Ένοχη απόλαυση (Του Τάκη Πανούλια - basketblog.gr )


Του Τάκη Πανούλια 

Ακόμα και σε αυτή την δύσκολη, μνημονιακή (του μνημονίου ντε) περίοδο που ζούμε, όλοι μας έχουμε διάφορα πράγματα ή δραστηριότητες που απολαμβάνουμε, και για τα οποία αισθανόμαστεενοχές. Πράγματα που αγαπάμε να κάνουμε αλλά δύσκολαπαραδεχόμαστε ότι τα κάνουμε.   
Οι φίλοι του Παναθηναϊκού αυτό το διάστημα είναι σαν τον Δήμαρχο στην ταινίαChocolat (2000), που τον υποδύεται ο Alfred Molina, που μετά από μια μακρά περίοδο νηστείας έφαγε όλες τις ποικιλίες σοκολάτας από την βιτρίνα του μαγαζιού της πρωταγωνίστριας που υποδύεται η Juliette Binoche.
Ο λόγος είναι αυτή η "έξτρα" ταχύτητα και ποικιλία στο παιχνίδι των "πρασίνων" που λανσάρει στην φετινή κολεξιόν της Euroleague o προπονητής του Zeljko Obradovic. Ποιος θα το περίμενε το καλοκαίρι της μεγάλης γκρίνιας ότι η ομάδα των "πρασίνων" θα έμπαινε στο κορυφαίο πρωτάθλημα της Ευρώπης με τόσο κρότο.
Οι απώλειες του Φώτση και του Drew Nicholas, λόγω της μείωσης του προϋπολογισμού (budget), τα προβλήματα τραυματισμών στην προετοιμασία, είχαν φέρει συννεφάκια στον καταπράσινο ουρανό του έξι φορές πρωταθλητή Ευρώπης. Αλλά τελικά αποδεικνύεται ότι δεν μπορείς να ξεγράψεις τους πρωταθλητές.   
Φυσικά η ομάδα δεν είναι έτοιμη ακόμα, η απόδοση της έχει τις λογικές καμπυλώσεις, και αρκετοί παίκτες θέλουν χρόνο προσαρμογής. Αλλά ο άνθρωπος που κουμαντάρει το πλοίο ο Zeljko Obradovic είναι και πάλι έτοιμος να δικαιολογήσει το τίτλο του πιο επιτυχημένου προπονητή της Ευρώπης.   
Οι τέσσερις κολόνες του οικοδομήματος   


• Πιεστική (σε μερικά σημεία ασφυκτική) άμυνα
• Παιχνίδι σε πιο γρήγορο τέμπο 
• Pick-and-roll επίθεση (οι μεγάλες αγάπες…) 
• Isolations   


Άμυνα
Ο Παναθηναϊκός είναι μια ομάδα με καλούς αμυντικούς παίκτες και με ένα από τα καλύτερα αμυντικά
περιφερειακά δίδυμα στην Euroleague (Διαμαντίδης - Sato). Το πληρέστερο σε ποσότητα ρόστερ πολλών αθλητικών παικτών με γρήγορα πόδια δίνει την δυνατότητα για τρομερή πίεση. Με την επιστροφή του Maricδυνάμωσε και η άμυνα μέσα στην ρακέτα. Γενικά οι ψηλοί του είναι πολύ ικανοί στην περιφερειακή τους άμυνα πράγμα που βοηθά στις αλλαγές και τα επιθετικά hedge outs.  
Υπάρχουν στιγμές που οι "πράσινοι" πνίγουν τον αντίπαλο και δεν είναι τυχαίο ότι είναι η μακράν η πρώτη ομάδα σε κλεψίματα στην Euroleague με 12.7.


Παιχνίδι σε πιο γρήγορο τέμπο
Στην προεπισκόπηση του παιχνιδιού των "πρασίνων" με την Zalgiris αναφερόταν ότι… "οι δύο ομάδες έχουν point guards με διαφορετικά χαρακτηριστικά και όποιος επιβάλει το ρυθμό του θα έχει τις πιθανότητες με το μέρος του για να νικήσει. Ο Παναθηναϊκός βασίζεται στους Διαμαντίδη - Καλάθη που παίζουν σε ελεγχόμενο ρυθμό όλο το παιχνίδι. Σε αντίθεση με τους Ty Lawson και Marko Popovic που είναι εκρηκτικοί scorers και ο Mantas Kalnietis που μπορεί να κάνει ένα ξέσπασμα στο παιχνίδι με την αθλητικότητα του και το ταλέντο του από τον πάγκο".   


Σωστό; Μόνο εν μέρει κύριοι της Euroleague. Μάλιστα η Zalgiris τρέχει πολύ στον αιφνιδιασμό και είναι εκρηκτικοί σκόρερς οι Lawson - Popovic. Όμως ο πρώτος δεν είναι καθόλου αποτελεσματικός στον αιφνιδιασμό γιατί 2 στις 3 φορές κάνει λάθος όταν τρέχει στο επιθετικό transition.   


Ο Ty Lawson και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει στην Zalgiris με αυτόν έχουν να κάνουν με την στρεβλή ιδέα ότι κάθε κοντός και γρήγορος παίκτης πρέπει να παίζει διαρκώς αλλά και επιτυχημένα το επιθετικό transition. Αν κάποιος παρατηρούσε το παιχνίδι του στο ΝΒΑ θα έβλεπε ότι περισσότερο αποτελεσματικός ήταν σαν στατικός σουτέρ και λιγότερο σαν παίκτης του transition. 


Το στοιχείο αντίθετα που χαρακτηρίζει τους "πράσινους" είναι η ικανότητα τους να παίξουν και σε γρήγορο αλλά και σε αργό τέμπο. Οι δυο του point guards μπορούν να τρέξουν την ομάδα κυρίως ο δεύτερος. Όμως σημασία έχει και η αποτελεσματικότητα των αιφνιδιασμών. Θα ψάξουμε το ποσοστό της ομάδας αλλά και του κάθε παίκτη ατομικά.   


Η ομάδα του Obradovic σαφέστατα παίζει πιο γρήγορα εφέτος αφού ο Καλάθηςείναι εξαιρετικός σε αυτόν τον τρόπο παιχνιδιού, ο αρχηγός του ξεκούραστος πλέον, αλλά επιπλέον η ομάδα έχει περισσότερους καλούς ball handlers σε όλες τις θέσεις από πέρυσι. Εξάλλου στην περίπτωση του Διαμαντίδη… η μπάλα ταξιδεύει πιο γρήγορα από τον οποιοδήποτε παίκτη (πάσα).   


Γενικά και στο παιχνίδι στο μισό γήπεδο με το αγαπημένο pick and roll αλλά και το post up game με παρά πολλούς παίκτες η προσπάθεια να παίξει πιο γρήγορα η ομάδα είναι εμφανής.   


Μην ξεχνάμε ότι η παρουσία του Logan, που είναι ένας εκτελεστικός guardπρόσθεσε στην ομάδα ένα παίκτη με εξαιρετικό χειρισμό που παίζει έναν εναντίον ενός μπορεί παίξει το pick and roll αποτελεσματικά και να σουτάρει. Όταν έχεις και τον μεγάλο Sarunas Jasikevicius να σου δώσει και 10-15 ποιοτικά λεπτάδεν θέλεις τίποτα περισσότερο.   


Εφέτος οι "πράσινοι" παίζουν σε υψηλότερο τέμπο με 78.3 κατοχές (71.8 πέρυσι αλλά σε 22 αγώνες) σε κάθε αγώνα (4ος στην λίγκα) μετά την Nancy, τηνZalgiris και την Unicaja (82.3/82/81 αντίστοιχα). Παράλληλα είναι η ομάδα με την μεγαλύτερη παραγωγικότητα στην επίθεση με 90.3 πόντους (78.2 πέρυσι) ανά αγώνα (1,15 πόντοι ανά κατοχή). Ακολουθούν οι CSKA, Real και Barcelona με90, 89 και 89 πόντους αντίστοιχα. Οι τρεις του όμως πετυχαίνουν ανά κατοχή1.22, 1.21 και 1.21 αντίστοιχα με τους "πράσινους" να είναι στην τέταρτη θέση.  


Οι δύο πιο αποτελεσματικές επιθέσεις με βάση το eFG% (υπολογίζει την σημασία του τρίποντου) είναι του Παναθηναϊκού και της CSKA με ποσοστό 61.7% και για τις δύο ομάδες. 


Το pick and roll σαν το παλιό καλό κρασί   
Πάντα με 4 έξω και 1 μέσα, πάντοτε με κάποιο διαφορετικό ξεκίνημα (άμεσα, μετά από hand off, down screen,
διάταξη box κτλ), με πολλούς διαφορετικούς παίκτες αλλά καλύτερο όλων τον Διαμαντίδη.   
Κάπου διάβασα ότι εφέτος ο Παναθηναϊκός παίζει με περισσότερα drives και όχι pick and roll. Μα τα περισσότερα drives δηλαδή τις διεισδύσεις τις προκαλεί το pick and roll (σκριν στην μπάλα). Απλά η πρώτη διείσδυση, δημιουργεί plays μέσα στο play, με νέες διεισδύσεις από πάσες των παικτών που προκαλούν τα ρήγματα στην άμυνα του αντιπάλου και αμαρκάριστα σουτ από την περιφέρεια ήτελειώματα από τους ψηλούς κάτω από το καλάθι.   
Ο τρόπος που περιστρέφονται οι παίκτες στην περιφέρεια σε κάθε διείσδυση του παίκτη με την μπάλα είναι συγκεκριμένος με βάση την κατεύθυνση του παίκτη με την μπάλα. Αυτός παίζει ανάλογα με το διάβασμα που κάνει στην φάση και οι άλλοι αντιδρούν ανάλογα με το δικό το παίξιμο.   
Μετά την πάσα δε ο παίκτης αυτός πρέπει να βρει τον δικό του χώρο έξω από την γραμμή των τριών πόντων για να γίνει πλέον αυτός ο πιθανός αποδέκτης πάσας για spot up σουτ.   
Μοιάζει χαοτικό και πολύπλοκο αλλά είναι απλά προϊόν συνεχούς επανάληψης στην προπόνηση. Διαβάζουν και αντιδρούν. Σε αυτό το σημείο να πούμε ότι σε κάθε ομάδα η ισορροπία ανάμεσα στην σκέψη και την ταχύτητα είναι αναπόσπαστο κομμάτι της διαδικασίας λήψης αποφάσεων (επιλογές), πράγμα αναγκαίο για την σωστή εκτέλεση ειδικά στην επίθεση.   
Ο Παναθηναϊκός παραδοσιακά με τον Obradovic είναι μια ομάδα που ζυγίζει πάρα πολύ τις επιλογές της και έπαιζε σχετικά σε πιο αργό ρυθμό. Επειδή όμως διαβάζουν εξαιρετικά το παιχνίδι είναι και από τις ομάδες που έχει εξαιρετικές επιλογές στην επίθεση τους.     
Στο ξεκίνημα της εφετινής σεζόν ο Παναθηναϊκός δείχνει να παίζει και μεγαλύτερη ταχύτητα. Οι αυτοματισμοί του με το ίδιο κορμό επί σειρά ετών, και λίγες προσθήκες, αφαιρούν λίγο από την σκέψηκαι το δισταγμό με αποτέλεσμα να προσδίδουν περισσότερη ταχύτητα στις εκτελέσεις. Βέβαια τα παιχνίδια δεν έχουν αποκτήσει ακόμα την σημασία του do or die.   
Τα isolations (απομόνωση 1 εναντίον 1)   
Πάντα άρεσε στο προπονητικό επιτελείο της αθηναϊκής ομάδας να έχει ταπλεονεκτήματα στα λεγόμενα ποσταρίσματα σε όλες τις θέσεις αν είναι δυνατόν. Για να πάρει σκορ και φθορά από το εκάστοτε αντίπαλο του παίκτη που σημάδευε, αλλά και παιχνίδι με πάσα στην αδύνατη πλευρά για αμαρκάριστα σουτ και διεισδύσεις.   
Αλλά και εξωτερικά mismatch που φέτος με την παρουσία του Logan και τουSmith δημιουργούν τέτοιες καταστάσεις.
Τον αφήνει αδιάφορο;
Πιθανή άρση του lock out του NBA τον αφήνει χωρίς αλλαγές στην δική του ομάδα οπότε δεν έχει κανένα πρόβλημα. Το πρόβλημα το έχουν οι άλλοι (όσοι είναι αυτοί), που θα πρέπει να αναπροσαρμόσουν τα πλάνα τους. Γιατί κάποιες ομάδες θα χάσουν παίκτες από αυτούς που λέμε παίκτες - ορχήστρα, άλλεςσημαντικότατους παίκτες και άλλοι απλά σημαντικούς ή ρολίστες.   
Οι Parker, Batum, Farmar, Kirilenko, Rudy, Pecovic, Sefolosha, Ilyasova,Lawson, Seraphin, Ibaka είναι τα κυριότερα ονόματα που θα πονοκεφαλιάσουν τις ομάδες τους αν λήξει το lock out. Επομένως αυτό μπορεί να αποτελέσει πλεονέκτημα για τις υπόλοιπες. Το θέμα είναι ποιες από αυτές είναι από τα φαβορί ούτως ή άλλως.   
Πάντως η Barcelona δεν προβληματίζεται αλλά και η CSKA μπορεί και να διατηρήσει τον free agent Kirilenko. Ούτε η Siena. Η Real θα έχει πρόβλημα με την φυγή του Rudy και του Ibaka. Θα δούμε τι θα γίνει.   

Που είναι η ενοχή στην απόλαυση;  
Θα αναρωτιέστε όλοι που είναι η ενοχή στον να απολαμβάνουμε αυτόν τον φετινόγρήγορο και ακόμα πιο ελκυστικό Παναθηναϊκό; Μα απλούστατα το γεγονός ότι μια ομάδα που έπαιξε εξαιρετικό μπάσκετ πέρυσι στο τέλος της σεζόν, και πήρε πρωτάθλημα και Euroleague, αφού έχασε δύο από τους σημαντικότερους παίκτες της, παίζει ακόμα καλύτερα. Πιο εντυπωσιακά αν θέλετε.   
Και μας αρέσει έτσι όπως παίζει τώρα (το στυλ), αλλά φυσικά δεν είμαστε σίγουροι αν θα συνεχίσει να παίζει έτσι στην συνέχεια. Τα τρία παιχνίδια δεν είναι ακόμαικανοποιητικό δείγμα για να δούμε αν θα συνεχίζει να παίζει σε αυτόν τον ρυθμό. Εμάς πάντως και τον κόσμο του μας ικανοποιεί. Αλλά την μπαγκέτα την έχει ο προπονητής του.   
Σίγουρα από τα προημιτελικά που "σφίγγουν τα γάλατα", ο ρυθμός των αγώνων και η ταχύτητα πέφτει. Πιο σκληρές άμυνες, περισσότερη σκέψη, δισταγμός,πιο ολοκληρωμένο scouting (το δείγμα είναι μεγαλύτερο, και οι τάσεις των ομάδων είναι πιο ξεκάθαρες).   
Απλά το ερώτημα είναι αν αυτή η εικόνα θα παραμείνει επειδή είναι το πλάνο του προπονητή του για την φετινή περίοδο ή τα παιχνίδια ξέφυγαν και θα θελήσει να παίξει σε λίγο πιο αργό ρυθμό.   
Στον παρακάτω πίνακα είναι οι κατηγορίες που η ομάδα των "πρασίνων" είναι στις 4 καλύτερες ομάδες ανά κατηγορία.   



ΠΟΝΤΟΙ90.31ος
ΚΑΤΟΧΕΣ78.34ος
2p%57.83ος
3p%47.33ος
eFG%61.71ος
ΑΣΙΣΤ18.72ος
ΚΛΕΨΙΜΑΤΑ12.72ος
Ranking106.73ος
+/- ΠΟΝΤΩΝ19.03ος


Ο Ολυμπιακός δεν τα κατάφερε αυτή την εβδομάδα περισσότερο γιατί πούλησε το παιχνίδι και λιγότερο γιατί το κέρδισε η αντίπαλος του. Η βελτίωση που έδειξε ήταν φανερή αλλά τέτοια παιχνίδια στα οποία είσαι καλός πρέπει να τα κερδίζεις.   


Ελπίζουμε να τα καταφέρει απέναντι στην Cantu που πάντως παίζει καλά στην έδρα της. Την επόμενη εβδομάδα έχουμε και δύο παιχνίδια πολύ υψηλού επιπέδου. ΤαBarcelona - Montepaschi και Παναθηναϊκός - CSKA. Ας ελπίσουμε στο 2 στα 2…
ΠΗΓΗ http://www.basketblog.gr/

Post Top Ad

ad728

Post Bottom Ad

ad728