O τελικός της Αγίας Ζώνης..!! (Ο Μάνος Μανουσέλης γράφει στο blog του στο gazzetta.gr για τις «ψαγμένες αμυντικές τακτικές» που θα δώσουν το έκτο αστέρι στον αποψινό νικητή της Ευρωλίγκας).(ΠΗΓΗ gazzetta.gr)


ΠΗΓΗ www.gazzetta.gr
Ο Μάνος Μανουσέλης γράφει στο blog του στο gazzetta.gr για τις «ψαγμένες αμυντικές τακτικές» που θα δώσουν το έκτο αστέρι στον αποψινό νικητή της Ευρωλίγκας.

Παναθηναϊκός και Μακάμπι έχουν σηκώσει από πέντε ευρωπαϊκά τρόπαια. Το βράδυ της Κυριακής 8 Μαϊου ο ένας από τους δύο θα έχει έξι. Ο μεγάλος τελικός θα γίνει σχεδόν μεσημεριάτικα και όποιος νομίζει ότι η αποστολή του Παναθηναϊκού είναι εύκολη απλά κάνει λάθος. Δεν είναι μόνο η ιστορία της πρωταθλήτριας Ισραήλ που κάνει το ματς ιδιαίτερο. Ολη την σεζόν η ομάδα του Μπλατ παίζει ελκυστικό μπάσκετ, αυτό που αρέσει στον κόσμο, με πολλές κατοχές, γρήγορο ρυθμό και έξυπνες, ψαγμένες αμυντικές τακτικές. Στον τελικό έφτασε και εύκολα και δίκαια, καθώς η Ρεάλ δεν μπόρεσε να …παραβρεθεί στο κλειστό της Βαρκελώνης. Επίσης φέτος η Μακάμπι παίζει και άμυνα! Υπάρχει πίεση στην μπάλα, λειτουργεί το σκάουτινγκ, τα ατού των αντιπάλων δεν κάνουν εύκολα το παιχνίδι τους.
Οι παίκτες κλειδιά για την Μακάμπι είναι τρεις .
Ο εγκεφαλικός Εϊντσον, ο Διαμαντίδης της Μακάμπι, ο εκρηκτικός ο Τζέρεμι Πάργκο και ο ασταμάτητος  Σοφοκλής Σχορτσιανίτη.
Σε αυτούς θα επικεντρωθεί η άμυνα του Παναθηναϊκού η οποία θα πρέπει να είναι έτοιμη να παίξει σκληρά ως το τελευταίο λεπτό του αγώνα.  Και δεν θα πρέπει να ξεχάσει το σαπόρτινγκ καστ, τους σουτέρ Μπλούθενταλ και  Πνίνι, αλλά και την τριάδα των ψηλών που υπερασπίζεται μαζί με τον Σχορσιανίτη την ρακέτα, τους Ελιγιάχου, Χέντριξ και Μάτσβαν που είναι ικανοί να κερδίσουν τελικούς μόνοι τους!
Από την δική της πλευρά η Μακάμπι θα στοχεύσει τους παίκτες στους οποίους στηρίζεται  ο Παναθηναϊκός.  Ο Διαμαντίδης, ο Μπατίστ, ο Φώτσης, ο Νίκολας θα πιεστούν τόσο ώστε να βγουν έξω από τον χώρο που τους αρέσει να εκτελούν.
Εχουμε την αίσθηση ότι η άμυνα ζώνης προσαρμογής θα επιλεγεί  πολύ σήμερα, τόσο ώστε να λέμε ότι θα γίνει της …αγίας ζώνης που έλεγε και ο Κώστας Διαμαντόπουλος!  Ο Παναθηναϊκός έδειξε και απέναντι στη Σιένα ότι παίζει πολύ καλά αυτό το συγκεκριμένο  αμυντικό σύστημα, με φοβερή επικοινωνία και ακόμη καλύτερη κάλυψη των χώρων, κυρίως χάρις τον μεγάλο μέσο όρο ύψος των γκαρντ του.  Ο Ομπράντοβιτς με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσει να καλύψει τους σουτέρ της Μακάμπι, οι οποίοι υπό άλλες συνθήκες μπορούν να κάνουν μεγάλη ζημιά, αλλά και να βρει λύσεις στο μαρκάρισμα του Σχορτσιανίτη, ο οποίος αν ξεκινήσει καλά μπορεί να εξελιχθεί σε άλυτο πρόβλημα ως το τέλος του αγώνα.
Τους δικούς της λόγους να παίξει ζώνη έχει και η Μακάμπι η οποία δεν διαθέτει τον παίκτη που θα ματσάρει με τον Διαμαντίδη και δεν θα θέλει να δει τον Σοφοκλή να κάνει hedgeoutστο κέντρο του γηπέδου για να σταματήσει τα pickn’ rollτου Παναθηναϊκού.
Συνήθως ο Ομπράντοβιτς έλυνε το πρόβλημα του Σόφο υποχρεώνοντας τον να αμύνεται σε αλλεπάλληλα pickn’ rollστην ίδια κατοχή, αλλά αυτή η τακτική είναι τόσο παλιά, ώστε κάτι θα έχει ετοιμάσει εναντίον της ο Μπλατ. Γενικά η μάχη των δύο πάγκων αναμένεται πολύ ενδιαφέρουσα καθώς οι προπονητές τόσο του Παναθηναϊκού όσο και της Μακάμπι παρεμβαίνουν πολύ δυναμικά στην εξέλιξη των αγώνων.
Ο Παναθηναϊκός σήμερα, ύστερα από το ανελέητο ξύλο της Παρασκευής, θα χρειαστεί απλά να παίξει μπάσκετ, για να επιστρέψει θριαμβευτής. Το δίδυμο Διαμαντίδης – Καλάθης θα χρειαστεί οπωσδήποτε την συνδρομή των Νίκολας – Σάτο για να κάνει την δουλειά. Ο Καϊμακόγλου μπορεί να κληθεί να βοηθήσει τον Φώτση στο κυνήγι του Μπλούθενταλ και ο Μάριτς να συνδράμει τον Βουγιούκα στο μαρκάρισμα του Σοφοκλή.  Γενικά όλος ο Παναθηναϊκός θα πρέπει απόψε να κάνει ένα βήμα περισσότερο σε σχέση με την εικόνα που έδειξε απέναντι στην Σιένα…
Ας δούμε όμως μερικές από τις παραδοσιακές επιθέσεις pickn’ rollπου θα τρέξει και απόψε ο Παναθηναϊκός.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ
(ΣΧΗΜΑ 1)
Ο Φώτσης (4) κάνει το πρώτο σκριν στη μπάλα και ο Μπατίστ εκτελεί το δεύτερο, ώστε να
ελευθερώσει τον Διαμαντίδη να κυνηθεί προς τα δεξιά και να  διαβάσει την άμυνα.
ΣΧΗΜΑ 2
Μια δεύτερη επίθεση που χρησιμοποιούν οι πράσινοι είναι με τονΚαλάθη (1) να κάνει πάσα στον Φώτση (4) και αμέσως μετά κάνει διπλό σκριν μαζί με τον Μπατίστ (5) για τον Διαμαντίδη (2) που ανεβαίνει στην κορυφή (σχήμα 2)
ΣΧΗΜΑ 3
Στη συνέχεια της φάσης ο Διαμαντίδης αν δεν σουτάρει ή, αν δεν δώσει τελική πάσα στον Μπατίστ, θα σημαδέψει τον Φώτση (4) που με την σειρά του διαβάζει την άμυνα και εκτελεί.
Σύγκριση ανά θέσεις
Θέση 1
Η προώθηση του Καλάθη στην βασική πεντάδα και στην ταυτόχρονη παρουσία με τον Διαμαντίδη στην πεντάδα μας υποχρεώνει πλέον να διαφοροποιήσουμε τον τρόπο που αντιμετωπίζαμε το σχήμα των πρασίνων. Ο ελληνοαμερικανός μπήκε στην πεντάδα με την  εξαιρετική δουλειά που έκανε πάνω στον Ναβάρο στην σειρά με την Μπαρτσελόνα, μετά τα κατάφερε μια χαρά απέναντι στον ταχύτατο ΜακΚάλεμπ και τώρα καλείται να τριτώσει το καλό και με αντίπαλο τον εκρηκτικό Πάργκο! Το πιο δύσκολο για τον νεαρό είναι να μη χάσει το μυαλό του και να κρατήσει τον έλεγχο του ρυθμού.
Από την άλλη μεριά ο Πάργκο έχει εξελιχτεί γρήγορα σε  ηγέτη της Μακάμπι. Μπορεί να είναι άπειρος καθώς παίζει για πρώτη φορά στην Ευρωλίγκα, αλλά η εκπληκτική αθλητική του ικανότητα και το 1 εναντίον 1 παιχνίδι του τον καθιστούν πολύ δύσκολο αντίπαλο.  Η επιστροφή του στο ΝΒΑ είναι θέμα χρόνου. Το κακό για την Μακάμπι είναι ότι δεν έχει αναπληρωματικό σε αυτή την θέση. Αντίθετα  ο Ομπράντοβιτς ανά πάσα στιγμή μπορεί να τραβήξει τον Καλάθη στον πάγκο και να συνεχίσει με τον Διαμαντίδη.
Θέση 2
Τα πλεονεκτήματα που αποκτάει ο Παναθηναϊκός  με την παρουσία του Διαμαντίδη στην πεντάδα, είτε παίζει μαζί με τον Καλάθη, είτε με τον Νίκολας είναι πολύ περισσότερα από ένα και δύο. Ο Καστοριανός είναι καθηγητής στο pickn’ roll, αλάνθαστος στην άμυνα μακριά από την μπάλα, ριμπάουντερ, πασέρ και ότι άλλο χρειάζεται η ομάδα για να νικήσει. Το ότι πήρε τον τίτλο του πολυτιμότερου παίκτη στην Ευρωλίγκα σίγουρα δεν είναι τυχαίο. Η Μακάμπι απλά δεν έχει παίκτη να τον σταματήσει στο mantoman. Γι’ αυτό ο Μπλατ χρησιμοποιήσει για πολύ ώρα άμυνες ζώνης.
Το ανησυχητικό για τον Παναθηναϊκό είναι ότι ο Νίκολας  ή, δεν έχει ξεπεράσει τον τραυματισμό του ή, είναι ντεφορμέ και ίσως αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο Ομπράντοβιτς δεν του δίνει τον χρόνο συμμετοχής που είχε παλιότερα. Αν, όμως, η Μακάμπι ταμπουρωθεί και δώσει τα σουτ στον Παναθηναϊκό, τότε ο Ντρου θα κληθεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στον τελικό.  
Ο Μπλατ από την πλευρά του τραβάει τα δικά του ζόρια μετά τον τραυματισμό του Πέρκινς. Μπορεί ο  Πνίνι να παίζει με ψυχή, να μπαίνε στις μάχες και να έχει το δολοφονικό ένστικτο του μεγάλου σουτέρ, αλλά δεν μπορεί να κάνει τίποτα άλλο στο ίδιο επίπεδο. Και σε αυτή την θέση η Μακάμπι υστερεί σε εναλλακτικές λύσεις και εκτός αν οι Ισραηλινοί περιμένουν ότι θα τους σώσει ο Σάρπ που ουσιαστικά έχει το ρόλο του Αλβέρτη στον Παναθηναϊκός με την διαφορά ότι ο αμερικανός με το ισραηλινό διαβατήριο κάθεται στον πάγκο με φόρμα.
Θέση 3
 Ο Παναθηναϊκός έχει  λύσεις  παντός καιρού στην θέση τρία. Ο Σάτο, ο Περπέρογλου και υπό συνθήκες ο  Καϊμακόγλου μπορούν να παίξου άμυνα, να ποστάρουν, αλλά και να δημιουργήσουν . Απέναντι στην Σιένα κανένας δεν φάνηκε ιδιαίτερα. Ισως αυτός είναι ένας βασικός λόγος για τον οποίο θα πρέπει να εμφανιστούν πιο συγκεντρωμένοι σήμερα, για να μην πέσει παραπάνω βάρος στην πλάτη του Διαμαντίδη και του Καλάθη.
Η Μακάμπι έχει να αντιπαραθέσει ένα σοβαρό παίκτη στις θέσεις 3 και 2! Μιλάμε για τον δικό της Διαμαντίδη, τον 31χρονο αριστερόχειρα Τσακ Εϊντσον.  Είναι ο κλασσικός λευκός αμερικανός που ξέρει  μπάσκετ,  παίζει για την ομάδα και μπορεί να κάνει τα πάντα πάνω στο γήπεδο. Είναι παίκτης που μπορεί να βάλει εύκολα 15 πόντους, να δώσει 5 ασίστ και να πιάσει 5 ριμπάουντ. Δεν είναι σπουδαίος αμυντικός, αλλά έτσι όπως παίζει άμυνα ο Μπλατ, είναι δύσκολο να τον σημαδέψει ο Παναθηναϊκός.
 Τα καλά χρόνια του Μπουρστάϊν πέρασαν, αλλά έρχεται από τον πάγκο και δίνει ποιοτικά λεπτά συμμετοχής καλύπτοντας τέσσερις θέσεις, καθώς έχει αγωνιστεί στο παρελθόν από άσσος μέχρι τεσσάρι.  
Θέση 4
Ο Παναθηναϊκός με τον Φώτση υπερτερεί της Μακάμπι όταν παίζει ο Ελιγιάχου που είναι αποτελεσματικός, αλλά μονοδιάστατος καθώς σκοράρει αποκλειστικά με δεξί drive. . .Πρόβλημα μπορεί να υπάρξει στην άμυνα με την συμμετοχή του Μπλούθενταλ, ο οποίος είναι μεγάλος σουτέρ, αλλά αν έχει δυσκολίες ο Φώτσης ή, α χρειάζεται να πάρει ανάσες, υπάρχει και η λύση Καϊμακόγλου.
Το τέσσερα είναι η θέση κλειδί της Μακάμπι καθώς μαζί ο Μπλου και ο Ελιγιάχου δίνουν κάθε βράδυ 20 πόντους από τους 82.2 που βάζει κατά μέσο όρο η ομάδα. Ο Μπλου έκοψε το όνομα του στην μέση, αλλά όχι και την συνήθεια του να βάζει τρίποντα από το …σπίτι του. Ο Ελιγιάχου είναι ίσως το πιο γρήγορο τεσσάρι στην Ευρώπη σήμερα, αλλά είπαμε ότι κάνει την δουλειά μόνο με ένα τρόπο και δεν σουτάρει ποτέ.
Θέση 5
Ο Παναθηναϊκός θα κληθεί να θυμηθεί τι έκανε παλιότερα απέναντι στον Σχορτσιανίτη και είναι αλήθεια ότι τόσο ο Μπατίστ, όσο και ο Βουγιούκας που τον είχε συμπαίκτη σε όλες τις εθνικές ομάδες από το 2003 και μετά τον ξέρουν καλά. Υπάρχει και η λύση του Μάριτς που δεν έπαιξε καθόλου στον ημιτελικό, ενώ πολύτιμες βοήθειες μπορεί να δώσει και ο Τσαρτσαρής.  
Ο Σόφο βρήκε στο Τελ Αβίβ την ηρεμία που του έλειπε στην Αθήνα, συγκεντρώθηκε στο μπάσκετ και κάνει εκπληκτική χρονιά με αποκορύφωμα το ότι παίζει πλέον περίπου 20 λεπτά και σουτάρει 65% στις βολές. Χέντριξ και Μάτσβαν είναι ιδανικά συμπληρώματα καθώς ο αμερικανός είναι ταχύτατος και ο Σέρβος εξαιρετικά ταλαντούχος.
ΟΙ ΑΠΟΜΟΝΩΣΕΙΣ Της ΜΑΚΑΜΠΙ
ΣΧΗΜΑ 4
Η επίθεση του Μπλατ στηρίζεται σε γρήγορα παιχνίδια. Η λέξη υπομονή είναι άγνωστη στους παικτες του. Ο Πάρκο (1) παίζει ενας εναντίον ενός από το κέντρο, ο Χέντριξ (5) κάνει πίσω σκριν για τον Πνίνι (2) για να τον ελευθερώσει στην γωνία  (Σχήμα 4)
ΣΧΗΜΑ 5
Μια διαφορετική ιδέα για τον Μπλατ είναι να δώσει την μπάλα στον πάγκο  τρεις επιθετικούς στην αδύνατη πλευρά (σχήμα 5)
ΣΧΗΜΑ 6
Εδώ ο παίκτης που παίζει ένας εναντίον ενός είναι ο Ελιγιάχου (4) και μάλιστα μετά από κατάσταση τρανζίσιον (σχήμα 6)  
ΣΧΗΜΑ 7
Τέλος μια απλή ιδέα για να πιάσει ο Σοφοκλής την μπάλα στο κέντρο της ρακέτας είναι το σκριν του Ελληνα σέντερ στον Μπλούθενταλ (4) ο οποίος βγαίνει από το σκριν για να σουτάρει, ή, να τροφοδοτήσει τον Σχορτσιανίτη (σχήμα 7).

Post Top Ad

ad728

Post Bottom Ad

ad728