ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ (ΠΡΟΣΤΑΖ 2011)

Από τον Σύνδεσμο Διαιτητών Καλαθοσφαίρισης Θράκης ανακοινώθηκαν οι απαντήσεις των ερωτήσεων των προστάζ 2011 που διεξήχθησαν πριν από λίγες μέρες στην Αθήνα:
 
  ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΔΙΑΙΤΗΤΩΝ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΑΣ ΘΡΑΚΗΣ
ΕΔΡΑ ΚΟΜΟΤΗΝΗ
               ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ: ΣΟΛΩΝΟΣ 9β, Τ.Κ. 68200          
               ΤΗΛ.   : 25520-29547
               FAX    : 25520- 29547, 26522  
               ΑΦΜ : 998739050, Δ.Ο.Υ. ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ
                         Ν.Π.Ι.Δ. ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΟ
                                                   E-mail: sdk_thrakis@yahoo.gr
ΠΡΟΣΤΑΖ 2011

                1. Ο Α4 σουτάρει κοντά στη λήξη της περιόδου των είκοσι τεσσάρων (24΄΄) δευτερολέπτων. Η μπάλα είναι στον αέρα όταν ηχεί η κόρνα των είκοσι τεσσάρων (24΄΄) δευτερολέπτων. Στη συνέχεια η μπάλα σφηνώνει μεταξύ στεφάνης και ταμπλό. Έχει συμβεί παράβαση είκοσι τεσσάρων (24΄΄) δευτερολέπτων; .
          ΝΑΙ. Επεξηγήσεις FIBA Άρθρο 12 Κατάσταση 2  Παράδειγμα 2 Καθώς η ομάδα Α δεν έχει υπόλοιπο εναπομείναντος χρόνου στο ρολόι των  είκοσι τεσσάρων (24) δευτερολέπτων, μία παράβαση είκοσι τεσσάρων (24) δευτερολέπτων έχει συμβεί. Η ομάδα Β δικαιούται μία επαναφορά.
            Οποτεδήποτε μία ζωντανή μπάλα σφηνώνει μεταξύ στεφάνης και πίνακα, εξαιρείται η περίπτωση μεταξύ ελευθέρων βολών, είναι μία περίπτωση αναπήδησης που καταλήγει σε μία επαναφορά
λόγω εναλλασσόμενης κατοχής. Καθώς το γεγονός αυτό δεν καταλήγει σε μία περίπτωση διεκδίκησης (ριμπάουντ),  δεν εξετάζεται σαν να έχει την ίδια επίδραση στον αγώνα όπως όταν η μπάλα απλά ακουμπά τη στεφάνη. Για το λόγο αυτό, εάν η ομάδα που είχε τον έλεγχο της μπάλας- πριν αυτή σφηνώσει μεταξύ στεφάνης και πίνακα- δικαιούται την επαναφορά, θα έχει μόνο τον εναπομείναντα χρόνο των είκοσι τεσσάρων (24) δευτερολέπτων, όπως σε κάθε άλλη περίπτωση αναπήδησης.
50.2 1 3ο bullet Το ρολόι των 24ρων δευτερολέπτων θα: σταματά και επαναρυθμίζεται στα 24 δευτερόλεπτα, χωρίς ορατή ένδειξη όταν η μπάλα αγγίζει τη στεφάνη του αντίπαλου καλαθιού (εκτός εάν η μπάλα σφηνώσει μεταξύ της στεφάνης και του ταμπλό).

            2. Ο Β7 κάνει σφάλμα στον Α8 που είναι το πέμπτο (5ο) ομαδικό για την ομάδα Β. Λανθασμένα οι διαιτητές χορηγούν επαναφορά στην ομάδα Α και ο Α6 πετυχαίνει καλάθι δύο (2) πόντων. Ενώ το λάθος είναι ακόμη διορθώσιμο, οι διαιτητές αποφασίζουν την κατακύρωση του καλαθιού του Α6 και χορηγούν δύο (2) ελεύθερες βολές στον Α8. Είναι η διαδικασία αυτή σωστή;
ΟΧΙ. 44.3.2 Εφόσον η ίδια ομάδα πέτυχε καλάθι, αφού κατά λάθος της είχε χορηγηθεί η κατοχή της μπάλας για επαναφορά από θέση εκτός ορίων, το λάθος θα αγνοηθεί.
ΕΠΕΞΗΓΗΣΕΙΣ FIBA. Άρθρο 44, Κατάσταση 3, Παράδειγμα 3 Το λάθος αγνοείται και το παιχνίδι θα συνεχιστεί όπως μετά από κάθε κανονικό καλάθι.

3. Αμέσως μετά την έναρξη της πρώτης (1ης) περιόδου, ανακαλύπτεται ότι ο Β7 συμμετέχει χωρίς ωστόσο να είναι ένας εκ των πέντε (5) παικτών που δηλώθηκαν από τον προπονητή του. Θα πρέπει με την πρώτη ευκαιρία, χωρίς καμία ομάδα να τίθεται σε μειονέκτημα, ο Β7 να αντικατασταθεί;
ΟΧΙ. ΕΠΕΞΗΓΗΣΕΙΣ FIBA. Άρθρο 7, Κατάσταση 2, Παράδειγμα Τουλάχιστον 10 λεπτά πριν την προγραμματισμένη ώρα έναρξης του αγώνα κάθε προπονητής θα δηλώνει τους πέντε (5) παίκτες που θα αρχίσουν τον αγώνα. Πριν ο αγώνας αρχίσει ο σημειωτής θα ελέγχει εάν υπάρχει λάθος όσον αφορά αυτούς του πέντε (5) παίκτες και, αν υπάρχει, θα ειδοποιεί τον πλησιέστερο διαιτητή όσο το δυνατόν το συντομότερο. Εάν αυτό ανακαλυφθεί πριν την έναρξη του αγώνα οι αρχικοί πέντε (5) παίκτες θα διορθωθούν. Εάν αυτό ανακαλυφθεί μετά την έναρξη του αγώνα θα αγνοηθεί και ο αγώνας συνεχίζεται.
4. Στη διάρκεια του jump ball ο Α9 που συμμετέχει στην αναπήδηση, την κτυπά και τη στέλνει απευθείας εκτός ορίων. Θα πρέπει το βέλος της εναλλασσόμενης κατοχής να γυρίσει υπέρ της ομάδας Β;
ΟΧΙ. 12.5.2 Η ομάδα που δεν αποκτά τον έλεγχο ζωντανής μπάλας στον αγωνιστικό χώρο μετά την αναπήδηση (Jump – ball), θα ξεκινά τη διαδικασία της πρώτης εναλλασσόμενης κατοχής. (Καμία ομάδα δεν απέκτησε έλεγχο ζωντανής μπάλας στον αγωνιστικό χώρο μετά το jump ball. Η ομάδα Β δικαιούται την μπάλα λόγω παράβασης εκτός ορίων).

5. Μετά από σφάλμα, ο Α6 επαναφέρει τη μπάλα από το πίσω γήπεδό του. Μετά την επαναφορά, η μπάλα αγγίζεται στιγμιαία εντός του αγωνιστικού χώρου από τον Β8, χωρίς ωστόσο αυτός να αποκτήσει την κατοχή της. Θα πρέπει ο χρονομέτρης των είκοσι τεσσάρων (24΄΄) δευτερολέπτων, να ξεκινήσει αμέσως την μέτρηση των είκοσι τεσσάρων δευτερολέπτων;
ΝΑΙ. 50.1 2ο bullet Το ρολόι 24άρων δευτερολέπτων αρχίζει ή επαναρχίζει όταν σε μια επαναφορά από εκτός ορίων, η μπάλα αγγίζει ή νόμιμα αγγίζεται από οποιοδήποτε παίκτη στον αγωνιστικό χώρο.

6. Με τέσσερα (4΄΄) δευτερόλεπτα να απομένουν στο ρολόι των είκοσι τεσσάρων δευτερολέπτων, η ομάδα Β έχει τον έλεγχο της μπάλας στο εμπρός γήπεδο όταν ο Β9 τραυματίζεται και οι διαιτητές διακόπτουν το παιχνίδι. Θα πρέπει το ρολόι των είκοσι τεσσάρων δευτερολέπτων να επαναρυθμίζεται στα δεκατέσσερα (14΄΄) δευτερόλεπτα;
ΟΧΙ. 50.3 Το ρολόι των 24ρων δευτερολέπτων θα σταματά αλλά δεν επαναρρυθμίζεται όταν η ίδια ομάδα που προηγουμένως είχε τον έλεγχο της μπάλας, κερδίζει μία επαναφορά από εκτός ορίων σαν αποτέλεσμα του τραυματισμού ενός παίκτη της ίδιας ομάδας.

7. Ο Α4 κατευθύνεται προς το καλάθι και βρίσκεται σε προσπάθεια για σουτ. Αντί να ολοκληρώσει την προσπάθειά του για σουτ, ο Α4 πασάρει στον Α5 που βρίσκεται ακριβώς πίσω από τον Α4, ακολουθώντας τον συμπαίκτη του. Ο Α4 στη συνέχεια πέφτει στον Β4 που βρίσκεται και με τα δύο (2) πόδια μέσα στην ημικυκλική περιοχή μη χρέωσης επιθετικού σφάλματος. Την ίδια στιγμή, ο Α5 με την μπάλα στα χέρια κατευθύνεται προς το καλάθι σε προσπάθεια για να σκοράρει. Θα πρέπει να εφαρμοστεί ο κανόνας της ημικυκλικής περιοχής μη χρέωσης επιθετικού σφάλματος;
ΟΧΙ. ΕΠΕΞΗΓΗΣΕΙΣ FIBA. Άρθρο 33.10, Κατάσταση, Παράδειγμα 4 Επιθετικό σφάλμα του Α4. Ο κανόνας του ημικύκλιου μη καταλογισμού επιθετικού σφάλματος δεν εφαρμόζεται καθώς ο Α4 χρησιμοποιεί αντικανονικά το σώμα του για να ανοίξει το δρόμο προς το καλάθι για τον Α5.
Ο κανόνας του ημικύκλιου μη καταλογισμού επιθετικού σφάλματος δεν εφαρμόζεται και καμία επαφή δε θα υπολογίζεται σύμφωνα με τους κανονισμούς, για κάθε μη νόμιμη χρήση των χεριών, βραχιόνων, ποδιών και σώματος είτε από επιτιθέμενο είτε από αμυνόμενο παίκτη.

 8. Στη διάρκεια των τελευταίων δύο (2΄) λεπτών της τέταρτης (4ης) περιόδου, ο Α3 διαπράττει παράβαση βημάτων στο εμπρός γήπεδο της ομάδας Α και κατόπιν ένα τάιμ άουτ χορηγείται στην ομάδα Α. Η επαναφορά εξαιτίας της παράβασης των βημάτων, θα πρέπει να γίνει για την ομάδα Β από τη γραμμή επαναφοράς, απέναντι από το τραπέζι της γραμματείας;
ΟΧΙ. 17.2.4 Στη διάρκεια των δύο (2) τελευταίων λεπτών της τέταρτης (4ης) περιόδου και στη διάρκεια των δύο (2) τελευταίων λεπτών κάθε παράτασης, μετά από τάϊμ άουτ που χορηγήθηκε στην ομάδα που έχει το δικαίωμα της κατοχής της μπάλας από το πίσω γήπεδό της, η επαναφορά θα χορηγείται από τη γραμμή επαναφοράς, απέναντι από το τραπέζι της γραμματείας, στο εμπρός γήπεδο της ομάδας.ηττυχα
ΕΠΕΞΗΓΗΣΕΙΣ FIBA. Άρθρο 16, Κατάσταση 4 Εάν ένα τάιμ-άουτ χορηγείται σε μία ομάδα η οποία δικαιούται  κατοχή της μπάλας στο πίσω γήπεδό  της κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων λεπτών της τέταρτης περιόδου ή των τελευταίων δύο λεπτών κάθε παράτασης, η επαναφορά θα γίνεται στη γραμμή επαναφοράς απέναντι από το τραπέζι της γραμματείας, στο εμπρός γήπεδο της ομάδας που επαναφέρει.

9. Ο Α2 ντριμπλάρει στο πίσω γήπεδο και έχει το ένα πόδι του ήδη στο εμπρός γήπεδο. Στη συνέχεια, ο Α2 πασάρει τη μπάλα στον Α4 που βρίσκεται ιππαστί στην κεντρική γραμμή. Ο Α4 τότε ξεκινά τη ντρίμπλα  στο πίσω γήπεδο της ομάδας του. Είναι η ενέργεια του Α4 νόμιμη;
                        ΝΑΙ. ΕΠΕΞΗΓΗΣΕΙΣ FIBA. Άρθρο 28, Κατάσταση 3, Παράδειγμα 3 Νόμιμο παίξιμο. Κατά τη διάρκεια μίας ντρίμπλας από το πίσω γήπεδο στο εμπρός γήπεδο, η μπάλα πηγαίνει στο εμπρός γήπεδο μιας ομάδας όταν και τα δύο πόδια του ντριμπλέρ και η μπάλα είναι σε επαφή με το εμπρός γήπεδο.
 Ο Α2 δεν έχει και τα δύο πόδια στο εμπρός γήπεδο και για το λόγο αυτό δικαιούται να μεταβιβάσει την μπάλα στον Α4 που επίσης δεν είναι στο εμπρός γήπεδό του. Ο Α4 δικαιούται για το λόγο αυτό να ντριμπλάρει την μπάλα στο πίσω γήπεδο. (Η μέτρηση των οκτώ δευτερολέπτων θα συνεχιστεί).
            28.1.2 Η ομάδα έχει περάσει τη μπάλα στο δικό της εμπρός γήπεδο οποτεδήποτε στη διάρκεια μιας ντρίμπλας από το πίσω γήπεδο στο εμπρός, και τα δύο πόδια του ντριμπλέρ και η μπάλα είναι σε επαφή με το εμπρός γήπεδο.

            10. Ο Α2 ντριμπλάρει τη μπάλα στο πίσω γήπεδό του όταν ο Β3 κάνει σφάλμα στον Α3 στο εμπρός γήπεδο της ομάδας Α. Το ρολόι των είκοσι τεσσάρων δευτερολέπτων δείχνει 15 δευτερόλεπτα. Θα πρέπει η επαναφορά της μπάλας για την ομάδα Α, να γίνει από το εμπρός γήπεδο, πλησίον του σημείου που διαπράχθηκε το σφάλμα, με υπολειπόμενο χρόνο 15 δευτερολέπτων για την ολοκλήρωση της επίθεσης;
            ΝΑΙ. 29.2.1 Εάν το παιχνίδι σταματήσει από ένα διαιτητή για σφάλμα από την ομάδα που δεν έχει τον έλεγχο της μπάλας και η επαναφορά χορηγείται στο εμπρός γήπεδο, το χρονόμετρο των είκοσι τεσσάρων 24ρων δευτερολέπτων θα επαναρυθμίζεται ως εξής: Εάν δέκα τέσσερα (14) δευτερόλεπτα ή περισσότερα εμφανίζονται στο ρολόι των είκοσι τεσσάρων 24ρων δευτερολέπτων, τη στιγμή που
σταμάτησε το παιχνίδι, το ρολόι των είκοσι τεσσάρων 24ρων δευτερολέπτων δε θα επαναρυθμιστεί, αλλά θα συνεχίσει από το χρόνο που σταμάτησε.
            Επεξηγήσεις FIBA Άρθρο 29 Κατάσταση 4  Εάν ο αγώνας σταματά από έναν διαιτητή για ένα σφάλμα που διαπράττεται από την ομάδα που δεν έχει τον έλεγχο της μπάλας και η κατοχή της μπάλας παραχωρείται στην ίδια ομάδα που προηγουμένως είχε τον έλεγχο της μπάλας στο εμπρός γήπεδο, το χρονόμετρο των είκοσι τεσσάρων (24) δευτερολέπτων επαναρυθμίζεται όπως παρακάτω: Εάν δεκατέσσερα (14) ή περισσότερα δευτερόλεπτα εμφανίζονται στο χρονόμετρο των είκοσι τεσσάρων (24) δευτερολέπτων τη στιγμή που ο αγώνας σταμάτησε, το χρονόμετρο των είκοσι τεσσάρων (24) δευτερολέπτων δεν θα επαναρυθμίζεται, αλλά θα συνεχίσει από το χρόνο που σταμάτησε.

            11. Μετά από επιτυχημένη καλαθιά ή πετυχημένη τελευταία ή μοναδική ελεύθερη βολή για την ομάδα Α, χορηγείται τάιμ άουτ στην ομάδα Β. Μετά το τάιμ άουτ ο διαιτητής εγχειρίζει τη μπάλα στο Β3 για επαναφορά από την τελική γραμμή. Ο Β3 δίνει τη μπάλα στο Β2, που βρίσκεται επίσης πίσω από την τελική γραμμή. Είναι νόμιμη η ενέργεια του Β3;
            ΝΑΙ. 17.2.7 Μετά από πετυχημένο καλάθι ή πετυχημένη τελευταία ή μοναδική ελεύθερη βολή ο παίκτης που επαναφέρει, μπορεί να κινηθεί πλάγια ή/και προς τα πίσω ή/και να μεταβιβάσει τη μπάλα σε συμπαίκτη του πάνω ή πίσω από την τελική γραμμή, (αλλά η μέτρηση των πέντε (5) δευτερολέπτων αρχίζει από την στιγμή που η μπάλα είναι στη διάθεση του πρώτου παίκτη εκτός ορίων).
         Επεξηγήσεις FIBA Άρθρο 17, Κατάσταση 3, Παράδειγμα 2 Νόμιμο παιχνίδι. Ο μόνος περιορισμός για την ομάδα Β να κρατά την μπάλα στην επαναφορά, είναι ότι πρέπει να μεταβιβάσουν την μπάλα στον αγωνιστικό χώρο μέσα σε πέντε (5) δευτερόλεπτα.
 
            12. Ο Β15 ντριμπλάρει τη μπάλα κάτω από το καλάθι της ομάδας του, όταν ξεκινά συμπλοκή. Αποβάλλονται αναπληρωματικοί και από τις δύο ομάδες και απομακρύνονται από τον πάγκο των ομάδων τους. Ο αγώνας ξαναρχίζει με επαναφορά της μπάλας για την ομάδα Β από το πλησιέστερο σημείο, που βρισκόταν η μπάλα όταν ξεκίνησε η συμπλοκή;
            ΟΧΙ. 39.3.2 Εάν περίπου την ίδια στιγμή που το παιχνίδι σταμάτησε εξαιτίας της συμπλοκής και μία ομάδα είχε έλεγχο της μπάλας ή την δικαιούται, η μπάλα θα δοθεί σε αυτή την ομάδα για επαναφορά από θέση εκτός ορίων στην προέκταση της κεντρικής γραμμής του γηπέδου, απέναντι από το τραπέζι της γραμματείας.

            13.Απομένουν 4 λεπτά για τη λήξη του αγώνα και το τρέχον αποτέλεσμα είναι ισόπαλο. Η ομάδα Α εκδηλώνει επίθεση και απομένουν 5΄΄ για την ολοκλήρωση της επίθεσής της, ενώ από σφάλμα του ο χρονομέτρης των 24΄΄ επαναρυθμίζει το χρονόμετρο των 24΄΄. Οι διαιτητές αντιλαμβάνονται το λάθος και διακόπτουν αμέσως τον αγώνα τη στιγμή που η ομάδα Α είναι έτοιμη να πετύχει καλάθι. Διορθώνουν το σφάλμα και χορηγούν τη μπάλα για επαναφορά από εκτός ορίων στην ομάδα Α για να εκδηλώσει επίθεση 5΄΄. Ενεργούν σωστά;
                        ΟΧΙ. 29.2.1 Εάν το παιχνίδι σταματήσει από ένα Διαιτητή για οποιοδήποτε αξιόλογη αιτία, που δεν έχει σχέση με καμία από τις ομάδες (επαναρύθμιση της συσκευής των 24άρων δευτερολέπτων κατά λάθος), θα χορηγείται κατοχή τη μπάλας στην ίδια ομάδα που προηγουμένως είχε τον έλεγχο της μπάλας.
            Εάν η επαναφορά χορηγείται στο εμπρός γήπεδο και δέκα τρία (13) δευτερόλεπτα ή λιγότερα εμφανίζονται στο ρολόι των είκοσι τεσσάρων 24ρων δευτερολέπτων τη στιγμή που σταμάτησε το παιχνίδι, το ρολόι των είκοσι τεσσάρων 24ρων δευτερολέπτων θα επαναρυθμιστεί στα δέκα τέσσερα (14) δευτερόλεπτα.


            14. Κατά τη διάρκεια των 2 τελευταίων λεπτών του αγώνα η ομάδα Β ζητά τάιμ άουτ μετά από καλάθι που δέχθηκε. Μετά την ολοκλήρωση του τάιμ άουτ η ομάδα Β επανέρχεται στον αγωνιστικό χώρο για να ξεκινήσει το παιχνίδι με αλλαγή του Β-9 από τον Β-11 και του Β-13 από τον Β-4, που δηλώθηκε κανονικά στην γραμματεία. Όταν το διαπιστώνει αυτό ο προπονητής της ομάδας Α ζητά τάιμ άουτ πριν η μπάλα ζωντανέψει, το οποίο και του χορηγείται. Μετά την ολοκλήρωση του τάιμ άουτ η ομάδα Β επανέρχεται στον αγωνιστικό χώρο για να ξεκινήσει το παιχνίδι χωρίς τον Β-4 αλλά με τον Β-9. Οι διαιτητές επιτρέπουν αυτή την σύνθεση της ομάδας Β και ξεκινούν τον αγώνα;
            ΟΧΙ.  19.2.4. Παίκτης που αντικαταστάθηκε και  αντικαταστάτης που έγινε παίκτης, δεν μπορούν να ξαναμπούν στον αγώνα ή να τον εγκαταλείψουν αντίστοιχα, μέχρις ότου η μπάλα ξανανεκρωθεί και αφού κυλήσει κάποιο χρονικό διάστημα στο χρονόμετρο του αγώνα.

15. Ο διαιτητής πετά τη μπάλα για την εναρκτήρια αναπήδηση. Αφού η μπάλα χτυπήθηκε νόμιμα από τον Α9 σημειώνεται διπλό σφάλμα των Α6 και Β8. Ο διαιτητής θα κάνει νέο τζάμπολ στον κεντρικό κύκλο μεταξύ δύο οποιωνδήποτε παικτών;
ΟΧΙ. 35.2 Εάν περίπου την ίδια χρονική στιγμή με το διπλό σφάλμα, καμία ομάδα δεν είχε τον έλεγχο της μπάλας ή δεν την δικαιούται, τότε μία διαδικασία αναπήδησης συμβαίνει.             
 Επεξηγήσεις άρθρο 12, κατάσταση 1, παράδειγμα 1 Από τη στιγμή που ο έλεγχος ζωντανής μπάλας στον αγωνιστικό χώρο δεν έχει ακόμα καθιερωθεί, ο διαιτητής δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει το βέλος της εναλλασσόμενης κατοχής για να υποδείξει κατοχή. Ο διαιτητής θα διαχειριστεί μία άλλη αναπήδηση στον κεντρικό κύκλο και οι Α6 και Β8 θα πηδήξουν. (Ότι   χρόνος έχει κυλήσει στο χρονόμετρο του αγώνα, μετά το νόμιμο άγγιγμα της μπάλας και πριν το διπλό σφάλμα, θα παραμείνει καταναλωμένος

16. Ο Α7 κάνει αντιαθλητικό σφάλμα σε βάρος του Β14. Αφού ο διαιτητής μπει στον περιοριστικό χώρο για να χορηγήσει την 1η ελεύθερη βολή, αλλά πριν η μπάλα τεθεί στη διάθεση του παίκτη Β14 που θα εκτελέσει την ελεύθερη βολή, σημειώνεται τεχνική ποινή σε βάρος του προπονητή της ομάδας Β. Ο αγώνας συνεχίζεται με χορήγηση της μπάλας στην ομάδα Β, που είχε την κατοχή της μπάλας πριν σημειωθεί το αντιαθλητικό σφάλμα;
ΝΑΙ. 42.2.7 Αν μετά την ακύρωση ισοδυνάμων ποινών σε βάρος και των δύο ομάδων, δεν υπάρχουν άλλες ποινές για εκτέλεση, ο αγώνας θα συνεχισθεί ως ακολούθως. Εάν περίπου την ίδια στιγμή της πρώτης καταστρατήγησης μία ομάδα είχε τον έλεγχο της μπάλας ή την δικαιούται, η μπάλα πρέπει να δοθεί σε αυτή την ομάδα για επαναφορά από θέση εκτός ορίων, πλησιέστερα του σημείου που έγινε η πρώτη καταστρατήγηση.

17. Σε επαναφορά από βέλος εναλλασσόμενης κατοχής από τον Α7, ο Β9 είναι ο πρώτος που ακουμπά τη μπάλα, αλλά με το πόδι του. Έτσι χορηγείται νέα επαναφορά για την ομάδα Α. Η ομάδα Α θα διατηρήσει υπέρ της το βέλος της εναλλασσόμενης κατοχής;
ΝΑΙ. 12.4.2 Η εναλλασσόμενη κατοχή τελειώνει όταν η μπάλα αγγίζει ή νόμιμα αγγίχτηκε από παίκτη εντός του αγωνιστικού χώρου.

18. Η ομάδα Β έχει τη μπάλα στην κατοχή της για 5΄΄ στον αμυντικό της χώρο, όταν τραυματίζεται ο παίκτης Β7. Ο διαιτητής διακόπτει τον αγώνα και επαναφέρει τη μπάλα από την πλάγια γραμμή μετά την αντικατάσταση του Β7, υπολογίζει δε 8΄΄ για τη μεταφορά της μπάλας στον μπροστά χώρο;
ΟΧΙ. 28.1.3 Η περίοδος των οκτώ (8) δευτερολέπτων θα συνεχιστεί για τον εναπομείναντα χρόνο, όταν η ίδια ομάδα που προηγουμένως είχε τον έλεγχο της μπάλας, αποκτά το δικαίωμα της επαναφοράς της, εκτός ορίων στο πίσω γήπεδο, σαν αποτέλεσμα τραυματισμού παίκτη της ίδιας ομάδας.

19. Η μπάλα αγγίζεται ταυτόχρονα από τους Α4 και Β4 και οι διαιτητές καταλογίζουν περίπτωση αναπήδησης. Η ομάδα Α έχει το δικαίωμα της επαναφοράς σύμφωνα με τη διαδικασία της εναλλασσόμενης κατοχής. Στη διάρκεια της επαναφοράς, ο Α5 διαπράττει παράβαση πέντε (5) δευτερολέπτων και η μπάλα χορηγείται στην ομάδα Β. Η επόμενη εναλλασσόμενη κατοχή θα είναι υπέρ της ομάδας Α;
ΟΧΙ. 12.5.5 Η παράβαση από μία ομάδα κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης της εναλλασσόμενης κατοχής, έχει σαν αποτέλεσμα την απώλεια της εναλλασσόμενης κατοχής. Η κατεύθυνση του βέλους της εναλλασσόμενης κατοχής θα αντιστραφεί αμέσως, υποδεικνύοντας ότι η αντίπαλη ομάδα
που έκανε την παράβαση θα έχει το δικαίωμα της εναλλασσόμενης κατοχής στην επόμενη περίπτωση αναπήδησης (Jump – ball). Το παιχνίδι θα ξαναρχίσει με τη χορήγηση της μπάλας στους αντιπάλους από την αντίπαλη ομάδα που διέπραξε την παράβαση, για μία επαναφορά από το αρχικό σημείο παράβασης της επαναφοράς.

20. Στη διάρκεια του πρώτου ημιχρόνου, και ενώ έχει εκπνεύσει ο χρόνος του τάιμ άουτ, ο διαιτητής σφυρίζει και γνέφει στις ομάδες να εισέλθουν στον αγωνιστικό χώρο. Ο προπονητής της Α συνεχίζει να δίνει οδηγίες στην ομάδα του η οποία παραμένει στα όρια του πάγκου της. Ο διαιτητής δίνει μια προειδοποίηση στον προπονητή της Α γι αυτήν του την καθυστέρηση. Εάν στη διάρκεια του δευτέρου ημιχρόνου, η ομάδα Α επαναλάβει αυτή της τη συμπεριφορά, ο διαιτητής θα καταλογίσει ένα τεχνικό σφάλμα κατά του προπονητή της Α, καταγεγραμμένο ως ¨Β¨;
ΟΧΙ. Επεξηγήσεις άρθρο 18/19, Κατάσταση 8, Παράδειγμα  Κάθε τάιμ-άουτ θα διαρκεί ένα (1) λεπτό. Οι ομάδες πρέπει αμέσως να επιστρέφουν στον αγωνιστικό χώρο αφού ο διαιτητής σφυρίξει και κάνει νόημα στις ομάδες να μπουν στον αγωνιστικό χώρο. Μερικές φορές μία ομάδα παρατείνει το τάιμ-άουτ πέραν του καθορισμένου ενός (1) λεπτού, αποκτώντας πλεονέκτημα παρατείνοντας τα τάιμ-άουτ και προκαλώντας επίσης καθυστέρηση του αγώνα. Μία προειδοποίηση σε εκείνη την ομάδα θα δίνεται από έναν διαιτητή. (ο διαιτητής κάνει μία προειδοποίηση στον προπονητή ότι, αν η ίδια συμπεριφορά επαναληφθεί  ένα επιπρόσθετο τάιμ-άουτ θα χρεωθεί εναντίον της ομάδας Α).

                                                                                                Δημήτριος Μιχέλης
                                                                                                Ευστάθιος Πασσαλίδης
                                                                                                Σ.Δ.Κ. ΘΡΑΚΗΣ






                                                                                                                                                                                                                                                     


Post Top Ad

ad728

Post Bottom Ad

ad728