Βασικές Αρχές Αμυντικού Transition



ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ AMYNTIKOΥ TRANSITION

1) Να  υπάρχει πίστη προς τον προπονητή και την φιλοσοφία του , και κυρίως  διάθεση από τους παίχτες να την κάνουν πράξη……
2) Πρέπει να γνωρίζει ο κάθε παίχτης ποιον μαρκάρει , χωρίς αυτή την βασική αρχή κανένα αμυντικό transition δεν θα είναι επιτυχημένο….
3) ΒΑΣΙΚΗ ΑΡΧΗ: ΝΑ ΑΝΑΓΚΑΣΩ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ (ΤΟΝ ΝΤΡΙΠΛΕΡ η την ΠΑΣΑ ΤΟΥ)  ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ.

Όλοι γνωρίζουμε ότι ο συντομότερος δρόμος μεταξύ δυο σημείων  είναι η ευθεία… πάνω σε αυτό το <μαθηματικό, γεωμετρικό  θεώρημα> βασίζετε το αμυντικό transition που αναλύουμε. ( με πολύ απλά λόγια προσπαθούμε να δημιουργήσουμε με τον τρόπο που επιστρέφουμε επιπλέον σημεία – στάσεις στην εκδήλωση αιφνιδιασμού της αντίπαλης ομάδας , και αυτό επιτυγχάνετε με το να αλλάξει κατεύθυνση ο ντριπλέρ, η με το να δώσει πλάγια η παράλληλη πάσα ( όχι κάθετη πάσα). Αν αυτό θελήσουμε να το σχηματοποιήσουμε στο μυαλό μας θα δούμε ότι η επίθεση εκδηλώνει τον αιφνιδιασμό της σε σχήμα ζικ ζακ  που σημαίνει πρακτικά για την άμυνα μας ότι αυτό γινετε σε ποιο αργό χρόνο, χρόνο τον οποίο  εκμεταλλευόμαστε για να επιστρέψουμε γρήγορα  και να τοποθετηθούμε έγκαιρα στην άμυνα μας. 
4)Να μην πασάρει ο ντριπλέρ προς την φορά που έχει το σώμα του την στιγμή που ντριπλάρει, γιατί έτσι η πάσα του λόγο και της ορμής, έχει την μεγαλύτερη δυνατή ταχύτητα (άρα ποιο γρήγορος αιφνιδιασμός)
5)Κυνηγώ την μπάλα μέχρι τέλους ακόμα και όταν το καλάθι είναι σίγουρο …. Ο επιθετικός πρέπει να ακούει τα βήματα μου…
 6)Αν δεχθώ καλάθι τουλάχιστον να το δεχθώ στο 1 εναντίον  1…..

 ΘΕΣΕΙΣ ΠΑΙΧΤΩΝ

Ο παίχτης αμυντικής ισορροπίας αμέσως μετά την εκδήλωση επίθεσης από την ομάδας του
(υποθέτουμε ότι είναι ο 1 πλει μεικερ) χωρίς να μαρκάρει κανέναν παίχτη τρέχει γρήγορα ακριβώς κάτω από το καλάθι του.

 Οι παίχτες 2 και 3 ανάλογα με το ποιος από τους δύο είναι ποιο κοντά στον ντριπλέρ της ομάδας που εκδηλώνει αιφνιδιασμό  ( υποθέτουμε ότι είναι ο 2) Τότε ο 2 πηγαίνει να σταματήσει την  ντρίπλα , η να τον αναγκάσει να αλλάξει κατεύθυνση 
( μαρκάρισμα σε όλο το γήπεδο)
Και ο 3 προσπαθεί να μαρκάρει την πρώτη πάσα. ( μαρκάρισμα σε όλο το γήπεδο)

Οι παίχτες 4 και 5 (ψηλοί μας) που θεωρητικά έχουν προσπαθήσει για επιθετικό ριμπάουντ επιστρέφουν γρήγορα από τον κεντρικό διάδρομο με κατεύθυνση την ρακέτα στην άμυνα τους ( στην περίπτωση που σε αυτή την διαδρομή ο παίχτης που μαρκάρουν δεχθεί πάσα, λειτουργούν με την ιδία λογική , δηλαδή προσπαθούν να αποτρέψουν την κάθετη πάσα με τα χέρια τους σηκωμένα, η να αναγκάσουν το επιθετικό να αλλάξει κατεύθυνση

Η φιλοσοφία του συγκεκριμένου ΑΜΥΝΤΙΚΟΥ TRANSITION  δίνει το δικαίωμα στους αμυντικούς μας  σε όλο το γήπεδο – ακόμη και στο μισό γήπεδο  της άμυνας μας να προσπαθούν να αλλάξουν την κατεύθυνση της μπάλας.
Πρακτικά ακόμα και στο ακραίο παράδειγμα του επιθετικού που έχει την μπάλα στις 45 μοίρες με κατεύθυνση την γωνία της baseline , η ενέργεια του αμυντικού μας θα είναι να του αλλάξει την πορεία του κλείνοντας του των κάθετο διάδρομο προς την γωνία με σκοπό να τον οδηγήσει προς το κέντρο της ρακέτας μας……!!!!!!  Υποθετικά κάθε φορά που η επίθεση αλλάζει κατεύθυνση με ντρίπλα η με πάσα καθυστερεί και δίνει χρόνο στην άμυνα μας να επιστρέψει γρηγορότερα .

Πρακτική εξάσκηση
ΑΣΚΗΣΗ

Σε σετ επίθεση (5 εναντιον 5) ο coach σφυρίζει και η επίθεση αφήνει κατω στο παρκέ την μπάλα και εκτελείτε αιφνιδιασμός από την αμυνόμενη ομάδα. Η επιτιθέμενη ομάδα επιστρέφει στην άμυνα της προσπαθώντας να λειτουργήσει με της αρχες του συγκεκριμένου αμυντικού transition.

ΔΕΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΩ ΟΤΙ Η ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΈΝΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΟΥ ΑΜΥΝΤΙΚΟΥ TRANSITION ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΗ Η ΛΑΘΟΣ, Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΜΑΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΟ ΑΠΟΡΡΊΨΕΙ, ΝΑ ΤΟ ΑΦΟΜΙΩΣΕΙ , Η ΝΑ ΤΟ ΕΞΕΛΊΞΕΙ .....

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ 
ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΤΑΡΕΝΤΖΗΣ 
ΚΑΘ- ΦΥΣ. ΑΓΩΓΉΣ 
ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ













Αν το επιθυμείτε πατήστε LIKE στην επίσημη σελίδα του Coachbasketball.gr στο facebook και στηρίξτε την προσπάθεια μας
H ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ...

https://www.facebook.com/BASKETBALL.COACHES

Post Top Ad

ad728

Post Bottom Ad

ad728