ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗ / ΠΡΙΝ - ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΩΝ ΑΓΩΝΑ ,( Η ΤΗΝ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ)

ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΛΑΜΠΗ

Η καλαθοσφαίριση είναι ένα δυναμικό άθλημα που κυριαρχούν οι μεγάλες εντάσεις, η ταχύτητα, η δύναμη και η αντοχή. Ως άθλημα μπορεί να χαρακτηριστεί αερόβιο αν αναλογιστεί κανείς τη διάρκεια του παιχνιδιού, όπου αντιστοιχεί περίπου σε 1½ ώρα. Ωστόσο χαρακτηρίζεται από πληθώρα εκρηκτικών επιδεξιοτήτων όπου συνθέτουν το προφίλ ενός αναερόβιου ενεργειακού συστήματος.
Το άθλημα της καλαθοσφαίρισης χωρίζεται σε 3 περιόδους: την προαγωνιστική, αγωνιστική και μεταβατική περίοδο.

Κατά την περίοδο της προετοιμασίας, τα λίπη δεν θα πρέπει να βρίσκονται, κάτω από το 25% της ενεργειακής εξασφάλισης του αθλητή. Τα λιπαρά οξέα θα πρέπει να είναι φυτικής προέλευσης λόγω της αφθονίας τους στα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα. Οι υδατάνθρακες θεωρούνται απαραίτητη πηγή ενέργειας κατά την περίοδο της προετοιμασίας. Αν η διατροφή είναι φτωχή σε υδατάνθρακες τότε είναι μειωμένη και η απόδοση του αθλητή στις συνεχιζόμενες αγωνιστικές του υποχρεώσεις. Επιπρόσθετα κατά την περίοδο αυτή, οι ανάγκες των αθλητών σε βιταμίνες είναι αυξημένες. Οι πρώτες ενδείξεις ανεπάρκειας κάποιων βιταμινών είναι η αδυναμία των μυών και η μείωση της ταχύτητας αντίδρασης. Οι φυσικές πηγές των βιταμινών, τα λαχανικά, τα φρούτα, οι χυμοί, θα πρέπει αν είναι πρώτα στη προτίμηση των αθλητών, σε σύγκριση με τα συνθετικά παρασκευάσματα. Σπουδαίο ρόλο στη προετοιμασία των αθλητών παίζει και το νερό. Είναι απαραίτητο να καταναλώνεται νερό κατά τη διάρκεια της άσκησης για την αναπλήρωση των υγρών που χάνονται. Αφυδάτωση ακόμη και μικρού βαθμού είναι δυνατό να επηρεάσει δυσμενώς την αθλητική απόδοση.

Κατά την αγωνιστική περίοδο στόχος του αθλητή είναι η διατήρηση των φυσικών του ικανοτήτων. Το γεύμα ή το σνακ που καταναλώνεται πριν τον αγώνα ή πριν από µία έντονη προπόνηση θα πρέπει να προετοιμάζει τους αθλητές έτσι ώστε οι αθλητές ούτε να πεινάνε, ούτε να έχουν άπεπτη τροφή στο στομάχι τους.
Συγκεκριμένα:
24 ώρες πριν τον αγώνα, οι αθλητές συστήνεται να καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες υγρών. Επίσης, θα πρέπει να καταναλώνουν γεύματα τα οποία είναι πλούσια σε υδατάνθρακες. Καλές πηγές υδατανθράκων είναι το: ψωμί, πατάτες, ρύζι, ζυμαρικά, όσπρια, δημητριακά, φρούτα, κ.α.

3-4 ώρες πριν την προπόνηση ή τον αγώνα, προτείνεται η κατανάλωση ενός γεύματος που θα πρέπει να περιέχει 200-300 γραμμάρια υδατανθράκων (π.χ 2-2,5 φλιτζάνια ρύζι, 3-4 φέτες ψωμί ολικής άλεσης, 1 μεγάλη σαλάτα, 1 ποτήρι φυσικό χυμό, 1 φρούτο).

1 ώρα πριν την προπόνηση ή τον αγώνα, προτείνεται να καταναλώνουν 1 ½ με 2 ποτήρια υγρών και 1-2 φρούτα.

Κατά την διάρκεια του αγώνα, θα πρέπει να αναπληρώνονται τα χαμένα υγρά λόγω απώλειας ιδρώτα. Το νερό είναι ιδανικό αλλά μπορούν να συμπεριληφθούν και τα περισσότερα αθλητικά ποτά (sport drinks) του εμπορίου.

Μετά τον αγώνα, ο καλαθοσφαιριστής θα πρέπει να καταναλώσει περίπου 500ml υγρών-αθλητικών ποτών με σκοπό την αναπλήρωση του νατρίου από την απώλεια του ιδρώτα. Το γεύμα αμέσως μετά τον αγώνα, θα πρέπει αν είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες, πρωτεΐνη, ενώ θα πρέπει να αποφεύγονται τα ζωικά λίπη και να προτιμούνται τα φυτικά (π.χ. πατάτες ψητές, κρέας ψητό, σαλάτα, ψωμί και χυμό).

Η μεταβατική περίοδος, επικεντρώνει τον στόχο της στην συντήρηση των δυνάμεων του αθλητή καθώς στη διατήρηση του σωματικού τους βάρους. Για το λόγο αυτό στην περίοδο αυτή

επικρατεί η ισορροπημένη διατροφή που χαρακτηρίζεται από ποικιλία.

    Θα πρέπει, επίσης, να σημειωθεί ότι όταν οι αθλητές, λόγω των αθλητικών τους υποχρεώσεων, παίρνουν τα γεύματά τους σε ξενοδοχείο θα πρέπει να αναζητούν τροφές όπως scrambled αυγά, χαμηλά σε λιπαρά γιαούρτια, φρέσκους χυμούς, σαλάτες, σάντουιτς με γαλοπούλα.
Συνοψίζοντας, οι καλαθοσφαιριστές, θα πρέπει να διατηρούν μία ισορροπημένη διατροφή που να περιέχει μεγάλα ποσά υδατανθράκων τα οποία θα πρέπει να τα καταναλώνουν αμέσως μετά το παιχνίδι. Πριν από αυτό θα πρέπει να καταναλώνονται ελαφριά γεύματα πλούσια σε υδατάνθρακες. Ωστόσο οι διαφορετικές συνθήκες στις οποίες αναγκάζεται να αγωνίζεται ένας καλαθοσφαιριστής, διαμορφώνουν και τους κατάλληλους διατροφικούς κανόνες, έτσι ώστε ακόμα και κάτω από αυτές τις συνθήκες να μπορεί να αποδώσει αντάξια των δυνατοτήτων του.

ΛΑΜΠΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ - ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ
ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ 229
38 221 - ΒΟΛΟΣ

Τηλ: +3024210 33055
Φαξ: +3024210 33055
Κιν: +306972 080812
e-mail: info@volosdiet.gr

Post Top Ad

ad728

Post Bottom Ad

ad728