Η Προπόνηση του Σουτ και τα Μυστικά της


του Τάκη Πανούλια

Την αφορμή για το άρθρο αυτό μου την έδωσαν ο φίλος και συνάδελφος Σάκης Δέλιος που ξαναδημοσίευσε ένα παλιό μου άρθρο και μια φίλη παίκτρια που ζήτησε την άποψη μου για την προπόνηση των ελεύθερων βολών.

Υπάρχει μια μυθοπλασία γύρω από την προπόνηση του σουτ (όπως και πολλών άλλων δεξιοτήτων στο μπάσκετ), ότι η βελτίωση του έρχεται μέσα από εξωπραγματικούς αριθμούς επαναλήψεων σε καθημερινή βάση.

Είναι πολύ συχνή η φράση ο "τάδε″ παίκτης εκτελούσε… ίσαμε 250000000 σουτ την ημέρα! Εντάξει μια υπερβολή την έκανα όσον αφορά το νούμερο αλλά το 1000 ακουγόταν και ακούγεται πολύ συχνά.

Όπως θα έλεγε και ο καλός μου φίλος εργοφυσιολόγος Γ. Σκόλιας "άντε και καλό σύνδρομο υπέρχρησης του αγκώνα″. Δηλαδή αν ο αγκώνας σας αρχίζει να καίει, να πονάει και πάψει να σας ακούει μην τον αδικήσετε.   

Πολλοί από εμάς που έπαιξαν μπάσκετ σε παλιότερες εποχές έχουμε γίνει πειραματόζωα. Κάποιοι έπρεπε να μάθουν στο κεφάλι του κασίδη. Έτσι κάναμε και πολύ "άχρηστη″ προπόνηση. Πράγμα που πολλές φορές συνεχίζεται ακόμα καθώς οι προπονητές είναι πλάσματα της συνήθειας και δεν λένε με τίποτα να παρατήσουν πολλές από τις ιερές αγελάδες της προπονητικής.

Έτσι αντί να βελτιωθεί ο παίκτης καταλήγει καταβεβλημένος στον πάγκο και στο ιατρείο ή στο νοσοκομείο. Δεν υπάρχει τίποτε χειρότερο από έναν παίκτη που δουλεύει συνεχώς σαν σκλάβος μόνο και μόνο για να καταλάβει αργότερα ότι αντί να βελτιωθεί έκανε βήματα προς τα πίσω.  

Επομένως στο κρίσιμο ερώτημα "πόσα″ και την απάντηση "τόσα″ η δική μου εμπειρία λέει ότι κανένα προπονητικό πρόγραμμα για σουτ δεν πρέπει να ξεπερνά ΠΟΤΕ την μία (1) ώρα και δεν πρέπει να είναι καθημερινό. Άλλωστε στην σωστή ένταση δεν θα μπορεί να δουλέψει περισσότερο ο αθλητής. Ποιότητα θέλουμε και όχι ποσότητα.  

Εντάξει καλό ακούγεται το χίλια αλλά σε ένα πρόγραμμα με ένταση και με ασκήσεις που περιλαμβάνουν συνδυασμούς ενεργειών με σουτ και τα κατάλληλα διαλείμματα χίλια δεν προλαβαίνεις με τίποτα. Ειδικά αν θέλεις τα σουτ που εκτελείς να έχουν την απαιτούμενη ποιότητα. Δεν  μιλάμε για τεμπέλικα στατικά σουτ που και έτσι ο αριθμός είναι αστείος.               
Άλλωστε θα σας το ″δείξει″ το σώμα σας που θα αρχίσει να διαμαρτύρεται έντονα. Πολλές φορές δεν γίνεται κατανοητό ότι η βελτίωση του αθλητή προϋποθέτει την απαραίτητη αποκατάσταση ώστε όταν ο αθλητής κάνει προπόνηση να είναι έτοιμος για προπόνηση.

Επίσης δεν μας ενδιαφέρει ο συνολικός αριθμός των σουτ της προπόνησης αλλά τα επιτυχημένα ανά άσκηση, σε ασκήσεις υψηλής έντασης και καλά
σχεδιασμένες για την βελτίωση του αθλητή.

Δεν θέλουμε ο αθλητής να εκτελεί ασκήσεις για τις ασκήσεις, αλλά ένα πρόγραμμα σχεδιασμένο με προοδευτικές ασκήσεις, που να καλύπτουν όλο το φάσμα των βασικών του σουτ. 

Φυσικά να μην παραλείψω το γεγονός ότι ο σχεδιασμός των ατομικών προπονήσεων εξαρτάται από την χρονική περίοδο στην οποία δουλεύει ο αθλητής και το συνολικό καθημερινό και εβδομαδιαίο πρόγραμμα του.   

Δεν κάνω απλά σουτ

Στο σύγχρονο μπάσκετ ειδικά σε υψηλό επίπεδο δεν αρκεί ένας παίκτης να εκτελεί μόνο στατικό σουτ. Πρέπει να μπορεί να ξεμαρκαριστεί, να δημιουργήσει χώρο με την ντρίπλα για να σουτάρει, να πάρει δύσκολα σουτ από σκριν. Επομένως χρειάζεται δουλειά σε πολλούς τομείς. Κάθε τέτοιο πρόγραμμα πρέπει να περιλαμβάνει:

1.  Δουλειά στην τεχνική του σουτ με ασκήσεις και μικροασκήσεις για να αποκτήσει σταθερότητα στην σωστή εκτέλεση.     

2.  Βελτίωση της γρήγορης εκτέλεσης και σε κατάσταση υποδοχής αλλά και μετά από ντρίπλα.

3.  Ανάπτυξη της απόστασης από όπου εκτελείτε το σουτ (range) για να αναγκάζεται ο αμυντικός να βγαίνει μακριά να παίξει άμυνα.

4Διδασκαλία για δημιουργία του σουτ από ντρίπλα (σουτ pull-up). Τέτοια σουτ απαιτούν ισορροπία αλλά αν γίνονται σωστά είναι πολύ καλά όπλα για τον επιθετικό. Απαραίτητες είναι και (backup ή secondary) κινήσεις.

5Το ίδιο απαραίτητο είναι να μπορεί να εκτελέσει σουτ από screen, με pop out, fading, και curling, τα οποία τείνουν να γίνουν χαμένη τέχνη.
6.  Σε κάθε προπονητική μονάδα πρέπει να επιλέγουμε να δουλεύουμε πάνω σε ένα – δύο στοιχεία του σουτ. Ποτέ όλα μαζί σε μια προπονητική μονάδα.

7.  Δεν πρέπει να κάνουμε διορθώσεις ταυτόχρονα σε πολλά πράγματα στο αθλητή γιατί δημιουργούμε σύγχυση αλλά επιλέγουμε το στοιχείο του σουτ που δίνουμε την έμφαση στην συγκεκριμένη προπονητική μονάδα. Ας μην ξεχνάμε ότι η εκτέλεση του σουτ είναι και πνευματική υπόθεση ενώ μεγάλο ρόλο παίζει και η ψυχολογία του σουτέρ. Οι παρατηρήσεις μας διαμορφώνουν και τα δύο.    

8. Στην προπόνηση των βολών πρέπει να έχουμε διαφορετική προσέγγιση ενώ απαραίτητη είναι η δημιουργία μιας ρουτίνας.       

9.  Πρέπει να έχουμε συγκεκριμένες ασκήσεις για να αξιολογούμε την πρόοδο του παίκτη σε κάθε στοιχείο της προπόνησης του σουτ.

10. Για όλα αυτά απαιτείται δουλειά και στο αθλητικό κομμάτι του παίκτη. Η δουλειά σε δύναμη και ταχύτητα και footwork είναι πολύ σημαντική.

Τα πλεονεκτήματα της πολύπλευρης προπόνησης στο σουτ

Όταν ένας παίκτης έχει την δυνατότητα να εκτελεί το σουτ του κάτω από διαφορετικές και δύσκολες συνθήκες γίνεται άμεσα απαραίτητος σε οποιαδήποτε ομάδα και τραβά την προσοχή του κάθε προπονητή.

Τέτοιοι παίκτες έχουν την δυνατότητα να κυριαρχούν επάνω στην άμυνα και όχι το αντίθετο. Εκτελούν σουτ όταν θέλουν οι ίδιοι δημιουργώντας συνθήκες με την ικανότητα τους και δεν περιμένουν μόνο την δημιουργία των συμπαικτών τους.

Παράλληλα έχουν την ικανότητα να δημιουργούν ρήγματα στις αντίπαλες άμυνες με περάσματα και εκτέλεση από μέση απόσταση αλλά και φθάνοντας στο καλάθι με εξαιρετικά τελειώματα προβληματίζοντας την αντίπαλη άμυνα.   

Τέτοιοι παίκτες δημιουργούνται φυσικά με σκληρή δουλειά, πειθαρχία, θυσίες, αφοσίωση αλλά και οργάνωση της προπόνησης.   


Αν το επιθυμείτε πατήστε LIKE στην επίσημη σελίδα του  Coachbasketball.gr στο facebook και στηρίξτε την προσπάθεια μας
H ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ...
https://www.facebook.com/BASKETBALL.COACHES

Post Top Ad

ad728

Post Bottom Ad

ad728