Της(ν) πήρε (σ)τον αέρα

Του Τάκη Πανούλια

Το χθεσινό παιχνίδι του Ολυμπιακού με τη Siena ήταν εξαιρετικό από κάθε άποψη και ένας θρίαμβος για την ελληνική ομάδα. Υπάρχουν πολλά σημεία που θα μπορούσαμε να σταθούμε (ομαδική άμυνα), αλλά το ένα που καθόρισε το παιχνίδι, κατά τη γνώμη μου, είναι τα επιθετικά ριμπάουντ (18-5).

Μετά από ένα μουδιασμένο ξεκίνημα (1-7 και 3-10) υπέρ της Siena o Ολυμπιακός σταδιακά μείωσε αρχικά και στη συνέχεια πήρε και διαφορά κλείνοντας το ημίχρονο με ένα +11.

Η διαφορά αυτή χτίστηκε στο κομμάτι του παιχνιδιού που είχαμε επισημάνει πριν ξεκινήσει η σειρά. Τα επιθετικά ριμπάουντ, εκεί που οι "κόκκινοι" έκαναν θραύση. Θα σταθούμε ειδικά σε αυτά του πρώτου ημιχρόνου αφού εκεί άρχισε το Βατερλό των Ιταλών.

Στο πρώτο ημίχρονο οι "κόκκινοι" πήραν 9 επιθετικά ριμπάουντ που σημαίνει πρακτικά ότι ανανέωσαν 9 από τις 21 χαμένες επιθέσεις τους (ποσοστό 40,9%)! Αυτά δεν είναι τα μόνα καλά νέα αφού από τις 9 φορές που ανανέωσαν τις επιθέσεις τις εξαργύρωσαν με 9 πόντους αντίστοιχα.

Αν συνυπολογίσουμε και το γεγονός ότι διεκδίκησαν σχεδόν όλα τα επιθετικά με αποτέλεσμα η Siena να μαζεύει τα δικά της ριμπάουντ μετά από δύο και τρεις διεκδικήσεις καταλαβαίνετε γιατί το πρώτο ημίχρονο ήταν μια καταστροφή για τους Ιταλούς.

Τα ριμπάουντ επομένως στοίχησαν για τους φιλοξενούμενους σε πόντους εναντίον τους, σε συνεχόμενες άμυνες με συνέπεια περισσότερη κούραση, χαμένη αυτοπεποίθηση και τέλος σε αδυναμία να βρουν ρυθμό στο παιχνίδι.

Δείτε παρακάτω το πολύ ωραίο γράφημα από το εξαιρετικό για στατιστικά site in-the-game (http://www.in-the-game.org/) και παρατηρείστε που ακριβώς η κόκκινη γραμμή είναι πολύ ψηλότερα από την πράσινη.

Ακριβώς στα επιθετικά και τα αμυντικά ριμπάουντ. Δείτε πόσο χαμηλά είναι οι Ιταλοί σε αυτές τις δύο κατηγορίες σε σχέση με τον Ολυμπιακό.

Το 8-0 στο ξεκίνημα του τρίτου δεκαλέπτου απλά τους αποτελείωσε μαζί με το επεισόδιο του Pianigiani με τον McCalebb.




* Ένα αραχνοειδές γράφημα, γνωστό και ως αράχνη ή αστέρι λόγω της εμφάνισής του, αναπαριστά τα ποσοστά κάθε στατιστικής κατηγορίας κατά μήκος ενός ξεχωριστού άξονα που ξεκινά από το κέντρο του γραφήματος και καταλήγει στον εξωτερικό δακτύλιο.


Πόσο κοστίζει το επιθετικό ριμπάουντ

Επειδή το ακούω συχνά από κάποιους να αναφέρονται στα επιθετικά ριμπάουντ σαν να είναι επιπλέον κατοχές, καλό είναι να το βάλουμε και αυτό στην σωστή του διάσταση. Κάθε φορά που επιτίθεσαι στο αντίπαλο καλάθι μπορείς να πετύχεις 1, 2, 3 ή ακόμα και 4 πόντους (τρίποντο και εύστοχο φάουλ) ΜΟΝΟ ΜΙΑ ΦΟΡΑ.

Επομένως άλλο κατοχή και άλλο επίθεση. Επίθεση με την έννοια της τρόπου εκδήλωσης της επιθετικής ενέργειας. Γιατί αν εννοούμε τον όρο "επίθεση" με την έννοια της κατοχής τότε είναι λάθος.

Εξαίρεση αποτελεί η περίπτωση μιας τεχνικής ποινής (βολές και καλάθι) ή ένα επιθετικό ριμπάουντ σε ελεύθερη βολή οπότε έχεις επιπλέον ευκαιρία για δεύτερο σκοράρισμα χωρίς ο αντίπαλος να έχει δυνατότητα κατοχής ενδιάμεσα.

Το λάθος σου επιστρέφει την κατοχή χωρίς να γίνει επίθεση και μπορεί εδώ να συζητήσουμε το γεγονός ότι δεν εκδηλώθηκε επίθεση αλλά στην ουσία κατοχή υπάρχει. Απλά ο παίκτης της ομάδας που κάνει λάθος πετάει την κατοχή στα σκουπίδια.

Αν δεν υπάρχει σκορ και πάρεις επιθετικό ριμπάουντ, μπορείς να διορθώσεις την ζημιά, πράγμα που ουδόλως σε πειράζει γιατί παίρνεις αυτό που θέλεις ανά κατοχή άσχετο αν σου χαλάει την στατιστική.

Όμως μπορεί κάλλιστα να πάρεις το επιθετικό ριμπάουντ και να ξαναπετάξεις την επίθεση στα σκουπίδια πάλι με ένα άστοχο σουτ ή κάποιο λάθος.

Οπότε έχεις κάνει μια τρύπα στο νερό (;) σαν ομάδα απλά έχεις προσθέσει στην ομαδική και ατομική στατιστική ένα ακόμα ριμπάουντ. Ακόμα και αυτή η άποψη δεν είναι ολοκληρωμένη.

Γιατί η ανανέωση μιας επίθεσης σίγουρα φθείρει τον αντίπαλο που κουράζεται παίζοντας περισσότερο χρόνο άμυνα, μπορεί να επιφέρει επιπλέον φθορά σε φάουλ ή σε τελική ανάλυση αν είναι προς το τέλος και προηγείται η ομάδα που ανανέωσε μπορεί να σημαίνει και την νίκη χωρίς καν να χρειαστεί να πετύχεις καλάθι (ή θα πας στην γραμμή του φάουλ).

Επομένως μπορεί τα στατιστικά να δείχνουν χειρότερα (πάντα σε σχέση με τις επιτυχημένες επιθέσεις από ανανεώσεις), αλλά το αποτέλεσμα είναι καλύτερο.

Για να μην σας κουράζω αν πάρεις 5 επιθετικά και δεν σκοράρεις σε καμιά επίθεση που ανανεώνεις έχεις κέρδος 0 πόντους. Αν αντίθετα πετύχεις 3 δίποντα καλάθια ας πούμε είναι 6 πόντοι κέρδος από τα 5 επιθετικά ριμπάουντ. ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΣΗΜΑΣΙΑ.

Σίγουρα όσα περισσότερα επιθετικά παίρνεις λογικά θα πετυχαίνεις και πόντους από αυτά.

Για τον Παναθηναϊκό

Δική μου άποψη για το σημερινό παιχνίδι των "πρασίνων" είναι ότι μπορούν να πάρουν την νίκη απέναντι στην Maccabi T-A. Κλειδί για μένα είναι να ελέγξει ο Παναθηναϊκός τις διεισδύσεις στα isolations των περιφερειακών παικτών της αντιπάλου (μια ζώνη match up σαν την περσινή με την Barcelona δεν θα με πείραζε). Αντίθετα θα πρέπει να επιδιώξει ο ίδιος να πάει σε περισσότερες διεισδύσεις από τους πλάγιους παίκτης του.

Τα ριμπάουντ επίσης θα παίξουν μεγάλο ρόλο (ειδικά σε κλειστό όπως αναμένεται να είναι) παιχνίδι. Δεν πιστεύω ότι ο Παναθηναϊκός θα κάνει σήμερα αβίαστα λάθη όπως την τελευταία φορά.

Περισσότερα μετά τον αγώνα…
Πηγή: www.basketblog.gr

Post Top Ad

ad728

Post Bottom Ad

ad728