ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ (Ο.Δ.Κ.Ε. ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2012)



ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2012
                                                          .
1. Εάν απαιτείται η διεξαγωγή μίας παράτασης, οι ομάδες θα συνεχίσουν να επιτίθενται στα ίδια καλάθια όπως και στο δεύτερο ημίχρονο.
ΝΑΙ. 9.7  Σε όλες τις παρατάσεις, οι ομάδες θα συνεχίσουν να αγωνίζονται στα ίδια καλάθια, όπως στην τέταρτη περίοδο.

2. Ο A5 τραυματίζεται. Ο Α10 εισέρχεται στον αγωνιστικό χώρο προς αντικατάστασή του. Η ομάδα Α παίρνει τάϊμ άουτ. Μετά τον ήχο της κόρνας που δηλώνει τη λήξη του τάϊμ άουτ, ο Α5 επανακάμπτει και ζητά άδεια να επανέλθει στον αγωνιστικό χώρο ως παίκτης. Το αίτημα του Α5 γίνεται δεκτό.
ΟΧΙ. ΕΠΕΞΗΓΗΣΕΙΣ FIBA ΑΡΘΡΟ 5, ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ 3, ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ Εάν ένας παίκτης τραυματίζεται ή αιμορραγεί ή έχει μία ανοικτή πληγή και δεν μπορεί να συνεχίσει να παίζει αμέσως (σε περίπου 15 δευτερόλεπτα), αυτός πρέπει να αντικατασταθεί. Εάν ένα τάιμ άουτ χορηγηθεί σε οποιαδήποτε ομάδα την ίδια χρονική στιγμή που το χρονόμετρο είναι σταματημένο και εκείνος ο παίκτης ανακάμψει κατά τη διάρκεια του τάιμ άουτ, αυτός μπορεί να συνεχίσει να παίζει μόνο αν  το σήμα του σημειωτή για το time- out έχει ηχήσει πριν ένας διαιτητής γνέψει σ’ έναν αναπληρωματικό να γίνει παίκτης.
5.6 Εάν ο τραυματισμένος παίκτης ή οποιοσδήποτε παίκτης που αιμορραγεί ή έχει ανοικτή πληγή ανακάμψει στη διάρκεια ενός τάϊμ - άουτ που πάρθηκε από οποιαδήποτε ομάδα, πριν ο σημειωτής υποδείξει την αντικατάσταση, αυτός ο παίκτης μπορεί να συνεχίσει να αγωνίζεται.

3. Ενώ το παιχνίδι είναι σε εξέλιξη, ο βοηθός προπονητή της Α ομάδας μπορεί να παραμένει όρθιος όσο ο προπονητής της ομάδας κάθεται στον πάγκο του.
ΟΧΙ. 7.5  Μόνο ο προπονητής επιτρέπεται να παραμένει όρθιος στη διάρκεια του παιχνιδιού.

4. Το βέλος της εναλλασσόμενης κατοχής δείχνει υπέρ της Α ομάδας. Πριν την έναρξη της παράτασης, ο Προπονητής της Α ομάδας δέχεται τεχνική ποινή. Το παιχνίδι ξεκινά με κατοχή για την ομάδα Α, μετά την εκτέλεση των ελευθέρων
βολών.
ΟΧΙ. 12.5.6  Ένα σφάλμα και από τις δύο ομάδες πριν την έναρξη όλων των περιόδων, εκτός της πρώτης, δεν προκαλεί απώλεια της επαναφοράς της μπάλας λόγο της εναλλασσόμενης κατοχής για την ομάδα που τη δικαιούται. , (ο αγώνας θα ξαναρχίσει με επαναφορά της μπάλας από την ομάδα Β, στην προέκταση της κεντρικής γραμμής απέναντι από το τραπέζι της γραμματείας. Η ομάδα δεν θα χάσει το δικαίωμά της για την επόμενη επαναφορά λόγω εναλλασσόμενης κατοχής, στην επόμενη περίπτωση αναπήδησης).
12.5.3 Η ομάδα που δικαιούται την επόμενη εναλλασσόμενη κατοχή στο τέλος κάθε περιόδου, θα ξεκινά την επόμενη περίοδο με επαναφορά από θέση εκτός ορίων από την προέκταση της κεντρικής γραμμής, απέναντι από το τραπέζι της γραμματείας, εκτός εάν υπάρχουν επιπλέον ελεύθερες βολές και μια ποινή επαναφοράς να χορηγηθεί.

5. Ο Α1 επιχειρεί σουτ με άλμα, ελευθερώνει τη μπάλα ενώ είναι στον αέρα, προσγειώνεται στο ένα πόδι και πέφτει πάνω στον Β1 που έχει μια νόμιμη αμυντική στάση στο έδαφος. Αυτό είναι σφάλμα κατοχής.
ΟΧΙ. 14.1.3 bullet 3 Ο έλεγχος της μπάλας για την ομάδα τελειώνει, όταν η μπάλα έχει αφήσει το χέρι/α του παίκτη σε προσπάθεια για καλάθι (ή σε προσπάθεια για ελεύθερη βολή).

6. Μετά από προσωπικό σφάλμα, η ομάδα Α έχει την επαναφορά στο δικό της εμπρός γήπεδο με 16 sec να υπολείπονται για την ολοκλήρωση των 24 sec. O A5 πασάρει τη μπάλα στον Α4 που κοντρολάρει τη μπάλα για 4sec στο δικό του εμπρός γήπεδο και ο Β4 κτυπά τη μπάλα κα τη στέλνει εκτός ορίων στο πίσω γήπεδο της Α ομάδας. Η περίοδος των 24sec θα ανανεωθεί (νέα 24).
ΟΧΙ. 50.3 bullet 1 Το ρολόι των είκοσι τεσσάρων δευτερολέπτων σταματά αλλά δεν επαναρρυθμίζεται όταν η ίδια ομάδα που προηγουμένως είχε τον έλεγχο της μπάλας, κερδίζει μία επαναφορά από εκτός ορίων σαν αποτέλεσμα της εξόδου της μπάλας εκτός ορίων.

7. O A5 κατευθύνεται προς το καλάθι και ενώ βρίσκεται στον αέρα, προκαλεί παράνομη επαφή με το πόδι του, στον Β που βρίσκεται σε νόμιμη αμυντική θέση με το ένα πόδι μέσα στον στο ημικύκλιο μη καταλογισμού επιθετικού σφάλματος. Ο διαιτητής καταλογίζει επιθετικό σφάλμα.
ΝΑΙ. ΕΠΕΞΗΓΗΣΕΙΣ FIBA ΑΡΘΡΟ 33.11, ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ Ο κανόνας του ημικύκλιου μη καταλογισμού επιθετικού σφάλματος δεν εφαρμόζεται και καμία επαφή δε θα υπολογίζεται σύμφωνα με τους κανονικούς κανονισμούς, π.χ. αρχή κυλίνδρου, αρχή φράγματος/πέσιμο πάνω σε παίκτη:
                  Για όλες τις περιπτώσεις παιχνιδιού που συμβαίνουν έξω από την ημικυκλική περιοχή μη καταλογισμού επιθετικού σφάλματος,
                  Για κάθε μη νόμιμη χρήση των ποδιών  από επιτιθέμενο παίκτη.
33.10 Σε οποιαδήποτε διείσδυση του παιχνιδιού μέσα στην ημικυκλική περιοχή μη χρέωσης επιθετικού σφάλματος, προκληθεί επαφή ενός επιτιθέμενου με ένα αμυνόμενο που είναι μέσα στην ημικυκλική περιοχή μη χρέωσης επιθετικού σφάλματος, δε θα καταλογίζεται επιθετικό σφάλμα, εκτός κι εάν ο επιτιθέμενος παίκτης χρησιμοποιεί παρανόμως τα χέρια του, τους ώμους του, τα πόδια ή το σώμα του, όταν
· Ο επιτιθέμενος παίκτης έχει τον έλεγχο της μπάλας ενώ είναι στον αέρα, και
· Αυτός επιχειρεί προσπάθεια για σουτ ή πασάρει, και
· Ο αμυνόμενος παίκτης έχει και τα δύο πόδια μέσα στην ημικυκλική περιοχή μη χρέωσης επιθετικού σφάλματος.

8. O A5 κατευθύνεται προς το καλάθι και ενώ βρίσκεται στον αέρα, προκαλεί παράνομη επαφή με το πόδι του, στον Β που βρίσκεται σε νόμιμη αμυντική θέση με τα δύο πόδια μέσα στο ημικύκλιο μη καταλογισμού επιθετικού σφάλματος. Ο διαιτητής καταλογίζει επιθετικό σφάλμα.
ΝΑΙ. ΕΠΕΞΗΓΗΣΕΙΣ FIBA ΑΡΘΡΟ 33.11, ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ Ο κανόνας του ημικύκλιου μη καταλογισμού επιθετικού σφάλματος δεν εφαρμόζεται και καμία επαφή δε θα υπολογίζεται σύμφωνα με τους κανονικούς κανονισμούς, π.χ. αρχή κυλίνδρου, αρχή φράγματος/πέσιμο πάνω σε παίκτη για κάθε μη νόμιμη χρήση των ποδιών  από επιτιθέμενο παίκτη.
33.10 Σε οποιαδήποτε διείσδυση του παιχνιδιού μέσα στην ημικυκλική περιοχή μη χρέωσης επιθετικού σφάλματος, προκληθεί επαφή ενός επιτιθέμενου με ένα αμυνόμενο που είναι μέσα στην ημικυκλική περιοχή μη χρέωσης επιθετικού σφάλματος, δε θα καταλογίζεται επιθετικό σφάλμα, εκτός κι εάν ο επιτιθέμενος παίκτης χρησιμοποιεί παρανόμως τα πόδια, όταν
· Ο επιτιθέμενος παίκτης έχει τον έλεγχο της μπάλας ενώ είναι στον αέρα, και
· Αυτός επιχειρεί προσπάθεια για σουτ ή πασάρει, και
· Ο αμυνόμενος παίκτης έχει και τα δύο πόδια μέσα στην ημικυκλική περιοχή μη χρέωσης επιθετικού σφάλματος.

9. Ο Α4 κρατά τη μπάλα στο δικό του πίσω γήπεδο και την πασάρει στον Α3. Στην πορεία της η μπάλα αγγίζει το διαιτητή που έχει και τα δύο πόδια στο εμπρός γήπεδο της Α ομάδας. Η μπάλα γυρίζει στον Α4 που βρίσκεται στο πίσω γήπεδο της ομάδας του. Ο διαιτητής καταλογίζει παράβαση εμπρός πίσω.
ΝΑΙ. 11.3 Η θέση ενός διαιτητή, προσδιορίζεται κατά τον ίδιο τρόπο, όπως και του παίκτη. (11.1 Η θέση ενός παίκτη καθορίζεται από το σημείο του δαπέδου όπου αυτός αγγίζει το έδαφος). Όταν η μπάλα αγγίζει έναν διαιτητή, είναι το ίδιο σαν να ακουμπά το δάπεδο στο σημείο όπου πατά ο διαιτητής..
28.1.2 bullet 4 Η ομάδα έχει περάσει τη μπάλα στο δικό της εμπρός γήπεδο οποτεδήποτε αυτή αγγίζει ένα διαιτητή που έχει μέρος του σώματός του στο εμπρός γήπεδο της ομάδας που έχει τον έλεγχο της μπάλας.

10.Ο Α4 επιχειρεί σουτ με άλμα από την περιοχή των δύο (2) πόντων. Ενώ η μπάλα είναι στον αέρα, ακούγεται η κόρνα της λήξης της περιόδου. Μετά τον ήχο της κόρνας της λήξης και ενώ ο Α4 είναι ακόμη στον αέρα, ο Β4 υποπίπτει σε σφάλμα εναντίον του και η μπάλα καταλήγει στο καλάθι. Δύο (2) πόντοι καταλογίζονται στον Α4 και το σφάλμα αγνοείται.
ΝΑΙ. 10.3 bullet 4 Η μπάλα νεκρώνει όταν tο χρονόμετρο του αγώνα σημάνει το τέλος της περιόδου. (το σφάλμα συνέβη μετά το σήμα λήξης της περιόδου). Το σφάλμα δεν αγνοείται μόνο στην περίπτωση που είναι αντιαθλητικό ή τεχνικό ή αποβολής.
10.4 bullet 1 Η μπάλα δε νεκρώνει και το καλάθι μετράει, αν μπει, όταν η μπάλα είναι σε πτήση σε προσπάθεια για καλάθι και ηχήσει το σήμα της λήξης του αγώνα στο τέλος της περιόδου.

11.Ο Προπονητής της Α ομάδας ζητά τάϊμ άουτ. Κατόπιν ζητά τάϊμ άουτ ο προπονητής της Β ομάδας. Η ομάδα Α σκοράρει. Το τάϊμ άουτ χρεώνεται στην ομάδα Α που το ζήτησε πρώτη.
ΟΧΙ. 18.2.7 Το τάϊμ άουτ χρεώνεται στην ομάδα της οποίας ο προπονητής πρώτος υπέβαλλε το αίτημα, εκτός αν το τάϊμ άουτ χορηγήθηκε μετά από καλάθι που πέτυχαν οι αντίπαλοι χωρίς να έχει καταλογιστεί σφάλμα ή παράβαση.
18.2.3 bulletΜία ευκαιρία για τάϊμ άουτ αρχίζει για την ομάδα που δεν σκόραρε, εάν ένα καλάθι σημειωθεί.

12.Στην ομάδα Α χορηγείται επαναφορά από εκτός ορίων αντί για δύο (2) βολές που θα έπρεπε να χορηγηθούν στον Α1. Η ομάδα Α επαναφέρει τη μπάλα εντός αγωνιστικού χώρου και επιτυγχάνει καλάθι. Πριν η μπάλα ζωντανέψει και πάλι κατά την επαναφορά από την τελική γραμμή για την ομάδα Β, ο σημειωτής ενημερώνει τους διαιτητές για το λάθος. Το λάθος θα πρέπει να διορθωθεί.
ΟΧΙ. 44.3.2 bullet 2 Εφόσον η ίδια ομάδα πέτυχε καλάθι, αφού κατά λάθος της είχε χορηγηθεί η κατοχή της μπάλας για επαναφορά από θέση εκτός ορίων, το λάθος θα αγνοηθεί.
ΕΠΕΞΗΓΗΣΕΙΣ FIBA ΑΡΘΡΟ 44, ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ 3, ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ 3 Εάν δεν έχει αλλάξει η κατοχή της ομάδας όταν το λάθος συνέβη και η ίδια ομάδα πετύχει καλάθι, το λάθος θα αγνοηθεί και ο αγώνας  θα επαναρχίσει όπως μετά από κάθε κανονικό καλάθι.

13. Ο κομισάριος του αγώνος μπορεί να παίρνει αποφάσεις που υπερισχύουν της γνώμης των διαιτητών.
ΟΧΙ. 46.11 Ο πρώτος Διαιτητής θα πρέπει να λαμβάνει την τελική απόφαση όποτε είναι αναγκαίο ή όταν οι διαιτητές διαφωνούν. Για να πάρει την τελική απόφαση, μπορεί να συμβουλευτεί τον/ους βοηθό/ους Διαιτητή, τον Κομισάριο, εάν παρίσταται, ή και τα μέλη της Γραμματείας.
45.3 Το πρωταρχικό του καθήκον του κομισάριου, κατά την διάρκεια του παιχνιδιού, είναι να εποπτεύει το έργο των κριτών και να βοηθά το διαιτητή και τον/ους βοηθό/ους του, για την ομαλή λειτουργία του παιχνιδιού.

14. Μετά από σουτ για καλάθι του Α4, ο Β4 αγγίζει τη μπάλα στην ανοδική της πορεία. Η μπάλα συνεχίζει την πορεία τους προς το καλάθι και ο Β5 κτυπά το ταμπλό ενώ η μπάλα είναι σε επαφή με τη στεφάνη. Καταλογίζεται παρέμβαση από τον αμυνόμενο (basket interference) και καταλογίζονται δύο (2) ή τρείς (3) πόντοι στον Α4.
ΝΑΙ. 31.2.4 bullet 1 Παρέμβαση συμβαίνει όταν μετά από σουτ για καλάθι ή την εκτέλεση της τελευταίας ή μοναδικής ελεύθερης βολής, ένας παίκτης αγγίζει το καλάθι ή το ταμπλό, ενώ η μπάλα είναι σε επαφή με τη στεφάνη.
ΕΠΕΞΗΓΗΣΕΙΣ FIBA ΑΡΘΡΟ 31, ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ 6, ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ Παρέμβαση στη μπάλα από αμυνόμενο ή επιτιθέμενο παίκτη κατά τη διάρκεια ενός σουτ για καλάθι συμβαίνει, όταν ο παίκτης αγγίζει το καλάθι ή τον πίνακα, ενώ η μπάλα είναι σε επαφή με τη στεφάνη και έχει ακόμα πιθανότητα να μπει στο καλάθι.
ΕΠΕΞΗΓΗΣΕΙΣ FIBA ΑΡΘΡΟ 31, ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ 4, Εάν, κατά τη διάρκεια προσπάθειας για καλάθι, ένας παίκτης αγγίζει τη μπάλα στην ανοδική της πορεία, όλοι οι περιορισμοί που αφορούν την παρεμβολή και παρέμβαση στη μπάλα, θα εφαρμόζονται. (Η επαφή του Β4 με τη μπάλα στην ανοδική της πορεία είναι νόμιμη και δεν αλλάζει την υπόσταση ενός σουτ για καλάθι. Όμως, η επόμενη ενέργεια του Β5 είναι παράβαση).

15. Η μπάλα είναι στην κατοχή του Α4 στο εμπρός γήπεδο της Α. Τη στιγμή που η μπάλα είναι στον αέρα μετά από πάσα του Α4 προς τον Α5, οι διαιτητές καταλογίζουν διπλό σφάλμα κατά των Α5 και Β5. Η μπάλα καταλήγει εκτός ορίων. Μετά το καταλογισμό του διπλού σφάλματος το παιχνίδι ξεκινά σύμφωνα με το βέλος της εναλλασσόμενης κατοχής.
ΟΧΙ. 14.1.2  bullet 2 Ο έλεγχος της μπάλας για την ομάδα συνεχίζεται όταν η μπάλα μεταβιβάζεται μεταξύ συμπαικτών.
35.2 bullet 2 Εάν περίπου την ίδια χρονική στιγμή με το διπλό σφάλμα μία ομάδα είχε τον έλεγχο της μπάλας ή την δικαιούται, η μπάλα πρέπει να χορηγηθεί σε αυτή την ομάδα για επαναφορά από θέση εκτός ορίων, πλησιέστερα στο σημείο της καταστρατήγησης.

Δημήτριος Θ. Μιχέλης
                                                                  Πρόεδρος Δ.Σ. Σ.Δ.Κ. ΘΡΑΚΗΣ



ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΔΙΑΙΤΗΤΩΝ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΘΡΑΚΗΣ
ΕΔΡΑ:ΚΟΜΟΤΗΝΗ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ:ΣΟΛΩΝΟΣ 9β, Τ.Κ. 68200, ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ
ΤΗΛΕΦΩΝΑ: 25520-29547, 6946-195326
FAX: 25520-29547,26522

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΣΤΟ http://www.coachbasketball.gr/search/label/

Post Top Ad

ad728

Post Bottom Ad

ad728