Από θέση ισχύος στους τελικούς (ΠΗΓΗ gazzetta.gr)



Ο Μάνος Μανουσέλης αναλύει στο gazzetta.gr τον τελικό του Κυπέλλου ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό και εξηγεί γιατί οι «ερυθρόλευκοι» πάνε από θέση ισχύος στα πλέι οφ.
Δίκαιος κυπελλούχος Ελλάδος και για το 2011 είναι ο Ολυμπιακός. Η ομάδα του Ντούσαν Ίβκοβιτς, διαβασμένη και πεινασμένη, δεν επέτρεψε στον Παναθηναϊκό να διεκδικήσει το τρόπαιο και με μπροστάρηδες τους Μπουρούση, Τεόντοσιτς έκανε το πρώτο βήμα για να τελειώσει τη σεζόν με ιδανικό τρόπο!

Με εξαίρεση το δεύτερο δεκάλεπτο όπου λειτούργησε η ζώνη προσαρμογής του Παναθηναϊκού και τρία μαζεμένα λάθη από πλευράς Ερυθρολεύκων στην επίθεση που έδωσαν την ευκαιρία στους Πράσινους να περάσουν μπροστά, ο έλεγχος του αγώνα ανήκε ολοκληρωτικά στον Ολυμπιακό, ο οποίος κατέκτησε δίκαια τον πρώτο εγχώριο τίτλο της χρονιάς.

Η κατάκτηση του κυπέλλου δίνει τεράστια αυτοπεποίθηση στον Ολυμπιακό, διότι νίκησε δίχως τη βοήθεια δύο εκ των κορυφαίων παικτών του στη φετινή σεζόν, τον Σπανούλη και τον Νεστέροβιτς. Οι Ερυθρόλευκοι είναι αήττητοι φέτος απέναντι στον αιώνιο αντίπαλό τους, έχουν το πλεονέκτημα έδρας στα πλέι οφς και μπαίνουν στη μάχη για τη διεκδίκηση του τελευταίου τίτλου της χρονιάς από θέση
ισχύος.


Ο ΨΗΛΟΣ

Ο Γιάννης Μπουρούσης ξέρει καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο τις ιδιαιτερότητες κάθε αγώνα με τον Παναθηναϊκό και προσπαθεί πάντα να δώσει τον καλύτερό του εαυτό. Στον τελικό του κυπέλλου είχε ένα λόγο παραπάνω να τα δώσει όλα, καθώς γνώριζε ότι ο Νεστέροβιτς ήταν τραυματίας και θα έπρεπε να παίξει και γι’ αυτόν.

Θεωρητικά ο Παναθηναϊκός είχε πλεονέκτημα στους ψηλούς, αλλά στην πράξη αποδείχθηκε το αντίθετο. Οι Ερυθρόλευκοι κυριάρχησαν μέσα στη ρακέτα, αμυντικά χάρη στον Μπουρούση, ενώ στην επίθεση είχε σημαντική βοήθεια και από τον Μαυροκεφαλίδη.

Τα τέσσερα κοψίματα, τα δέκα ριμπάουντ και οι 13 πόντοι του Μπουρούση ήταν η βάση στήριξης του παιχνιδιού του Ολυμπιακού. Μόνο στα σημεία που χρειάστηκε να πάει ο ψηλός στον πάγκο βρήκε χώρο και τρόπους για να σκοράρει ο Παναθηναϊκός κοντά στο καλάθι (κυρίως όταν έπαιξε με δύο τεσσάρια ο Ίβκοβιτς, διότι όταν χρησιμοποίησε τον Γλυνιαδάκη είχαν και πάλι πρόβλημα οι Πράσινοι). Τελικά η κυριαρχία των Ερυθρολεύκων κάτω από τα δύο καλάθια έκρινε σε πολύ μεγάλο βαθμό τον αγώνα.

ΚΑΙ Ο… ΚΟΝΤΟΣ

Πολυτιμότερος παίκτης του τελικού αναδείχθηκε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ο Μίλος Τεόντοσιτς. Ο Σέρβος άσος με τον τραυματία Σπανούλη στον πάγκο και τον Παπαλουκά να μη βρίσκεται σε μεγάλη βραδιά, πήρε την μπαγκέτα και σε μεγάλα χρονικά διαστήματα του αγώνα έδινε στους Ερυθρόλευκους διαφορά ασφαλείας από τον Παναθηναϊκό.

Θα ήταν πράγματι ο κορυφαίος των νικητών αν δεν είχε βιαστεί να τελειώσει το ματς στα κρίσιμα σημεία του τελευταίου πενταλέπτου. Αποδείχθηκε, πάντως,  ότι ο Μίλος –όπως συνέβη φέτος σε όλη τη σεζόν και με τον Διαμαντίδη στον Παναθηναϊκό– ανεβάζει την απόδοσή του σε πολύ υψηλά επίπεδα όταν τον υποχρεώνουν οι συνθήκες. Το γεγονός ότι οι Σπανούλης, Παπαλουκάς δεν βοήθησαν, ώθησε τον Τεόντοσιτς στη διαδικασία να αναλάβει περισσότερες ευθύνες χωρίς να αισθάνεται πίεση, ενώ ήταν και πιο εύκολο να βρει ρυθμό, καθώς η μπάλα έμεινε πολλή ώρα στα χέρια του.

Αξιομνημόνευτη βοήθεια στον Ολυμπιακό έδωσαν τρεις ακόμη παίκτες, ο Μαυροκεφαλίδης, ο Χαλπερίν και ο Παπανικολάου. Ο Λουκάς πέτυχε 16 πόντους και είχε 7 ριμπάουντ, ενώ συνεργάστηκε ιδανικά με τους Τεόντοσιτς και Χαλπερίν. Ο Γιοτάμ έδωσε λύσεις από την περιφέρεια με 9 πόντους και τρεις ασίστ, ενώ ήταν επιθετικός στην άμυνα και δεν μπόρεσε να τον σημαδέψει ο αντίπαλος, όπως προσπαθεί να κάνει πάντα ο Ομπράντοβιτς με τον Ισραηλινό. Ο Κώστας, τέλος, είχε καθοριστική συμμετοχή στο τρίτο δεκάλεπτο όταν ο Ολυμπιακός βρέθηκε πέντε πόντους πίσω. Ένα τρίποντο και ένας αιφνιδιασμός του νεαρού έφεραν και πάλι τους Ερυθρόλευκους στο τιμόνι.

ΗΤΑΝ ΜΟΝΟΙ

Ο Παναθηναϊκός προσπάθησε να κάνει αυτό που ήθελε ο κόσμος του, αλλά δεν μπορούσε. Ήταν φανερά ανέτοιμος να ισοφαρίσει το ενεργειακό επίπεδο του ξεκούραστου Ολυμπιακού, ο οποίος επιπλέον είχε ισχυρότερο κίνητρο.  Οι Πράσινοι χρειάζονταν αυτό το κύπελλο λιγότερο από τον αντίπαλό τους. Ο Διαμαντίδης και ο Μπατίστ έκαναν το καθήκον τους, αλλά για να κερδίσεις μια ομάδα σαν τον Ολυμπιακό θα πρέπει να παίξει καλά όλη η ομάδα και όχι μόνο δύο. Βασικοί παίκτες των Πρασίνων όπως ο Νίκολας και ο Καλάθης, έμειναν μακριά από τις επιδόσεις τους στην Ευρωλίγκα και οι Πράσινοι δεν είχαν εναλλακτικές λύσεις. Κάθε φορά που ο Μπατίστ πήγαινε στον πάγκο και ο Διαμαντίδης δεν είχε την μπάλα στα χέρια του, η επίθεση του Τριφυλλιού απλά δεν λειτουργούσε.

Η ΜΟΙΡΑΙΑ ΕΜΜΟΝΗ

Σε επίπεδο τακτικής, το σημείο που έκρινε το παιχνίδι ήταν η συνεχής προσπάθεια του Παναθηναϊκού να εκμεταλλευτεί την αμυντική επιλογή του Ολυμπιακού να κάνει αλλαγή σε κάθε σκριν πάνω στην μπάλα που γινόταν στα τεσσάρια του (τον Μαυροκεφαλίδη και τον Έρτσεγκ).

Ο Παναθηναϊκός είχε κάποιο κέρδος στο ξεκίνημα του παιχνιδιού από αυτή τη φάση. Στην πρώτη του κιόλας επίθεση ο Καλάθης σκόραρε με σουτ από μέση απόσταση μπροστά στον Μαυροκεφαλίδη που βρέθηκε να τον μαρκάρει μετά την αλλαγή, ενώ από ανάλογες καταστάσεις σκόραρε ο Μπατίστ από πάσες του Διαμαντίδη και χρεώθηκε με φάουλ ο Μπουρούσης από τις διεισδύσεις των κοντών του Παναθηναϊκού.

Η άλλη πλευρά του νομίσματος, όμως, ήταν πως ο Παναθηναϊκός χάλασε το επιθετικό παιχνίδι του ψάχνοντας με πολλές ντρίπλες το μις-ματς που δημιουργούσε η αλλαγή, με αποτέλεσμα η μπάλα να κολλάει στα χέρια των Διαμαντίδη, Καλάθη και Νίκολας. Επίσης, στα πιο κρίσημα σημεία οι ψηλοί του Ολυμπιακού νίκησαν σε μια σειρά από φάσεις τους γκαρντ του Τριφυλλιού.

Ειδικά στο τελευταίο δίλεπτο και μάλιστα ύστερα από τάιμ άουτ του Ομπράντοβιτς, ο Διαμαντίδης επεδίωξε δύο φορές την αλλαγή στα σκριν για να παίξει ένας εναντίον ενός με τους ψηλούς, αλλά ο Μπουρούσης σε τέσσερις συνεχόμενες φάσεις νίκησε τους κοντούς των Πρασίνων. Αυτή τη φάση περιγράφουμε με σχήματα στις ακόλουθες φάσεις:

ΣΧΗΜΑ 1



Ο Παναθηναϊκός προσπάθησε σε όλο το παιχνίδι να εκμεταλλευτεί το γεγονός ότι ο Ολυμπιακός άλλαζε στα σκριν στην μπάλα με το τέσσερα. Ο (1) έπαιρνε το σκριν από τον 4), και έμενε πάνω του ο (Χ4), ενώ ο
(Χ1) αναλάμβανε τον (4) που έκοβε στη ρακέτα (Σχήμα 1).

ΣΧΗΜΑ 2



Ο (1) έπαιρνε δεύτερο σκριν στην μπάλα από τον (5), η άμυνα έκανε νέα αλλαγή και αυτή τη φορά ο (Χ5) έμενε πάνω στον (1), με τον (Χ4) να αναλαμβάνει τον (5) που με τη σειρά του βυθιζόταν στο κέντρο της ρακέτας (σχήμα 2).

ΣΧΗΜΑ 3



Ο  (1) έπαιζε στο τελείωμα της φάσης ένας εναντίον ενός με αντίπαλο τον (Χ5) και προσπαθούσε να περάσει τον σέντερ του Ολυμπιακού για να βρει τον ελεύθερο παίκτη ή να σκοράρει ο ίδιος. Στις τελευταίες και πιο κρίσιμες μονομαχίες, νικητής ήταν ο ψηλός του Ολυμπιακού και εκεί κρίθηκε το παιχνίδι. (σχήμα 3)

ΠΡΑΣΙΝΑ ΚΑΙ ΚΟΚΚΙΝΑ ΠΛΑΝΑ (ΠΕΤΥΧΗΜΕΝΑ ΚΑΙ ΟΧΙ)

Aς δούμε όμως ποια επιμέρους στοιχεία της βασικής τακτικής των δύο ομάδων, όπως –υποθετικά– την είχαμε διαβάσει πριν από το ματς, είχαν αποτέλεσμα και ποια δεν λειτούργησαν:

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ:
1) ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΟ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟ ΡΙΜΠΑΟΥΝΤ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ, ΚΑΙ ΟΙ 5 BOX OUT
Ο Ολυμπιακός πήρε δέκα επιθετικά ριμπάουντ, μερικά από αυτά σε σημεία όπου κρίθηκε ο αγώνας και μάλιστα σε ένα βράδυ που σούταρε με 73% δίποντο, άρα οι ευκαιρίες για δεύτερες επιθέσεις ήταν λιγότερες από κάθε άλλη φορά.

2) ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΟΝ ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΜΟ, ΣΗΜΑΔΕΨΤΕ ΤΟΥΣ ΨΗΛΟΥΣ ΜΑΣ ΣΤΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΓΗΠΕΔΟ
Σε έναν τελικό, οι δέκα φάσεις που έκανε ο Ολυμπιακός στο transition (έξι από ριμπάουντ και τέσσερις από κλέψιμο) είναι σημαντικός αριθμός.

3) ΧΤΥΠΑΜΕ ΣΤΑ PICK 'N' ROLL ΤΗΝ ΑΜΥΝΑ ΤΩΝ ΤΕΟΝΤΟΣΙΤΣ, ΧΑΛΠΕΡΙΝ
Το ποσοστό επιτυχίας των pick 'n' roll του Παναθηναϊκού ήταν χαμηλό όχι μόνο εναντίον του Τεόντοσιτς και του Χαλπερίν, αλλά γενικά στο παιχνίδι. Η επιθετική άμυνα του Ολυμπιακού στην μπάλα και οι αλλαγές με τους ψηλούς καθυστέρησαν την ανάπτυξη των Πράσινων μέσα στα 24'' και μπλόκαραν την επίθεση.

4) POST UP ME TON ΓΚΑΡΝΤ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΑΝΑΛΑΒΕΙ Ο ΣΠΑΝΟΥΛΗΣ KAI TO ΤΕΣΣΑΡΙ ΠΟΥ ΜΑΡΚΑΡΕΙ ΤΟΝ ΤΣΑΡΤΣΑΡΗ
Ο Σπανούλης δεν έπαιξε, άρα δεν τέθηκε το θέμα, ενώ και ο Τσαρτσαρής χρησιμοποιήθηκε λίγο. Γενικά ο Παναθηναϊκός δεν χρησιμοποίησε post up επιθέσεις παρά σε ελάχιστες περιπτώσεις.

5) ΠΙΕΣΗ ΣΤΟ ΣΟΥΤ ΤΟΥ ΤΕΟΝΤΟΣΙΤΣ, ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ ΣΤΟΝ ΣΠΑΝΟΥΛΗ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΠΑΠΑΛΟΥΚΑ.
Αυτή τη φορά οι σουτέρ του Ολυμπιακού δεν δημιούργησαν ιδιαίτερη ζημιά. Ευστόχησαν σε έξι τρίποντα, με πιο μεγάλο σουτ από όλα εκείνο του Τεόντοσιτς (2/8 συνολικά) που μπήκε υπό πίεση και με ταμπλό.

6) ΜΗ ΡΙΣΚΑΡΕΤΕ ΧΩΡΙΣ ΛΟΓΟ ΣΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ, ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΟΥΜΕ ΤΑ ΕΥΚΟΛΑ ΛΑΘΗ ΠΟΥ ΜΕΤΑΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΕ ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΜΟ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΑΛΟΥ
Τα 13 λάθη του Παναθηναϊκού είναι λογικός αριθμός για ένα τέτοιο παιχνίδι, αλλά σε σύγκριση με τα 9 που είχε ο Ολυμπιακός είναι πολλά. Τέσσερα από τα κλεψίματα των Ερυθρολεύκων κατέληξαν σε αιφνιδιασμούς.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
1) ΚΑΛΕΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ ΣΤΗΝ ΑΜΥΝΑ, ΝΑ ΜΗ ΔΩΣΟΥΜΕ ΕΥΚΟΛΑ ΚΑΛΑΘΙΑ
Ο Παναθηναϊκός έτρεξε στο πρώτο ημίχρονο όταν είχε περισσότερη ενέργεια. Στην επανάληψη η άμυνά του δεν ήταν αποτελεσματική και δεν δημιούργησε ευκαιρίες στο ανοικτό γήπεδο.

2) ΠΙΕΣΗ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΣΤΟΝ ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΗ
Ο Διαμαντίδης σκόραρε 17 πόντους και  μαζί με τον Μπατίστ δημιούργησαν τα περισσότερα προβλήματα στον Ολυμπιακό. Παρ' όλα αυτά ο αρχηγός του Παναθηναϊκού δεν έκανε μεγάλο παιχνίδι, κράτησε πολύ την μπάλα στα χέρια του, είχε μόλις δύο πετυχημένα pick 'n' roll με τον Μπατίστ και δεν μπόρεσε να δημιουργήσει ενώ έκανε και τέσσερα λάθη, με σημαντικότερο όλων όταν η διαφορά ήταν στον πόντο στο τελευταίο λεπτό. Η άμυνα του Ολυμπιακού, λοιπόν, θα πρέπει να θεωρηθεί απόλυτα πετυχημένη απέναντι στον πολυτιμότερο παίκτη του φάιναλ φορ της Βαρκελώνης πριν από μία εβδομάδα…

3) ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΟ ΡΙΜΠΑΟΥΝΤ, ΑΜΥΝΤΙΚΟ ΚΑΙ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟ
Ο Μπουρούσης έκανε μεγάλη εμφάνιση στον τομέα των αμυντικών ριμπάουντ (πήρε εννέα) και τα 19 επιθετικά του Παναθηναϊκού δημιούργησαν προβλήματα περισσότερο στο πρώτο μέρος. Στο τέλος του αγώνα, όταν ο Ολυμπιακός χρειάστηκε ριμπάουντ, τα πήρε σε άμυνα και επίθεση.

4) ΠΙΕΣΗ ΣΤΟΝ ΚΑΛΑΘΗ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΔΙΑΒΑΖΕΙ ΤΗΝ ΑΜΥΝΑ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΝ ΟΔΗΓΗΣΟΥΜΕ ΣΕ ΛΑΘΗ, ΧΕΡΙ ΣΤΗΝ ΜΠΑΛΑ ΣΕ ΚΑΘΕ ΣΟΥΤ ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΑΣ
Εδώ η επιτυχία της άμυνας του Ολυμπιακού ήταν απόλυτη, καθώς δύο παίκτες κλειδιά από το «supporting cast» του Δημήτρη Διαμαντίδη εξουδετερώθηκαν πλήρως. Ο μεν Καλάθης δεν είχε καμία σχέση με τον παίκτη που βοήθησε τον Παναθηναϊκό τόσο στη Βαρκελώνη, όσο και στη σειρά με την Μπάρτσα - αλλά ούτε καν με τον Καλάθη του ΣΕΦ στην τελευταία συνάντηση των αιωνίων. Ο δε Νίκολας είχε 0/7 εντός παιδιάς με μερικές κακές επιλογές σε κρίσιμα σημεία, ενώ χρεώθηκε και με αμυντικά λάθη, όπως μια αχρείαστη βοήθεια που έδωσε στον Μαυροκεφαλίδη, η οποία μεταφράστηκε σε εύστοχο τρίποντο του Τεόντοσιτς.

5) ΝΑ ΣΗΜΑΔΕΨΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΜΑΣ ΤΟΝ ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΗ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΝ ΚΟΥΡΑΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΝ ΦΘΕΙΡΟΥΜΕ
Ο Ολυμπιακός δεν σημάδεψε ιδιαίτερα τον Διαμαντίδη στην επίθεσή του, αλλά όσες φορές χρειάστηκε να αμυνθεί πάνω στην μπάλα και να μαρκάρει τον Τεόντοσιτς, ήταν ένα βήμα πίσω από τον Σέρβο στις καταστάσεις pick 'n' roll. Μια τέτοια χαρακτηριστική φάση είναι αυτή που παρουσιάζουμε πιο κάτω σε σκίτσα και μάλιστα μετά από base line άουτ, όπου ο Παναθηναϊκός είχε «γυρίσει» την άμυνά του σε ζώνη.

ΣΧΗΜΑ 1



Ο 1 (Τεόντοσιτς) πασάρει στον 2 (Γκόρντον) αφού πρώτα διάβασε το σκριν μεταξύ των ψηλών 4 και 5 για πιθανή πάσα κάτω από το καλάθι. Ο 4 κάνει σκριν για πάρει την μπάλα ο 1 στην κορυφή (σχήμα 1).

ΣΧΗΜΑ 2



Ο Διαμαντίδης (Χ1) μαρκάρει την μπάλα και ο Μπουρούσης (5) κάνει το σκριν για να βοηθήσει τον Τεόντοσιτς (1) να κινηθεί αριστερά, ενώ παράλληλα ο 4 (Μαυροκεφαλίδης) αρχίζει να κινείται προς το high post για να πάρει μαζί του την άμυνα του 3 (Σάτο) (σχήμα 2).

ΣΧΗΜΑ 3



Ο Τεόντοσιτς (1 ) κινείται ακόμη πιο αριστερά για να παρασύρει τον Χ5 μακριά από τη ρακέτα, ο 5 βυθίζεται στο καλάθι και υποδέχεται την πάσα του 1 έχοντας πίσω του τον Χ2 που δεν μπορεί να αμυνθεί (σχήμα 3).

6) ΣΤΟ 5 ΕΝΑΝΤΙΟΝ 5, ΝΑ ΒΡΟΥΜΕ ΤΟΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΠΑΙΚΤΗ ΒΑΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΜΠΑΛΑ ΠΡΩΤΑ ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΡΑΚΕΤΑ (DRIVE Ή POST UP) ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΝΑ ΨΑΞΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΣΟΥΤΕΡ
Η επίθεση του Ολυμπιακού δημιούργησε άλυτα προβλήματα στον Παναθηναϊκό στο συγκεκριμένο ματς διότι πίεσε τους Πράσινους με επιτυχία κάτω από το καλάθι. Μπουρούσης και Μαυροκεφαλίδης τέλειωσαν ιδανικά τις φάσεις μέσα στη ρακέτα, τόσο έπειτα από σκριν στην μπάλα, όσο και από post up, αλλά και από κοψίματα ειδικά σε καταστάσεις όπως τα άουτ από την base line.

Αντί επιλόγου: Το απόγευμα της Κυριακής το μπάσκετ στο Ελληνικό έκανε μια μεγάλη νίκη εναντίον του κλίματος βίας που έχει κυριαρχήσει στα ελληνικά γήπεδα τους τελευταίους μήνες. Έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που η ανταλλαγή κροτίδων και η ρίψη αντικειμένων στους αγωνιστικούς χώρους  ήταν ξεχωριστή είδηση. Ύστερα από επίσης πολύ καιρό, σε ένα ματς αιωνίων όπου υπήρχαν οπαδοί και των δύο ομάδων δεν συνέβη το παραμικρό - πέρα από κάποια εμετικά συνθήματα, τα οποία θα πρέπει και αυτά να εκλείψουν κάποια στιγμή. Αποδείχθηκε ότι αν όλοι οι εμπλεκόμενοι θέλουν πραγματικά να μη συμβούν επεισόδια μπορούν να το κάνουν. Ας ελπίσουμε ότι θα τελειώσει η σεζόν στο ίδιο επίπεδο…

Post Top Ad

ad728

Post Bottom Ad

ad728