ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΟΔΚΕ ΜΑΡΤΙΟΣ 2012ΜΑΡΤΙΟΣ 2012
                                                         
1. Μία ευκαιρία για αντικατάσταση ή ένα τάϊμ άουτ έχει μόλις τελειώσει όταν ο προπονητής της ομάδας Α τρέχει στο τραπέζι της γραμματείας και ζητά αντικατάσταση ή τάϊμ άουτ. Ο σημειωτής αντιδρά και κατά λάθος ηχεί την κόρνα του. Ο διαιτητής σφυρίζει και διακόπτει τον αγώνα. Το τάϊμ άουτ ή η αντικατάσταση, χορηγείται στην ομάδα Α; .
ΟΧΙ. ΕΠΕΞΗΓΗΣΕΙΣ FIBA ΑΡΘΡΟ 19, ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ 7, ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ 1 Εξαιτίας της διακοπής του αγώνα από το διαιτητή, η μπάλα νεκρώνει και το χρονόμετρο του αγώνα παραμένει σταματημένο, καταλήγοντας τι θα γινόταν κανονικά σε μία ευκαιρία αντικατάστασης ή τάιμ άουτ. Όμως, επειδή το αίτημα υποβλήθηκε πολύ αργά, η αντικατάσταση ή το τάιμ άουτ δεν θα παραχωρηθούν. Ο αγώνας θα ξαναρχίσει αμέσως.
Τα άρθρα 18 και 19 καθορίζουν πότε μία ευκαιρία αντικατάστασης ή τάιμ άουτ αρχίζει και τελειώνει. Οι προπονητές που ζητούν μία αντικατάσταση ή ένα τάιμ-άουτ πρέπει να είναι ενήμεροι αυτών των περιορισμών, αλλιώς το τάιμ άουτ ή η
  αντικατάσταση δεν θα παραχωρούνται αμέσως.

2. Ο A4, από το πίσω γήπεδό του κάνει πάσα η οποία κτυπά στο πόδι του διαιτητή που βρίσκεται ιππαστί στην κεντρική γραμμή . Η μπάλα επιστρέφει στο πίσω γήπεδο στον Α4 ο οποίος ανακτά τον έλεγχό της . Οι διαιτητές καταλογίζουν παράβαση εμπρός πίσω για την ομάδα Α.
ΝΑΙ. 11.3 Η θέση ενός διαιτητή, προσδιορίζεται κατά τον ίδιο τρόπο, όπως και του παίκτη. (11.1 Η θέση ενός παίκτη καθορίζεται από το σημείο του δαπέδου όπου αυτός αγγίζει το έδαφος). Όταν η μπάλα αγγίζει έναν διαιτητή, είναι το ίδιο σαν να ακουμπά το δάπεδο στο σημείο όπου πατά ο διαιτητής..
28.1.2 bullet 4 Η ομάδα έχει περάσει τη μπάλα στο δικό της εμπρός γήπεδο οποτεδήποτε αυτή αγγίζει ένα διαιτητή που έχει μέρος του σώματός του στο εμπρός γήπεδο της ομάδας που έχει τον έλεγχο της μπάλας.

3. Ο A4, από το πίσω γήπεδό του κάνει πάσα η οποία κτυπά στο πόδι του διαιτητή που έχει και τα δύο του πόδια στο εμπρός γήπεδο της Α
ομάδας . Η μπάλα επιστρέφει στο πίσω γήπεδο στον Α4 ο οποίος ανακτά τον έλεγχό της . Οι διαιτητές καταλογίζουν παράβαση εμπρός πίσω για την ομάδα Α.
ΝΑΙ. 11.3 Η θέση ενός διαιτητή, προσδιορίζεται κατά τον ίδιο τρόπο, όπως και του παίκτη. (11.1 Η θέση ενός παίκτη καθορίζεται από το σημείο του δαπέδου όπου αυτός αγγίζει το έδαφος). Όταν η μπάλα αγγίζει έναν διαιτητή, είναι το ίδιο σαν να ακουμπά το δάπεδο στο σημείο όπου πατά ο διαιτητής.
28.1.2 bullet 4 Η ομάδα έχει περάσει τη μπάλα στο δικό της εμπρός γήπεδο οποτεδήποτε αυτή αγγίζει ένα διαιτητή που έχει μέρος του σώματός του στο εμπρός γήπεδο της ομάδας που έχει τον έλεγχο της μπάλας.

4. Ο Α1 δέχεται μία πάσα ενώ βρίσκεται και με τα δύο πόδια στον αέρα. Επιστρέφει στο γήπεδο αλλά χάνει στιγμιαία τη μπάλα. Τότε ο Α1 γέρνει προς τα εμπρός κρατώντας με τα δύο χέρια την μπάλα η οποία αγγίζει το έδαφος. Κρατώντας το πόδι του πίβοτ ακίνητο, ο Α1 σηκώνεται όρθιος και ξεκινά ντρίπλα. Ο αγώνας συνεχίζεται κανονικά, οι διαιτητές δεν καταλογίζουν καμία παράβαση.
ΝΑΙ. 24.1.3 Ένας παίκτης που τυχαία χάνει και μετά ξανακερδίζει τον έλεγχο ζωντανής μπάλας στον αγωνιστικό χώρο, θεωρείται ότι έχει εκτελέσει αδεξιότητα με τη μπάλα.
24.1.4 bullet 2 Αδεξιότητα με τη μπάλα, στην αρχή ή στο τέλος της ντρίμπλας, δεν είναι ντρίμπλα.
25.2.1 Καθορισμός του ποδιού πίβοτ για παίκτη που πιάνει ζωντανή
μπάλα στον αγωνιστικό χώρο:
- Εάν και τα δύο πόδια είναι εκτός εδάφους (στον αέρα) και ο
παίκτης προσγειωθεί και στα δύο πόδια ταυτόχρονα, τη στιγμή που
το ένα πόδι σηκωθεί, τότε το άλλο γίνεται πόδι του πίβοτ.
- Εάν και τα δύο πόδια είναι εκτός εδάφους (στον αέρα) και ο
παίκτης προσγειωθεί στο ένα πόδι, τότε, αυτό θα είναι το πόδι του
πίβοτ.

5. Μια επαναφορά λόγω εναλλασσόμενης κατοχής χορηγείται στην Α ομάδα. Αφού η μπάλα ζωντανέψει αλλά πριν αυτή αγγιχτεί από παίκτη στον αγωνιστικό χώρο, ένα διπλό σφάλμα καταλογίζεται. Το παιχνίδι ξεκινά με επαναφορά για την ομάδα Β.
ΟΧΙ. 12.4.2 Η εναλλασσόμενη κατοχή τελειώνει όταν η μπάλα αγγίζει ή νόμιμα αγγίχτηκε από παίκτη εντός του αγωνιστικού χώρου.
35.2 bullet 2  Εάν περίπου την ίδια χρονική στιγμή με το διπλό σφάλμα μία ομάδα είχε τον έλεγχο της μπάλας, η μπάλα πρέπει να χορηγηθεί σε αυτή την ομάδα για επαναφορά από θέση εκτός ορίων, πλησιέστερα στο σημείο της καταστρατήγησης.

6. Μετά από επιτυχημένο καλάθι της Β ομάδας, η ομάδα Α ζητά τάϊμ άουτ το οποίο και της χορηγείται. Μετά το τάϊμ άουτ, ο Α3 παίρνει τη μπάλα από το διαιτητή για να την επαναφέρει από την τελική γραμμή. Κατόπιν ο Α3 αφήνει τη μπάλα στο έδαφος και την παίρνει ο Α2 για να την επαναφέρει. Οι διαιτητές καταλογίζουν παράβαση.
ΟΧΙ. ΕΠΕΞΗΓΗΣΕΙΣ FIBA ΑΡΘΡΟ 17, ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ 3, ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ 2 Νόμιμο παιχνίδι. Ο μόνος περιορισμός για την ομάδα Β να κρατά την μπάλα στην επαναφορά, είναι ότι πρέπει να μεταβιβάσουν την μπάλα στον αγωνιστικό χώρο μέσα σε πέντε (5) δευτερόλεπτα.
17.2.7 Μετά από πετυχημένο καλάθι
· Οποιοσδήποτε αντίπαλος παίκτης της ομάδας που δέχτηκε καλάθι, θα
κάνει την επαναφορά από οποιοδήποτε σημείο, πίσω από την τελική
γραμμή. Το ίδιο εφαρμόζεται όταν ο διαιτητής δώσει τη μπάλα σε ένα παίκτη ή την θέσει στην διάθεσή του για επαναφορά μετά από τάϊμ άουτ που ακολουθεί πετυχημένο καλάθι.
· Ο παίκτης που επαναφέρει, μπορεί να κινηθεί πλάγια ή/και προς τα
πίσω ή/και να μεταβιβάσει τη μπάλα σε συμπαίκτη του πάνω ή πίσω
από την τελική γραμμή, αλλά η μέτρηση των πέντε (5) δευτερολέπτων
αρχίζει από την στιγμή που η μπάλα είναι στη διάθεση του πρώτου
παίκτη εκτός ορίων.

7. Ο A2 επαναφέρει τη μπάλα ιππαστί από την κεντρική γραμμή του γηπέδου όταν οι διαιτητές καταλογίζουν παράβαση κατά την επαναφορά. Η μπάλα χορηγείται στην ομάδα Β για επαναφορά ιππαστί.
ΝΑΙ. ΕΠΕΞΗΓΗΣΕΙΣ FIBA ΑΡΘΡΟ 17, ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ 5, ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ Υπάρχουν επιπρόσθετες καταστάσεις σ’ εκείνες που συγκαταλέγονται στο άρθρο 17.2.3 στις οποίες η επόμενη επαναφορά θα πραγματοποιείται από την προέκταση της κεντρικής γραμμής, απέναντι από το τραπέζι της γραμματείας. Ο παίκτης που εκτελεί την επαναφορά μπορεί να μεταβιβάσει την μπάλα είτε στο εμπρός είτε στο πίσω γήπεδο. 
17.2.2 Ο παίκτης θα κάνει την επαναφορά στο πλησιέστερο σημείο που έγινε η παράβαση, όπως υποδεικνύεται από τον Διαιτητή ή στο σημείο όπου σταμάτησε το παιχνίδι, εκτός από το σημείο ακριβώς πίσω από το
ταμπλό.

8. Με πέντε (5) δευτερόλεπτα να απομένουν για τη συμπλήρωση των 24άρων, ο Α4 επαναφέρει τη μπάλα. Αφού η μπάλα αφήσει τα χέρια του Α4, αγγίζεται από τον Α5 και κατόπιν αγγίζει τη στεφάνη. Αυτόματα η συσκευή των 24άρων επαναρυθμίζεται στα 24 δευτερόλεπτα.
ΝΑΙ. 50.2.1 bullet 3 Η συσκευή των 24άρων δευτερολέπτων σταματά και επαναρυθμίζεται στα 24 δευτερόλεπτα, χωρίς ορατή ένδειξη όταν η μπάλα αγγίζει τη στεφάνη του αντίπαλου καλαθιού.

9. Αφού η μπάλα αφήσει τα χέρια του διαιτητή στη διάρκεια του Jump ball, ο συμμετέχων σε αυτό Α2 αγγίζει τη μπάλα τρεις (3) φορές και οι διαιτητές καταλογίζουν παράβαση. Ο Α3 ζητά αντικατάσταση η οποία χορηγείται από τους διαιτητές
    19.2.2 bullet 1Η ευκαιρία για αντικατάσταση αρχίζει  και για τις δύο ομάδες, όταν η μπάλα νεκρώνει, το χρονόμετρο του αγώνα σταματά και ο διαιτητής έχει τελειώσει την επικοινωνία του με την Γραμματεία. 

10. Ο A2 είναι ξαπλωμένος στο έδαφος όταν δέχεται και ανακτά τον έλεγχο της μπάλας. Ο παίκτης κατόπιν σηκώνεται όρθιος. Οι διαιτητές καταλογίζουν παράβαση βημάτων.
ΝΑΙ. 25.2.3 Είναι νόμιμο όταν ένας παίκτης ενώ είναι ξαπλωμένος στο δάπεδο αποκτά τον έλεγχο της μπάλας. Είναι παράβαση αν ο παίκτης στη συνέχεια προσπαθεί να σηκωθεί όρθιος, ενώ κρατά την μπάλα.
ΕΠΕΞΗΓΗΣΕΙΣ FIBA ΑΡΘΡΟ 25, ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ,  ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ 2γ Είναι νόμιμο εάν ένας παίκτης που κείτεται (είναι ξαπλωμένος) στο δάπεδο αποκτήσει τον έλεγχο της μπάλας. Είναι νόμιμο εάν ένας παίκτης που κρατάει την μπάλα πέσει στο δάπεδο. Είναι επίσης νόμιμο εάν ο παίκτης μετά το πέσιμο στο δάπεδο γλιστρήσει εν συντομία. Εάν, όμως, ο παίκτης εν συνεχεία κυλήσει ή προσπαθήσει να σηκωθεί ενώ κρατά την μπάλα, είναι παράβαση. 

11. Ταυτόχρονα με τη λήξη της πρώτης περιόδου, ο διαιτητής καταλογίζει τεχνική ποινή κατά του Α2. Μετά την ανάπαυλα των δύο (2) λεπτών η δεύτερη περίοδος θα επαναρχίσει με δύο (2) βολές για την ομάδα Β, χωρίς οι παίκτες να τοποθετούνται για την διεκδίκηση του ριμπάουντ και κατόπιν θα χορηγείται επαναφορά ιππαστί από την προέκταση της κεντρικής γραμμής του γηπέδου, απέναντι από το τραπέζι της γραμματείας. Καμία ομάδα δε θα χάσει το δικαίωμα λόγω της εναλλασσόμενης κατοχής στην επόμενη περίπτωση αναπήδησης.
ΝΑΙ. 38.4.2 Ποινή Τεχνικού σφάλματος: Δύο (2) ελεύθερες βολές θα χορηγηθούν στους αντιπάλους, ακολουθούμενες από επαναφορά από την προέκταση της κεντρικής γραμμής, απέναντι από το τραπέζι της Γραμματείας (Αναπήδηση στον κεντρικό κύκλο για την έναρξη της πρώτης περιόδου).
41.1.2 Όλα τα ομαδικά σφάλματα που διαπράχθηκαν κατά την διάρκεια οποιουδήποτε διαλείμματος του αγώνα, θα θεωρούνται σα να διαπράχθηκαν στην περιόδου ή την παράταση που ακολουθεί.
12.5.6 Ένα σφάλμα και από τις δύο ομάδες πριν την έναρξη όλων των περιόδων, εκτός της πρώτης,  δεν προκαλεί απώλεια της επαναφοράς της μπάλας λόγο της εναλλασσόμενης κατοχής για την ομάδα που τη δικαιούται.

12. Ο διαιτητής πετά τη μπάλα για το εναρκτήριο jump ball με τους Α4 και Β4. Αμέσως αφού η μπάλα αγγίζεται νόμιμα από τον Α4, καταλογίζεται διπλό σφάλμα στους Α5 και Β5. Το jump ball θα επαναληφθεί με τους Α4 και Β4 να συμμετέχουν σε αυτό.
ΟΧΙ. ΕΠΕΞΗΓΗΣΕΙΣ FIBA ΑΡΘΡΟ 12, ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ 1, ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ 1  Από τη στιγμή που ο έλεγχος ζωντανής μπάλας στον αγωνιστικό χώρο δεν έχει ακόμα καθιερωθεί, ο διαιτητής δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει το βέλος της εναλλασσόμενης κατοχής για να υποδείξει κατοχή. Ο διαιτητής θα διαχειριστεί μία άλλη αναπήδηση στον κεντρικό κύκλο και οι Α5 και Β5 θα πηδήξουν. (Στην περίπτωση εμπλοκής της μπάλας ή καταλογισμού διπλού σφάλματος στην αναπήδηση συμμετέχουν οι εμπλεκόμενοι παίκτες).
13. Ο παίκτης έχει μία νόμιμη θέση άμυνας όταν έχει κατά μέτωπο τον αντίπαλο του και έχει το ένα του πόδι σε επαφή με το έδαφος.
ΟΧΙ. 33.3 Ένας αμυνόμενος παίκτης έχει εδραιώσει, μία αρχικά νόμιμη αμυντική θέση όταν:
· Βλέπει κατά μέτωπο τον αντίπαλο του.
· Έχει και τα δύο του πόδια στο δάπεδο.

14. Ο A4 είναι παίκτης - προπονητής και χρεώνεται με τεχνική ποινή στη διάρκεια μιας ανάπαυλας του αγώνα. Το τεχνικό σφάλμα καταλογίζεται στον Α4 με την ιδιότητα του παίκτη και το σφάλμα μετρά σαν ένα από τα ομαδικά σφάλματα της ομάδας Α για την επόμενη περίοδο.
ΝΑΙ. ΕΠΕΞΗΓΗΣΕΙΣ FIBA ΑΡΘΡΟ 38, ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ 2, ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ Εάν κατά τη διάρκεια ενός διαλείμματος του αγώνα, ένα τεχνικό σφάλμα διαπράττεται από ένα μέλος μιας ομάδας που δικαιούται να παίξει και προσδιορίζεται σαν παίκτης-προπονητής, το τεχνικό σφάλμα θα μετρήσει σαν σφάλμα παίκτη και θα μετρήσει στην κατάσταση ποινής ομαδικών σφαλμάτων στην περίοδο που ακολουθεί.

15. Στη διάρκεια της επαναφοράς η μπάλα γίνεται ζωντανή όταν ο παίκτης που πρόκειται να την επαναφέρει, έχει τη μπάλα στην κατοχή
 του.
ΟΧΙ. 10.2 bullet 3 Η μπάλα ζωντανεύει κατά τη διάρκεια μίας επαναφοράς όταν είναι στη διάθεση του παίκτη για την επαναφορά.

Δημήτριος Θ. Μιχέλης
                                                Πρόεδρος Δ.Σ. Σ.Δ.Κ. ΘΡΑΚΗΣ
ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΔΙΑΙΤΗΤΩΝ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΘΡΑΚΗΣ
ΕΔΡΑ:ΚΟΜΟΤΗΝΗ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ:ΣΟΛΩΝΟΣ 9β, Τ.Κ. 68200, ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ
ΤΗΛΕΦΩΝΑ: 25520-29547, 6946-195326
FAX: 25520-29547,26522

Post Top Ad

ad728

Post Bottom Ad

ad728