ΤΜΗΜΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΣΤΟ ΑΘΛΗΜΑ ΤΗΣ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ (ΓΙΑ ΗΛΙΚΙΕΣ 4 ΜΕ 7 ΕΤΩΝ)

Γράφει η κ. Καλαϊτζάκη Ελένη
Δουλεύοντας εδώ και 16 χρόνια ως προπονήτρια και υπεύθυνη ακαδημιών, σε πάρα πολλές ομάδες ,διαπίστωσα την ανάγκη της ύπαρξης ενός προπαρασκευαστικού τμήματος ακαδημιών ,αθλητών 4 έως 7 ετών.Αυτό το τμήμα θα πρέπει να εφαρμόσει διαφορετικές προπονητικές μεθόδους προσέγγισης του αθλήματος, από αυτές που χρησιμοποιούν συνήθως οι ομάδες στα τμήματα junior, για τους πολύ μικρούς αθλητές.
Πολύ σωστά οι γονείς την τελευταία δεκαετία, με την τεράστια προβολή και ανάπτυξη του αθλήματος ,συνηθίζουν να φέρνουν τα παιδιά τους στις ομάδες σε όλο και μικρότερες ηλικίες, θεωρώντας ότι έτσι θα πάρουν τις σωστές βάσεις από πολύ νωρίς.
Αυτό έχει μια καλή λογική αλλά δημιουργεί και μια σειρά προβλημάτων που σίγουρα όλοι οι προπονητές θα έχουμε παρατηρήσει, όταν σε ένα τμήμα junior υπάρχουν 7-8 παιδιά που είναι πολύ μικρά σε σχέση με τα άλλα :

Δεν μπορούν να ντριπλάρουν ,να κάνουν πάσες και το πιο σημαντικό να φτάσουν το καλάθι ακόμα και μετά από μήνες προπόνησης
Η μπάλα ,που είναι πολύ βαριά για τα χέρια τους ,τα τραυματίζει
Δεν μπορούν να ακολουθήσουν τις ασκήσεις του υπόλοιπου τμήματος και συχνά κάθονται στον πάγκο ή περιφέρονται
Στο διπλό, απλά τρέχουν πάνω κάτω χωρίς να πάρουν ποτέ πάσα και όταν πάρουν τους την κλέβουν τα μεγαλύτερα παιδιά
Στα φιλικά παίζουν λίγο και επειδή δεν πετυχαίνουν κανένα καλάθι απογοητεύονται ακόμα περισσότερο
Οι επιβαρύνσεις της προπόνησης είναι πολύ μεγάλες για την ηλικία τους
Κουράζονται εύκολα και βαριούνται
Τα υπόλοιπα παιδιά τα κοροϊδεύουν που δεν μπορούν να τα καταφέρουν καλά και δεν τα θέλουν στην ομάδα τους στο διπλό.
Όλα τα παραπάνω και πολλά ακόμα, έχουν το αποτέλεσμα αυτοί οι αθλητές μετά από 1-2 μήνες προπόνησης να σταματάνε το μπάσκετ και να αποκτούν μια αρνητική εικόνα για αυτό ,σαν ένα άθλημα που δεν μπόρεσαν να τα καταφέρουν και τους γέμισε απογοήτευση.

Εγώ προσωπικά ως παιδαγωγός και προπονήτρια σε ερωτήσεις γονέων σε ποια ηλικία πρέπει τα παιδιά να ξεκινούν το μπάσκετ, απαντούσα ότι 6 με 7 είναι μια καλή ηλικία και παρότρυνα νωρίτερα την ενασχόληση με κάποιο άλλο άθλημα όπως η ενόργανη ή το κολύμπι προκειμένου τα παιδιά να βελτιώσουν την μυϊκή συναρμογή, την ενδυνάμωση, ευλυγισία τους κ.τ.λ.

Αφορμή για την αλλαγή της αντίληψης μου αυτής προκάλεσε η παρακολούθηση της προπόνησης μιας ομάδας βόλεϊ ακαδημιών στα γήπεδα του Περιστερίου. Εκεί τα παιδιά ηλικίας ίσως και κάτω των 4 ετών ,χωρίζονταν σε πολλά τμήματα όπου χρησιμοποιούσαν αυτοσχέδια γήπεδα με χαμηλούς φιλέδες, και αερόμπαλες. Η προπόνηση είχε την μορφή παιχνιδιού και όχι την κλασική προπόνηση που κάνει συνήθως μια ομάδα βόλεϊ και τα παιδιά διασκέδαζαν πραγματικά ,τα κατάφερναν και όλα έφευγαν χαρούμενα. Πραγματικά έκαναν πολύ αξιόλογη δουλειά οι προπονητές τους.

Από αυτό το ερέθισμα λοιπόν, και σε συνάρτηση με την γνώση μου πάνω στις ασκήσεις και στα παιχνίδια που εφαρμόζω χρόνια στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, άρχισα να σκέφτομαι ότι μπορούμε και πρέπει να δημιουργήσουμε κάποιο αντίστοιχο τμήμα με παρόμοιες μεθόδους προπόνησης και στο μπάσκετ.

Τι μπορεί να περιλαμβάνει μια τέτοια προπόνηση:
Ασκήσεις ελεύθερης γυμναστικής
Ασκήσεις ενόργανης γυμναστικής
Ασκήσεις και παιχνίδια με πλαστικές μπάλες
Ασκήσεις και παιχνίδια με μπάλες μπάσκετ μικρότερες και από 5άρες.
Ασκήσεις και παιχνίδια χωρίς μπάλες
Ασκήσεις και παιχνίδια με στεφάνια, σχοινάκια, σκάλες ταχύτητας κ.α.



Όλα τα παραπάνω βέβαια και ότι άλλο μπορεί να φανταστεί ο καθένας , θα πρέπει να συνδυαστούν με τη βασική τεχνική του μπάσκετ . Και αυτό που θέλουμε να καταφέρουμε μέσω αυτού του προγράμματος είναι:
Να διασκεδάσουν τα παιδιά μαθαίνοντας ταυτόχρονα
Να μπορούν να συμμετέχουν όλοι σε όλα τα παιχνίδια και τις ασκήσεις
Να μπορούν όλοι να βάζουν καλάθι που είναι γι’αυτά το πιο σημαντικό!
Να βελτιώσουμε τις φυσικές ικανότητες τους(αντοχή-δύναμη-ταχύτητα –ευλυγισία)
Να βελτιώσουμε μυϊκή συναρμογή,συντονισμό ισορροπία κ.α



Ήδη έχω ξεκινήσει την σύνταξη και καταγραφή του εν λόγω προγράμματος το οποίο πρόκειται να πραγματοποιηθεί στα καλοκαιρινά ολοήμερα basketball camps της P.B.T. ,καθώς και σε συλλόγους την επόμενη χρονιά. Ελπίζω να εφαρμοστεί με επιτυχία και να έδωσα μια καλή ιδέα και σε άλλους προπονητές να κάνουν κάτι ανάλογο.


Καλαϊτζάκη Ελένη
Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής
Προπονήτρια Μπάσκετ

Post Top Ad

ad728

Post Bottom Ad

ad728