Με την υπογραφή Ζοτς! (ΠΗΓΗ gazzetta.gr)


ΠΗΓΗ www.gazzetta.gr

Με την υπογραφή Ζοτς!
O Mάνος Μανουσέλης γράφει στο gazzetta.gr για τη θριαμβευτική νίκη του Παναθηναϊκού στη Βαρκελώνη που είχε την υπογραφή Ομπράντοβιτς, αλλά και τι έφταιξε στον Ολυμπιακό και έχασε!
Ο θρίαμβος του Παναθηναϊκού στη Βαρκελώνη έχει μια μεγάλη υπογραφή του Ζέλικο Ομπράντοβιτς στη βάση του.
Η κίνηση που άλλαξε την εικόνα των Πρασίνων έγινε με τη χρησιμοποίηση του Δημήτρη Διαμαντίδη στον ρόλο του… Βασίλη Σπανούλη και τη… βάπτιση του Νικ Καλάθη σε… Δημήτρη Διαμαντίδη.

Με άλλα λόγια, ο Παναθηναϊκός χρειαζόταν άμεσα μια μεταγραφή στους γκαρντ και τελικά έκανε δύο! Το νέο σενάριο στον τρόπο λειτουργίας του Τριφυλλιού επέβαλε την αξιοποίηση του Ελληνοαμερικανού γκαρντ στο κατέβασμα της μπάλας και στην πιεστική άμυνα, για να μπορέσει να απελευθερωθεί ο Διαμαντίδης και να αναλάβει πιο εκτελεστικό ρόλο.
Αυτή η κίνηση δεν έσωσε μόνο την παρτίδα στη Βαρκελώνη, ούτε απλά έδωσε ρόλο σε ένα νέο παίκτη σαν τον Καλάθη, ο οποίος έτσι και αλλιώς βρίσκεται σε ένα πρόγραμμα οικοδόμησης της (μπασκετικής) ταυτότητάς του. Έκανε κάτι περισσότερο! Έσωσε και τον Σάτο, που το βράδυ της Πέμπτης στη Βαρκελώνη έμοιαζε με μελλοθάνατο που περιμένει να εκτελεστεί τα ξημερώματα.
Οι 18 πόντοι του Ρομέιν, οι περισσότεροι από τους οποίους μπήκαν στα πιο καθοριστικά σημεία του αγώνα (όταν οι Πράσινοι έχαναν 28-12 και 57-46), ήρθαν το βράδυ που ο Ομπράντοβιτς τον έβαλε να παίξει και πάλι στη φυσική του θέση, στο τρία. Τέρμα το pick 'n' roll και οι απεγνωσμένες προσπάθειες να κάνει τον πλέι μέικερ. Πλάγιος που σουτάρει τα ανοικτά σουτ και μπορεί να έχει καλές επιλογές σε καταστάσεις close out, όταν δηλαδή η αντίπαλη άμυνα πρέπει να τρέξει από μέσα προς τα έξω στις περιστροφές, για να καλύψει την αδύνατη πλευρά. Αυτή είναι η αγωνιστική ταυτότητα του Σάτο και κάπως έτσι ξαναβρήκε τα πατήματά του, παίζοντας καθοριστικό ρόλο στη νίκη μέσα στη Βαρκελώνη.
Σε μια βραδιά σαν τη χθεσινή, όπου ο Παναθηναϊκός έπαιζε κορόνα γράμματα ολόκληρη τη σεζόν, ο Ομπράντοβιτς, παρά το γεγονός ότι η ομάδα είχε ξαναπαίξει πριν από 48 ώρες, δεν δίστασε να μειώσει αντί να ανοίξει το ροτέισόν του.  Στην ουσία έπαιξαν μόνο τέσσερα γαρντ και τέσσερις ψηλοί, με τον Μάριτς να αγωνίζεται μόλις πέντε λεπτά και τα υπόλοιπα 75 να τα μοιράζονται οι Μπατίστ, Τσαρτσαρής και Φώτσης. Η δικαίωση του Σέρβου τεχνικού των Πρασίνων ήρθε απ' το γεγονός αυτοί οι ηρωικοί οκτώ παίκτες ανέβασαν κατακόρυφα την απόδοσή τους μετά το 25' και κυριάρχησαν στο παρκέ ως το τέλος του αγώνα. Τότε η Μπαρτσελόνα είχε βαρίδια στα πόδια της, ενώ οι Πράσινοι είχαν βγάλει φτερά...
Κόντρα  σε κάθε (μπασκετική) λογική ο Παναθηναϊκός έκανε κατάθεση ψυχής χθες βράδυ στη Βαρκελώνη και πήρε ένα εκπληκτικό διπλό από την πρωταθλήτρια Ευρώπης. Ο Δημήτρης Διαμαντίδης μετά τους 26 πόντους της περασμένης Τρίτης, βρήκε δυνάμεις ο Θεός ξέρει από πού και πρόσθεσε άλλους 17, για να οδηγήσει τους Πράσινους σε μια επική ανατροπή από το 28-12 στο 71-75!
Κι αν από τον Διαμαντίδη το περιμένεις, χθες βράδυ ήταν πολλοί εκείνοι οι παίκτες του Τριφυλλιού που ξεπέρασαν τον εαυτό τους με πρώτον από όλους τον Ρομέιν Σάτο! Αλλά και ο Καλάθης έδωσε χθες απαντήσεις και ο Μπατίστ και ο Τσαρτσαρής. Υπήρξαν στιγμές που η ενέργεια του Παναθηναϊκού στην άμυνα έβγαζε τέτοιο… ηλεκτρισμό, που περνούσε μέσα από τους τηλεοπτικούς δέκτες...
Μπορεί πολλοί να έλεγαν ότι ναι, ο Παναθηναϊκός μπορεί να διεκδικήσει το δεύτερο ματς στη Βαρκελώνη, αλλά οι πάντες προσέθεταν ότι τη μεγάλη ευκαιρία την έχασε την Τρίτη! Και όταν το ματς δεν ξεκίνησε καλά για τους Πράσινους -με 2/9 σουτ μέσα στη ρακέτα και την Μπαρτσελόνα να βρίσκει ευκαιρίες να τρέξει στο ανοικτό γήπεδο- οι… μάντεις κακών ένιωσαν δικαιωμένοι.
Σε αυτό το πρώτο μέρος του παιχνιδιού ήταν φανερή η κούραση του Διαμαντίδη και πως δύσκολα θα επαναλάμβανε τα θαύματα της Τρίτης. Εκεί, όμως, μίλησε αρχικά η άμυνα και μετά οι Σάτο, Καλάθης. Οι δύο γκαρντ που έχουν αμφισβητηθεί πολύ τον τελευταίο καιρό, πήραν την ευθύνη και μάζεψαν τη διαφορά αρχικά σε 28-21 και τελικά να πάνε οι δύο ομάδες στο ημίχρονο με το σκορ 31-21.
Ο Πασκουάλ σε αυτό το διάστημα σημάδεψε πολλές φορές στην επίθεσή της τον παίκτη που μάρκαρε ο Νίκολας και βρήκαν λύσεις. Το σκορ όμως το τραβούσε και πάλι ο Ναβάρο, καθώς όλοι οι υπόλοιποι έμειναν σε ρηχά νερά. Κι όταν ο Ομπράντοβιτς γύρισε την άμυνά του σε ζώνη, τότε τα πάντα άλλαξαν οριστικά και αμετάκλητα.
Ο Παναθηναϊκός με κορυφαίο στην άμυνα τον Μπατίστ έβγαζε τη μία φάση πίσω από την άλλη, ρίσκαρε με το σουτ του Ρούμπιο και του βγήκε, πήρε τα ριμπάουντ και το ματς άλλαξε.
Η φάση που αποδείχθηκε ότι καθόρισε το ματς ήταν μια εκπληκτική άμυνα του Παναθηναϊκού στο τέλος τρίτου δεκαλέπτου, που συνοδεύτηκε με τεχνική ποινή του Ντοζάι (!!!) στον Ναβάρο και ολοκληρώθηκε στην επαναφορά με τρίποντο του Σάτο που έκανε το ματς 57-56!
Από εκεί και μετά, ο Παναθηναϊκός έκανε ένα 0-11 με τον Σάτο να κλείνει στόματα και την άμυνα να τσακίζει κόκαλα. Ο Παναθηναϊκός έπαιξε με ενέργεια που θύμιζε ομάδα η οποία επέστρεφε από προετοιμασία στα βουνά και η διαφορά πήγε στο 62-70 με Καλάθη και Μπατίστ και μια σειρά από άμυνες για σεμινάριο.
Τελικά η νίκη του Παναθηναϊκού ήρθε γιατί ο Λάκοβιτς έχασε το τρίποντο της νίκης, για να θυμίζει σε όλους ότι η σειρά με το 1-1 είναι ακόμη ανοικτή. Η Μπαρτσελόνα είναι πάντα μεγάλη ομάδα, αλλά και ο Παναθηναϊκός έδειξε ότι κανένας δεν δικαιούται να τον θεωρεί τελειωμένο…

Έχασε το μυαλό του…
Έπαιξε με τη φωτιά και κάηκε ο Ολυμπιακός! Η ομάδα που διαλύθηκε πριν από 48 ώρες στον Πειραιά όχι μόνο επέστρεψε, αλλά πήρε διπλό! Όσο και αν προσπάθησε ο Ίβκοβιτς, οι 48 πόντοι της διαφοράς στο παιχνίδι της Τρίτης χάλασαν το μυαλό των παικτών του και η ελληνική ομάδα γνώρισε οδυνηρή ήττα από τη Σιένα στο ΣΕΦ με 17 πόντους διαφορά!
Είχαμε πει ότι ο Ολυμπιακός έπρεπε να ξεχάσει το σκορ και να θυμάται μόνο πόσο σκληρά δούλεψε για να νικήσει στο πρώτο ματς. Έγινε το αντίθετο. Και το πλήρωσε πολύ ακριβά. Το κακό ξεκινούσε από την άμυνα. Η πίεση στην μπάλα δεν ήταν εκεί, η μαχητικότητα στα ριμπάουντ έλειπε και στην επίθεση το ένα λέι απ χανόταν πίσω από το άλλο.
Το μπάσκετ είναι άθλημα ψυχολογίας. Πέντε λεπτά μετά την έναρξη του αγώνα η Σιένα είχε αρχίσει να χτίζει την αυτοπεποίθησή της και ο Ολυμπιακός να παίζει με φόβο. Ο Λαβρίνοβιτς, ο Καουκένας και Γιάριτς ήταν και πάλι μπασκετμπολίστες υψηλού επιπέδου Ευρωλίγκας... Η Σιένα έπαιζε για την αξιοπρέπειά της, είχε κίνητρο και ασφαλώς δεν είχε σχέση με την ομάδα της Τρίτης. Έτσι το ματς μετατράπηκε σε βουνό για τους Πειραιώτες και σε κολυμβήθρα εξιλέωσης για τους Ιταλούς.
Ο Πιανιτζιάνι και οι παίκτες του ήξεραν χθες τι τους περίμενε στο ΣΕΦ και προσαρμόστηκαν. Ξεκίνησαν με πιο σκληρή ομάδα στην πεντάδα, μπήκε και ο έμπειρος Λαβρίνοβιτς από το τζάμπολ. Φάνηκε νωρίς ότι θα ήταν ματς για βετεράνους, γι’ αυτό και ο Ιβκοβιτς έριξε τον Παπαλουκά στη μάχη από το πέμπτο λεπτό.
Τίποτα, όμως, από όσα δοκίμασε ο πάγκος των Ερυθρολεύκων δεν λειτουργούσε. Η ιταλική άμυνα βρήκε λύσεις απέναντι στον Σπανούλη, ο Παπαλουκάς δεν έβρισκε ελεύθερους συμπαίκτες έτοιμους να σκοράρουν και ο Τεόντοσιτς ήταν με πολιτικά στην εξέδρα. Έμεινε να παλεύει ο Μαυροκεφαλίδης, αλλά με τον Λουκά να είναι ο μοναδικός με διψήφιο αριθμό πόντων, ήταν αδύνατο για τον Ολυμπιακό να επανέλθει ολοκληρωτικά.
Υπήρξαν στιγμές που οι Ερυθρόλευκοι μάζεψαν το παιχνίδι, αλλά δεν μπόρεσαν να έχουν συνέχεια. Στο τέλος του πρώτου ημιχρόνου η διαφορά έπεσε στους οκτώ με καλάθι του Παπανικολάου στο ανοικτό γήπεδο, ενώ στο ξεκίνημα της τρίτης περιόδου, με σκληρή άμυνα και με το ΣΕΦ να παίρνει φωτιά  ο Ολυμπιακός μείωσε σε 35-39.
Το κακό για την ελληνική ομάδα ήταν ότι δεν μπόρεσε στα σημεία που σκόραρε στην επίθεση να βγάλει και άμυνες. Οι βετεράνοι της Σιένα με πρώτο τον Ζήση αντέδρασαν και τις δύο φορές που οΟλυμπιακός έφτασε στους τέσσερις πόντους και τελικά το παιχνίδι δεν άλλαξε μορφή.
Η Σιένα συνέχισε να κερδίζει διεκδικήσεις –ειδικά όταν ήταν ο Νεστέροβιτς στο παρκέ– και να βάζει μεγάλα σουτ, να χτυπάει τις αδυναμίες του Ολυμπιακού στην άμυνα pick 'n' roll στα πλάγια και σε συνδυασμό με κάποια μεγάλα σουτ από τον Στόουνρουκ η διαφορά επέστρεψε σε διψήφια νούμερα στο 30'.
Ο Ίβκοβιτς προσπαθούσε με αμυντικές πεντάδες να βγάλει φάσεις στην άμυνα, αλλά τότε είχε πρόβλημα στην επίθεση και όταν από την άλλη μεριά έφτασε να βάζει σουτ από τη γωνία ο Ράκοβιτς με τη λήξη του χρόνου, τότε φάνηκε ότι το ματς δεν γυρίζει…
Τώρα θα ακουστούν πολλά. Ότι ο Ολυμπιακός δεν έπρεπε να φτάσει το πρώτο ματς στους 50 πόντους, ότι έλειψε ο Τεόντοσιτς. Το μόνο όμως που μετράει πλέον είναι να κάνει τουλάχιστον μία νίκη στη Σιένα και να γυρίσει τη σειρά στον Πειραιά...

Post Top Ad

ad728

Post Bottom Ad

ad728