Λεξικό Μπασκετικής Ορολογίας Νο 3


 ΛΕΞΙΚΟ ΜΠΑΣΚΕΤΙΚΩΝ ΟΡΩΝ Νο 3


 (Basketball Game Glossary) B.G.G


Σακης Δελλιος Μέλος Σ.Ε.Π.Κ 
Email: coachsakisdelios@yahoo.gr
 
Σήμερα θα σας παρουσιάσω δεκαπέντε (15) ξενόγλωσσες εκφράσεις που αφορούν το άθλημα του Mπασκετ σε πιο προχωρημένο επίπεδο. Άλλες τις ακούτε από σχολιαστές αγώνων άλλες πάλι τις βλέπετε σε ξενόγλωσσα άρθρα άλλες δεν τις ξέρετε καθόλου.

Ξεκινάμε λοιπόν    

  1. Belly cut: Επιθετική κίνηση παίκτη. Ο παίκτης που βρίσκεται σε κατάσταση αιφνιδιασμού δηλ. τρέχει στον διάδρομό του και κάνει κίνηση (κόβει)  προς το καλάθι, εάν δεν πάρει την μπάλα συνεχίζει να κάνει την κίνηση του μέχρι την άλλη πλευρά του γηπέδου. Η κίνηση που κάνει είναι ακριβώς πάνω στην πλάγια γραμμή και εν συνεχεία κάνει καμπύλη – κύκλο.
  2. Cut: Επιθετική κίνηση παίκτη. Είναι μια δυνατή – γρήγορη κίνηση από επιθετικό παίκτη συνήθως προς το καλάθι , κερδίζει τον αμυντικό του και είναι σε θέση να δεχθεί πάσα και να κάνει σουτ ή lay up.
  3. Draft: Είναι μία διαδικασία επιλογής παικτών που γίνεται κάθε χρόνο. Ομάδες που συμμετέχουν στο πρωτάθλημα του NBA διαλέγουν παίκτες από τα κολλέγια της Αμερικής (NCAA) και από τον υπόλοιπο κόσμο.
  4. Drop : Κίνηση ή γλίστρημα προς την βασική γραμμή (Base line).
  5. Fast Break: Είναι ένα παιχνίδι, που εξελίσσετε γρήγορα. Πραγματοποιείτε μετά από άστοχο σουτ και ριμπάουντ ή κλέψιμο της μπάλας. Πρέπει να έχει πλεονέκτημα η επιτιθέμενη ομάδα ώστε να ολοκληρώσει το παιχνίδι της με παίκτη λιγότερο καταστάσεις 2ο  εναντίον 1ος  ή 1ας  εναντίον 1ος , γνωστός σε όλους μας αιφνιδιασμός.      
  6. Hoop: Είναι το στεφάνι της μπασκέτας, συνώνυμο είναι ή λέξη Rim: είναι η άκρη του στεφανίου. Στην αργκό (διάλεκτο του πεζοδρομίου) σημαίνει παίζω μπάσκετ. Χρησιμοποιείται σε καταστάσεις του Street BasketBall (SBB) : παιχνίδι μπάσκετ σε εξωτερικό χώρο. Σημείωση: η μπασκέτες έχουν σιδερένιο φιλέ για να μην κόβετε. 
  7. Pick: Είναι το εμπόδιο (ανθρώπινο σώμα) , ακίνητο που τοποθετείτε ανάμεσα στον αμυντικό παίκτη και στον επιθετικό παίκτη. Στόχος είναι να βοηθήσει τον επιθετικό παίκτη να σκοράρει ή να δημιουργήσει μια επιθετική κατάσταση. Εάν το συγκεκριμένο εμπόδιο (ανθρώπινο σώμα) δεν είναι ακίνητο τότε υπάρχει παράβαση  (επιθετικό φάουλ) και αλλαγή κατοχής της μπάλας. Συνώνυμο είναι η γνωστή λέξη  σε όλου σας screen .
  8. Pick and Roll (PnR): Είναι ή επιθετική συνεργασία 2 παικτών ο ένας εκ αυτών έχει στην κατοχή του την μπάλα. Ο άλλος παίκτης λέμε ότι «στήνει» το pick ή screen. Στην εξέλιξη της συγκεκριμένης επιθετικής ενέργειας ο κάτοχος της μπάλας έχει 3 επιλογές , α) να κάνει διείσδυση προς το καλάθι ή να δημιουργήσει μια ελεύθερη πάσα σε συμπαίκτη του , β) να δώσει πάσα στον παίκτη που του έδωσε το pick και εν συνεχεία  έκανε το Roll. Το λεγόμενο ρολάρισμα κάθετη κίνηση προς το καλάθι το λεγόμενο Dive . Η συγκεκριμένη κίνηση όσο απλή και εάν σας ακούγεται ή σας φαίνατε δύσκολα αντιμετωπίζεται . Απαιτεί καλό συγχρονισμό κινήσεων - καλές αποστάσεις μεταξύ των παικτών.
  
  1. Pick and Pop (PnP): Είναι ή συνέχεια της 3ης επιλογής του παίκτη που είναι κάτοχός της μπάλας , η μόνη διαφορά είναι ότι ο παίκτη που κάνει στο pick αντί να κάνει κίνηση προς το καλάθι , κάνει κίνηση προς την περιφέρεια συνήθως για να σουτάρει. Πολλές φορές ένα pop out καταλήγει σε αλλαγή γωνίας της πάσας με απώτερο αποτέλεσμα η επίθεση να εκδηλωθεί κοντά στο καλάθι.

  1. Skip: Είναι η διαγώνια πάσα που γίνεται από την μια πλευρά της επίθεσης στην άλλη. (από την δυνατή πλευρά στην αδύνατη). Η μπάλα περνά πάνω από την άμυνα. Η πάσα αυτή  μετακινεί ολόκληρη την άμυνα, χρησιμοποιείται αρκετά σε άμυνα ζώνης και σε 2αντα αιφνιδιασμό. Ειδικά ένα υπάρχει και καλός σουτέρ στην απέναντι πλευρά είναι η καλύτερη.
  2. Spacing: Είναι έκφραση που σημαίνει ισορροπία στο παρκέ ώστε να μπορώ να κινηθώ με (πλεονέκτημα) είτε έχω την μπάλα είτε χωρίς αυτήν. Γνωστές ως  αποστάσεις μεταξύ των παικτών.
  3. Timing: Είναι έκφραση που σημαίνει την κατάλληλη στιγμή. Γνωστή και ως συγχρονισμός   
  4. Traveling: Είναι παράβαση παίκτη. Ο παίκτης κάνει παραπάνω βήματα χωρίς να ντριπλάρει τα γνωστά σε όλους Βήματα.  
  5. Tip off: Είναι η αρχή που παιχνιδιού γνωστό και ως jump ball.
  6. Tip in: Στατιστικός όρος που σημαίνει άστοχο σουτ .
 
ΥΣ: Κάθε Δευτέρα και Παρασκευή λίγο μετά τις οκτώ το απόγευμα μπορείτε να ακούτε μέσω του www.sport895.com  Sport FM Volos 89,5  τον coach Σάκη Δελλίο και στην εκπομπή Basket Time.




Post Top Ad

ad728

Post Bottom Ad

ad728