Aσκησιολόγιο (DUKE)

Το coachbasketball σας παρουσιάζει ασκησιολόγιο για την κίνηση pick n roll … Οι επιλογές της επίθεσης σε σχέση με την αντίπαλη αμυντική λειτουργία ….

Επιλογή - pick με μεσαίο διάδρομο κοινός το High ball screen

Η βασική επιλογή είναι η επιλογή εκμαθήσεις των περιφερειακών παικτών τι κάνει ο επιθετικό παίκτης, ο παίκτης που έχει την μπάλα ?….

Για να γίνει μία τέτοια συνεργασία πρέπει ο ψηλός παίκτης να «στήσει» το pick έτσι δεν είναι? πόσες φορές το έχετε ακούσει ?? Ναι όμως σε ποίο σημείο? Μα το έχουμε πει σε μεσαίο διάδρομο , σωστά αλλά πως είναι τοποθετημένο το κορμί του ψηλού παίκτη ? Η απάντηση απλή , το ΔΞ ή το ΑΡ πόδι να πατά την γραμμή των 3ών πόντων ή ακόμα καλύτερα να είναι πιο μέσα ( βλέπε βίντεο ) …. Ο ψηλός παίκτης μέχρι εκεί … στήνει το πικ (pick) έχει κάνει την δουλεία του …. Στην α΄ φάση … η β΄ φάση είναι η κίνηση του ψηλού παίκτη με 2 επιλογές (α: ρολ (roll) κίνηση προς τα μέσα β: ποπ αουτ (pop out) κίνηση προς τα έξω … χρησιμοποιώ όσο ποιο απλά του χαρακτηρισμού των κινήσεων ….

Το μυστικό της επιτυχίας έρχεται από τον πλάγιο διάδρομο , από τον χειριστή της μπάλας π.χ τον εκάστοτε πλάγιο παίκτη της οποιαδήποτε ομάδας ….

Κανόνας για να γίνει το πικ εν ρολ (pick n roll) σε μεσαίο διάδρομο η φορά του παίκτη με την μπάλα είναι σε κατεύθυνση προς τον σταθερό παίκτη (ψηλό) σε 45ο μοίρες γωνία… (Βλέπε βίντεο ) … Ξεκινά ο παίκτης από πλάγιο διάδρομό σταυρωτή , αλλαγή κατεύθυνσης και εν συνεχεία έχουμε το πικ (pick) ….

Μέχρι εδώ έχουμε την α΄ φάση της συνεργασίας ….

Επιλογές παίκτη (guard) μετά το πικ (pick)

α) lay up (λει απ) εδώ πρέπει να δουλέψετε και τις 2 πλευρές (ΑΡ και ΔΞ)

β) Επιλογές παίκτη (guard) όταν η άμυνα αντιδρά με Hedge out (σταμάτημα διεισδύσης με αλλαγή παίκτη ) ή Help and recover ( όχι αλλαγή παίκτη στιγμιαίο σταμάτημα της διεισδύσης)….

Η επίθεση διαβάζει την άμυνα και λειτουργεί ως εξής : Βήματα πίσω (step back) εάν η άμυνα κάνει αλλαγή έχουμε miss match (κοντού – ψηλού) κερδίζει ο κοντός παίκτης είναι πιο γρήγορος στα πόδια … Μετά τα βήματα πίσω, ( δημιουργία χώρου ) δυναμική προωθητική ή σταυρωτή ντρίπλα – σταμάτημα σε ένα χρόνο και σουτ (step back into pull up jumper) …. Τώρα εάν επιλέξει η άμυνα την βοήθεια και κάλυψη , εκμεταλλεύεται η επίθεση την στιγμή της εναλλαγής των παικτών μεταξύ τους … Άρα πρέπει η επίθεση να είναι έτοιμη να προσαρμοστεί

σε αυτό που της δίνει η άμυνα … Για κάθε φάρμακο υπάρχει και το αντιφάρμακο ….

γ) Επιλογή παίκτη (guard) όταν η άμυνα πάει από κάτω

Σε αυτή την επιλογή της άμυνας … η επίθεση απαντά με το shot … Πολλές φορές η αμυντική λειτουργία σε αυτή την κατάσταση σε χαμηλές κατηγορίες είναι η αλλαγή των παικτών άρα ανατρέχουμε στην β επιλογή …

Καλή επιτυχία …

Coach D7

Post Top Ad

ad728

Post Bottom Ad

ad728