Οι παιδικές ασθένειες του ΟΣΦΠ


Του Τάκη Πανούλια 
 Η φράση "ότι δεν σε σκοτώνει σε κάνει πιο δυνατό" έχει γίνει κλισέ σε τέτοιες περιπτώσεις και ίσως να είναι μια απλοϊκή προσέγγιση του θέματος της ανεπανάληπτης επιτυχίας τηςMontepaschi Siena να αποτινάξει τοεφιαλτικό πρώτο παιχνίδι της σειράς της και να αποκλείσει τον Ολυμπιακό. Μια ήττα που στις περισσότερες των περιπτώσεων θα είχε τσαλακώσει το ηθικό και τοπνεύμα πολλών ομάδων.  

Η Siena τελείωσε την σειρά στο Palaestra με 3-1 σε μια επική επιστροφή και θα δώσει το παρόν στο Final Four στην Βαρκελώνη. Αφήνοντας εκτός τονΟλυμπιακό που είχε κάνει το ταξίδι τις δύο τελευταίες περιόδους. Πώς έγινε και τοασχημόπαπο μετά την ντροπιαστική ήττα στο πρώτο παιχνίδι, έγινε κύκνος και πέτυχε τρεις καθαρές νίκες είναι κάτι που σηκώνει πολύ κουβέντα. Η διαφορά 17 πόντων που κέρδισε άλλωστε στο δεύτερο παιχνίδι είναι και η μεγαλύτερη ήττα εντός έδρας των "κόκκινων" στην τελευταία διετία.   
Ξεθύμανε

Ένας σχολιαστής αμερικάνικου τηλεοπτικού δικτύου έλεγε πριν από μερικά χρόνια, σε μια σειρά τελικών μεταξύ Celtics - Lakers, πως είναι απαράβατος κανόνας σταplay offs του NBA ο προπονητής να μην αφήνει στην ομάδα του να κερδίζει με υπερβολικά μεγάλες διαφορές σκεπτόμενος το επόμενο παιχνίδι της σειράς εφόσον υπάρχει. Να μην "αδειάζει" κατά κάποιο τρόπο η ομάδα και από φυσικές δυνάμεις αλλά και συναισθηματικά. Καλύτερα να κατεβάσεις τον ρυθμό του αγώνα και να διατηρήσεις την διαφορά σε ανεκτά επίπεδα για να κρατήσεις και τους παίκτες σου σε εγρήγορση.   

Δεν ξέρω αν ο Ivkovic το προσπάθησε και δεν κατόρθωσε να φέρει την διαφορά σε χαμηλότερα επίπεδα η ήθελε να σκοτώσει το ηθικό της ιταλικής ομάδας. Αλλά ο σεισμός του ΣΕΦ που ταρακούνησε τους Ιταλούς στο πρώτο παιχνίδι προκάλεσε στη συνέχεια το τσουνάμι της Siena που παρέσυρε τον Ολυμπιακό σαν αντίδραση.  

Με σιδερένια άμυνα απορύθμισε τον Ολυμπιακό στην επίθεση υποχρεώνοντας τον σε πολλά λάθη σε κάθε παιχνίδι αλλά και χαμηλά ποσοστά από μακρινή απόσταση. Στα τρία τελευταία παιχνίδια οι "ερυθρόλευκοι" περιφερειακοί είχαν 4/185/17,6/21 τρίποντα και 2220, και 17 λάθη αντίστοιχα.  
Οι "κόκκινοι" σε αυτό το γεμάτο έντασησυναισθηματική και φυσική προσπάθεια παιχνίδι των Ιταλών δεν στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων. Φαίνονταν νικημένοι πνευματικά και σωματικά.   
Παιδικές ασθένειες

• Τα πολλά λάθη του Ολυμπιακού σε κάθε παιχνίδι δείχνουν ότι το πρόβλημα οργάνωσης στης ομάδας τελικά παρέμεινε πρόβλημα. Ήταν κάτι για το οποίο είχαμε μιλήσει στο ξεκίνημα της περιόδου και που ο προπονητής του ήθελε να βελτιώσει. ΟΠαπαλουκάς σχεδόν αόρατος δεν είχε καμιά σχέση με τον παίκτη στο δεύτερο γύρο του Top 16.  

Ο Teodosic και με το πρόβλημα του τραυματισμού του, λίγα πράγματα, σε μια κακή σεζόν όπως εξελίσσεται για αυτόν και την ομάδα του. Τέλος ο Σπανούλης με3/19 τρίποντα στην σειρά και πολλά λάθη έγινε προβλέψιμος και δεν βοήθησε όσο το ταλέντο του επέβαλε.  

• Οι τρύπες στις θέσεις του small και power forward ειδικά του παίκτη με το συνεπές μακρινό σουτ έκαναν και πάλι την εμφάνιση τους. Η απόδοση του Ercegείχε βοηθήσει πολύ σε αυτόν τον τομέα στην φάση του Τop 16 αλλά και ο ίδιος σταδιακά χάθηκε και οι υπόλοιποι δεν μπορούν να κάνουν αυτήν την δουλειά. Τουτεσσαριού δηλαδή που θα ανοίξει την άμυνα με το μακρινό σουτ.  

• Η προσπάθεια του Gordon συγκινητική στο να καλύψει τις αδυναμίες αλλά δεν έφθανε. Χρειαζόταν περισσότερη βοήθεια από τα κλασικά τριάρια η ομάδα και δεν την πήρε. Ο Keselj αόρατος άνθρωπος και ο Παπανικολάου λίγα πράγματα και χωρίς την απαραίτητη βελτίωση. Το έχουμε ξαναπεί ότι ο τρόπος παιχνιδιού τουΟλυμπιακού δεν τους βοηθά και πολλές φορές δείχνουν αποκομμένοι από το παιχνίδι της ομάδας.  

• Θα ήθελαν περισσότερα kick outs δηλαδή περισσότερες πάσες από την διείσδυση του χειριστή της μπάλας μετά από το pick and roll. Αλλιώς παίρνοντας την μπάλα στατικά πρέπει να δημιουργήσουν από μόνοι τους φάσεις και δεν έχουν τέτοια δυνατότητα ακόμα.

Γιατί ο μεν Keselj μπορεί να εκτελέσει με σουτ (τουλάχιστον έτσι ξέραμε), αλλά και οΠαπανικολάου θα μπορούσε να πάει στο καλάθι σαν slasher (να πάει προς το καλάθι με ντρίπλα) αρκεί η άμυνα να τρέχει να τους καλύψει μετά από περιστροφή (άμυνα close out). Όταν στις δύο αυτές θέσεις (SF/PF) δεν υπάρχει απειλή τότε ηάμυνα μπορεί εύκολα να κλείσει και να αντιμετωπίσει το pick and roll με μεγαλύτερη ευχέρεια.   
Η ζωή χωρίς τον McCalebb

Ο McCalebb είναι από πιο δύσκολους παίκτες να περιορίσει κανείς στην επίθεση στοευρωπαϊκό μπάσκετ. Εκπληκτικός σκόρερδιαβάζει πολύ καλά τον αντίπαλοαμυντικό, και την κατάλληλη στιγμή σε περνάει με μεγάλη ευκολία (slasher). Ο τραυματισμός του ήταν ένα μεγάλο συν για την ομάδα του Πειραιά αλλά δεν το εκμεταλλεύτηκε. Μιλάμε για έναν παίκτη που το 71% των προσπαθειών του είναικαρφώματα και layups, με το 65% να είναι επιτυχημένα.  

Στο πρώτο παιχνίδι που αγωνίστηκε τα περισσότερα λεπτά η ομάδα του έχασε με κάτω τα χέρια. Ο παίκτης έδειξε ανέτοιμος και ο Pianigiani πολύ σωστά στην συνέχεια δεν τον χρησιμοποίησε προστατεύοντας τον ίδιο και την ομάδα του. Έδειξε ότι η ομάδα του μπορεί να παίξει καλά και χωρίς αυτόν οπλίζοντας μεαυτοπεποίθηση τους υπόλοιπους.   
David Moss Off /Malik Hairston On

Moss στην συγκεκριμένη σειρά δεν απέδωσε τα αναμενόμενα στα περισσότερα παιχνίδια παρότι είχε καλά νούμερα σε όλη την περίοδο. Είχε και αυτός πολλά post ups στο παιχνίδι του και αποτελούσε απειλή για τα τριάρια του Ολυμπιακού. Αφού δεν μπόρεσε να κάνει αυτός την δουλειά την έκανε και με το παραπάνω ο Hairston.  

Είχε δύο φορές τις καλύτερες επιδόσεις του για την τρέχουσα περίοδο με 19 και 25 πόντους στο δεύτερο και το τέταρτο παιχνίδι της σειράς με ranking 31 και τις δύο φορές. Δεν ξεχνάμε τα rebound που μάζεψε και που στο δεύτερο παιχνίδι (11) ήταν μαχαιριές στην καρδία της άμυνας των κόκκινων.   
Jaric Reloaded

Η ανάσταση του Marko Jaric ήταν ένα μεγάλο συν για την Siena και επιπλέον ένα κρυφό όπλο για τον Pianigiani. Ξεκινώντας τα προημιτελικά ο guard της ιταλικής ομάδας είχε μάλλον ήσυχη παρουσία. Τώρα πως ο Marko από αόρατος άνθρωπος έγινε διαστημικός είναι και αυτό ένα ερώτημα. Πάντως ακόμα και στο δεύτερο παιχνίδι έδειξε σημάδια ανάκαμψης έστω και με κάποια δυνατά φάουλ σε περιπτώσεις layup παικτών του Ολυμπιακού.   
Δεν την ξαναπατάω

Ο Simone Pianigiani είχε σπάσει την έδρα του Παναθηναϊκού την περίοδο 2008-09 όπως και τώρα με τον Ολυμπιακό. Τότε μάλιστα δεν είχε χάσει το πρώτο παιχνίδι της σειράς με τέτοια απίστευτη διαφορά. Στην συνέχεια όμως το pick & roll των "πρασίνων" διέλυσε κυριολεκτικά την άμυνα της Siena. Ο Ιταλός προπονητής αυτή την φορά ήταν αποφασισμένος να πάρει τα μέτρα του και το δήλωσε άλλωστε "να μην την ξαναπατήσουμε όπως με τον Παναθηναϊκό". Αυτή την φορά σταμάτησε το pick and roll του Σπανούλη με επιθετικά hedge out, και έτσι θα έχει την ευκαιρία του να αντιμετωπίσει ξανά τον Παναθηναϊκό, για να προσπαθήσει να πάρει το αίμα του πίσω. 
Συμπέρασμα

Σε αυτή την σειρά είμαι σίγουρος ότι πολλοί αναρωτιούνται κατά πόσο η Siena ανέτρεψε την κατάσταση ή κατά πόσο την "πάτησε" ο Ολυμπιακός. Όπως λέμε κάθε φορά στην εξίσωση υπάρχει και ο αντίπαλος και δεν πρέπει να θεωρούμε ότι μόνο η δική μας απόδοση επηρεάζει το αποτέλεσμα.  

Για την ιταλική ομάδα είναι σημαντικό ότι μάζεψε τα κομμάτια της, επιστράτευσεφιλότιμο, και τινάζοντας την σκόνη που άφησαν οι 48 πόντοι διαφορά στο πρώτο παιχνίδι περπάτησε περήφανα στην συνέχεια με ψηλά το κεφάλι. Κατάπιε την ντροπή και βρήκε την δύναμη να αντιδράσει αναγκάζοντας τους πάντες να θαυμάσουν την συνοχή που έδειξε σαν ομάδα.  

Ο Ολυμπιακός έδειξε ότι έχει ασθένειες που θεράπευσε πρόσκαιρα στην προηγούμενη φάση, αλλά θα τον βασανίζουν για πολύ ακόμα μέχρι ο προπονητής του να βρει το κατάλληλο φάρμακο για μόνιμη θεραπεία. Η μεταμόρφωση που γράψαμε σε προηγούμενο άρθρο ήταν μάλλον μασκάρεμα. Η ταυτότητα της ομάδας τώρα σχηματίζεται και θέλει αρκετή δουλειά ακόμα. Πάντως αν θα θέλαμε να δούμε κάτι περισσότερο είναι μεγαλύτερη αντίδραση στις τρεις ήττες μετά τη μεγαλειώδη πρεμιέρα του.  

Για την ομάδα του Πειραιά ισχύει το κλασικό "δεν είναι το ύψος που με φοβίζει αλλά η πρόσκρουση από την πτώση". Τώρα δοκιμάζεται η δική του συνοχή σαν ομάδα και θα δούμε την αντίδραση του στην συνέχεια. Μέσα από την δουλειά στην προπόνηση μπορεί να λύσει τα προβλήματα του. Η προπόνηση είναι σαν την ψυχανάλυση. Και στις δύο περιπτώσεις για να φθάσεις στο στόχο σου πρέπει να γνωρίζεις το πρόβλημά σου.

Post Top Ad

ad728

Post Bottom Ad

ad728