Χρήσιμες συμβουλές απο τον Steve Bzomowski, ιδρυτή και πρόεδρο του Never Too Late Basketball. Ποτέ δεν είναι αργά για μπάσκετ.



Ο Steve είναι ιδρυτής και πρόεδρος του Never Too Late Basketball (μτφ.: Ποτέ δεν είναι αργά για μπάσκετ), έχει έδρα στη Βοστώνη (nevertoolate.com) και είναι εταιρεία που μαθαίνει το άθλημα σε ενήλικες κάθε ηλικίας και ανεξαρτήτως φύλου (με πελάτες από αρχάριους και μέτριους παίκτες -που δεν κατάφεραν να παίξουν στην ομάδα του σχολείου τους- μέχρι τύπους που παίζουν στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα).
Η διαδικασία εκμάθησης στη σχολή θυμίζει τα ιδιαίτερα μαθήματα στο λύκειο. Δεν μπορείς να κρυφτείς από κάποιον που ξέρει ότι δεν έχεις διαβάσει. Το πρώτο πράγμα που κάνουν είναι να εντοπίσουν την αδυναμία σου. Ενα κλασικό πρόβλημα που έχουν οι δεξιόχειρες ερασιτέχνες είναι ότι δεν μπορούν να ντριμπλάρουν και να κάνουν λέι απ με το αριστερό, οπότε θα σε στείλουν με μία μπάλα σε ένα άδειο γήπεδο να ντριμπλάρεις με το αριστερό μέχρι να αποκτήσεις το χειρισμό που έχεις με το δεξί. Είναι όλα θέμα συνήθειας διαβεβαιώνουν οι άνθρωποι της σχολής. Ο Bzomowski αναλαμβάνει να δώσει μασημένη τροφή σε ανοιχτά στόματα. Εχει κωδικοποιήσει την τεχνική του αθλήματος για όσους δεν έμαθαν ποτέ τα βασικά.

ΑΡΧΑΡΙΟΣ 


Σουτ: Στις σπάνιες περιπτώσεις που θα παίρνεις την μπάλα, θα πρέπει να είσαι σε θέση να κάνεις ένα λέι απ (κατά προτίμηση, χωρίς αντίπαλο μπροστά σου). Αν είσαι δεξιόχειρας, αυτό σημαίνει ότι πηδάς με το αριστερό σου πόδι (σηκώνοντας το δεξί σου γόνατο) και αφήνεις την μπάλα στο ταμπλό με το δεξί σου χέρι - σαν να κρατάς δίσκο με ολόκληρη την παλάμη. Δεν υπάρχει κάποιο κόλπο για να το μάθεις - απλώς κάν' το άπειρες φορές μέχρι να φτάσεις στο σημείο που να μην το χάνεις με τίποτα.



Χειρισμός της μπάλας: Μάθε να ντριμπλάρεις χωρίς να κοιτάς την μπάλα. Στην αρχή στάσου σε μία θέση και ντρίμπλαρε με ψηλά το κεφάλι και το βλέμμα σου μπροστά. Οταν νιώσεις σίγουρος, δοκίμασε να περπατήσεις και μετά τρέξε. Επίσης, κάθε φορά που ντριμπλάρεις, φαντάσου πως πιάνεις την μπάλα με τις άκρες των δαχτύλων σου και ότι μετά την πετάς προς το έδαφος. Το λάθος του αρχάριου είναι η σφαλιάρα στην μπάλα με την παλάμη.

Επίθεση: Δημιούργησε καλές προϋποθέσεις στο γήπεδο όταν η ομάδα σου επιτίθεται. Δες πού κινούνται οι συμπαίκτες σου και μεταφέρσου σε ελεύθερο χώρο. Θυμήσου ότι όπου πας εσύ, πάει κι αυτός που σε μαρκάρει. Αν κάθεσαι στη μέση της ρακέτας, δυσκολεύεις τη διείσδυση του συμπαίκτη σου.

Αμυνα: Ανάγκασε τον αντίπαλό σου να κινείται πλαγίως -αντί ευθεία- προς το καλάθι. Οι περισσότεροι από εμάς μπορούμε να το πετύχουμε μαθαίνοντας αν ο αντίπαλός μας είναι δεξιόχειρας ή αριστερόχειρας. Αν είναι δεξιόχειρας γείρε λίγο προς τα αριστερά, αντί να κάθεσαι μπροστά του, οπότε αν αποφασίσει να ντριμπλάρει και να τρέξει μπροστά, να πέσει πάνω σου.

ΜΕΣΟΣ 


Σουτ: Μάθε να σουτάρεις ένα κανονικό τζαμπ σουτ. Τίποτα δεν προδίδει τον αρχάριο περισσότερο από ένα σουτ-κουτάλα ή από ένα σουτ που έρχεται από το στήθος ή από ένα ποδοσφαιρικό πλάγιο άουτ (να συνεχίσω;). Πριν αρχίσεις να πηδάς, δοκίμασε να φτιάξεις το σωστό στυλ για σουτ: σήκωσε το καλό σου χέρι μέχρι να έρθει σε παράλληλη θέση με το έδαφος. Λύγισε τον αγκώνα σου ώστε να σχηματίσει γωνία 90° και ο πήχης σου να είναι κάθετος στο έδαφος. Τώρα πάρε μία μπάλα και άσ' τη να κυλήσει στα ακροδάχτυλά σου (στο σουτ, όπως και στην ντρίμπλα, η μπάλα δεν πρέπει να ακουμπάει ποτέ την παλάμη σου). Βάλε το αδύναμο χέρι σου δίπλα στην μπάλα, για να τη διατηρεί στη θέση της, και είσαι έτοιμος να σουτάρεις. Η μπάλα πρέπει να είναι λίγο πιο ψηλά από το κεφάλι σου (και ίσως να γέρνει λίγο προς την πλευρά του καλού σου χεριού). Τώρα βάλε και το άλμα στο κόλπο: λύγισε τα γόνατά σου και πήδα στηριζόμενος και στα δύο πόδια. Ασε την μπάλα στο ψηλότερο σημείο του άλματός σου, ισιώνοντας τον ώμο σου και τινάζοντας τον καρπό. Στο τελείωμα του σουτ, το χέρι σου θα πρέπει να μοιάζει με γάντζο - με τα δάχτυλά σου να
κοιτάνε προς τα κάτω.



Χειρισμός της μπάλας: Βελτίωσε την αριστερή σου ντρίμπλα. «Αν το αυτοκίνητό σου μπορούσε να στρίψει μόνο δεξιά, θα ένιωθες λίγο περιορισμένος» λέει ο Bzomowski. Στο γήπεδο, ο δεξιόχειρας είναι ο αγαπημένος τύπος να μαρκάρεις. Μάθε λοιπόν να ντριμπλάρεις με το αδύναμο χέρι σου, με τον ίδιον τρόπο που έμαθες να ντριμπλάρεις με το καλό σου. Στέκεσαι, μετά περπατάς και στο τέλος τρέχεις με το κεφάλι σου ψηλά και την κίνηση να γίνεται με τα ακροδάχτυλά σου.

Τέλεια άσκηση: Πιάσε μία μπάλα και στήσου απέναντι από έναν τοίχο - σε απόσταση μικρότερη του ενός μέτρου. Πέτα την μπάλα στον τοίχο, λίγο πάνω από το κεφάλι σου, είκοσι φορές με το δεξί σου χέρι, μετά είκοσι φορές με το αριστερό. Προσπάθησε να έχεις το ίδιο τέμπο και με τα δύο χέρια.

Επίθεση: Φτιάξε μία καλή κίνηση για να φτάνεις στο καλάθι. Ας πούμε ότι είσαι αρχάριος, παίζεις στον Αθλητικό Ομιλο Αλτρουιστών και σου δίνουν την μπάλα. Ο αμυντικός σου βρίσκεται μεταξύ εσένα και καλαθιού. Ξέρεις ότι μπορείς να βάλεις το λέι απ αν καταφέρεις να τον περάσεις. Το μυστικό, λέει ο Bzomowski, είναι να σου δώσει λίγο χώρο ο αμυντικός. 

Bήμα 1 Είναι η προσποίηση, που τον στέλνει προς τη λάθος κατεύθυνση. Μπορείς να προσποιηθείς σχεδόν τα πάντα -ντρίμπλα, σουτ, πάσα, οργασμό- προκειμένου να τον κουνήσεις από τη θέση του.
Bήμα 2 Το δυνατό πρώτο βήμα της διείσδυσης. Για να το πετύχεις, κατεβάζεις τον ώμο σου σχεδόν έως το γοφό του ακουμπώντας τον ελαφρά. Οταν ο ώμος σου έχει ακουμπήσει το γοφό του, τον έχεις περάσεις. Η μόνη πιθανότητα να στραβώσει το σχέδιο είναι να αφήσεις την μπάλα εκτεθειμένη και να σου την κλέψει ο αμυντικός. Το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να κρατήσεις την μπάλα στο γοφό σου, έτσι ώστε να την προστατεύσεις με όλο σου τον κορμό. 
Bήμα 3 Είναι ένα δυνατό τελείωμα. Είναι δελεαστικό να σουτάρεις κατευθείαν προς το καλάθι, αλλά με τη φόρα που έχεις, το πιο πιθανό είναι να τη στείλεις στη στεφάνη. Πέταξέ τη στο ταμπλό για να εκτονώσεις την ένταση του ντράιβ.



Αμυνα: Τώρα που έμαθες την άμυνα ένας εναντίον ενός, πρέπει να ασχοληθείς με την ομαδική άμυνα: «Το 51% της προσοχής σου πρέπει να είναι στον προσωπικό σου αντίπαλο, αλλά το 49% πρέπει να είναι στην μπάλα, όποιος και αν την έχει» λέει ο Bzomowski. «Ολοι πρέπει να αποσοβήσουν το καλάθι». Αυτή είναι η μεγάλη αλλαγή στον τρόπο που έπαιζες άμυνα. Αντί λοιπόν να ακολουθείς τον αντίπαλό σου σαν κυνηγόσκυλο, θα πρέπει παράλληλα να κάνεις και το μαντρόσκυλο που προστατεύει το καλάθι από όλες τις πιθανές απειλές. Παράδειγμα: Ο παίκτης σου είναι στην κορυφή -στο τρίποντο- και κόβει διαγώνια αριστερά προς την baseline. Αντί να γυρίσεις την πλάτη σου στην περιφέρεια και να τον κυνηγήσεις, τον πλησιάζεις χωρίς να χάσεις την οπτική επαφή με την μπάλα. Το ιδανικό είναι να μοιράσεις την απόσταση μεταξύ του παίκτη σου κι εκείνου που έχει την μπάλα. Κατά αυτόν τον τρόπο, αν ο παίκτης που έχει την μπάλα κόψει προς το καλάθι, μπορείς να του κόψεις το δρόμο και αν αυτός που μαρκάρεις κόψει προς το καλάθι, θα του μπλοκάρεις την πάσα.

Tο κλειδί: Ποτέ μη γυρνάς την πλάτη σου στην μπάλα.

Post Top Ad

ad728

Post Bottom Ad

ad728