Πόση δύναμη χρειάζονται οι αθλητές;( Του Γιώργου Σκόλια)

Καθ 'όλα τα 30 χρόνια της καριέρας μου ασχολούμαι με την προπόνηση αθλητών υψηλού επιπέδου για τη βελτίωση της απόδοσης και τη μετά-θεραπευτική άσκηση για την πρόληψη και αποκατάσταση μυοσκελετικών κακώσεων, έχω ξοδέψει χιλιάδες ώρες συνομιλώντας κατ΄ ιδίαν με πολλούς προπονητές ή και μιλώντας σε σεμινάρια για τη βελτίωση της απόδοσης.

  Πριν 30 χρόνια όταν χρησιμοποιούσα ασκήσεις με βάρη για την ανάπτυξη δύναμης σε αθλητές ομαδικών αθλημάτων, αντιμετώπιζα τη δυσπιστία των περισσοτέρων προπονητών όχι μόνο για τη χρησιμότητα αυτού του είδους προπόνησης στους αθλητές αλλά και την πλήρη βεβαιότητά τους, ότι η προπόνηση με βάρη θα κάνει τους αθλητές δυσκίνητους και επιρρεπείς σε τραυματισμούς. Παρ’ όλα αυτά οι αθλητές που προπονούνταν μαζί μου διακρίνονταν και είχαν ελάχιστους τραυματισμούς.
  Μετά από 30 χρόνια αντιμετωπίζω ακριβώς το αντίθετο πρόβλημα, πολλοί προπονητές έχουν σαν μόνιμο θέμα συζήτησης την ανάπτυξη δύναμης των αθλητών και αρκετοί από αυτούς και προσωπικά συνεχώς μου ζητούν να τους βοηθήσω να αυξήσουν τη δύναμη των αθλητών τους, ακόμη και εν μέσω αγωνιστικής περιόδου.
  Η δύναμη είναι μια αναγκαία ικανότητα για την αθλητική απόδοση αλλά δεν είναι η μοναδική, και η ανάπτυξή της δεν είναι δυνατή εν μέσω αγωνιστικής περιόδου και με τυχαία ερεθίσματα (συχνότητα, ένταση, διάρκεια, όγκος προπόνησης κ.α), η δύναμη πρέπει να αναπτύσσεται σε περίοδο που ο αθλητής δεν έχει αγωνιστική δραστηριότητα και εάν είναι δυνατό να απέχει και από την προπόνηση του αθλήματος. Κατά την αγωνιστική περίοδο η προπόνηση με βάρη είναι απαραίτητη, αλλά με στόχο όχι την ανάπτυξη της δύναμης αλλά

της συντήρησής της και την ανάπτυξη της ταχυδύναμης και της αντοχής στη δύναμη, στο επίπεδο που είναι αναγκαίο για τον αθλητή και τη θέση που παίζει στην ομάδα του, προϋπόθεση να έχει αναπτύξει τη δύναμη του εκτός αγωνιστικής δραστηριότητας.
  Δεν αναφέρομαι καθαρά στην ανάπτυξη της μέγιστης δύναμης καθώς σε αθλητές ομαδικών αθλημάτων η μέγιστη δύναμη δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά η σχετική δύναμη (αναλογία δύναμης προς το βάρος του σώματος του αθλητή). Όσον αφορά τους αθλητές που δεν είναι αρσιβαρίστες, αλλά χρησιμοποιούν προπόνηση με βάρη για την ενίσχυση της δύναμης σε ένα ιδανικό επίπεδο, το επίπεδο έντασης θα πρέπει να προσαρμόζεται στα επίπεδα που απαιτούνται ανάλογα με το άθλημα όπως το ποδόσφαιρο, η καλαθοσφαίριση ή η πετοσφαίριση.

ΠΗΓΗ http://giorgosskolias.blogspot.com/

Post Top Ad

ad728

Post Bottom Ad

ad728