ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΟΔΚΕ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2012



ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2012
                                                                       
1. Η ομάδα Α έχει τον έλεγχο της μπάλας για πέντε (5) sec στο πίσω γήπεδό της όταν ένα ταυτόχρονο κράτημα της μπάλας καταλογίζεται. Η ομάδα Α είναι εντεταλμένη για την επαναφορά λόγω του βέλους της εναλλασσόμενης κατοχής. Θα έχει η ομάδα Α μόνο τρία (3) sec για να περάσει την μπάλα στο εμπρός της γήπεδο; .
ΝΑΙ. 28.1.3 bullet 3 Η περίοδος των οκτώ (8) δευτερολέπτων θα συνεχιστεί για τον εναπομείναντα χρόνο, όταν η ίδια ομάδα που προηγουμένως είχε τον έλεγχο της μπάλας, αποκτά το δικαίωμα της επαναφοράς της, εκτός ορίων στο πίσω γήπεδο, σαν αποτέλεσμα διαδικασίας αναπήδησης.
ΕΠΕΞΗΓΗΣΕΙΣ FIBA Άρθρο 28, Κατάσταση 2, Παράδειγμα Η μέτρηση των οκτώ δευτερολέπτων στο πίσω γήπεδο σταματά εξαιτίας μίας κατάστασης αναπήδησης. Εάν η επαναφορά  σαν αποτέλεσμα της εναλλασσόμενης κατοχής χορηγείται στην ομάδα που είχε τον έλεγχο της μπάλας, αυτή η ομάδα θα έχει στη διάθεσή της μόνο τον εναπομείναντα χρόνο της περιόδου των οκτώ δευτερολέπτων.

2. Κοντά στη λήξη των 24άρων sec, ο Α4 πασάρει στον Α5 (και οι δύο βρίσκονται στο εμπρός τους γήπεδο) ο οποίος δεν καταφέρνει να πιάσει τη μπάλα με αποτέλεσμα αυτή να κυλήσει στο πίσω γήπεδο. Πριν ο Β4 αποκτήσει καθαρό έλεγχο της μπάλας με ελεύθερο το διάδρομο προς το αντίπαλο καλάθι, η κόρνα των 24άρων ηχεί. Θα πρέπει η κόρνα των 24άρων να αγνοηθεί ;
ΝΑΙ. ΕΠΕΞΗΓΗΣΕΙΣ FIBA Άρθρο 29, Κατάσταση 2, Παράδειγμα  Εάν το χρονόμετρο των είκοσι τεσσάρων (24) δευτερολέπτων ηχεί σε μία περίπτωση που, στην κρίση των διαιτητών, οι αντίπαλοι θα αποκτήσουν άμεσα και καθαρά έλεγχο της μπάλας, το σήμα θα αγνοείται και ο αγώνας θα συνεχιστεί.

3. Ο Β4 προκαλεί την έξοδο της μπάλας εκτός ορίων στο εμπρός γήπεδο της
Α. Το ρολόι των 24άρων δείχνει υπόλοιπο οκτώ (8) sec. Θα έχει η ομάδα Α 14sec για την εκδήλωση της επίθεσής της;
ΟΧΙ. 29.2.1 bullet 1 Εάν το παιχνίδι σταματήσει από ένα διαιτητή για σφάλμα ή παράβαση (όχι για έξοδο της μπάλας εκτός ορίων) από την ομάδα που δεν έχει τον έλεγχο της μπάλας. θα χορηγείται κατοχή της μπάλας στην ίδια ομάδα που προηγουμένως είχε τον έλεγχο της μπάλας. Εάν η επαναφορά χορηγείται στο εμπρός γήπεδο και εάν δέκα τρία (13) δευτερόλεπτα ή λιγότερα εμφανίζονται στο ρολόι των είκοσι τεσσάρων 24ρων δευτερολέπτων, τη στιγμή που σταμάτησε το παιχνίδι, το ρολόι των είκοσι τεσσάρων 24ρων δευτερολέπτων θα επαναρυθμιστεί στα δέκα τέσσερα (14) δευτερόλεπτα.
ΕΠΕΞΗΓΗΣΕΙΣ FIBA Άρθρο 29, Κατάσταση 4, Παράδειγμα 1 Εάν ο αγώνας σταματά από έναν διαιτητή για ένα σφάλμα ή μία παράβαση (όχι για έξοδο της μπάλας εκτός ορίων) που διαπράττεται από την ομάδα που δεν έχει τον έλεγχο της μπάλας και η κατοχή της μπάλας παραχωρείται στην ίδια ομάδα που προηγουμένως είχε τον έλεγχο της μπάλας στο εμπρός γήπεδο και εάν δεκατρία (13) ή λιγότερα δευτερόλεπτα εμφανίζονται στο χρονόμετρο των είκοσι τεσσάρων (24) δευτερολέπτων τη στιγμή που ο αγώνας σταμάτησε, το χρονόμετρο των είκοσι τεσσάρων (24) δευτερολέπτων θα επαναρυθμίζεται στα δεκατέσσερα (14) δευτερόλεπτα. Συνεπώς η ομάδα Α θα έχει μόνο οκτώ (8) δευτερόλεπτα υπολειπόμενο χρόνο στο χρονόμετρο των είκοσι τεσσάρων (24) δευτερολέπτων.

4. Ο Α4 ντριμπλάρει τη μπάλα στο εμπρός γήπεδο όταν ο Β4 διαπράττει αντιαθλητικό σφάλμα στον Α4 με έξι (6) sec ν’ απομένουν για τη λήξη των 24άρων sec. Θα έχει η ομάδα Α υπόλοιπο 14 sec μετά την εκτέλεση των ελευθέρων βολών;
ΟΧΙ. ΕΠΕΞΗΓΗΣΕΙΣ FIBA Άρθρο 29, Κατάσταση 4, Παράδειγμα 1 Αδιαφορώντας εάν οι ελεύθερες βολές είναι εύστοχες ή άστοχες, στην ομάδα Α θα παραχωρείται μία επαναφορά από την προέκταση της κεντρικής γραμμής, απέναντι από το τραπέζι της γραμματείας. Η ομάδα Α θα έχει μία νέα περίοδο είκοσι τεσσάρων (24) δευτερολέπτων.
Η ίδια ερμηνεία ισχύει για ένα τεχνικό σφάλμα και σφάλμα αποκλεισμού.

5. Απομένουν 25sec για τη λήξη του αγώνος με το σκόρ να είναι ισόπαλο 72-72. Η ομάδα κερδίζει τον έλεγχο της μπάλας και έχει ντριμπλάρει για 20 sec όταν το παιχνίδι διακόπτεται από τους διαιτητές διότι το χρονόμετρο του αγώνος ή η συσκευή των 24sec απέτυχε να τρέξει ή να ξεκινήσει. Θα έχει η ομάδα Α το υπόλοιπο των 24 sec στη διάθεσή της;
ΝΑΙ. ΕΠΕΞΗΓΗΣΕΙΣ FIBA Άρθρο 29, Κατάσταση 5, Παράδειγμα 1 Εάν ο αγώνας σταματά από έναν διαιτητή για οποιαδήποτε βάσιμη αιτία που δεν συνδέεται με καμία ομάδα και αν κατά την κρίση των διαιτητών οι αντίπαλοι θα τίθεντο   σε μειονεκτική θέση, το χρονόμετρο των είκοσι τεσσάρων (24) δευτερολέπτων θα συνεχίσει από το χρόνο στον οποίο σταμάτησε.
 Συνεπώς, σε όλες τις περιπτώσεις ο αγώνας θα επαναρχίσει με επαναφορά για την ομάδα Α και με τέσσερα (4) δευτερόλεπτα υπολειπόμενο χρόνο στο χρονόμετρο των είκοσι τεσσάρων δευτερολέπτων. Η ομάδα Β θα τίθετο σε μειονεκτική θέση αν ο αγώνας επανάρχιζε με μία νέα περίοδο είκοσι τεσσάρων (24) δευτερολέπτων.
 
6. Ο Α4 στο δικό του πίσω γήπεδο επιχειρεί μια πάσα προς τον Α5 που βρίσκεται στο εμπρός γήπεδο. Ο Β4 πηδά από το δικό του εμπρός γήπεδο, πιάνει τη μπάλα στον αέρα και πριν προσγειωθεί στο πίσω γήπεδό του, πασάρει τη μπάλα στον Β5 που βρίσκεται στο πίσω του γήπεδο. Υπάρχει παράβαση;
ΝΑΙ. ΕΠΕΞΗΓΗΣΕΙΣ FIBA Άρθρο 30, Κατάσταση 1, Παράδειγμα 4 Παράβαση της ομάδας Β για παράνομη επιστροφή της μπάλας στο πίσω γήπεδο. Ενώ βρίσκεται στον αέρα, ένας παίκτης διατηρεί την ίδια θέση που είχε όταν για τελευταία φορά πατούσε στο δάπεδο, πριν πηδήξει στον αέρα.
11.1 Η θέση ενός παίκτη καθορίζεται από το σημείο του δαπέδου όπου αυτός αγγίζει το έδαφος. Ενώ βρίσκεται στον αέρα από άλμα, διατηρεί την ίδια θέση που είχε όταν για τελευταία φορά πατούσε στο δάπεδο.  

7. Απομένει 1.02’’ για τη λήξη του αγώνος με το σκορ 83-80. Η μπάλα μόλις έχει αφήσει τα χέρια του Α4 στη διάρκεια της επαναφοράς από εκτός ορίων, όταν ο Β5 προκαλεί επαφή εντός αγωνιστικού χώρου, στον Α5 που είναι έτοιμος να δεχθεί τη μπάλα. Ένα σφάλμα καταλογίζεται κατά του Β5. Είναι αυτό αντιαθλητικό;
ΟΧΙ. ΕΠΕΞΗΓΗΣΕΙΣ FIBA Άρθρο 36, Κατάσταση 2, Παράδειγμα 1 Στο τελευταίο (-α) λεπτό (-α) ενός σχεδόν ισόπαλου αγώνα και αφού η μπάλα έχει φύγει από τα χέρια του παίκτη που επαναφέρει, ένας αμυνόμενος παίκτης, με σκοπό να σταματήσει ή να μην επαναρχίσει το χρονόμετρο του αγώνα, προκαλεί επαφή με έναν επιτιθέμενο παίκτη ο οποίος σχεδόν δέχεται ή έχει δεχτεί την μπάλα στον αγωνιστικό χώρο. Τέτοια επαφή θα καταλογίζεται αμέσως σαν προσωπικό σφάλμα εκτός κι αν υπάρχει σκληρή επαφή η οποία θα καταλογιστεί σαν αντιαθλητικό σφάλμα ή σφάλμα αποκλεισμού. Η αρχή του πλεονεκτήματος/μειονεκτήματος δε θα εφαρμόζεται. Συνεπώς ένα προσωπικό σφάλμα θα καταλογιστεί αμέσως στον Β5, εκτός κι αν οι διαιτητές κρίνουν ότι η δριμύτητα της επαφής του Β5 απαιτεί να καταλογιστεί ένα αντιαθλητικό σφάλμα ή σφάλμα αποκλεισμού.

8. Ο Α4 επιχειρεί jump shot για καλάθι δύο πόντων όταν του γίνεται φάουλ από τον Β3. Κατόπιν κι ενώ ο Α4 βρίσκεται ακόμη σε προσπάθεια για καλάθι, του γίνεται απλό φάουλ από τον Β4. Θα πρέπει το δεύτερο σφάλμα να αγνοηθεί;

ΝΑΙ. 10.3 bullet 2 Η μπάλα νεκρώνει όταν ένας διαιτητής, σφυρίξει ενώ η μπάλα είναι ζωντανή. Το σφάλμα του Β4 θα αγνοηθεί, εκτός της περίπτωσης που καταλογιστεί ως αντιαθλητικό ή σφάλμα αποβολής.

9. O B4 κάνει φάουλ στον Α και αυτό είναι το έκτο (6ο) ομαδικό για την ομάδα Β. Δύο (2) ελεύθερες βολές χορηγούνται στον Α4. Αντί του Α4, ο Α5 είναι αυτός που επιχειρεί τις δύο ελεύθερες βολές. Το λάθος ανακαλύπτεται πριν η μπάλα αφήσει τα χέρια του Α5 για την πρώτη ελεύθερη βολή. Θα πρέπει το παιχνίδι να συνεχιστεί με τεχνική ποινή εναντίων της ομάδας Α;
ΟΧΙ. ΕΠΕΞΗΓΗΣΕΙΣ FIBA Άρθρο 44, Κατάσταση 2, Παράδειγμα 1α Εάν οι διαιτητές έχουν αντιληφθεί ότι λάθος παίκτης έχει την πρόθεση να εκτελέσει ελεύθερη βολή (-ες), πριν η μπάλα να έχει φύγει από τα χέρια του παίκτη που εκτελεί τις ελεύθερες βολές για την πρώτη ή μοναδική ελεύθερη βολή, αυτός θα  αντικατασταθεί αμέσως με τον σωστό παίκτη χωρίς καμία κύρωση.

10. O B3 κάνει φάουλ στον Α4 που βρίσκεται σε προσπάθεια για καλάθι και κατόπιν καταλογίζεται τεχνική ποινή κατά του προπονητή της Β. Αντί για τον Α4, είναι ο Α5 που εκτελεί επιτυχώς και τις τέσσερις (4) ελεύθερες βολές. Το λάθος ανακαλύπτεται πριν η μπάλα αφήσει τα χέρια του Α3 που την επαναφέρει ως αποτέλεσμα της τεχνικής ποινής, ιππαστί από την κεντρική γραμμή. Θ πρέπει οι δύο (2) πρώτες ελεύθερες βολές να ακυρωθούν;       
ΝΑΙ. ΕΠΕΞΗΓΗΣΕΙΣ FIBA Άρθρο 44, Κατάσταση 2, Παράδειγμα 2 Εάν το λάθος αφορά λάθος παίκτη που εκτέλεσε ελεύθερη βολή (-ες), η βολή (-ες) που εκτελέστηκε σαν αποτέλεσμα του λάθους θα ακυρώνεται.  Η μπάλα θα χορηγείται στους αντιπάλους για επαναφορά στην προέκταση της γραμμής των ελευθέρων βολών, εκτός κι αν ποινές για  περαιτέρω καταστρατηγήσεις είναι να εκτελεστούν.
 Οι δύο (2) ελεύθερες βολές οι οποίες θα έπρεπε να έχουν εκτελεστεί από τον Α4 ακυρώνονται και ο αγώνας επαναρχίζει με επαναφορά για την ομάδα Α από την προέκταση της κεντρικής γραμμής, απέναντι από το τραπέζι της γραμματείας.

11. Στην ομάδα Α χορηγείται μια νέα κατοχή με 22sec να υπολείπονται για τη λήξη του αγώνος. Θα πρέπει η συσκευή των 24 sec να σβηστεί;
ΝΑΙ. ΕΠΕΞΗΓΗΣΕΙΣ FIBA Άρθρο 50, Κατάσταση 2, Παράδειγμα 1 Οποτεδήποτε μία ομάδα αποκτά κατοχή ζωντανής μπάλας είτε στο εμπρός είτε στο πίσω γήπεδο και είκοσι τέσσερα (24) ή λιγότερα δευτερόλεπτα απομένουν στο χρονόμετρο του αγώνα, το χρονόμετρο των είκοσι τεσσάρων δευτερολέπτων θα σβήνει (σταματά και δε θα λειτουργεί).

12. Με 18 sec για τη λήξη του αγώνος και 3 sec για τη λήξη των 24άρων sec, ο παίκτης Β1 στο δικό του πίσω γήπεδο κτυπά σκόπιμα τη μπάλα και κατόπιν ένα τάϊμ άουτ χορηγείται στην ομάδα Α. Θα πρέπει το ρολόι των 24ρων να ρυθμιστεί στα 14sec;
ΝΑΙ. ΕΠΕΞΗΓΗΣΕΙΣ FIBA Άρθρο 50, Κατάσταση 1, Παράδειγμα 1  Το χρονόμετρο των είκοσι τεσσάρων (24) δευτερολέπτων θα σβήνει (σταματά και δεν λειτουργεί) μετά που η μπάλα γίνεται νεκρή και το χρονόμετρο του αγώνα έχει σταματήσει, όταν υπάρχουν λιγότερα από είκοσι τέσσερα (24) ή δεκατέσσερα (14) υπολειπόμενα δευτερόλεπτα στο χρονόμετρο του αγώνα σε κάθε περίοδο.
50.4 Το ρολόι των 24ρων δευτερολέπτων σταματά και δε λειτουργεί, μετά που η μπάλα νεκρώνεται και το χρονόμετρο του αγώνος έχει σταματήσει, όταν απομένουν λιγότερο από είκοσι τέσσερα (24) δευτερόλεπτα ή δέκα τέσσερα (14) δευτερόλεπτα απομένουν στο χρονόμετρο του αγώνος για τη λήξη οποιασδήποτε περιόδου.

13. Ο Α5 πασάρει στον Α4 στο εμπρός γήπεδο της Α ομάδας όταν ο Β5 παρεμβάλλεται και οι διαιτητές καταλογίζουν ταυτόχρονο κράτημα της μπάλας και υποδεικνύουν jump - ball. Τη στιγμή εκείνη ο προπονητής της Β ομάδας διαμαρτύρεται και δέχεται τεχνική ποινή. Το βέλος της εναλλασσόμενης κατοχής είναι υπέρ της Α ομάδας. Ο αγώνας συνεχίζεται με δύο (2) βολές και κατοχή υπέρ της ομάδας Α και το βέλος μετά την νόμιμη επαναφορά από την ομάδα Α εντός του αγωνιστικού χώρου, "γυρίζει" και δείχνει την ομάδα Β ως εντεταλμένη για την επόμενη περίπτωση εναλλασσόμενης κατοχής;
ΟΧΙ. 38.4.2 bullet 1 Ο αγώνας θα συνεχιστεί με την ποινή για την τεχνική καταστρατήγηση του προπονητή Β, δηλαδή: δύο (2) ελεύθερες βολές θα χορηγηθούν στην ομάδα Α, ακολουθούμενες από επαναφορά από την προέκταση της κεντρικής γραμμής, απέναντι από το τραπέζι της Γραμματείας. Η ομάδα Α δεν θα χάσει το δικαίωμά της για την επόμενη επαναφορά λόγω εναλλασσόμενης κατοχής, στην επόμενη περίπτωση αναπήδησης.

14. Ο Α5 πασάρει στον Α4 στο εμπρός γήπεδο της Α ομάδας όταν ο Β5 παρεμβάλλεται και οι διαιτητές καταλογίζουν ταυτόχρονο κράτημα της μπάλας και υποδεικνύουν jump - ball. Τη στιγμή εκείνη ο προπονητής της Β ομάδας διαμαρτύρεται και δέχεται τεχνική ποινή. Το βέλος της εναλλασσόμενης κατοχής είναι υπέρ της Β ομάδας. Ο αγώνας συνεχίζεται με δύο (2) βολές και κατοχή υπέρ της ομάδας Α και το βέλος συνεχίζει να δείχνει την ομάδα Β ως εντεταλμένη για την επόμενη περίπτωση εναλλασσόμενης κατοχής;
ΝΑΙ. 38.4.2 bullet 1 Ο αγώνας θα συνεχιστεί με την ποινή για την τεχνική καταστρατήγηση του προπονητή Β, δηλαδή: δύο (2) ελεύθερες βολές θα χορηγηθούν στην ομάδα Α, ακολουθούμενες από επαναφορά από την προέκταση της κεντρικής γραμμής, απέναντι από το τραπέζι της Γραμματείας. Η ομάδα Β δεν θα χάσει το δικαίωμά της για την επόμενη επαναφορά λόγω εναλλασσόμενης κατοχής, στην επόμενη περίπτωση αναπήδησης.
15. Ο Α5 πασάρει στον Α4 στο εμπρός γήπεδο της Α ομάδας όταν ο Β5 παρεμβάλλεται και οι διαιτητές καταλογίζουν ταυτόχρονο κράτημα της μπάλας και υποδεικνύουν jump - ball ενώ υπολείπονται 12 sec για την εκδήλωση της επίθεσης της Α ομάδας. Τη στιγμή εκείνη ο προπονητής της Β ομάδας διαμαρτύρεται και δέχεται τεχνική ποινή. Το βέλος της εναλλασσόμενης κατοχής είναι υπέρ της Α ομάδας. Ο αγώνας συνεχίζεται με δύο (2) βολές και κατοχή υπέρ της ομάδας Α με τον υπολειπόμενο χρόνο των 12 sec στο ρολόι των 24 sec;
ΟΧΙ. 1 Ο αγώνας θα συνεχιστεί με την ποινή για την τεχνική καταστρατήγηση του προπονητή Β, δηλαδή: δύο (2) ελεύθερες βολές θα χορηγηθούν στην ομάδα Α, ακολουθούμενες από επαναφορά από την προέκταση της κεντρικής γραμμής, απέναντι από το τραπέζι της Γραμματείας. Η ομάδα Α δεν θα χάσει το δικαίωμά της για την επόμενη επαναφορά λόγω εναλλασσόμενης κατοχής, στην επόμενη περίπτωση αναπήδησης.
                                       
Αδιαφορώντας εάν οι ελεύθερες βολές είναι εύστοχες ή άστοχες, στην ομάδα Α θα παραχωρείται μία επαναφορά από την προέκταση της κεντρικής γραμμής, απέναντι από το τραπέζι της γραμματείας. Η ομάδα Α θα έχει μία νέα περίοδο είκοσι τεσσάρων (24) δευτερολέπτων.
Η ίδια ερμηνεία ισχύει για ένα αντιαθλητικό σφάλμα και σφάλμα αποκλεισμού. (ΕΠΕΞΗΓΗΣΕΙΣ FIBA Άρθρο 29, Κατάσταση 4, Παράδειγμα 8)



     Δημήτριος Θ. Μιχέλης
                                        Πρόεδρος Δ.Σ. Σ.Δ.Κ. ΘΡΑΚΗΣ


ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΔΙΑΙΤΗΤΩΝ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΘΡΑΚΗΣ
                                ΕΔΡΑ:ΚΟΜΟΤΗΝΗ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ:ΣΟΛΩΝΟΣ 9β, Τ.Κ. 68200, ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ
ΤΗΛΕΦΩΝΑ: 25520-29547, 6946-195326
FAX: 25520-29547,26522

Post Top Ad

ad728

Post Bottom Ad

ad728