Επαγγελματική νίκη στο ΟΑΚΑ


Ο Μάνος Μανουσέλης γράφει στο blog του για την καθαρή και δίκαιη νίκη του Ολυμπιακού επί του Παναθηναϊκού στο ΟΑΚΑ, χωρίς οι «ερυθρόλευκοι» να πιάσουν το μάξιμουμ της απόδοσής τους.Μια… επαγγελματική νίκη έκανε ο Ολυμπιακός το βράδυ της Τετάρτης στο ΟΑΚΑ, καθώς επικράτησε καθαρά και δίκαια του Παναθηναϊκού χωρίς καν να χρειαστεί να πλησιάσει το μάξιμουμ των δυνατοτήτων του σαν ομάδα! Το γεγονός ότι οι Ερυθρόλευκοι έκαναν αυτή τη μεγάλη εκτός έδρας νίκη τούς δίνει το προβάδισμα στη μάχη για την κατάκτηση της πρωτιάς στην κανονική περίοδο και το πλεονέκτημα έδρας στα πλέι οφ.

Ο Ντούσαν Ίβκοβιτς πιστώνεται μεγάλο κομμάτι της επιτυχίας, διότι εμφάνισε την ομάδα του ήρεμη
και συγκεντρωμένη επί σαράντα λεπτά και επαναλαμβάνουμε ότι είναι σημαντικό πως πήρε τη νίκη χωρίς η ομάδα του να κάνει το πολύ μεγάλο παιχνίδι. Αν δύο παίκτες έβαζαν από τριάντα πόντους και 15 στα 20 τρίποντα θα μπορούσε να πει κάποιος ότι ήταν ένα τυχαίο αποτέλεσμα μιας βραδιάς. Στο ΟΑΚΑ, όμως, δεν έγινε κάτι τέτοιο. Ήταν μια επαγγελματική νίκη με απόλυτο έλεγχο του ρυθμού, σκληρή άμυνα και άψογη εκτέλεση του pick 'n' roll επί σαράντα λεπτά. Το κερασάκι στην τούρτα ήταν η ζώνη προσαρμογής και το σχήμα με τον Βασιλόπουλο στο τέλος που έκρυψε το καλάθι από τους Πράσινους.

O Ίβκοβιτς έχει δει πολλές φορές τον Διαμαντίδη να μεταμορφώνεται στο τέλος των αγώνων, γι’ αυτό αρχικά έριξε πάνω του τον Βασιλόπουλο και στη συνέχεια με τη ζώνη φρόντισε να υπάρχει ομαδική κάλυψη, ώστε να μην μπορέσει να ανατρέψει ο Παναθηναϊκός την κατάσταση. Το αποτέλεσμα ήταν να πάρουν οι Ερυθρόλευκοι τη νίκη πολύ πιο εύκολα από όσο δείχνει η τελική διαφορά των τεσσάρων πόντων.

Οι Πράσινοι βρέθηκαν μακριά από την αγωνιστική ταυτότητα που έχουν παρουσιάσει στα προηγούμενα μεγάλα ματς της σεζόν, έκαναν μακράν το χειρότερο παιχνίδι τους από τον Οκτώβριο και δεν μπόρεσαν ποτέ να πείσουν ότι ήξεραν πώς θα διεκδικούσαν τη νίκη. Το όπλο που τους έχει οδηγήσει ψηλά στην Ευρωλίγκα, η σκληρή άμυνα σε όλο το γήπεδο δεν εμφανίστηκε ποτέ, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει τρόπος να αλλάξει ο ρυθμός του αγώνα.

Το μπάσκετ έχει θεούς, τους δικούς του κανόνες, που οφείλουν να τους σέβονται όλοι! ΟΠαναθηναϊκός έχει αφήσει φέτος την ομάδα μόνο με έναν έμπειρο γκαρντ, τον Διαμαντίδη, και το παιχνίδι με τον Ολυμπιακό ήταν η πρώτη φορά που οι Πράσινοι πλήρωσαν την αλαζονεία  τους! Ο αρχηγός του Τριφυλλιού παρουσιάστηκε πολύ επηρεασμένος από την ίωση η οποία τον ταλαιπώρησε τις προηγούμενες ημέρες, ήταν αδύνατο να προσφέρει τα συνηθισμένα σε άμυνα και επίθεση και δεν υπήρχε κανένας άλλος έτοιμος και ικανός να πάρει την ομάδα στις πλάτες του.

Πάμε πάλι στον Ολυμπιακό: Μέσα στο ΟΑΚΑ που όπως ήταν αναμενόμενο έβραζε, δικαιώθηκε περισσότερο από οτιδήποτε άλλο η διοίκηση των Ερυθρολεύκων για τη μεταγραφή του Σπανούλη και τα χρήματα που δαπάνησε για να τον μεταφέρει στον Πειραιά. Ο Βασίλης έμεινε ψύχραιμος σε όλη τη διάρκεια του αγώνα και έδωσε ρεσιτάλ στο διάβασμα των καταστάσεων με σκριν στην μπάλα, όπως δείχνουν και οι έξι ασίστ με τις οποίες τέλειωσε το παιχνίδι. Εξίσου σπουδαίο, όμως, ήταν και το γεγονός ότι αυτός ο παίκτης έλειπε χθες από τους Πράσινους, στερώντας από τον Ομπράντοβιτς ένα υπερόπλο που στο παρελθόν είχε δώσει πολλές φορές λύσεις στην ομάδα σε μεγάλα παιχνίδια.

Η βραδιά ήταν μεγάλη για τον Ολυμπιακό για περισσότερους λόγους, καθώς πολλοί ήταν εκείνοι που άλλαξαν επίπεδο σε σχέση με την εικόνα που είχαν συνήθως στο ΟΑΚΑ: Ο Ζόραν Έρτσεγκ, για παράδειγμα, ένας παίκτης που ξεκίνησε τη σεζόν στην εξέδρα, έκανε εξαιρετική δουλειά σε άμυνα και επίθεση. Ο Ράσο Νεστέροβιτς τέλειωσε με ιδανικό τρόπο τις πάσες των κοντών ύστερα από τα σκριν στην μπάλα, ενώ και ο Γιάννης Μπουρούσης ήταν σοβαρός και ειδικά στο πρώτο δεκάλεπτο έκανε μία από τις καλύτερες εμφανίσεις του στο ΟΑΚΑ.

Ο Γιοτάμ Χαλπερίν ανήκει και αυτός στο ίδιο κλαμπ με τον Ζόραν, διότι επίσης ήταν για να φύγει και τελικά έβαλε χθες δύο καθοριστικά καλάθια ψυχολογίας στη λήξη των δεκαλέπτων. Ο Θοδωρής Παπαλουκάς στο τέλος του αγώνα ήταν αυτός που έδωσε τη χαριστική βολή στους γηπεδούχους. Ο Παναγιώτης Βασιλόπουλος ήταν η έκπληξη που κράτησε για το τέλος του αγώνα ο Ντούντα, όταν πλέον έπρεπε να κλειδώσει τη νίκη, να βγάλει μεγάλες άμυνες αλλάζοντας σε όλα τα σκριν και παίζοντας ζώνη προσαρμογής που υποχρέωσε τους παίκτες του Παναθηναϊκού να πάνε σε ατομικές ενέργειες χωρίς τύχη.
Ο Τεόντοσιτς, τέλος, μπορεί να ήταν άστοχος, αλλά πέτυχε μερικά καθοριστικά σουτ και η παρουσία του στο παρκέ ήταν αρκετή για να δημιουργεί χώρους για τους συμπαίκτες του…

Ο Παναθηναϊκός με τον Διαμαντίδη να μην έχει ενέργεια, έπαιξε ένα τραγικό παιχνίδι από την αρχή ως το τέλος του σαρανταλέπτου. Μόνο τρεις παίκτες διασώθηκαν από το «ναυάγιο (Σάτο, Νίκολας και Φώτσης), αλλά η γενική εικόνα ήταν η χειρότερη που μπορούμε να θυμηθούμε τα τελευταία χρόνια.
Το κακό για τους γηπεδούχους ξεκινούσε από την άμυνα. Η πίεση σε όλο το γήπεδο δεν λειτούργησε και όταν ο Ολυμπιακός ξεκινούσε τις οργανωμένες επιθέσεις οι δημιουργοί του είχαν όλο το περιθώριο να διαβάσουν τον τρόπο που βοηθούσε ο Παναθηναϊκός και τελικά να δημιουργούν ρήγματα χωρίς ιδιαίτερο πρόβλημα. Η άμυνα του τριφυλλιού στο pick 'n' roll, τόσο με τον Σπανούλη όσο και με τον Τεόντοσιτς, άφηνε συνεχώς ανοικτή την πάσα στον ψηλό στην καρδιά της ρακέτας και από εκεί προήλθαν σχεδόν όλοι οι πόντοι του Μπουρούση και του Νεστέροβιτς.

Το κακό ολοκληρωνόταν στην επίθεση, όπου η αρχική ιδέα ήταν να ποστάρουν οι γκαρντ του Παναθηναϊκού τους αντίστοιχους του Ολυμπιακού, αλλά δεν πήραν κανένα πλεονέκτημα. Ο Ίβκοβιτς επέλεξε την καθαρή προσωπική άμυνα, δεν έστειλε βοήθειες και δικαιώθηκε. Ούτε ο Περπέρογλου ούτε ο Σάτο κέρδισαν κάτι από αυτές τις φάσεις και ξαφνικά ο Ομπράντοβιτς είχε στο παρκέ μια ομάδα που δεν μπορούσε να παράγει φάσεις. Οι έξι ασίστ με τις οποίες τέλειωσε το ματς οΠαναθηναϊκός αποδεικνύουν πόσο μεγάλο ήταν το πρόβλημα που τους δημιούργησε αφενός ή άμυνα του Ολυμπιακού, αφετέρου η ανικανότητά του να βρει λύσεις.

Το κακό για τον Παναθηναϊκό ολοκληρώθηκε στο τελευταίο πεντάλεπτο όταν ο Ίβκοβιτς έκανε την τελευταία του κίνηση: Έριξε στο ματς τον Βασιλόπουλο για να είναι βέβαιος ότι ο Διαμαντίδης δεν θα κάνει τα μαγικά του και έπαιξε άμυνα ζώνης με προσαρμογή, η οποία βρήκε τους γηπεδούχους παντελώς ανέτοιμους…

Αντί επιλόγου: Το πρώτο ημίχρονο του τελικού έχει δίκαιο νικητή τον Ολυμπιακό! Αναμένεται η αντίδραση του Παναθηναϊκού, ο οποίος είχε πολλές δικαιολογίες για την κακή του εικόνα, λόγω των προβλημάτων υγείας που αντιμετώπισαν βασικοί του παίκτες, αλλά και διότι μπορεί να προχωρήσει σε ενίσχυση του ρόστερ του. Στους μήνες που θα έρθουν, θα δούμε πολλά ακόμη παιχνίδια ανάμεσα στους «αιώνιους» και μακάρι η ατμόσφαιρα τόσο στο ΟΑΚΑ, όσο και στο ΣΕΦ να βελτιώνεται όσο περνάει ο καιρός βάζοντας στην άκρη τις… ποδοσφαιρικές λογικές και αφήνοντας τις ομάδες να παίξουν!

Post Top Ad

ad728

Post Bottom Ad

ad728