Πρώτες "ματιές" στο Top-16
Του Τάκη Πανούλια
Πηγή: www.basketblog.gr
Μετά από δυόμιση μήνες πλούσιας δράσης και συγκινήσεων από την πρώτη φάση της διοργάνωσης, και μετά την απαραίτητη διακοπή, ξεκίνησαν οι μάχες στην φάση του TOP-16. Η φάση αυτή σημειωτέον θα έχει την συγκεκριμένη μορφή για τελευταία χρονιά καθώς από την επόμενη περίοδο θα αλλάξει το σύστημα σε δύο ομίλους των οκτώ.
Ας δούμε λοιπόν πως παρουσιάστηκαν στην πρεμιέρα οι ομάδες με την τελική τους μορφή (οι περισσότερες), με τους NBAers πίσω στον μαγικό κόσμο, για να δούμε πλέον "ποιος είναι ακόμα στα πάνω του και ποιος δεν είναι" σε αυτή την δεύτερη φάση.
Για να λέμε την αλήθεια η πρεμιέρα δεν ήταν "προκλητική". Δεν είχε χώρο είναι η αλήθεια για εκπλήξεις, αλλά τι εκπλήξεις θα ήταν… αν τις περιμέναμε. Ας ξεκινήσουμε από τους δικούς μας εκπρόσωπους.
Πάλεψε όσο μπορούσε
Ξεκινώντας από τον Ολυμπιακό που είναι άλλωστε και στον Ε' όμιλο μπορούμε να πούμε ότι πάλεψε σε ένα παιχνίδι που μπορεί να μην ήταν συναρπαστικό αλλά ήταν ποιοτικό. Η ελληνική ομάδα προσπάθησε με πάρα πολλά pick and rolls να δυσκολέψει την αήττητη στην Euroleague CSKA.
Η ευστοχία στα τρίποντα (7/11 στο πρώτο ημίχρονο 63%) βοήθησε πολύ στο να βρουν οι "ερυθρόλευκοι" και διαδρόμους ειδικά με τον Hines που στο δεύτερο δεκάλεπτο ήταν ασταμάτητος.
Το παρακάτω clip δείχνει την σωστή εκτέλεση του pick and roll από τους "ερυθρόλευκους", αλλά και την καθυστερημένη αντίδραση στο αμυντικό rotation από την weakside με τους Kirilenko και Khryapa. Για την ακρίβεια ο δεύτερος δεν αντέδρασε καν αλλά κοιτάζει με βλοσυρό βλέμμα.
Η CSKA όμως δείχνει φέτος ότι δεν θα συμβιβαστεί με τίποτα λιγότερο από την κατάκτηση του τροπαίου. Με φόρτωμα επιθέσεων μέσα στην ρακέτα αφού έχει την πολυτέλεια να έχει τον Siskauskas στην θέση του shooting guard, σταδιακά στην τρίτη περίοδο έφερε το παιχνίδι στα μέτρα της.
Μπορεί το μαγικό τρίγωνο να μην δούλεψε τόσο καλά σε αυτή την φορά αλλά ο Krstic κερδίζοντας συνεχώς φάουλ στο δεύτερο ημίχρονο έκανε την δουλειά μόνος του.
Ποιο είναι το παραγωγικό τρίγωνο;
Η CSKA με την ικανότητα των Teodosic και Khryapa να πασάρουν αξιοποιούν ιδιαίτερα τον βασικό center Nenad Krstic. Οι Teodosic και Krstic είναι από τα τρία καλύτερα ζευγάρια σε ασίστ μεταξύ τους
στην Euroleague (assist combos με 16) και ο Khryapa με τον Krstic συνδέονται πολλές φορές με high-low πάσες προσθέτοντας 13 ασίστ. Επομένως έχουμε τον Krstic να δέχεται τις 29 από τις 42 ασίστ για καλάθι από τους δύο αυτούς παίκτες. Αν σκεφτούμε ότι από τα 56 καλάθια του τα 42 προέρχονται από ασίστ τότε το στοιχείο αυτό είναι πολύτιμο για το scouting των αντιπάλων.
Με μια ομάδα σαν την CSKA που είναι 1η σε ποσοστό καλαθιών που προέρχονται από ασίστ με 33.1% (20 ανά αγώνα), οι δύο ασίστ από τους Teodosic και Khryapa στον Krstic και οι εννέα συνολικά είναι μικρά νούμερα.
Αξίζει επομένως να δώσουμε ένα credit στην άμυνα των Πειραιωτών και στο επιτελείο του που προσπάθησε να χαλάσει την συγκεκριμένη συνεργασία όπως και άλλες.
Όμως η CSKA στο δεύτερο ημίχρονο (και συνολικά) πήγε περισσότερο στις βολές καθώς είχε περισσότερες προσπάθειες για βολές παρά προσπάθειες για σουτ και αντιπαρήλθε το υψηλό ποσοστό σε τρίποντα του Ολυμπιακού με 45% (9/20) με το δικό της από κοντινή απόσταση με 63.3 (19/30) και 63.6 (7/11).
Τελικά αυτό που μέτρησε ήταν η διαφορά ποιότητας ανάμεσα στα ρόστερ των δύο ομάδων. Η ελληνική ομάδα δείχνει να βελτιώνεται αρκετά στην οργάνωση του παιχνιδιού, αρχίζουν να υπάρχουν διακριτοί ρόλοι αλλά ορισμένα προβλήματα παραμένουν.
Η προσθήκη του Dorsey σε σχέση με τον Howard είναι συν, αλλά και αυτός έχει παρόμοιο στυλ στο παιχνίδι του με τον Hines και επομένως δεν είναι ο stretch forward που χρειάζεται η ομάδα για να ανοίξει την άμυνα του αντίπαλου. Επιπλέον δεν είναι σταθερός και φορτώνεται με φάουλ.
Άρα μένει πάλι ο Πρίντεζης να παίζει αυτό τον ρόλο αλλά χωρίς σταθερά αποτελέσματα.
Η προσθήκη του Acie Law στην θέση του point guard λογικά θα προσθέσει δημιουργία καθώς "βλέπει" γήπεδο και είναι πολύ καλός στη διείσδυση και πάσα σε αμαρκάριστο συμπαίκτη. Θα προσφέρει στην δημιουργία αλλά αυτό προϋποθέτει ότι θα πρέπει να έχει την μπάλα στα χέρια του. Άρα να μην την έχει τόσο πολύ ο Σπανούλης με ότι αυτό συνεπάγεται.
Προς το παρόν και οι δύο είναι σε στάδιο προσαρμογής στην ομάδα και πρέπει να περιμένουμε να βγάλουμε συμπεράσματα από μεγαλύτερο δείγμα αγώνων.
Έστειλε μήνυμα
Ο Παναθηναϊκός πέρασε σαν σίφουνας από το Μιλάνο και έδειξε ότι δεν θα παρατήσει εύκολα το τίτλο του πρωταθλητή, αλλά όποιος το θέλει θα πρέπει να παλέψει. Για να είμαστε δίκαιοι όμως η ομάδα του Sergio Scariolo έχει περισσότερα προβλήματα και από την ελληνική οικονομία. Η ιταλική ομάδα που μπήκε την τελευταία στιγμή στο Top-16 δεν κατάλαβε τι την κτύπησε.
Η ομάδα με τον Omar Cook μοναδικό αξιόλογο point guard είχε προβλήματα από το ξεκίνημα της περιόδου. Ταλαντούχα ομάδα στα χαρτιά αλλά με προβλήματα χημείας και λειτουργικότητας. Με την αποχώρηση του Gallinari έχασε σε βάθος και ποιότητα. Η απουσία του Hairston στο συγκεκριμένο παιχνίδι έκανε τα πράγματα χειρότερα καθώς μετά την φυγή του πρώτου είχε πρωταγωνιστικό ρόλο.
Την έπνιξε στην άμυνα
Οι "πράσινοι" στο πρώτο ημίχρονο έπαιξαν άμυνα για σεμινάριο. Οι επιστροφές των Τσαρτσαρή και Περπέρογλου έκανε τους "πράσινους" πιο συμπαγείς την άμυνα. Άριστη επικοινωνία, αλλαγές αλλά και πολλά double team (στα mismatch). Το σκορ του ημιχρόνου (23-43) άλλωστε τα λέει όλα. Όπως και οι 57 πόντοι συνολικά παθητικό σε 73 κατοχές (0.78 πόντοι ανά κατοχή), αλλά και τα 24 λάθη που υποχρέωσε την Armani.
Στην επίθεση κάποια προβλήματα δημιούργησε η ζώνη του Scariolo αλλά (χωρίς σκορ για 3 ½ λεπτά) αλλά και εκεί βρήκε τις λύσεις η ομάδα του Obradovic. Θετικό ότι έδειξε σημάδια ζωής ο Maric και η καλή εμφάνιση τoυ Logan.
Πρέπει άραγε να ανησυχήσει;
Η Cantu σε αυτό τον όμιλο φάνταζε σαν σάκος του μποξ με την κλήρωση των ομίλων. Καλός ο προπονητής, εντάξει το πειθαρχημένο μπάσκετ, η ομαδικότητα αλλά τώρα στο Top-16 έμειναν τα γρήγορα πιστόλια. Σωστά ε;;; λάθος και μεγάλο μάλιστα.
Τελικά ο Basile (13π) στην επιστροφή του παραλίγο να κεράσει φαρμάκι την πρώην ομάδα του. Χρειάστηκε να παλέψει πολύ η Barcelona για να νικήσει με το φτωχό 65-60 στο τελευταίο λεπτό, όταν ένα κάρφωμα του Eidson που ήταν πολύ καλός να σφραγίσει την νίκη. Να σημειώσουμε ότι απουσιάζει ακόμα ο Navarro που σίγουρα λείπει.
Αλλά όταν μια από τις πιο υποτίθεται (;) γεμάτες ομάδες της Euroleague έχει πάρει σκορ μόνο από 6(!) παίκτες δεν σε ενθουσιάζει κιόλας. Η ήττα από την Real έδειξε ότι κάθε άλλο παρά ανίκητη είναι η ομάδα της Βαρκελώνης.
Τα δυνατά αουτσάιντερ
Η Siena και η Maccabi T-A πήραν τις νίκες που ήθελαν και ξεκίνησαν με το δεξί. Η πρώτη νίκησε στην Ιταλία την Bilbao ξεφεύγοντας στο τρίτο δεκάλεπτο. Με κορυφαίους τους Bo McCalebb και David Andersen που είχαν από 18 πόντους. Η Maccabi εύκολα από το πρώτο ημίχρονο επέβαλε τον ρυθμό της και έχοντας σε καλή μέρα το δίδυμο Langford-Mallet, τον Eliyahu (12,15,14 πόντους αντίστοιχα), αλλά και τους center Σχορτσιανίτη και Hendrix (με 8 και 11) πέρασε εύκολα από το Kaunas.
Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι η βελτίωση του Σοφοκλή στο να πασάρει στους αμαρκάριστους συμπαίκτες του όταν δέχεται παγίδες (trapping) στο low post. Στην Ελλάδα υπέφεραν οι πινακίδες των χορηγών από τις λάθος πάσες! Επίσης είναι πολύ πιθανό η ομάδα του Ισραήλ να βελτιωθεί ακόμα περισσότερο στην πορεία. Ο λόγος είναι ότι έκανε αρκετές αλλαγές στο ρόστερ και με τον καιρό θα βρει καλύτερο ρυθμό.
Οι εμφύλιοι
Ο ισπανικός εμφύλιος στο γκρουπ Ζ κρίθηκε στο τελευταίο δευτερόλεπτο με το καλάθι του νεαρού αλλά πολυτάλαντου power forward της βασίλισσας Nikola Mirotic. Να μια έκπληξη που χάλασε την τελευταία στιγμή αλλά στον όμιλο αυτό με τις τρεις ισπανικές και την Siena μπορεί να έλθει το απρόσμενο αποτέλεσμα.
Πήγε στράφι η εμφάνιση του Zoric που πέτυχε 32 και άρπαξε 10 ριμπάουντ με ranking 32. Στο τουρκικό ντέρμπι στον Ε όμιλο (του Ολυμπιακού) η Anadolu Efes επικράτησε της Galatasaray και κράτησε την έδρα της.
Η σταχτοπούτα συνεχίζει
Η Unics συνεχίζει να την πολύ καλή της πορεία παρότι πρωτάρα στο θεσμό. Αφού βρέθηκε πίσω με 24 -41 στο ημίχρονο, έκανε επιμέρους σκορ 29-5 στο τρίτο δεκάλεπτο, ανέκαμψε και με 11 πόντους του Domercant στο τέταρτο δεκάλεπτο πήρε την νίκη.
Το θέμα είναι πόσο θα αντέξει με το πολύ μικρό rotation στο ρόστερ της. Πάντως ο Παναθηναϊκός θα ταξιδεύσει στο μακρινό Kazan αφού έχουν ξεκαθαρίσει τα πράγματα και αυτό είναι καλό. Για πολλούς το συγκεκριμένο αποτέλεσμα ήταν έκπληξη αλλά διαφωνώ κάθετα.
Young Guns (το νέο αίμα)
Από τους μικρούς της διοργάνωσης (από το 1990 και κάτω) ο δικός ο Παπανικολάου που πέρυσι ήταν από τους πολύ καλούς μικρούς του θεσμού και πιο καλός σε μια πιο ταλαντούχα ομάδα αναμφίβολα, έχει μέτρια απόδοση.
Ο μικρός πρέπει να αρχίσει να δημιουργεί τα δικά του σουτ αν θέλει να παραμείνει για πολλά χρόνια σε αυτό το επίπεδο. Δεν γίνεται να μην έχεις κάποιας μορφής 1-εναντίον-1 (από ντρίπλα, από screen, low post isolations κτλ).
Ο Κατσίβελης ήταν εκτός δωδεκάδας, ο Μάντζαρης ξεκίνησε έπαιξε 8 λεπτά και πέτυχε 1 πόντο με 1/3 βολές, ενώ έδωσε και 1 ασίστ και έκανε 1 λάθος.
Ο Σλούκας έκανε καλή εμφάνιση με 8 πόντους σε 14 λεπτά με απόλυτη ευστοχία 2/2 τρίποντα και 2/2 βολές ενώ μοίρασε και 3 ασίστ και χωρίς να υποπέσει σε λάθος. Εκεί που θέλει βελτίωση είναι στην άμυνα που έχει αδυναμίες.
Ο ανερχόμενος σταρ Nikola Mirotic της Real ήταν ο ήρωας της τελευταίας στιγμής με το buzzer-beater που πέτυχε και γλύτωσε την ομάδα του από την ήττα - έκπληξη από την Unicaja Malaga. Έπαιξε 24 λεπτά και πέτυχε 12 πόντους με 6/9, 6 ριμπάουντ, 2 κοψίματα, 1 ασίστ, και 1 κλέψιμο.
Ο Furkan Aldemir (το 1991) της Galatasaray τα βρήκε σκούρα με τους ψηλούς της Anadolu Efes και έμεινε στα ρηχά με 4 πόντους με 0/4, 4/4 βολές σε 16 λεπτά.
Ο γιός του Nando Gentile, Alessandro έπαιξε εναντίον του Παναθηναϊκού και πέτυχε 7 πόντους σε 21 λεπτά αλλά με άσχημα ποσοστά 2/6 δίποντα και 1/4 τρίποντα καθώς και 5 λάθη.
Τελειώνοντας σε όσους αρέσουν οι γρήγορα εναλλασσόμενες εικόνες… δείτε το παρακάτω βίντεο… ένα ολόκληρο παιχνίδι σε δύο λεπτά περίπου… από το κανάλι της CSKA στο youtube…
Time lapse PBC CSKA vs Panathinaikos