Μια βόλτα στην Ευρώπη ...

Το Hoopfellas σχολιάζει "στο όρθιο" μερικές ενδιαφέρουσες συναντήσεις στην Ευρωπαϊκή μπασκετική σκηνή το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε..
-Βλέποντας το ματς της Μπεσίκτας με την Τουρκ Τέλεκομ στο Αμπντί Ιπεκτσί παρατηρούσες γρήγορα πόσο «άδεια» από ενέργεια ήταν η πρωταθλήτρια Τουρκίας μετά από «αυτό» (ή μάλλον «ΑΥΤΟ») που έβγαλε στο παρκέ την Παρασκευή απέναντι στην Παρτίζαν για την 1η αγωνιστική της Ευρωλίγκας. Το ματς μύριζε «έκπληξη» από την αρχή, με τον Κουντέρ να παίρνει γρήγορα πρέφα τι γίνεται, πηγαίνοντας βαθιά στον πάγκο του. Ο Τούρκος κόουτς δοκίμασε κάθε πιθανό σχήμα μοιράζοντας το χρόνο συμμετοχής στην προσπάθεια του να ξεπεράσει τον σκόπελο της κούρασης, δίνοντας σε 8 παίκτες του 15 έως 20 λεπτά συμμετοχής και μόνο στους δύο Αμερικανούς 25. Η Μπεσίκτας στράφηκε στην άμυνα καθώς ήταν φανερό ότι οι παίκτες της από ένα σημείο και μετά δεν είχαν ανάσες/δυνάμεις κάτι που τους επηρέαζε στα τελειώματα των φάσεων. Ο Κρίστοφερ είχε 4π. με 1/8σουτ την ώρα που ο Ες χρησιμοποιούσε στη φροντκόρτ το δίδυμο Πάσαλιτς-Ζούπαν και με τα γρήγορα πόδια του Αλτάη και του Ντι Μπράουν (οι οποίοι χτύπησαν ουκ ολίγες φορές στο τρανζίσιον )έσφιγγε τη θηλειά γύρω από το λαιμό των γηπεδούχων, οι οποίοι είχαν να αντιπαρατάξουν την μαχητικότητα του Βίντμαρ στο ζωγραφιστό. Ο Κέρτις Τζέρελς ήταν κομβικός στο τέλος. Σημείωσε 4 κρίσιμους πόντους, αστόχησε από τα 4,5 μέτρα στο 61-60 και στην τελευταία άμυνα έδωσε επιδεικτικά χώρο στον Ντι Μπράουν (21π.-7ασ. αλλά 2/9 τρίπ. μέχρι εκείνο το σημείο) ρισκάροντας (μιας και ο Αμερικανός είχε ευστοχήσει λίγο πρίν από το ίδιο σχεδόν σημείο) το σουτ, ορθώς τελικά. Δύσκολη νίκη..

-Εκπληκτικό ματς από τον Ράσελ Ρόμπινσον ο οποίος έδωσε στην Μπιέλα την πρώτη νίκη στη LegaA. Ο Αμερικανός πόιντ γκαρντ απόφοιτος του Κάνσας με την ασύλληπτη ταχύτητα και οξυδέρκεια έχει δείξει από νωρίς στη σεζόν τις προθέσεις του και την Κυριακή απλά επιβεβαίωσε την αγρία κατάσταση στην οποία βρίσκεται (28π. 10/13σουτ, 7ριμπ. 4ασιστς 4 κλεψ) τσακίζοντας μόνος του την Καζέρτα. Ο τρόπος που ξεχύνεται στο ανοιχτό γήπεδο μετά καλή άμυνα ή γρήγορο ριμπάουντ είναι εντυπωσιακός. Τον Ρόμπινσον τον προσπέρασαν πολλές μεγάλες ομάδες φέτος παρότι στη Τραμπζονσπόρ έκανε καλύτερη χρονιά από την πρώτη του στην θρυλική "Πένια". Για τη
Μπιέλα ξεκίνησε και ο Λίνος Χρυσικόπουλος ο οποίος έμπλεξε νωρίς με τα φάουλ και έμεινε στα ρηχά (2π. σε 18’ ).

-Οι «αριστεροί» της Χαποέλ Ιεροσαλημ επισκέφτηκαν την ΝΟΚΙΑ Arena στο μεγάλο ντέρμπι της Winner League. Aρκετά καλό ματς. Ο Μπλατ είχε τον Κάνερ Μέντλεη εκτός και ξεκίνησε τον Μάλκομ Τόμας στο «4» δίπλα στον Τζέημς σε ένα σχήμα που του έδινε υπεροπλία «πάνω από το καλάθι» αλλά τον περιόριζε επιθετικά. Η Μακάμπι εστίασε στην άμυνα πάνω στον Πούλεν και πήρε αρκετό καλό βαθμό αντιπαρατάσσοντας τα δυνατά κορμιά/πόδια των Οχαγιόν Χίκμαν, με τον πρώην γκαρντ της Μπιέλα να μένει στους 14π. τις 4 ασσίστς-2κλ. και 6/13σ. Τη διαφορά για τους γηπεδούχους έκανε και πάλι ο Ντέηβιντ Λόγκαν με την ομάδα του Μπλατ να παίζει πολύ καλά και αποτελεσματικά στο ανοιχτό γήπεδο. Και πάλι κλειδί ο Ελιάγχου ο οποίος για μια ακόμα φορά «έλυσε» την επίθεση της Μακάμπι κινούμενος στο high post (12π.-6ριμπ.-5ασ-4κλεψ). Το θετικό για τον Μπλάτ ήταν τα λίγα λάθη της ομάδας του (παρότι άνοιξε τον ρυθμό) 9 τον αριθμό (3 ο Ροθ μάλιστα σε 4 μόλις λεπτά συμμετοχής) γεγονός που συνέβαλλε στο να τελειώσει με 10 κατοχές παραπάνω καθώς και οι 21 ασσίστς (6 ο Λόγκαν). Η Χαποέλ του Ντρούκερ κρατήθηκε στο ματς με τα τρίποντα τουΦέλς (5/7) αλλά ήταν νευρική στα κρίσιμα σημεία και πήρε χαμηλό βαθμό στο αμυντικό τρανζίσιον όπου την χτύπησε η Μακάμπι. Να αναφέρουμε ότι σήμερα η Χάιφα παίζει με τους Τίμπεργουλβς, μετά την πολύ καλή της εμφάνιση εναντίον των Ουόριορς, παρά την ήττα με 108-100 (Πατ Καλάθης 13π-6ριμπ-4ασσίστς, αμεεε..)
-Στη Χώρα των Βάσκων και το Σαν Σεμπαστιάν η Μπιλμπάο του Φώτη Κατσικάρη παίζοντας πολύ δυνατά στην άμυνα και κατεβάζοντας τον ρυθμό πήρε σπουδαίο διπλό από την Λαγκουν Άρο του Αλόνσο και του Παπαμακάριου. Η Μπιλμπάο «έκλεισε» το γήπεδο μην αφήνοντας τους γηπεδούχους να παίξουν την up tempo επίθεση τους, πήρε πολύ παιχνίδι από τον Μουμπρού στο ποστ και μεγάλα σουτ από τον Ραούλ Λόπεζ. Η Μπιλμπάο έχει ρίξει το μπάτζετ της αλλά παραμένει ομάδα με πλάνο και ποιότητα, αυτό είναι αναμφισβήτητο. Κοιτάζοντας τους Ζήση-Ράκοβιτς στο ρόστερ της σκέφτομαι το 1.1εκ. που έδωσε ο Παναθηναϊκός για το πακετάκι Ούκιτς-Αρμστρονγκ..

Στο παιχνίδι έλαμψε –και δεν είναι πρώτη φορά- το άστρο του «Ραουλζίνιο» Νέτο, 20χρονου πόιντ

γκαρντ των γηπεδούχων ο οποίος τελείωσε με 19π-9ριμπ-4ασσίστ (4/6 τριπ.) απέναντι σε μια πολύ οργανωμένη αμυντικά ομάδα που μάλιστα δεν τον άφησε να τρέξει. Ο νεαρός Βραζιλιάνος είναι η διάδοχη κατάσταση του Μαρσελίνιο Χουέρτας, καθώς η «συσκευασία» του περιέχει εξαιρετικό ballhandling, πολύ γρήγορα πόδια, αποτελεσματικά τελειώματα μετά από ντραϊβς και πολύ φαντασία στο να φτιάχνει το fast break. Βέβαια αυτό κάποιες φορές του γυρνά μπούμερανγκ καθώς η αλέγκρο φύση του τον οδηγεί σε κάτι «σκερτσοζορεκλάμικες» ενέργειες, που μάλλον πρέπει να κοπούν αν και φέτος ο Αλόνσο τον έχει βοηθήσει να προοδεύσει όσον αφορά το κομμάτι ωριμότητα. Πάντως κρατήστε τον υπόψη..
-Πάμε και στο ΠαλαντελΜάουρο του Αβελίνο όπου έγινε της..Σκαριόλας (μη με κόψεται καταλαβαίνεται πως το λέω..). Το τι έγινε δεν είναι για πολλές κουβέντες (80-58 τελικό..). Ο Σκαριόλο νομίζει ότι έχει εκπαιδευτεί στην οδήγηση ..Φεράρι από την θητεία του στον πάγκο της εθνικής Ισπανίας , μόνο που το συγκεκριμένο «όχημα» είχε αυτόματο πιλότο, μετά από τόσα χρόνια συνύπαρξης και με βάση τη συνοχή που είχαν ανάπτυξη οι παίκτες μεταξύ τους. Η Αρμάνι είναι καινούργιο σύνολο, με εξαιρετικό μεν ρόστερ αλλά φωνάζει για προπονητική καθοδήγηση. Οι Λομβαρδοί ΄δεν είχαν καμία ισορροπία στον τρόπο που επιτίθονταν (πολλές τραγικές επιλογές και ατομικές ενέργειες) εκτέλεσαν μόλις δύο (άστοχές) βολές (πιστέψτε με δεν έχει να κάνει με τα σφυρίγματα αλλά με έλλειψη επιθετικότητας) και έχασαν κατά κράτος τα ριμπάουντ με τον Έμπι να θυμίζει Μπιλ Ράσελ απέναντι στην πολυδιαφημισμένη φροντλάιν των Μιλανέζων. Ο Σκαριόλο προσπαθεί να βρεί χημεία στα γκαρντ (ξεκίνησε τον Τζεντίλε δίπλα στον Λάνγκφορντ στα φτερά) αλλά το ροτέησιον δεν του βγήκε. Θεωρώ όπως και πέρυσι ότι θα βελτιωθούν σταδιακά ειδικά αν προσθέσουν έναν ποιοτικό μπακ απ πόιντ, πίσω από τον Κουκ, θέση που, το ξαναλέω, στο σύγχρονο μπάσκετ ειδικά σε τοπ-επίπεδο, λέει πολλά για την ποιότητα μιας ομάδας. Είναι κρίμα πάντως, γιατί οι κινήσεις του καλοκαιριού ήταν εξαιρετικές και αυτό το ρόστερ μπορεί να παίξει πραγματικά καλό μπάσκετ και όχι αυτό το άλλο "άθλημα" που παρουσίασε χθές.
ΠΗΓΗ: hoopfellas

Post Top Ad

ad728

Post Bottom Ad

ad728