Ο Μεσίνα για την άμυνα και την επίθεση.


Διαβάζω συνέχεια τα άρθρα που ανεβάζει ο Ετόρε Μεσίνα , στο Sports.ru ( φυσικά αφού τα μεταφράσω , γιατί τα Ρώσικα δεν τα καταλαβαίνω ) και πραγματικά είναι κάτι που πρέπει να διαβάζει, όποιος ασχολείται με το μπάσκετ!

Στο τελευταίο του , μιλάει για την αξία της άμυνας και της επίθεσης  στο σύγχρονο μπάσκετ.

Μπορείτε να διαβάσετε όλο το άρθρο του εδώ (καλύτερα να το μεταφράσετε  στα Αγγλικά , γιατί στα Ελληνικά δεν το αποδίδει καλά ).

Λέει λοιπόν ο Μεσίνα:

''Πιστεύω πως για να παίξεις καλή άμυνα , πρέπει - πρώτα απ'όλα - να εμπιστεύεσαι τους συμπαίκτες σου. Να ξέρεις πως θα πας για βοήθεια στην άμυνα και κάποιος θα έρθει να σε καλύψει.Να μη φοβάσαι να πας για βοήθεια , ακόμα κι αν δεχτείς το καλάθι , γιατί έκανες το σωστό πράγμα.
 Αυτή η εμπιστοσύνη , όμως , χτίζεται στην επίθεση. Τίποτα δε βοηθάει σε αυτό  περισσότερο , από το να βλέπεις έναν συμπαίκτη σου να μην προσπαθεί να σουτάρει , αλλά να κάνει την έξτρα πάσα και να δίνει την μπάλα σε κάποιον που έχει καλύτερη θέση ή με το να κάνει ένα πολύ δυνατό σκριν και να σε βγάζει ελεύθερο ή να πηγαίνει σε τέτοιο σημείο ώστε να του δώσεις την μπάλα- χωρίς να κάνεις λάθος - όταν σου έρχεται βοήθεια."
και τελειώνει με αυτό:
"Στο σύγχρονο μπάσκετ , λοιπόν , αυτά που είναι απαραίτητα για την καλή άμυνα , έρχονται από την ικανοποίηση που παίρνεις παίζοντας καλή επίθεση. Αυτό αποδεικνύεται από τον εκνευρισμό που δημιουργείται στην ομάδα όταν στην επίθεση γίνονται πράγματα όπως να σουτάρεις υπό πίεση ενώ έχεις ελεύθερο συμπαίκτη ή να μην κυκλοφορείς σωστά η μπάλα και απλά να ντριμπλάρεις και να σουτάρεις.Όλα αυτά σκοτώνουν την επιθυμία να παίξεις ομαδικά , να θυσιαστείς για την ομάδα."

Διαβάζοντας αυτά τα πράγματα λοιπόν , δεν μπορούσα να μη σκεφτώ τον Άρη.
Η επίθεση μας είναι τόσο κακή , για μεγάλα χρονικά διαστήματα των αγώνων κι αυτό

μας αποσυντονίζει και στην άμυνα μας.

Για παράδειγμα , στο πρώτο ημίχρονο με τον Ολυμπιακό , είχαμε καταπληκτική κίνηση στην επίθεση , ψάχνοντας την έξτρα πάσα , παίζοντας το πικ&ρολ κι αυτό μας βοηθούσε και στην άμυνα (εντάξει δεχτήκαμε 46 πόντους , αλλά παίζαμε με τον Ολυμπιακό).
Αντίθετα , στο δεύτερο ημίχρονο , με το που έσφιξε λίγο η αντίπαλη άμυνα , αρχίσαμε τα σκριν στο τρίποντο , τους ''άσσους'' μας να ντριμπλάρουν για 20 δευτερόλεπτα και να σουτάρουν ένα πολύ κακό σουτ κι αυτό μας έκανε και στην άμυνα να μην κάνουμε το κάτι παραπάνω , να αργούμε στις βοήθειες  και γενικά να τα παρατάμε.
Το μεγάλο πρόβλημα μας είναι η επίθεση , αλλά όσο δεν μπορείς να βγάλεις σωστές επιθέσεις , τόσο δε θα μπορείς να παίζεις καλή άμυνα ( καλύτερη από αυτή που παίζουμε τουλάχιστον, η οποία είναι στην 9η θέση της Α1 σε αποτελεσματικότητα).
ΠΗΓΗ : http://www.basketballaris.gr

Post Top Ad

ad728

Post Bottom Ad

ad728