Βελτίωση ψηλού παίκτη - ασκήσεις, συμβουλές

Βελτίωση του ψηλού παίκτη - Ενότητα 1Γενικά
Ο καλύτερος και απλούστερος ορισμός για το μπάσκετ θα μπορούσε να είναι: «μπάσκετ είναι η σωστή εκτέλεση των βασικών». Όταν ένας παίκτης μπαίνει στο γήπεδο του μπάσκετ πρέπει να γνωρίζει ή να μαθαίνει πριν από οτιδήποτε άλλο πως πρέπει να πιάνει τη μπάλα του μπάσκετ και πώς να χρησιμοποιεί τα πόδια του (footwork). Όσον αφορά τον ψηλό παίκτη, πρέπει να προσθέσουμε τα μάτια και τη χρησιμοποίηση των χεριών όταν δεν έχει τη μπάλα.
Ο ψηλός παίκτης (όπως και όλοι οι άλλοι παίκτες) πρέπει να διδάσκεται να χρησιμοποιεί τα μάτια του για να πιάσει τη μπάλα όπως και για να εκτελέσει σωστά το hook. Για τον ψηλό παίκτη αυτό είναι ίσως σημαντικότερο από ότι για τους άλλους παίκτες διότι ο ψηλός παίζει κοντά στη ρακέτα και δέχεται πολύ μεγάλη πίεση από έναν ή περισσότερους παίκτες. Το πώς χρησιμοποιεί τα χέρια του είναι απαραίτητο για να μάθει να κάνει post up σωστά και αποτελεσματικά.


Ο ψηλός παίκτης - ειδικά σήμερα όπως έχει εξελιχθεί το μπάσκετ - πρέπει να έχει την ικανότητα να τρέξει το γήπεδο με ταχύτητα τόσο στο επιθετικό όσο και στο αμυντικό transition. Στο επιθετικό transition ως πρώτος trailer μπορεί να σκοράρει εύκολα lay-ups. Ως δεύτερος trailer μπορεί να είναι αποτελεσματικός αν μπορεί να σουτάρει από το high post, ή μπορεί να δημιουργήσει μέσα από το pick and roll, το pick and pop out ή το high-low. Στο αμυντικό transition θα πρέπει να βρεθεί γρήγορα πίσω στην άμυνα για να αντιμετωπίσει, ως αμυντικός τώρα, τις αντίστοιχες καταστάσεις. Το να μπορεί να τρέξει γρήγορα και μόνον αυτό ΔΕΝ είναι όμως αρκετό. Ο παίκτης πρέπει να μπορεί και να σταματήσει γρήγορα με τέτοιο τρόπο που να μπορεί άμεσα να σουτάρει, να πασάρει, να δεχθεί την μπάλα και να διεισδύσει ή να κάνει screen. Στην άμυνα, το γρήγορο σταμάτημα θα πρέπει να είναι τέτοιο που να μπορεί να παίξει άμυνα στην περιφέρεια στη μπάλα ή μακριά από τη μπάλα, στο low post, στο pick and roll ή να κάνει block out και να πάρει rebound. Όλα αυτά έχουν να κάνουν με το footwork (τρέξιμο, σταμάτημα, ξεκίνημα, θέση τριπλής απειλής, θέση άμυνας), το πιάσιμο της μπάλας (υποδοχή μπάλας, θέση τριπλής απειλής), τα μάτια (μάτια στη μπάλα) και τα χέρια (post up ως πρώτος trailer).


Όλα αυτά αναφέρονται γιατί είναι πράγματα στα οποία ο ψηλός παίκτης θα πρέπει να προπονηθεί για να βελτιωθεί, αφού όμως πρώτα τα διδαχθεί. Υπάρχουν πολλοί παίκτες που στο επιθετικό transition δεν έχουν την ικανότητα να κάνουν όλα αυτά που έχουν αναφερθεί το ίδιο καλά, ίσως και μερικά από αυτά καθόλου. Νομίζω ότι οι προπονητές πρέπει να δημιουργήσουν στο επιθετικό transition καταστάσεις ιδανικές και προσαρμοσμένες στην ικανότητα των παικτών, αφού διαπιστωθεί τι μπορεί να κάνει και τι δεν μπορεί να κάνει ο ψηλός παίκτης (π.χ. αν ένας από τους δύο ψηλούς ΔΕΝ μπορεί να σουτάρει από το high post).


Ακόμα, θα πρέπει οι ψηλοί μας παίκτες να ξέρουν πως θα αντιδράσουν στο επιθετικό transition, αν βρεθούν και οι δύο μπροστά από τη μπάλα, ο ένας από τους δύο, ή και οι δύο βρεθούν στο ίδιο επίπεδο ή πίσω από τη μπάλα.Ασκήσεις - σκέψεις και προβληματισμοί


Το είδος, η σειρά και ο τρόπος εκτέλεσης των ασκήσεων μπορεί να αλλάζουν από παίκτη σε παίκτη, ανάλογα με το επίπεδό του, τον χρόνο διαθέσιμο για προπόνηση για ατομική βελτίωση, το πόσο σημαντικό είναι να βελτιωθεί σε κάτι άμεσα, αλλά και από το αν στην ίδια προπόνηση μετέχει ένας ή περισσότεροι παίκτες (που μπορεί να έχουν παρόμοιες ή τελείως διαφορετικές αδυναμίες). Ακόμα, οι προπονητές θα πρέπει να σκέφτονται και να δημιουργούν ασκήσεις (ή να μετατρέπουν κάποια γνωστή άσκηση), ώστε να ικανοποιήσουν την ανάγκη που θα παρουσιασθεί σε κάποια προπόνηση ή ίσως και για να ικανοποιήσουν (εποικοδομητικά) την εσωτερική ανάγκη για δημιουργία που πολλές φορές νιώθουν. Υπάρχουν ασκήσεις που οι προπονητές χρησιμοποιούσαν πριν 50 ή και 60 χρόνια και εξακολουθούν να είναι οι καλύτερες και την σημερινή εποχή. Μια άσκηση μπορεί να είναι τρομερά απλή, τόσο απλή που κάποιοι προπονητές απαξιούν να τη χρησιμοποιήσουν, χωρίς όμως να σκέφτονται τα οφέλη που ένας παίκτης μπορεί να αποκομίσει από αυτήν.


Μια άσκηση, πολύ απλή ή πολύ σύνθετη είναι καλή ΜΟΝΟΝ αν:


ο προπονητής, ξέρει πώς να την διδάξει (πρέπει να είναι σύντομος, σαφής) καταλαβαίνει αν μπορεί να την δείξει ο ίδιος ή κάποιος παίκτης, ξέρει πώς να την εφαρμόσει, γνωρίζει ποιος είναι ο λόγος που έχει επιλέξει να χρησιμοποιήσει τη συγκεκριμένη άσκηση και όχι κάποια άλλη, αναγνωρίζει κατά την διάρκεια που εκτελείται από τους παίκτες αν όντως είναι χρήσιμη για τον λόγο που την επέλεξε, βλέπει λάθη και τυχόν αδυναμίες των παικτών κατά την εκτέλεσή της και ο παίκτης ή οι παίκτες την εκτελούν με τον καλύτερο δυνατό τρόποΒελτίωση του ψηλού παίκτη - Ενότητα 2


Ο προπονητής πρέπει να κατανοήσει ότι χρειάζεται αρκετός χρόνος για να βελτιωθεί ο νεαρός παίκτης και ότι θα πρέπει να προχωρήσει στο επόμενο βήμα, μόνον όταν ο παίκτης έχει μάθει καλά το προηγούμενο. Πολλοί παίκτες ανυπομονούν να μάθουν περισσότερα. Τόσο οι παίκτες όσο και οι προπονητές πρέπει να έχουν ΥΠΟΜΟΝΗ. Ατομική προπόνηση μισή ώρα πριν την ομαδική προπόνηση, είναι πολύτιμος χρόνος για διδασκαλία και μάθηση. Οπωσδήποτε ατομικές προπονήσεις - συνήθως τα πρωϊνά - αποτελούν τον καλύτερο χρόνο για να δουλέψουν μαζί προπονητές και παίκτες.


Κάθε προπόνηση του ψηλού παίκτη θα πρέπει να αρχίζει με ασκήσεις footwork. Πρέπει να συνηθίσει ο παίκτης, ειδικά ο νεαρός σε ηλικία, στο να έχει κάθε στιγμή αθλητική στάση και πολύ καλή θέση ισορροπίας. Ακόμα θα πρέπει να καταλάβει ότι σε κάθε pivot που κάνει θα πρέπει να διατηρεί τη σωστή στάση και την ισορροπία του.Άσκηση
Ο παίκτης τρέχει από τελική γραμμή σε τελική γραμμή χωρίς μπάλα, με μέτρια ταχύτητα (εφόσον η άσκηση εκτελείται πριν το stretching - διαφορετικά πηγαίνει με ταχύτητα). Σε συγκεκριμένα σημεία (προέκταση φάουλ, γραμμή κέντρου, τελικές γραμμές), ή κατόπιν κάποιου σήματος από τον προπονητή, ο παίκτης κάνει jump stop και pivot μέχρι να γυρίσει ξανά προς τη κατεύθυνση που πήγαινε. Ο παίκτης χρησιμοποιεί πρώτα front pivot. Μετά εκτελεί την άσκηση με reverse pivot.


Σημεία έμφασης
Γόνατα λυγισμένα σε μέση θέση ισορροπίας
Πόδια ανοικτά όσο περίπου οι ώμοι
Ώμοι πάνω από τις μύτες των ποδιών
Σαγόνι παράλληλο με το πάτωμα
Χέρια σαν να κρατάνε μπάλα του basketball
Σε κάθε pivot διατηρείται η θέση ισορροπίας
Σε κάθε pivot το κεφάλι γυρίζει λίγο ώστε τα μάτια να κοιτάζουν πάντοτε στην κατεύθυνση που ο παίκτης επιτίθεται
Κατά την εκτέλεση των pivots σηκώνεται λίγο η φτέρνα του σταθερού ποδιού για να μπορεί αυτό το πόδι να στρίψει ευκολότερα


ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ, ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ, ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ


Σκέψη για τον προπονητή


Ο προπονητής πρέπει να δώσει στον ψηλό παίκτη να καταλάβει τι προσπαθεί να πετύχει με αυτή την άσκηση. Επίσης να εξηγήσει ότι αυτός είναι ο βασικός τρόπος pivoting, αλλά στο LOW POST ο παίκτης κάνει pivot στη ΦΤΕΡΝΑ όταν γυρίζει προς τα μέσα και στο ΜΠΡΟΣΤΑ μέρος του ποδιού όταν γυρίζει προς τα έξω.Εκτέλεση του jump stop


Για να εκτελέσει το jump stop, ο παίκτης προσγειώνεται συγχρόνως στις φτέρνες και των δύο ποδιών, μεταφέροντας το βάρος στο μπροστά μέρος των ποδιών. Την ίδια στιγμή, ο παίκτης πρέπει να λυγίσει τα γόνατά του (χαμηλό κέντρο βάρους), σχεδόν στην θέση του squat (καθίσματος). Πόσο χαμηλή θα είναι η θέση του squat, εξαρτάται από την ταχύτητα που έχει την στιγμή που κάνει jump stop. Όσο μεγαλύτερη η ταχύτητα, τόσο χαμηλότερο το squat. Τα πόδια πρέπει να έχουν στο τελείωμα άνοιγμα όσο περίπου οι ώμοι ή λίγο μεγαλύτερο.


Η συνέχεια της προηγούμενης άσκησης ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΤΣΙ: Ο παίκτης με μπάλα, πετάει τη μπάλα περίπου 3 μέτρα μπροστά, τρέχει την πιάνει με jump stop, την βάζει στο σαγόνι, και εκτελεί pivots όπως και προηγουμένως. Τώρα ο παίκτης ετοιμάζεται για το post-up, όπου θα πρέπει να αποκτήσει την καλή συνήθεια να βάζει τη μπάλα στο σαγόνι κάθε φορά που παίρνει πάσα όταν κάνει post up.


Άσκηση
Όπως και η προηγούμενη άσκηση αλλά τώρα ο παίκτης έχει μπάλα. Ξεκινά με dribble και σταματά με jump stop σε συγκεκριμένα σημεία (προέκταση φάουλ, γραμμή κέντρου, τελικές γραμμές). Εκτελεί pivot μέχρι να γυρίσει ξανά προς τη κατεύθυνση που πήγαινε. Ο παίκτης χρησιμοποιεί πρώτα front pivot. Μετά εκτελεί την άσκηση με reverse pivot.

Σημεία έμφασης

Γόνατα λυγισμένα

Ξεκίνημα ίδιο πόδι με χέρι

Ξεκίνημα αντίθετο πόδι με χέρι

Στο ξεκίνημα ο παίκτης πρέπει να πάει από μέση θέση ισορροπίας σε χαμηλή για την πρώτη ντρίμπλα

Ο παίκτης πρέπει να κάνει sweep τη μπάλα, να την περάσει δηλαδή γρήγορα και ελαφρώς διαγώνια προς τα πίσω μπροστά από το σώμα του.Αν ο αντίπαλος έχει το χέρι χαμηλά, το sweep θα γίνει κάτω από το ύψος των ώμων και πάνω από το χέρι του αμυντικού. Ο επιθετικός με το μέσα χέρι θα κοντράρει το χέρι του αμυντικού που λογικά τη στιγμή του sweep θα ανεβαίνει προς τα πάνω (δηλαδή αν κάνει sweep από τα δεξιά προς τα αριστερά για να κάνει την πρώτη dribble με το αριστερό χέρι, το δεξί θα κοντράρει το χέρι του αμυντικού).
Αν ο αντίπαλος έχει το χέρι ψηλά, ο παίκτης θα κάνει sweep στο ύψος των γονάτων του ή λίγο χαμηλότερα.


Στην άσκηση μπορούμε να προσθέσουμε, προσποίηση για πάσα, short jab step, side jab step, πριν την ντρίμπλα.
Συντάχθηκε απο τον/την Froso DrakakiΑν το επιθυμείτε πατήστε LIKE στην επίσημη σελίδα του Coachbasketball.gr στο facebook και στηρίξτε την προσπάθεια μαςH ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ.....

https://www.facebook.com/BASKETBALL.COACHESPost Top Ad

ad728

Post Bottom Ad

ad728