ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ Ο.Δ.Κ.Ε. ΙΟΥΛΙΟΣ 2011


ΙΟΥΛΙΟΣ 2011


            1. Ο Α5 κάνει πάσα στον συμπαίκτη του Α8 ο οποίος είναι έτοιμος να καρφώσει, όταν η μπάλα χτυπάει στην στεφάνη και εξοστρακίζεται. Πριν αυτή αγγιχτεί ή αγγίξει κάποιον παίκτη, ο Α6 κάνει foul στον Β6. Το foul αυτό θεωρείται ως σφάλμα κατοχής.
            ΟΧΙ. 14.1.3 Ο έλεγχος της μπάλας για την ομάδα τελειώνει, όταν η μπάλα έχει αφήσει το χέρι/α του παίκτη σε προσπάθεια για καλάθι

            2. Σε όλες τις παρατάσεις, οι ομάδες θα αλλάζουν καλάθια.
            ΟΧΙ. 9.7  Σε όλες τις παρατάσεις, οι ομάδες θα συνεχίσουν να αγωνίζονται στα ίδια καλάθια, όπως στην τέταρτη περίοδο.

            3. Ο Α8 έχει στην κατοχή του τη μπάλα για επαναφορά από την πλάγια γραμμή. Στην προσπάθειά του να πασάρει στον Α5, ο οποίος είναι έτοιμος να καρφώσει, ο Β5 παρεμβάλλεται στην τροχιά της μπάλας και δια μέσω του καλαθιού, από την κάτω πλευρά, την αγγίζει . Οι διαιτητές κατακυρώνουν το καλάθι με 2 πόντους και το χρεώνουν στον αρχηγό της επιτιθέμενης ομάδος.
     ΟΧΙ. Επεξηγήσεις FIBA Άρθρο 17, Κατάσταση 6, Παράδειγμα 1 Αυτή είναι μία παράβαση παρέμβασης στην μπάλα. Στην περίπτωση που η αμυνόμενη ομάδα διαπράττει την παράβαση, κανένας πόντος δεν μπορεί να σημειωθεί για την επιτιθέμενη ομάδα, καθώς η μπάλα δεν ήρθε από την εντός ορίων περιοχή του αγωνιστικού χώρου.

            4. Ο Β5, από λάθος προσανατολισμό, σκοράρει στο δικό του καλάθι από την

γραμμή των 6.75. Οι διαιτητές το χρεώνουν με 2 πόντους στον αρχηγό της Α ομάδος.
            ΝΑΙ. 16.2.2 & Επεξηγήσεις FIBA Άρθρο 9, Κατάσταση 2, Παράδειγμα 2  Εάν ένας παίκτης τυχαία πετύχει καλάθι στο καλάθι της ομάδας του, το καλάθι θα μετρήσει για δύο (2) πόντους, και οι πόντοι θα καταγραφούν σαν να σημειώθηκαν από τον αρχηγό της αντίπαλης ομάδας που εκείνη την στιγμή ήταν στον αγωνιστικό χώρο.
             
            5. Ο Α4 κερδίζει το rebound, στο δικό του πίσω γήπεδο, και πασάρει στον Α6 που βρίσκεται στον εμπρός χώρο του γηπέδου. Ο Β7, ο οποίος βρίσκεται κοντά στην κεντρική γραμμή, παρεμβάλλεται στην τροχιά της μπάλας και ενώ βρίσκεται στον αέρα, την πιάνει και προσγειώνεται με το ένα του πόδι στον πίσω χώρο του γηπέδου και το άλλο στον εμπρός χώρο του γηπέδου. Οι διαιτητές χρεώνουν παράβαση μπρος-πίσω.
(Η ερώτηση εξετάζεται με τον Β7 να βρίσκεται στον αέρα πηδώντας από το εμπρός γήπεδό του)       
            ΟΧΙ. 30.1.2 Ο περιορισμός, της παράνομης επιστροφής της μπάλας στο πίσω γήπεδο, δεν εφαρμόζεται σε παίκτη που πηδά από το εμπρός του γήπεδο, καθιερώνει μία νέα κατοχή ενώ είναι ακόμη στον αέρα και κατόπιν προσγειώνεται στο έδαφος, στο πίσω γήπεδο.
            Επεξηγήσεις FIBA Άρθρο 30, Κατάσταση 1, Παράδειγμα 1 Εάν ένας παίκτης που βρίσκεται στον αέρα εγκαθιστά νέο έλεγχο της μπάλας  για την ομάδα, η θέση αυτού του παίκτη σχετικά με το εμπρός/πίσω γήπεδο δε θα καθορίζεται (εγκαθιδρύεται)  έως ότου ο παίκτης να έχει επιστρέψει και τα δύο πόδια στο δάπεδο.
            Συνεπώς καμία παράβαση δεν έχει συμβεί. Ο Β7 εγκαθίδρυσε τον πρώτο έλεγχο μπάλας για την ομάδα Β ενώ ήταν στον αέρα και η θέση του σχετικά με το εμπρός/πίσω γήπεδο δεν ήταν καθορισμένη έως ότου και τα δύο πόδια του Β7  επέστρεψαν στο δάπεδο.

            6. Κατά την διάρκεια του αρχικού jump ball, ο Β5 κάνει foul στον Α5 αφού η μπάλα έχει φύγει από τα χέρια του διαιτητή αλλά πριν αυτή αγγιχτεί από τους 2 εμπλεκόμενους . Το foul αυτό θεωρείται ως σφάλμα παιχνιδιού.
            ΝΑΙ. 8.6 Το διάλειμμα του παιχνιδιού τελειώνει στην αρχή της πρώτης περιόδου, όταν η μπάλα αφήνει το χέρι/α του διαιτητή, στην αναπήδηση (Jump – ball)
            9.1 Η πρώτη περίοδος ξεκινά όταν η μπάλα αφήνει το/α χέρι/α του διαιτητή, στην αναπήδηση (Jump – ball).
            10.2 Η μπάλα ζωντανεύει κατά τη διάρκεια μίας αναπήδησης (Jump – ball), όταν αφήνει το/α χέρι/α του διαιτητή που την πετά στον αέρα.

            7. Ο Α4 έχει στον έλεγχο του ζωντανή μπάλα, όταν ο Β4 του κάνει foul και αυτό είναι το 3ο ομαδικό για την Β ομάδα. Πριν η μπάλα ζωντανέψει για την επαναφορά, ο Α5 χρεώνεται με απλό foul και αυτό είναι το 5ο ομαδικό για την Α ομάδα. Οι διαιτητές δίνουν 2 ελεύθερες βολές στην Β ομάδα και το παιχνίδι συνεχίζεται κανονικά.
            ΟΧΙ. 41.2.2 Αν έγινε προσωπικό σφάλμα από παίκτη της ομάδας που έχει έλεγχο ζωντανής μπάλας ή από ομάδα που δικαιούται τη μπάλα, ένα τέτοιο σφάλμα θα τιμωρείται με επαναφορά από θέση εκτός ορίων για τους αντιπάλους.

            8. Σε όλες τις περιόδους (εκτός της πρώτης), το διάλειμμα ενός παιχνιδιού τελειώνει όταν η μπάλα αγγίζει ή αγγίζεται νόμιμα από παίκτη που βρίσκεται στον αγωνιστικό χώρο.
            ΟΧΙ. 8.6 Το διάλειμμα του παιχνιδιού τελειώνει στην αρχή όλων των περιόδων (εκτός της πρώτης), όταν η μπάλα είναι στη διάθεση του παίκτη που θα την επαναφέρει.
9.2 Όλες οι άλλες περίοδοι ξεκινούν όταν η μπάλα είναι στη διάθεση του παίκτη που θα την επαναφέρει.

            9. Η 3η περίοδος δεν μπορεί να ξεκινήσει εάν και οι δύο ομάδες δεν έχουν 5 παίκτες στον αγωνιστικό χώρο έτοιμους να αγωνιστούν.
            ΟΧΙ. 9.3 Ο αγώνας (1η περίοδος) δε μπορεί να αρχίσει αν μία από τις δύο ομάδες δε βρίσκεται στον αγωνιστικό χώρο με πέντε (5) παίκτες, έτοιμους να αγωνιστούν.
            Επεξηγήσεις FIBA Άρθρο 9, Κατάσταση 1 Ένας  αγώνας (1η περίοδος) δε θα αρχίσει, εκτός αν κάθε ομάδα έχει έναν ελάχιστο αριθμό πέντε (5) δικαιούμενων να  παίξουν παικτών στον αγωνιστικό χώρο και έτοιμους να παίξουν.

            10.Η Β ομάδα έχει να επαναφέρει τη μπάλα βάση εναλλασσόμενης κατοχής, όταν οι διαιτητές από λάθος δίνουν την μπάλα στην Α ομάδα για επαναφορά. Το λάθος ανακαλύπτεται όταν η μπάλα βρίσκεται στα χέρια του Α6 ο οποίος ξεκινά μια νέα επίθεση για την ομάδα του. Οι διαιτητές σφυρίζουν άμεσα και διορθώνουν το λάθος χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση.
            ΟΧΙ. Επεξηγήσεις FIBA Άρθρο 12, Κατάσταση 1 Παράδειγμα 3 Μόλις η μπάλα αγγίξει ή νόμιμα αγγιχθεί από παίκτη μέσα στον αγωνιστικό χώρο, το λάθος δεν μπορεί να διορθωθεί. Όμως, η ομάδα Β δεν θα χάσει την ευκαιρία επαναφοράς λόγω εναλλασσόμενης κατοχής σαν αποτέλεσμα του λάθους και θα δικαιούται την επόμενη επαναφορά λόγω εναλλασσόμενης κατοχής.
44.1 Οι διαιτητές, μπορούν να διορθώσουν ένα λάθος εάν ένας κανόνας έχει άθελά τους παραληφθεί, στις εξής περιπτώσεις μόνο:
· Έχει παραχωρηθεί αδικαιολόγητα ελεύθερη/ες βολή/ες.
· Έχει παραληφθεί η παραχώρηση δικαιούμενης ελεύθερης βολής/ων.
· Έχει κατακυρωθεί ή ακυρωθεί πόντος/οι λανθασμένα από τους διαιτητές.
· Έχει επιτραπεί σε λάθος παίκτη, να εκτελέσει ελεύθερη/ες βολή/ες..

            11.Κατά τη διάρκεια επαναφοράς της μπάλας για την έναρξη της 2ης περιόδου,
ο Α4 διαπράττει παράβαση. Η μπάλα θα δοθεί στην ομάδα Β για νέα επαναφορά από τον εμπρός χώρο του γηπέδου.
            ΟΧΙ. 17.4  Καταστρατήγηση του άρθρου 17.3 (κανόνες επαναφοράς) είναι παράβαση και η μπάλα δίνεται στους αντιπάλους για επαναφορά από το αρχικό σημείο της επαναφοράς.
          Επεξηγήσεις FIBA Άρθρο 17, Κατάσταση 5 Παράδειγμα Αν ο παίκτης που εκτελεί την επαναφορά από την προέκταση της κεντρικής γραμμής απέναντι από το τραπέζι της γραμματείας διαπράττει μία παράβαση, η μπάλα δίνεται στους αντιπάλους για επαναφορά στο σημείο της αρχικής επαναφοράς.

            12.Ύστερα από shot του Α4 και ενώ η μπάλα είναι σε πτήση προς το καλάθι, ηχεί η συσκευή των 24’’ . Η μπάλα χτυπάει ταμπλό και διεκδικείται από τους Α6 και Β7. Οι διαιτητές σφυρίζουν παράβαση 24’’.
            ΝΑΙ. 29.1.2 Όταν ένα σουτ επιχειρείται κοντά στην λήξη της περιόδου των είκοσι τεσσάρων (24) δευτερολέπτων και η κόρνα ηχήσει ενώ η μπάλα είναι στον αέρα, εάν η μπάλα χτυπήσει στον ταμπλό -όχι στη στεφάνη- (ή αποτύχει να αγγίξει τη στεφάνη), υπάρχει παράβαση, εκτός και εάν οι αντίπαλοι αποκτήσουν άμεσα και καθαρά έλεγχο της μπάλας. (τότε το σήμα θα αγνοηθεί και ο αγώνας θα συνεχιστεί)
            Επεξηγήσεις FIBA Άρθρο 29, Κατάσταση 1, Παράδειγμα 4 Αν ένα σουτ για καλάθι επιχειρείται κοντά στη λήξη της περιόδου των είκοσι τεσσάρων δευτερολέπτων και το σήμα ηχεί ενώ η μπάλα είναι στον αέρα, αν η μπάλα δεν αγγίξει τη στεφάνη, μία παράβαση έχει συμβεί, εκτός και εάν οι αντίπαλοι έχουν αποκτήσει άμεσα και καθαρά τον έλεγχο της μπάλας.

            13.Η μπάλα βρίσκεται πάνω από το επίπεδο της στεφάνης ύστερα από πάσα του Α4, ο οποίος βρίσκεται στον πίσω χώρο του γηπέδου, προς τον Α8 όταν ο Β7 παρεμβάλετε και δια μέσω του καλαθιού και από την κάτω πλευρά αγγίζει την μπάλα η οποία εξοστρακίζεται. Οι διαιτητές κατακυρώνουν το καλάθι για 3 πόντους υπέρ της Α ομάδος.
            ΝΑΙ. 31.2.4 Παρέμβαση συμβαίνει όταν ένας παίκτης φτάνει τη μπάλα διαμέσου του καλαθιού, από κάτω, και την αγγίζει.
            Επεξηγήσεις FIBA Άρθρο 31, Κατάσταση 2, Παράδειγμα Όταν η μπάλα βρίσκεται πάνω από το επίπεδο της στεφάνης κατά τη διάρκεια μεταβίβασης (πάσας), είναι παρέμβαση στη μπάλα  αν ένας παίκτης φτάνει διαμέσου του καλαθιού, από κάτω, και αγγίζει την μπάλα

            14.Ο Β4 κάνει foul στον Α5 και αυτό είναι το 3ο ομαδικό. Οι διαιτητές από λάθος δίνουν 2 ελεύθερες βολές στον Α5 οι οποίες είναι πετυχημένες. Κατόπιν η ομάδα Β πετυχαίνει  καλάθι και πριν η μπάλα ζωντανέψει για την επαναφορά από την τελική γραμμή, από την ομάδα Α, οι διαιτητές αντιλαμβάνονται το λάθος. Ακυρώνουν τις ελεύθερες βολές και δίνουν την μπάλα στην Α ομάδα στον εμπρός χώρο του γηπέδου.
ΟΧΙ. 44.3.1.2ο bulletΟι ελεύθερες βολές που δόθηκαν σαν αποτέλεσμα του λάθους θα ακυρώνονται και το παιχνίδι θα ξαναρχίζει ως ακολούθως:
· Εάν το χρονόμετρο του αγώνα έχει ξεκινήσει και καμία ομάδα δεν είχε τον έλεγχο της μπάλας τη στιγμή της ανακάλυψης του λάθους, η μπάλα θα χορηγείται στην ομάδα που τη δικαιούται τη στιγμή του λάθους.
44.2.4 Μετά τη διόρθωση του λάθους, (εκτός κι εάν διαφορετικά διατυπώνεται στους κανονισμούς), ο αγώνας θα ξαναρχίσει από το σημείο που διεκόπη για να διορθωθεί το λάθος. Η μπάλα θα χορηγείται στην ομάδα που τη δικαιούται τη στιγμή που ο αγώνας σταμάτησε για τη διόρθωση.
            Επεξηγήσεις FIBA Άρθρο 44, Κατάσταση 1 Παράδειγμα Μετά τη διόρθωση του λάθους, ο αγώνας θα επαναρχίσει και η μπάλα θα χορηγηθεί στην ομάδα που τη δικαιούταν  τη στιγμή που ο αγώνας διακόπηκε για να διορθωθεί το λάθος.
             Κάθε ελεύθερη βολή που εκτελέστηκε θα ακυρωθεί. Το λάθος είναι ακόμα διορθώσιμο και η ομάδα Α δικαιούται την μπάλα για επαναφορά στην τελική γραμμή, όπου ο αγώνας διακόπηκε για να διορθωθεί το λάθος.

            15. Ο Β5 κάνει αντιαθλητικό foul στον Α5. Αντί του Α5, ο Α6 εκτελεί τις βολές οι οποίες είναι επιτυχημένες. Πριν την επαναφορά της μπάλας από την Α ομάδα (λόγω του αντιαθλητικού), οι διαιτητές αντιλαμβάνονται το λάθος. Ακυρώνουν τις ελεύθερες βολές, δίνουν την μπάλα στην Β ομάδα από την προέκταση των ελευθέρων βολών και το παιχνίδι συνεχίζεται κανονικά.
            ΝΑΙ.    Επεξηγήσεις FIBA Άρθρο 44, Κατάσταση 2 Παράδειγμα Εάν το λάθος αφορά λάθος παίκτη που εκτέλεσε ελεύθερη βολή (-ες), η βολή (-ες) που εκτελέστηκε σαν αποτέλεσμα του λάθους θα ακυρώνεται.          Η ίδια διαδικασία θα εφαρμοστεί εάν το σφάλμα είναι αντιαθλητικό. Σ’ αυτή την περίπτωση το δικαίωμα της κατοχής σαν μέρος της ποινής ακυρώνεται και ο αγώνας επαναρχίζει με επαναφορά για την αντίπαλη ομάδα Β από την προέκταση της κεντρικής γραμμής.
            44.3.3 Αν επιτραπεί σε λάθος παίκτη να εκτελέσει ελεύθερη/ες βολή/ες, η/οι ελεύθερη/ες βολή/ες που χορηγήθηκαν και η κατοχή της μπάλας σαν μέρος της ποινής, θα ακυρώνονται……………………………….


                                                                              Δημήτριος Θ. Μιχέλης
                                                                        Πρόεδρος Δ.Σ. Σ.Δ.Κ. ΘΡΑΚΗΣ

Post Top Ad

ad728

Post Bottom Ad

ad728