ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ Ο.Δ.Κ.Ε. ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2012


                                                                       
1. Μετά από έξοδο της μπάλας εκτός ορίων, ο Α3 δέχεται τη μπάλα από το διαιτητή για να την επαναφέρει . Ο Α3 αφήνει τη μπάλα στο έδαφος και κατόπιν ο Α2 την πιάνει για να την επαναφέρει. Είναι αυτό παράβαση; .
ΝΑΙ. ΕΠΕΞΗΓΗΣΕΙΣ FIBA ΑΡΘΡΟ 17, ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ 3, ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ 1 Κατά τη διάρκεια της επαναφοράς άλλος (-οι) παίκτης (-ες) δε θα έχει οποιοδήποτε μέλος του σώματός του πάνω από τη γραμμή ορίων πριν η μπάλα διασχίσει τη γραμμή ορίων. Αυτή είναι μία παράβαση του Α2 καθώς αυτός κινεί το σώμα του πάνω από τη γραμμή ορίων πριν η μπάλα διασχίσει από τον Α3 τη γραμμή ορίων.
17.3.2 1o bullet Κατά τη διάρκεια της επαναφοράς, άλλος παίκτης/ες δεν θα έχουν οποιοδήποτε μέλος του σώματός τους επάνω από τη γραμμή των ορίων, πριν η μπάλα διασχίσει τη γραμμή αυτή.

2. Ο Α5 ευστοχεί σε προσπάθεια δύο (2) πόντων, διαμορφώνοντας το σκόρ σε 78-78. Ο προπονητής της Β, ζητά τάϊμ άουτ. Το χρονόμετρο του αγώνος δείχνει υπόλοιπο δύο λεπτά (02:00) για τη λήξη του αγώνος. Η επαναφορά της μπάλας για τη Β ομάδα θα γίνει από την γραμμή επαναφοράς, στο εμπρός γήπεδο της Β’ Ομάδας.
ΝΑΙ. 17.2.4 Στη διάρκεια των δύο (2) τελευταίων λεπτών της τέταρτης (4ης) περιόδου και στη διάρκεια των δύο (2) τελευταίων λεπτών κάθε παράτασης, μετά από τάϊμ άουτ που χορηγήθηκε στην ομάδα που έχει το δικαίωμα της κατοχής της μπάλας από το πίσω γήπεδό της, η επαναφορά θα χορηγείται από τη γραμμή επαναφοράς, απέναντι από το τραπέζι της γραμματείας, στο εμπρός γήπεδο της
ομάδας.

3. O B4 διαπράττει σφάλμα κατά του Α4 και είναι το 5ο ομαδικό για την ομάδα Β. Από λάθος, χορηγείται επαναφορά στην ομάδα Α αντί για 2 βολές στον Α4. Ο Α5 ντριμπλάρει στον αγωνιστικό χώρο όταν ο Β5 την κτυπά (tap) και τη στέλνει εκτός ορίων. Ο προπονητής της Α ζητά τάιμ άουτ. Στη διάρκεια του τάϊμ άουτ οι διαιτητές ανακαλύπτουν το λάθος. Είναι το λάθος διορθώσιμο;
ΝΑΙ. 44.1 bullet 2 Οι διαιτητές, μπορούν να διορθώσουν ένα λάθος εάν  έχει άθελά τους παραληφθεί η παραχώρηση δικαιούμενης ελεύθερης βολής/ων.
ΕΠΕΞΗΓΗΣΕΙΣ FIBA ΑΡΘΡΟ 44, ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ 1 ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ 1 Μετά τη διόρθωση ενός λάθους, ο αγώνας θα επαναρχίζει από το σημείο που διακόπηκε για να διορθωθεί το λάθος, εκτός και αν η διόρθωση περιλαμβάνει παράλειψη χορήγησης  ελεύθερης βολής (-ων) και εάν δεν έχει αλλάξει η κατοχή της ομάδας όταν το λάθος συνέβη, ο αγώνας θα επαναρχίσει όπως μετά από κάθε κανονική ελεύθερη βολή (-ες).
Θα χορηγηθούν δύο (2) ελεύθερες βολές στον Α4 και ο αγώνας θα επαναρχίσει όπως μετά από κάθε κανονική ελεύθερη βολή (-ες).
44.2.1 Για να είναι διορθώσιμα το παραπάνω αναφερόμενο λάθος, πρέπει να ανακαλυφθεί από τους διαιτητές, τον Κομισάριο, εάν παρίσταται, ή τους Κριτές, πριν η μπάλα ζωντανέψει, μετά το πρώτο νέκρωμα της, αφού το χρονόμετρο του παιχνιδιού άρχισε να λειτουργεί μετά το λάθος.
ΕΠΕΞΗΓΗΣΕΙΣ FIBA ΑΡΘΡΟ 44, ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ 1
   Για να είναι διορθώσιμο το λάθος πρέπει να ανακαλυφθεί από τους διαιτητές, τους κριτές ή τον κομισάριο, εάν είναι παρών, πριν η μπάλα ζωντανέψει μετά το πρώτο νέκρωμά της, αφού το χρονόμετρο του αγώνα έχει αρχίσει να λειτουργεί μετά το λάθος. Αυτό σημαίνει:
Γίνεται το λάθος                        Όλα τα λάθη γίνονται κατά τη  διάρκεια                 
                                                                 που η μπάλα είναι νεκρή                   
Η μπάλα ζωντανεύει                        Το λάθος είναι διορθώσιμο
   Το χρονόμετρο του αγώνα αρχίζει Το λάθος είναι διορθώσιμο
   ή συνεχίζει να λειτουργεί   
   Η μπάλα νεκρώνεται                        Το λάθος είναι διορθώσιμο
   Η μπάλα ζωντανεύει                   Το λάθος δεν είναι πλέον διορθώσιμο

4. Ο Α4 τραυματίζεται και το παιχνίδι διακόπτεται. Καθώς ο Α4 δε μπορεί να συνεχίσει να αγωνίζεται, ο διαιτητής σφυρίζει και κάνει το σήμα της αλλαγής. Ο προπονητής Α ή ο προπονητής Β ζητά τάιμ άουτ πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία της αντικαταστάτης του Α4. Στο τέλος του τάϊμ άουτ, ο Α4 έχει επανακάμψει και ζητά να παραμείνει στον αγώνα. Μπορεί ο Α4 να συνεχίζει να αγωνίζεται;
ΝΑΙ. ΕΠΕΞΗΓΗΣΕΙΣ FIBA ΑΡΘΡΟ 5, ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ 3, ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ Εάν ένας παίκτης τραυματίζεται ή αιμορραγεί ή έχει μία ανοικτή πληγή και δεν μπορεί να συνεχίσει να παίζει αμέσως (σε περίπου 15 δευτερόλεπτα), αυτός πρέπει να αντικατασταθεί. Εάν ένα τάιμ άουτ χορηγηθεί σε οποιαδήποτε ομάδα την ίδια χρονική στιγμή που το χρονόμετρο είναι σταματημένο και εκείνος ο παίκτης ανακάμψει κατά τη διάρκεια του τάιμ άουτ, αυτός μπορεί να συνεχίσει να παίζει μόνο αν  το σήμα του σημειωτή για το time- out έχει ηχήσει πριν ένας διαιτητής γνέψει σ’ έναν αναπληρωματικό να γίνει παίκτης.
Το τάιμ άουτ χορηγείται  και αν ο Α4 ανακάμψει κατά τη διάρκειά του τάιμ-άουτ μπορεί να συνεχίσει να παίζει.

5. Ο διαιτητής πετά τη μπάλα για το εναρκτήριο jump ball. Αμέσως μετά το νόμιμο άγγιγμα της μπάλας από τον συμμετέχοντα στην αναπήδηση Α4, η μπάλα κρατιέται ταυτόχρονα από τους Α5 και Β5. Θα πρέπει η αναπήδηση να επαναληφθεί;
ΝΑΙ.  ΕΠΕΞΗΓΗΣΕΙΣ FIBA ΑΡΘΡΟ 12, ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ 1, ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ 1       Από τη στιγμή που ο έλεγχος ζωντανής μπάλας στον αγωνιστικό χώρο δεν έχει ακόμα καθιερωθεί, ο διαιτητής δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει το βέλος της εναλλασσόμενης κατοχής για να υποδείξει κατοχή. Ο διαιτητής θα διαχειριστεί μία άλλη αναπήδηση στον κεντρικό κύκλο και οι Α5 και Β5 θα πηδήξουν. Ό,τι   χρόνος έχει κυλήσει στο χρονόμετρο του αγώνα, μετά το νόμιμο άγγιγμα της μπάλας και πριν την εμπλοκή, θα παραμείνει καταναλωμένος

6. Ο Α4 διαπράττει αντιαθλητικό κατά του Β4. Αντί του Β4, ο Β5 είναι αυτός εκτελεί τις δύο (2) ελεύθερες βολές. Το λάθος ανακαλύπτεται πριν δοθεί η μπάλα σε παίκτη της Β ομάδας για την επαναφορά από θέση ιππαστί στην κεντρική γραμμή. Οι βολές ακυρώνονται και το παιχνίδι συνεχίζεται με επαναφορά για την ομάδα Β.
ΟΧΙ. ΕΠΕΞΗΓΗΣΕΙΣ FIBA ΑΡΘΡΟ 44, ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ 2, ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ 1 Εάν το λάθος αφορά λάθος παίκτη που εκτέλεσε ελεύθερη βολή (-ες), η βολή (-ες) που εκτελέστηκε σαν αποτέλεσμα του λάθους θα ακυρώνεται Η ίδια διαδικασία θα εφαρμοστεί εάν το σφάλμα είναι αντιαθλητικό. Σ’ αυτή την περίπτωση το δικαίωμα της κατοχής σαν μέρος της ποινής ακυρώνεται και ο αγώνας επαναρχίζει με επαναφορά για την αντίπαλη ομάδα Α από την προέκταση της κεντρικής γραμμής.    

7. Ο Α4 ελέγχει τη μπάλα για πέντε (5) sec στο πίσω του γήπεδο όταν καταλογίζεται διπλό σφάλμα κατά των Α3 και Β3 στο εμπρός γήπεδο της ομάδας Α. Το παιχνίδι συνεχίζεται με επαναφορά για την ομάδα Α από το πίσω της γήπεδο με 3 δευτερόλεπτα να απομένουν για τη συμπλήρωση των 8 sec.
ΟΧΙ. 35.2 2ο bullet Εάν περίπου την ίδια χρονική στιγμή με το διπλό σφάλμα μία ομάδα είχε τον έλεγχο της μπάλας ή την δικαιούται, η μπάλα πρέπει να χορηγηθεί σε αυτή την ομάδα για επαναφορά από θέση εκτός ορίων, πλησιέστερα στο σημείο της καταστρατήγησης.
28.1.3 Η περίοδος των οκτώ (8) δευτερολέπτων θα συνεχιστεί για τον εναπομείναντα χρόνο, όταν η ίδια ομάδα που προηγουμένως είχε τον έλεγχο της μπάλας, αποκτά το δικαίωμα της επαναφοράς της, εκτός ορίων στο πίσω γήπεδο, σαν αποτέλεσμα διπλού σφάλματος.

8. Ο Α3 κάνει αντιαθλητικό σφάλμα σε βάρος του Β4. Αφού ο διαιτητής μπει στον περιοριστικό χώρο για να χορηγήσει την 1η ελεύθερη βολή, αλλά πριν η μπάλα τεθεί στη διάθεση του παίκτη Β4 που θα εκτελέσει την ελεύθερη βολή, καταλογίζεται τεχνική ποινή σε βάρος του προπονητή της ομάδας Β. Ο αγώνας συνεχίζεται με χορήγηση της μπάλας στην ομάδα Β, που είχε την κατοχή της μπάλας τη στιγμή που σημειώθηκε το αντιαθλητικό σφάλμα.
ΝΑΙ. 42.2.7 bullet 2 Αν μετά την ακύρωση ισοδυνάμων ποινών σε βάρος και των δύο ομάδων, δεν υπάρχουν άλλες ποινές για εκτέλεση και μία ομάδα είχε τον έλεγχο της μπάλας ή την δικαιούται, η μπάλα πρέπει να δοθεί σε αυτή την ομάδα για επαναφορά από θέση εκτός ορίων, πλησιέστερα του σημείου που έγινε η πρώτη καταστρατήγηση.
ΕΠΕΞΗΓΗΣΕΙΣ FIBA ΑΡΘΡΟ 39, ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ 3 Στην περίπτωση διαγραφής ισοβαρών ποινών εναντίον και των δύο ομάδων, αν δεν υπάρχουν  άλλες ποινές για εκτέλεση,  ο αγώνας επαναρχίζει με επαναφορά από την ομάδα που είχε τον έλεγχο της μπάλας ή τον δικαιούταν, πριν την πρώτη καταστρατήγηση.

9. Ο διαιτητής είναι έτοιμος να πετάξει τη μπάλα για την εναρκτήρια αναπήδηση, όταν καταλογίζεται τεχνική ποινή σε βάρος του Α8, που κάθεται στον πάγκο της ομάδας του. Το σφάλμα χρεώνεται στον προπονητή της ομάδας Α.
ΟΧΙ. 4.1.4 Στη διάρκεια του διαλείμματος του παιχνιδιού, όλα τα δικαιούμενα να παίξουν μέλη της ομάδας, θεωρούνται παίκτες.
8.6 Το διάλειμμα του παιχνιδιού τελειώνει στην αρχή της πρώτης περιόδου, όταν η μπάλα αφήνει το χέρι/α του διαιτητή, στην αναπήδηση (Jump – ball)
Συνεπώς το τεχνικό σφάλμα θα χρεωθεί εναντίον του Α8 προσωπικά και θα μετρήσει σαν ένα από τα ομαδικά σφάλματα της ομάδας Α για την πρώτη περίοδο.

10. Ο Α2 κάνει προσπάθεια για σουτ τριών (3) πόντων. Την ώρα που η μπάλα είναι στην καθοδική της πορεία και πάνω από την στεφάνη ο συμπαίκτης του Α2 ακουμπάει την μπάλα και αυτή μπαίνει στο καλάθι. Οι διαιτητές μετράνε το καλάθι για δύο πόντους.
ΟΧΙ. 31.2.1 10 bullet Παρεμβολή (goal tending) στη διάρκεια του σουτ για καλάθι συμβαίνει όταν ένας παίκτης αγγίζει τη μπάλα ενώ είναι τελείως πάνω από το επίπεδο της στεφάνης και είναι σε καθοδική τροχιά προς το καλάθι
31.3.1 Εάν η παράβαση διαπραχθεί από επιτιθέμενο παίκτη, κανένας πόντος δεν κατακυρώνεται.
ΕΠΕΞΗΓΗΣΕΙΣ FIBA ΑΡΘΡΟ 39, ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ 3 ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ Η επαφή με τη μπάλα στην καθοδική της πορεία από τον Α2 είναι παράβαση. Η μπάλα χορηγείται στην ομάδα Β για επαναφορά από την προέκταση της γραμμής των ελεύθερων βολών.

11. Στη διάρκεια του jump ball η μπάλα αγγίζεται νόμιμα από τον Α3 που συμμετέχει στην αναπήδηση. Στη συνέχεια η μπάλα αγγίζει το δάπεδο και ελέγχεται από τον Β3, εντός του κεντρικού κύκλου του γηπέδου, ο οποίος συμμετείχε επίσης στην αναπήδηση. Οι διαιτητές καταλογίζουν παράβαση του Β3 και χορηγούν την κατοχή στην ομάδα Α για επαναφορά.
ΟΧΙ. 12.2.6 Κανείς από τους μετέχοντες δε μπορεί να πιάσει τη μπάλα ή να την αγγίξει, περισσότερο από δύο φορές, έως ότου αυτή αγγίξει έναν από τους παίκτες που δε μετέχουν στην αναπήδηση ή το δάπεδο.

12. O A1 πηδά στον αέρα και ελευθερώνει τη μπάλα σε προσπάθεια για καλάθι. Ενώ η μπάλα είναι στον αέρα, ηχεί η συσκευή των 24άρων. Μετά τον ήχο των 24άρων, ο Β2 κάνει σφάλμα στον Α1 που είναι ακόμη στον αέρα. Η μπάλα δεν αγγίζει τη στεφάνη. Οι διαιτητές αποφασίζουν τη χορήγηση δύο (2) βολών στον Α1.
ΟΧΙ. ΕΠΕΞΗΓΗΣΕΙΣ FIBA ΑΡΘΡΟ 29, ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ 1 ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ 3 Μία παράβαση είκοσι τεσσάρων (24) δευτερολέπτων έχει συμβεί. Το σφάλμα του Β2 θα παραβλεφθεί εκτός κι αν είναι τεχνικό, αντιαθλητικό ή σφάλμα αποκλεισμού.
29.1.1 Για να θεωρείται ένα σουτ ότι είναι προσπάθεια για καλάθι, μέσα σε είκοσι τέσσερα (24) δευτερόλεπτα:
· Η μπάλα πρέπει να αφήσει το χέρι/α του παίκτη πριν ηχήσει το ρολόι
των εικοσιτεσσάρων (24) δευτερολέπτων.
· Αφού η μπάλα έχει αφήσει χέρι/α του παίκτη, πρέπει να αγγίξει το
καλάθι ή να μπει σε αυτό.

13. Είναι νόμιμο ο σουτέρ των ελευθέρων βολών να εκτελέσει τη βολή με jump σουτ και η μπάλα να αγγίξει το καλάθι ή να μπει σε αυτό, πριν ο ίδιος προσγειωθεί και πάλι στο έδαφος.
ΝΑΙ. 43.2.3 2ο bullet  Ο σουτέρ της ελεύθερης βολής μπορεί να χρησιμοποιήσει οποιονδήποτε τρόπο για να εκτελέσει μία ελεύθερη βολή, έτσι ώστε με αυτό τον τρόπο η μπάλα να μπει στο καλάθι από επάνω ή να ακουμπήσει τη στεφάνη.

14. Ο A3 σημειώνει καλάθι και ενώ η μπάλα έχει περάσει μέσα από το διχτάκι, ο Β4 σπρώχνει τον Α4 στη προσπάθεια του να αποκτήσει καλύτερη θέση για το ριμπάουντ. Αυτό είναι το 5ο πέμπτο ομαδικό σφάλμα για την ομάδα Β. Στον Α4 χορηγούνται δύο ελεύθερες βολές.
ΟΧΙ. 10.3 Η μπάλα νεκρώνει όταν επιτυγχάνεται οποιοδήποτε καλάθι.
 16.1.1 Καλάθι επιτυγχάνεται όταν ζωντανή μπάλα μπει στο καλάθι από το επάνω μέρος του και παραμείνει μέσα ή περάσει μέσα από αυτό.
17.2.7 Μετά από πετυχημένο καλάθι οποιοσδήποτε αντίπαλος παίκτης της ομάδας που δέχτηκε καλάθι, θα κάνει την επαναφορά από οποιοδήποτε σημείο, πίσω από την τελική γραμμή. (Η ομάδα δικαιούται τη μπάλα).
41.2.2 Αν έγινε προσωπικό σφάλμα από παίκτη της ομάδας που δικαιούται τη μπάλα, ένα τέτοιο σφάλμα θα τιμωρείται με επαναφορά από θέση εκτός ορίων για τους αντιπάλους.

15. Στον A3 χορηγούνται δύο (2) ελεύθερες βολές Η πρώτη βολή αναπηδά στη στεφάνη και ενώ έχει ακόμη την πιθανότητα να καταλήξει μέσα στο καλάθι, ο Β5 τη κτυπά και τη διώχνει μακριά. Οι διαιτητές πιστώνουν ένα (1) πόντο στην Α ομάδα. Θα πρέπει να χρεώσουν επιπλέον μια τεχνική ποινή κατά του Β5.
ΟΧΙ. 31.2.4 bullet 2 Παρέμβαση συμβαίνει όταν μετά από ελεύθερη βολή που ακολουθείται από επιπλέον ελεύθερη/ες βολές, ένας παίκτης αγγίζει τη μπάλα, τη στεφάνη ή το ταμπλό ενώ υπάρχει πιθανότητα αυτή να μπει στο καλάθι.
31.3.2 bullet 1 Εάν η παράβαση διαπραχθεί από αμυνόμενο παίκτη, ένας (1) πόντος κατακυρώνεται στην επιτιθέμενη ομάδα, όταν πρόκειται για ελεύθερη βολή
38.3.1 bullet 10 Όταν γίνεται παρεμβολή ή παρέμβαση στην τροχιά της μπάλας κατά την διάρκεια της τελευταίας ή μοναδικής ελεύθερης βολής, από ένα αμυνόμενο παίκτη, ένας (1) πόντος θα πιστωθεί στην επιτιθέμενη ομάδα, ακολουθούμενος από τεχνικό σφάλμα το οποίο θα χρεωθεί στον αμυνόμενο παίκτη.

     Δημήτριος Θ. Μιχέλης
                                                            Πρόεδρος Δ.Σ. Σ.Δ.Κ. ΘΡΑΚΗΣΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΔΙΑΙΤΗΤΩΝ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΘΡΑΚΗΣ
ΕΔΡΑ:ΚΟΜΟΤΗΝΗ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ:ΣΟΛΩΝΟΣ 9β, Τ.Κ. 68200, ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ
ΤΗΛΕΦΩΝΑ: 25520-29547, 6946-195326
FAX: 25520-29547,26522

Post Top Ad

ad728

Post Bottom Ad

ad728