα από διαφορετικές κινήσεις (curl , flare …) από τις οποίες επιμένει οι παίκτες να εκτελούν σωστά τις κινήσεις στα πόδια και ανάλογα με το ταλέντο και την ικανότητα να παίρνουμε αυτές για να φτιάξουμε μορφές σετ επιθέσεων. 

Οι διδασκαλία στην νεαρή ηλικία απαιτεί τη σωστή διδασκαλία πάσας σε όλες τις πιθανές καταστάσεις. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι διδάσκουμε τους μελλοντικούς παίκτες του αθλήματος και να τους βοηθούμε με τις γνώσεις μας να βρίσκουν λύσεις στην επίθεση απέναντι σε κάθε αμυντική κατάσταση man to man ή ζώνη.

Επιμέλεια Σημειώσεων:
Γιάννης Τσουμπρής
Καθηγητής Φυσικής Αγωγής
Συντονιστής Προπονητής Ακαδημίας Μπάσκετ
Ένωσης Τραχώνων/Δία Αλίμου


Οι παραπάνω σημειώσεις είναι απο Διεθνες Σεμινάριο Που Πραγματοποιήθηκε στο Μιλάνο της  Ιταλίας .

Αν το επιθυμείτε πατήστε LIKE στην επίσημη σελίδα του Coachbasketball.gr  στο facebook και στηρίξτε την προσπάθεια μας
H ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ..... 
https://www.facebook.com/BASKETBALL.COACHES 

Post Top Ad

ad728

Post Bottom Ad

ad728