Ερωτήσεις ΟΔΚΕ Απριλιου 2013

ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2013 
1. Ο Α4 είναι έτοιμος να εκτελέσει την τελευταία ή μοναδική ελεύθερη βολή όταν ο Β5 τον παρενοχλεί πριν αυτός ελευθερώσει τη μπάλα. Κατόπιν ο Α4 κάνει παράβαση κατά την εκτέλεση της βολής.
Η βολή είναι ανεπιτυχής. Οι διαιτητές αποφασίζουν ότι πρόκειται για διπλή εκατέρωθεν παράβαση και χορηγούν τη μπάλα σύμφωνα με την διαδικασία της εναλλασσόμενης κατοχής. ΟΧΙ ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ 2012 Άρθρο 43.2.4 bullet 3

Οι παίκτες που τοποθετούνται στους διαδρόμους των ελευθέρων βολών δε θα παρενοχλούν το σουτέρ των ελευθέρων βολών, με τις ενέργειές τους.

Καταστρατήγηση του άρθρου 43.2.4 είναι παράβαση.



2. Ο Α4 σταματά την ντρίμπλα του, η μπάλα αναπαύεται στα χέρια του και κατόπιν κάνει πάσα alley-oop στον Α8 ο οποίος ωστόσο αποτυγχάνει να πιάσει τη μπάλα. Η μπάλα κτυπά στο ταμπλό και επιστρέφει στον Α4 που την πιάνει χωρίς νωρίτερα να αγγίξει κάποιον άλλο παίκτη. Ο παίκτης Α4 έχει διαπράξει παράβαση.

ΝΑΙ ΕΠΙΣΗΜΕΣ ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ 2012 Άρθρο 24 – Παράδειγμα 2

Εάν ένας παίκτης ρίχνει σκόπιμα τη μπάλα στο ταμπλό (δεν επιχειρεί μία ειλικρινή προσπάθεια για σουτ) αυτό θεωρείται ίδιο σαν ο παίκτης να έχει χτυπήσει (μπιστήσει) τη μπάλα στο έδαφος. Εάν ο παίκτης στη συνέχεια αγγίζει τη μπάλα ξανά, προτού αυτή αγγίξει (ή αγγιχτεί) από άλλο παίκτη, αυτό θεωρείται ντρίμπλα.

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ:

Μετά το τέλος της ντρίμπλας, ο παίκτης δεν μπορεί είτε σκόπιμα είτε άθελά του να πετάξει τη μπάλα στο ταμπλό και να την ξαναπιάσει προτού αυτή ακουμπήσει οποιονδήποτε παίκτη στον αγωνιστικό χώρο. Η έκφραση : «Εάν ένας παίκτης ρίχνει σκόπιμα τη μπάλα στο ταμπλό ...» που αναγράφεται στην Κατάσταση του Άρθρου 24 των Επίσημων Διευκρινήσεων 2012 της FIBA, αφορά την έναρξη της ντρίμπλας.



3. Μετά από επιτυχημένη καλαθιά της Α ομάδας, ο Β3 έχει τη μπάλα για επαναφορά από την τελική γραμμή και την πασάρει στον Β5 ο οποίος την ντριμπλάρει στο πίσω γήπεδο της Β για τρία (3) δευτερόλεπτα. Ο Α4 που βρίσκεται ιππαστί στην κεντρική γραμμή του γηπέδου, παρεμβαίνει κτυπώντας τη μπάλα με τη γροθιά του, αποτρέποντας την πάσα του Β5 στον Β4 που βρίσκεται στο εμπρός γήπεδο της Β. Οι διαιτητές καταλογίζουν την παράβαση του Α4 και χορηγούν τη μπάλα για επαναφορά στην ομάδα Β στο πίσω γήπεδό της με νέα περίοδο 24άρων δευτερολέπτων.

ΟΧΙ ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ 2012 Άρθρο 28.1.2 bullet 3

Η ομάδα έχει περάσει τη μπάλα στο δικό της εμπρός γήπεδο οποτεδήποτε η μπάλα αγγίζει ή νόμιμα αγγίζεται από ένα αμυνόμενο παίκτη που έχει μέρος του σώματός του σε επαφή με το δικό του πίσω γήπεδο.

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ:

O Α4, στεκούμενος ιππαστί της κεντρικής γραμμής, διαπράττει παράβαση έχοντας μέρος του σώματός του στο πίσω γήπεδο της ομάδας του. Η ομάδα Β θα δικαιούται την επαναφορά της μπάλας από το δικό της εμπρός γήπεδο, με 21 δευτερόλεπτα να υπολειπόμενα στο ρολόι των 24άρων δευτερολέπτων.



4. Στη διάρκεια της επαναφοράς της μπάλας από τον Α2, ο Β4 ευρισκόμενος στο εμπρός γήπεδό του απλώνει τα χέρια του και πιάνει τη μπάλα μέσα από τα χέρια του Α2. Το χρονόμετρο του αγώνος δείχνει υπόλοιπο 1:30 για τη λήξη του αγώνος και 19 δευτερόλεπτα για την ολοκλήρωση των 24άρων. Οι διαιτητές καταλογίζουν την παράβαση του Β4 και δίνουν την μπάλα στην ομάδα Α, χορηγώντας νέα περίοδο 24άρων δευτερολέπτων. Πριν την επαναφορά, η ομάδα Α ζητά και παίρνει τάιμ άουτ. Μετά την ολοκλήρωση του τάϊμ άουτ η μπάλα χορηγείται στην Α ομάδα για επαναφορά από τη γραμμή επαναφοράς στο εμπρός γήπεδο της Β ομάδας με νέα 24 δευτερόλεπτα.

ΟΧΙ ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ 2012 Άρθρο 17.2.4

Όταν το χρονόμετρο του αγώνος δείχνει 2:00 λεπτά ή λιγότερο, για το τέλος της τετάρτης περιόδου και κάθε παράτασης, μετά από τάϊμ άουτ που χορηγήθηκε στην ομάδα που έχει το δικαίωμα της κατοχής της μπάλας από το πίσω γήπεδό της, η επακόλουθη επαναφορά θα χορηγείται από τη γραμμή επαναφοράς, απέναντι από το τραπέζι της γραμματείας, στο εμπρός γήπεδο της ομάδας.

ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ 2012 29.2.1 bullet 1 & 4.

Εάν το παιχνίδι σταματήσει από ένα διαιτητή για παράβαση (όχι για έξοδο της μπάλας εκτός ορίων) από την ομάδα που δεν έχει τον έλεγχο της μπάλας και δέκα τέσσερα (14) δευτερόλεπτα ή περισσότερα εμφανίζονται στο ρολόι των είκοσι τεσσάρων 24άρων δευτερολέπτων, τη στιγμή που σταμάτησε το παιχνίδι, το ρολόι των είκοσι τεσσάρων 24άρων δευτερολέπτων δε θα επαναρυθμιστεί, αλλά θα συνεχίσει από το χρόνο που σταμάτησε.



5. Ο Α4 ντριμπλάρει την μπάλα στο πίσω γήπεδο ενώ έχει περάσει και με τα δύο πόδια του στο εμπρός γήπεδο της ομάδας του. Στην προσπάθεια του να αποφύγει αντίπαλο, η ντρίμπλα του έχει ως αποτέλεσμα η μπάλα να κτυπήσει στη φτέρνα του ( πίσω μέρος του υποδήματός του ) και να επιστρέψει στο πίσω γήπεδο όπου ανακτάται από τον ίδιο ή από συμπαίκτη του. Οι διαιτητές καταλογίζουν παράβαση εμπρός πίσω

ΟΧΙ ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ 2012 Άρθρο 28.1.2 bullet 5,

Η ομάδα έχει περάσει τη μπάλα στο δικό της εμπρός γήπεδο οποτεδήποτε στη διάρκεια μιας ντρίμπλας από το πίσω γήπεδο στο εμπρός, η μπάλα και τα δύο του ντριμπλέρ είναι σε πλήρη επαφή με το εμπρός γήπεδο.

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ:

Ο ντριμπλέρ έχει και τα δύο του πόδια στο εμπρός γήπεδο, αλλά η μπάλα έχει χτυπήσει μόνο στη φτέρνα του και ποτέ από μόνη της δε βρέθηκε σε πλήρη επαφή με το εμπρός γήπεδο.





ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΔΙΑΙΤΗΤΩΝ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΘΡΑΚΗΣ
ΕΔΡΑ:ΚΟΜΟΤΗΝΗ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ:ΣΟΛΩΝΟΣ 9β, Τ.Κ. 68200, ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ
ΤΗΛΕΦΩΝΑ: 25520-29547, 6946-195326
FAX: 25520-29547,26522








Αν το επιθυμείτε πατήστε LIKE στην επίσημη σελίδα του Coachbasketball.gr στο facebook και στηρίξτε την προσπάθεια μας
H ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ.....
https://www.facebook.com/BASKETBALL.COACHES



Post Top Ad

ad728

Post Bottom Ad

ad728