΄΄Τρόποι αποφυγής της βίας: Ενέργειες γονέων και των προπονητών


ΑΠΟ ΤΟΝ:
Διδάκτορα Εμμανουήλ Γεωργιάδης  www.PsychologyOnLine.gr

Η βία ως συμπεριφορά σχετίζεται άμεσα με τις επιδράσεις του περιβάλλοντος και με μαθημένους τρόπος αντίδρασης για την υπεράσπιση θιγόμενων προσωπικών δικαιωμάτων. Τις περισσότερες φορές οι βίαιες ή οι επιθετικές συμπεριφορές μαθαίνονται σε μικρή ηλικία και καλό είναι να θυμόμαστε πως η οικογένεια και οι γονείς μπορούν να συμβάλουν σε εξαιρετικό βαθμό στη διαχείριση των συναισθημάτων χωρίς την χρήση βίας. Μερικές απλές ενέργειες που μπορούν να πραγματοποιήσουν οι γονείς προκειμένου να αποτρέψουν τέτοιες επιθετικές και βίαιες συμπεριφορές είναι οι εξής:

·        Προσφέρετε στα παιδιά σταθερά και αμετάβλητα αγάπη και προσοχή. Οι αρνητικές συμπεριφορές και η παραβατικότητα εμφανίζονται σπάνια στα παιδιά που μεγαλώνουν με ασφάλεια και με την ανάμιξη των γονέων στην ζωή τους.
·        Τα παιδιά χρειάζονται καθοδήγηση. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να μην ξεφεύγουν από την επίβλεψη των ενηλίκων για μεγάλα χρονικά διαστήματα, αφού χρειάζονται την διόρθωση, την εξήγηση, τον έπαινο και την τιμωρία ως απάντηση στις επιθυμητές ή ανεπιθύμητες συμπεριφορές. Μάθετε στα παιδιά τον τρόπο που θα πρέπει να χειρίζονται τις προσβολές, τις απειλές και το θυμό με διαφορετικό τρόπο από τη βία.
·        Θυμηθείτε πως είσαστε το μοντέλο συμπεριφοράς για τα παιδιά σας. Ο σεβασμός, η τιμιότητα, η ειλικρίνεια και η περηφάνια είναι σημαντικές πηγές έμπνευσης για τα παιδιά που αντιμετωπίζουν τη βίαιη συμπεριφορά των συνομηλίκων τους. Ενισχύστε την αποφυγή της βίας και τη μη βίαιη αντιμετώπιση των διαφωνιών. Προσέξτε την συμπεριφορά σας στην κερκίδα του γηπέδου, ενισχύστε την προσπάθεια και μην επηρεάζεστε από το αποτέλεσμα του αγώνα.
·        Εφαρμόστε σταθερά και απαράκλητα τους κανόνες συμπεριφοράς και την τιμωρία. Τα παιδιά χρειάζονται λογική εξήγηση των κανόνων και σταθερή δομή κανόνων για να μεγαλώσουν με σαφείς όρους από πολύ μικρή ηλικία.
·        Προστατέψτε τα παιδιά από την ενδοοικογενειακή βία. Τα μέλη της οικογένειας θα πρέπει να αισθάνονται ασφάλεια μέσα στο σπίτι που τα στεγάζει.  Καθώς επίσης να αποφεύγεται με κάθε τρόπο η βίαιη αντιμετώπιση των διαφωνιών μεταξύ των μελών της οικογένειας ανεξάρτητα από το νεαρό της ηλικίας τους.
·        Μειώστε όσο μπορείτε την παρατήρηση βίαιων συμπεριφορών


μέσω των ΜΜΕ και του διαδικτύου. Μερικοί απλοί τρόποι είναι να περιορίσετε τη διάρκεια της τηλεθέασης σε 1 ή 2 ώρες την ημέρα, να ελέγξετε το είδος και την ποιότητα των προγραμμάτων που παρακολουθούν τα παιδιά, να ελέγξετε τα ηλεκτρονικά παιχνίδια που παίζουν, να συζητήσετε τους λόγους που υπάρχουν οι βίαιες σκηνές στα τηλεοπτικά προγράμματα και να βοηθήστε να καταλάβουν το πόσο οδυνηρά είναι στην πραγματικότητα  τα αποτελέσματα αυτών των συμπεριφορών.
 Ενισχύστε τα παιδιά σας καθώς αντιστέκονται στην βία. Εκπαιδεύστε τα να αντιμετωπίζουν με σταθερές, ήρεμες φράσεις και συμπεριφορές τις απειλές ή τις προσβολές που δέχονται. Βοηθήστε τα να καταλάβουν πως χρειάζεται πολύ μεγαλύτερο κουράγιο και ηγετική ικανότητα η αντίσταση στην βία, παρά η υποχώρηση σε αυτήν.


Τρόποι αποφυγής της βίας: Ενέργειες των προπονητών


Καθώς ο προπονητής είναι ο ουσιαστικός καθοδηγητής και το πρότυπο συμπεριφοράς στους αθλητικούς χώρους, η στάση που κρατά αλλά και οι συμπεριφορές που προωθεί έχουν ιδιαίτερη σημασία για την ορθή διαπαιδαγώγηση των αθλητών. Ο προπονητής που μπορεί να ανταποκριθεί στις ολοένα αυξημένες απαιτήσεις του αγωνιστικής καλαθοσφαίρισης, οφείλει να προωθεί καθημερινά το αθλητικό ήθος μέσα από συχνές και καίριες παρεμβάσεις στα δρώμενα της προπόνησης και του αγώνα. Μερικές από τις κρίσιμες αυτές παρεμβάσεις είναι οι ακόλουθες:

·        Ο προπονητής χρειάζεται να ξεκαθαρίζει καθημερινά τους ηθικούς κανόνες του αθλήματος, τη σημασία της προσπάθειας, την αξία της προσωπικής εξέλιξης, τη διαφοροποίηση της διαδικασίας από το αποτέλεσμα, τη συναδέλφωση και τη συνεργασία που επιτυγχάνεται μέσα από τον αθλητισμό.
·        Κάθε βίαιη συμπεριφορά, ανεξάρτητα από το δίκαιο ή το άδικο αίτημα της αρχικής αιτιολογίας της, θα πρέπει να κατακρίνεται και να τιμωρείται αμετάκλητα, προκειμένου να μη βρει υποστηρικτές και συνεχιστές. Στη θέση αυτών των συμπεριφορών, μπορεί να αναπτυχθεί ένα ρεπερτόριο μη βίαιων αντιδράσεων εκτόνωσης του θυμού, μέσα από την προπόνηση ή κατά τη διάρκεια σχετικών συζητήσεων.
·        Οι στόχοι της ομάδας ή οι εξατομικευμένοι στόχοι των αθλητών χρειάζεται να είναι ξεκάθαροι και κατανοητοί από όλους τους παίκτες, αφού στο αγωνιστικό περιβάλλον η εστίαση θα πρέπει να βρίσκεται στην προσπάθεια για την εξέλιξη της απόδοσης. Όταν ο μοναδικός σκοπός του αγώνα είναι η νίκη, οι επιθετικές και οι βίαιες αντιδράσεις είναι πολύ πιθανές ενώ ταυτόχρονα η παιδαγωγική αξία του αθλητισμού εξαφανίζεται.
·        Οι συζητήσεις σχετικά με την πιθανή πρόκληση βίαιων συμπεριφορών ή ο σχολιασμός προηγούμενων επιθετικών συμπεριφορών, θα πρέπει να αποτρέπεται, καθώς είναι πολύ εύκολο οι απειλές ή οι επιθετικές ενέργειες να αποτελέσουν πρότυπο μελλοντικών συμπεριφορών.
·        Οι κοινές κοινωνικές εκδηλώσεις με αθλητές άλλων σωματείων, συμφιλιώνουν και βελτιώνουν τις σχέσεις μεταξύ των αθλητών. Οι εκδηλώσεις αυτές κοινωνικοποιούν, δημιουργούν κοινές εξω-αθλητικές εμπειρίες, προωθούν τον κοινό σκοπό της αγωνιστικής εξέλιξης και κάνουν εύληπτη και κατανοητή την αξία της αθλητικής συμμετοχής.
Post Top Ad

ad728

Post Bottom Ad

ad728