Παναθηναϊκός - Μπαρτσελόνα (ΠΗΓΗ basketblog.gr )

Του Ραούλ Χιμένεθ 

Οι φίλοι μου από το basketblog.gr μού ζήτησαν να κάνω την ανάλυση για το ζευγάρι των προημιτελικών τηςΕυρωλίγκαΠαναθηναϊκός - Μπαρτσελόνα. Θεωρώ ότι το καλύτερο πράγμα που μπορώ να κάνω είναι να αναλύσω κάποιες λεπτομέρειες, που μου αρέσουν από το παιχνίδι αυτών των ομάδων. Και αυτό θέλω να σας παρουσιάσω.
Ας ξεκινήσουμε με την ελληνική ομάδα, που αποτελεί -πάντα- ένα από τα φαβορί για να φτάσει ως το φάιναλ φορ, αλλά και για την κατάκτηση του τροπαίου. Είναι -για χρόνια- μια από τις καλύτερες ομάδες στο pick and roll, και ακόμα παραμένει "ειδική" σε αυτό.

Διαβάζουν την άμυνα, γι' αυτό και δεν έχει σημασία αν ο αντίπαλος χρησιμοποιεί παγίδες. Οι "πράσινοι" βρίσκουν τον τρόπο να σκοράρουν. Όπως θα δούμε και στο βίντεο, αντιμετωπίζουν διαφορετικές άμυνες, αλλά σκοράρουν όπως και να έχει.

Ένα άλλο όπλο του Παναθηναϊκού, είναι ο τρόπος που παίζει ο Διαμαντίδης στοlow post. Είναι δεδομένο πως θα προσπαθήσει να ποστάρει τον Ναβάρο, αλλά και τα υπόλοιπα πόιντ γκαρντ της Μπαρτσελόνα.

Είναι πολύ καλός στο να αναζητά τον ελεύθερο παίκτη, ειδικά όταν η μπάλα πάει προς τη ρακέτα. Ο Παναθηναϊκός παίζει καλά στην αδύνατη πλευρά και έχει πολύ καλές πάσες από το low post.

Σε ότι αφορά στην άμυνα, οι παίκτες του Παναθηναϊκού είναι πολύ επιθετικοί και βγάζουν πολύ καλές βοήθειες. Όταν αμύνονται σε σκριν, η "αδύναμη" πλευρά μπορεί ανά πάσα στιγμή να αλλάξει το ροτέισον, αν χρειαστεί να γίνει κάτι τέτοιο. Επίσης, σε περίπτωση miss match, συνεχίζουν το σκληρό τους παιχνίδι (κοντός απέναντι σε ψηλό) και συχνά κάνουν παγίδες, για να μην αφήνουν το πλεονέκτημα στον αντίπαλο.

Τέλος, θα σας δείξω πως αλλάζουν την άμυνα ζώνης σε man to man, ένα καλό κόλπο από τον coach Ομπράντοβιτς, προκειμένου να αμυνθεί στα τελευταία δευτερόλεπτα ενός αγώνα.    



Η Μπαρτσελόνα, θεωρώντας, ότι είναι η καλύτερη ευρωπαϊκή ομάδα(τουλάχιστον αυτό πιστεύουμε στην Ισπανία), έχει εντάξει στο δυναμικό της αρκετούς έμπειρους παίκτες, ενώ ο coach Πασκουάλ οδηγεί την ομάδα με μιαμίξη δύναμης και ικανοτήτων, ταλέντου και μεγέθουςΗ ομάδα του είναι… ομάδα. Και αυτό δεν

είναι εύκολο στις μέρες μας.

Όπως μπορούμε να δούμε στο βίντεο, οι αποστάσεις είναι ιδανικές, είτε όταν τρέχουν στην επίθεση (κυρίως με τέσσερις παίκτες έξω και έναν μέσα),απομονώνουν τους αντιπάλους, είτε μέσα στη ρακέτα είτε έξω, αφήνουν χώροστους κοντούς να κάνουν το μπάσιμο και στους ψηλούς να ποστάρουν ή να "ρολάρουν" δυνατά σε καταστάσεις pick and roll (με ενδιαφέρουσες καταστάσεις, όπως δύο σκριν στη σειρά για τα γκαρντ τους), διαβάζουν και παίζουν το high - low πολύ καλά.

Είναι εκπληκτικό το πώς χρησιμοποιούν τις γωνίες, ώστε να επιτρέπουν στους πάουερ φόργουορντ να σουτάρουν για τρεις πόντους (Μόρις, Λόρμπεκ), αλλά και πως οι οργανωτές του παιχνιδιού (π.χ. Ναβάρομοιράζουν την μπάλαγια το καλό της ομάδας. Πάντα βρίσκουν έναν παίκτη ελεύθερο, και -όπως είπα- πάντα

παίζουν ως ομάδα.

Τί μπορώ να πω για τις γρήγορες εναλλαγές στο παιχνίδι τους, όταν το ματς το απαιτεί! Με παίκτες όπως ο Ρίκι Ρούμπιο, που πιέζει πάνω στην μπάλα και κυνηγάει το σκριν, ο Παναθηναϊκός θα πρέπει να επιστρέψει στην άμυνα πραγματικά γρήγορα και να είναι έτοιμος να παίξει άμυνα από το πρώτο λεπτό της επίθεσης τηςΜπαρτσελόνα.

Και φυσικά, η άμυνα της Μπαρτσελόνα είναι κοινά αποδεκτό, πως είναι από τις καλύτερες στην Ευρωλίγκα. Μπορούν να βοηθήσουν ο ένας τον άλλο, δεν σταματούν ακόμα και όταν χάνουν, χρησιμοποιούν τα χέρια τους πολύ καλάγια να κλέψουν την μπάλα, διαθέτουν παίκτες που λατρεύουν να κάνουν μπλοκ.

Δεν μπορώ να μην αναφερθώ στον τρόπο που αλλάζουν την άμυνά τους, όταν αντιμετωπίζουν παίκτες εκτός θέσης.  





Οπότε, ας προετοιμαστούμε για μια καταπληκτική σειρά στα πλέι οφ και ας αφήσουμε την καλύτερη ομάδα να κερδίσει…
ΠΗΓΗ http://www.basketblog.gr/

Post Top Ad

ad728

Post Bottom Ad

ad728